Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

FB Ads Calc

Pengurusan fanpage Facebook perniagaan anda. Kami menawarkan konsultasi bermutu seiring dengan pengalaman kami.

Training

Pengalaman kami dalam mengendalikan training kepada pengguna beginner sehingga pengguna advance.

Cara Buat Iklan Facebook

Diterbitkan pada Jan 5, 2013 oleh

cara-buat-iklan

Ramai bertanya sifufbads.com, bagaimana nak buat iklan facebook? Boleh ajar?

Di bawah, saya tunjukkan panduan langkah demi langkah bagaimana untuk buat iklan facebook. Dalam contoh di bawah, saya tunjukkan panduan promosikan fanpage.

Langkah 1: Klik pada “home“, pilih “Advertise on Facebook

1

Langkah 2: Klik “create ad Ad

2

Langkah 3: Pilih fanpage yang anda ingin promosikan.

3

Langkah 4: Ada 3 objektif yang anda boleh pilih. Pilih mana yang selari dengan objektif anda.

4

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan LIKE, anda boleh pilih ads jenis di bawah.

5

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan respons pada post, anda boleh pilih ads jenis di bawah. (Jenis-jenis page post anda boleh rujuk artikel sebelum ini)

6

Langkah 5: Untuk sponsored Stories, terpulang pada anda samada mahu gunakannya atau tidak. Jika tidak mahu, klik “remove“.

7

Langkah 6: Pilih audien anda. (kepada siapa anda ingin iklankan )

8

Langkah 7: Pilih connections

9

Langkah 8: Isikan maklumat Campaign, Pricing and Schedule

10

Langkah 9: Pilih jenis pricing yang anda mahukan.

11

 

Nota:

CPC – kos iklan anda adalah berdasarkan klik yang diperolehi.

CPM – kos iklan berdasarkan setiap 1000 kali iklan anda dipaparkan

AutoCPM (sponsored story) – kos iklan berdasarkan jumlah reach (audien) yang anda mahukan

Langkah 10: Isikan maklumat bid anda.

12

Langkah 11:  Klik “review ad

13

Langkah 12: Review ads anda dahulu dan namakan ads anda.

14

Langkah 13: Anda diminta isikan maklumat kad kredit/kad debit anda.

15

Langkah 14: Isikan maklumat kad debit/kad kredit anda seperti ini.

16

Langkah 15: Seterusnya, klik “skip”

17

Langkah 16: Masukkan password akaun FB anda.

18

Langkah 17: Anda diminta isikan informasi akaun anda.

19

Langkah 18: Ads @ iklan pertama anda berjaya dibuat. Dan anda perlu tunggu kelulusan dari pihak FB.

20

Langkah 19: Ads anda akan dihantar ke pihak FB untuk kelulusan. Biasanya ianya mengambil masa paling cepat 2 minit, dan paling lambat 3 hari. (iklan yang diluluskan juga akan dimaklumkan melalui emel anda oleh FB)

22

Bagaimana? Boleh ikutinya? Tahniah..

PS – Jika rasa bermanfaat, boleh lah share di FB anda dengan klik “share button” di bawah ye.

Google

139 thoughts on “Cara Buat Iklan Facebook”

  1. ku yah says:

    assalam sifu, sy dh buat iklan kat fb mgunakan cara2 yg sifu bg, skg sy nak tau bagai mane nak delete maklumat akaun bank yg kte kat fb..

    1. Ahmad says:

      card yang dah register di fb x leh di remove…kecuali..masuk kan satu lagi card lain…baru boleh remove yang satu lagi..

      1. syarifah says:

        macam mana nak tukar account tu?

  2. bella says:

    salam…nak tny…bid tu cm ne ek??law rm10 kite bid 0.09 cm mne ek??jd cm mne ye??duit sntiasa tolak ker??tanpa pengetahuan kite

    1. afif says:

      kalau buat ads dan ads kita tu sudah di approved barulah duit kita akan ditolak…kenalah sentiasa pantau iklan tu…

  3. Salam En Jamal….CPC tu bebas untuk kita letak berapa ke . dan apa kesan kalau kita isikan rendah atau minimum dan apa pula kalau kita isikan hingga 0.40 perklik

  4. sofea says:

    Jamal, saya penah buat publicbank debitcard tu sebelum n penah apply paypal utk itu. Tapi masalahnya kad saya tu direject oleh pihak pypal. Jadi. Perlukah saya MAtikan kaddebit tu dan MOHoN SEMULA kaddebit public bank yg baru utk verify card saya tu? Atau perlu guna bank lain? Lagipun kalau nk briklan di fb ads,kita perlukan paypal akaun tuk transfer bayaran ke oversea. Harap jamal leh mbntu. Dah 1tahun xverify ni, plezzzzzz , :(

  5. ju says:

    Assalam bos jamal….ju nk Tanya…
    sekiranya tkde kreadt card/debit tu…blh pkai ape lgi ye..mybank blh tak..??

    1. Hanya kad kredit atau debit sahaja yang boleh digunakan.

    2. afif says:

      saya guna kad atm maybank…boleh je x ada masalah

  6. Izan says:

    Salam.. Sir Jamal, saya nak tanye..mane lebih efficient utk tingkatkan jualan, CPC atau CPM? Terima kasih.. :)

  7. suhaila says:

    ikhlan ni berbayar ke??

  8. ooo… mcm tu nk buat iklan fb. so la ni sis nak tau camna cara bayarannya adakah hanya melalui credit/debit card shj atau ada cara lain. cara mana yg paling sesuai untuk buat bayaran. tq.

  9. hartini says:

    salam sifu..kalau x der kad kredit mcm mana plak cara nak byr nie:?

    1. Boleh gunakan kad debit Maybank yang gambar ceri tu.

      1. alin says:

        salam..sy ada account maybank yg ceri…xde masalah kan…perlu ke sy bukak account semasa untuk bisnes??

  10. Misai says:

    Hi nak tanya mengapa di campaign budget tu ku show “USD” dan bukan “MYR”.

  11. Siti hajar mohamad says:

    Slm, nk tanye nape kat account time zone xberubah ke asia/kl even sy dh tukar account currency to myr and country malaysia..

    1. munie wahab says:

    2. Hafiz says:

      Assalam tuan Jamal.. Mohon tuan Jamal bagi penyelesaian kepada masalah nie.. Sebab saya pun mengalami masalah yang sama.. Hehe.. Terima kasih..

  12. munie wahab says:

    aslm…nk tanye nape kat account time zone x berubah ke asia/kl even sy dh tukar account currency to myr and country malaysia..

  13. shuhada says:

    assalam jamal, nk tanya, akk dh buat ads and dh buat pymnt guna debit card… soklannyer… once pymnt has been made, otomatik akan debit from account ke or akan debit once ads dh approved? yg muskil tu dlm account akk x de pon any debiting…and my ads still pending dh 2 hari….x pe tggu 1 hari lg sbb paling lama 3 hari kan? ce komen sket pasal debit kad tu

  14. Dhiya says:

    Salam en jamal.. sy nk tanya pasal caj iklan kat fb ni. katakan saya dah tetapkan Rm10 untuk Campaign Budget dan buat CPC. katakan bid saya untuk 1 klik RM0.40.. Jadi dengan bajet RM10 dan 1 klik = RM0.40, jumlah klik yg mampu didapati daripada Rm10 tadi ialah 25 klik. Katakan dah 25 orang klik (rm0.40 x 25 = rm10) kan? Lepas tu ape jadi? iklan akan diteruskan atau berhenti? Atau adakah pihak fb akan kena kan caj lain selepas tu? ini yg membuatkan saya risau dan konfius. ye lah, takot tetiba dalam kad kredit/debit melebihi jumlah yg kite dah peruntukkan utk iklan. en jamal tlg bantu :) :)

    1. afif says:

      mengikut ads yang saya pernah buat..saya setkan limit untuk ads tu berjalan..kalau dibiarkan ia akan terus berjalan.

  15. Dhiya says:

    “Salam en jamal.. sy nk tanya pasal caj iklan kat fb ni. katakan saya dah tetapkan Rm10 untuk Campaign Budget dan buat CPC. katakan bid saya untuk 1 klik RM0.40.. Jadi dengan bajet RM10 dan 1 klik = RM0.40, jumlah klik yg mampu didapati daripada Rm10 tadi ialah 25 klik. Katakan dah 25 orang klik (rm0.40 x 25 = rm10) kan? Lepas tu ape jadi? iklan akan diteruskan atau berhenti? Atau adakah pihak fb akan kena kan caj lain selepas tu? ini yg membuatkan saya risau dan konfius. ye lah, takot tetiba dalam kad kredit/debit melebihi jumlah yg kite dah peruntukkan utk iklan. en jamal tlg bantu :) :

  16. shafiqa says:

    Hi nk tnye xde effect ke lau kita bg mklumt detail account kita…kot2 dyorg potng kebih ker

  17. ziela says:

    salam..nape sy xdpt nk wat pages berbayar eh..ni yg keluar lepas sy buat..
    “The authorization for this card was declined. Please verify that all card information you’ve provided is accurate, and try again.

    If you continue to experience these problems, you will have to contact your bank or card issuer to find out why the authorization was declined.”

    1. nur says:

      please, jwb pasal nie..tq..

    2. comey says:

      saya juga hadapi masalah same..dari dulu lg nak buat fb ads tp mesti sangkut kat sini.. kat debit maybank baru je lgi..g tanya pihak bank diorang cakap kad ok, xde masalah pun…pening..xkan nak kena buat kredit kad dulu kot..

    3. hamidah says:

      call bank mintak pihak bank sahkan kad bole digunakan utk urusniaga luar malaysia…coz facebook kan luar malaysia…:)

    4. anonymous says:

      saya pn sama. plez yg bpengalaman tlong jwb :'(

  18. jasmi bin amin says:

    Salam sifu maaf harap dpt menjawab persoalan saya ini. Semasa saya mula setting saya telah menggunakan pembayaran dlm usd. Namun saya dapati ia terlalu tinggi. Macam aman ye nak ubah ke myr semula. Harap dpt membantu

  19. min9797 says:

    salam..saya cuba nak bayar iklan untuk fb…lepas isi semua detail pasal debit kad dan nak submit tak boleh…dapat mesej not authorised dah cuba dengan kad-kad lain pun sama juga,,,sebab apa yer

    1. gee says:

      ya saya pun sama, nak bayar tapi xdapat ni,Kenapa ya?

  20. abdhalim says:

    sy ada debit kad .bila wat pembayaran tak boleh.sy ada ter hutang dengan fb RM300.macam mana nak bayar nyer….

    1. anonymous says:

      saya pn sama :'( tlong jwb jika thu.

  21. Nadia Nordin says:

    Assalamualaikum Sifu Jamal.

    Saya peserta seminar 1 jun 2013. Saya baru memulakan business di fb dan practiskan fbads seperti yang sifu ajar. Sy baru test2,,,sy guna bid rendah sahaja dan pilih CPC. Max per bid saya letak R0.05 dan daily sy letakkan R3.00. adakah itu jumlah yang bagus untuk dapatkan like. Mmg sy berniat untuk mencuba kerana nak risiko yang rendah. tp sy kurang pasti kalau cara sy itu akan rugi dan adakah daily cost saya akan burnt? :) mohon nasihat sifu..

    1. zulaikha says:

      salam sifu jamal.. sy kurg fhm apa tu CPC, CPM.. adakah duit akn treus ditolak pd hr berikutnya…sy bru nk cuba buat,, bid brp patut sy letak

  22. Nadia Nordin says:

    Atau adakah saya perlu memilih lifetime budget tetapi sy blh estimate kan time untuk iklan saya. :)

  23. Ribuan terima di atas sokongan sifu yg tidak terhenti-henti hebat ..;)

  24. Noraishah says:

    Slm tuan. Sy dh berjaya buat fb ads tp mslh sy skrg phk fb charge sy ats matawang usd sdangkn sy dh plih matawang myr mase register tu, jd cm ne nk tukar ? Adakah sy perlu stopkan akaun fb ads ni ke ? Tq pertolongan tuan amt sy hrgai.

  25. Mohd Hisham Mohd Ramli says:

    Assalam Sifu,

    Jika kita pilih See Advanced Options apa bezanya?

  26. helme says:

    salam tuan.. saya dah buat fb ads tp kurang faham tentang monitor iklan ? macam mana saya nak set manually bid ? harap tuan dapat membantu saya.. tq

  27. Nurul Husna says:

    saya nak tanya ada tak iklan free.he..saya budak baru belajar

    1. Tiada cikpuan. Semuanya berbayar.

  28. Karim says:

    Salam Jamal..

    Saya dah dua kali buat pakai debit card. tapi.. dua2 dah suspect unusual activity. sampai skang x leh guna.. saya sebenarnyer dah fed up.

  29. eddy says:

    Salam sifu…

    Saya nk taya mcm mana nk tukar time pasifik ke time asia@kuala lumpur
    Lg satu sya pnya akaun fbads dh ter set lifetime budget.
    Macam mana nk lalai kn??

  30. Sy nk tnya mcm mna sy nk hentikan post yg berbayar tu..

    1. Pause sahaja iklan tersebut.

  31. iswarni says:

    salam..nak tau..untuk pembayaran..mmg kene credit card ya?? kalau maybank2u or cimbclick tak boleh kan??

    1. Ya, kredit atau debit card.

      1. sheila saleh says:

        salam..nk tnye sy ade jgak buat fb ads..mybe bil dah dkat rm40..tp sy check acc sy xtolak2 pun duit..die kire byar mcm mane ye..??xfham..mhon rply :)

    2. Kredit atau debit kad sahaja.

  32. rasmi bt aras says:

    assalam sifu… sy xde crd cd..? bole guna trnsfr cimb click ker

  33. Zainuddin says:

    Salam Sifu, camner sy nk tukar USD ke MYR, rasanya Sifu ada bagitau masa seminar missing chapter bulan lepas tp sy rujuk balik dlm note takde plak, tqvm

  34. Ida syida says:

    Assalam sy ade buat smlm…tp katanya sy tak lepas tapi yg pelik kene cas mcm gmbr kt bwh tu….adkah di kene kn cas sbb fb ads ni??kalau ye….mcm mne nk stop…sbb bkn de org likes pon page sy tu..tlg sifu

  35. maszidatul idayu says:

    Assalam.Saya stopkan post yg berbayar dengan butang pause.tapi bila saya nk buka balik x bole dan dia kata saya ada baki yg belum berbayar dan menyuruh saya tuka payment method..macam mana tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!