Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

FB Ads Calc

Pengurusan fanpage Facebook perniagaan anda. Kami menawarkan konsultasi bermutu seiring dengan pengalaman kami.

Training

Pengalaman kami dalam mengendalikan training kepada pengguna beginner sehingga pengguna advance.

Cara Buat Iklan Facebook

Diterbitkan pada Jan 5, 2013 oleh

cara-buat-iklan

Ramai bertanya sifufbads.com, bagaimana nak buat iklan facebook? Boleh ajar?

Di bawah, saya tunjukkan panduan langkah demi langkah bagaimana untuk buat iklan facebook. Dalam contoh di bawah, saya tunjukkan panduan promosikan fanpage.

Langkah 1: Klik pada “home“, pilih “Advertise on Facebook

1

Langkah 2: Klik “create ad Ad

2

Langkah 3: Pilih fanpage yang anda ingin promosikan.

3

Langkah 4: Ada 3 objektif yang anda boleh pilih. Pilih mana yang selari dengan objektif anda.

4

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan LIKE, anda boleh pilih ads jenis di bawah.

5

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan respons pada post, anda boleh pilih ads jenis di bawah. (Jenis-jenis page post anda boleh rujuk artikel sebelum ini)

6

Langkah 5: Untuk sponsored Stories, terpulang pada anda samada mahu gunakannya atau tidak. Jika tidak mahu, klik “remove“.

7

Langkah 6: Pilih audien anda. (kepada siapa anda ingin iklankan )

8

Langkah 7: Pilih connections

9

Langkah 8: Isikan maklumat Campaign, Pricing and Schedule

10

Langkah 9: Pilih jenis pricing yang anda mahukan.

11

 

Nota:

CPC – kos iklan anda adalah berdasarkan klik yang diperolehi.

CPM – kos iklan berdasarkan setiap 1000 kali iklan anda dipaparkan

AutoCPM (sponsored story) – kos iklan berdasarkan jumlah reach (audien) yang anda mahukan

Langkah 10: Isikan maklumat bid anda.

12

Langkah 11:  Klik “review ad

13

Langkah 12: Review ads anda dahulu dan namakan ads anda.

14

Langkah 13: Anda diminta isikan maklumat kad kredit/kad debit anda.

15

Langkah 14: Isikan maklumat kad debit/kad kredit anda seperti ini.

16

Langkah 15: Seterusnya, klik “skip”

17

Langkah 16: Masukkan password akaun FB anda.

18

Langkah 17: Anda diminta isikan informasi akaun anda.

19

Langkah 18: Ads @ iklan pertama anda berjaya dibuat. Dan anda perlu tunggu kelulusan dari pihak FB.

20

Langkah 19: Ads anda akan dihantar ke pihak FB untuk kelulusan. Biasanya ianya mengambil masa paling cepat 2 minit, dan paling lambat 3 hari. (iklan yang diluluskan juga akan dimaklumkan melalui emel anda oleh FB)

22

Bagaimana? Boleh ikutinya? Tahniah..

PS – Jika rasa bermanfaat, boleh lah share di FB anda dengan klik “share button” di bawah ye.

Google

  • http://thariyah2007.blogspot.com ku yah

    assalam sifu, sy dh buat iklan kat fb mgunakan cara2 yg sifu bg, skg sy nak tau bagai mane nak delete maklumat akaun bank yg kte kat fb..

    • Ahmad

      card yang dah register di fb x leh di remove…kecuali..masuk kan satu lagi card lain…baru boleh remove yang satu lagi..

      • syarifah

        macam mana nak tukar account tu?

  • https://www.facebook.com/bellanabila.sky bella

    salam…nak tny…bid tu cm ne ek??law rm10 kite bid 0.09 cm mne ek??jd cm mne ye??duit sntiasa tolak ker??tanpa pengetahuan kite

    • afif

      kalau buat ads dan ads kita tu sudah di approved barulah duit kita akan ditolak…kenalah sentiasa pantau iklan tu…

  • http://gravatar.com/hamzahmohdyusof hamzahmohdyusof

    Salam En Jamal….CPC tu bebas untuk kita letak berapa ke . dan apa kesan kalau kita isikan rendah atau minimum dan apa pula kalau kita isikan hingga 0.40 perklik

  • http://buat-duit-lumayan.blogspot.com sofea

    Jamal, saya penah buat publicbank debitcard tu sebelum n penah apply paypal utk itu. Tapi masalahnya kad saya tu direject oleh pihak pypal. Jadi. Perlukah saya MAtikan kaddebit tu dan MOHoN SEMULA kaddebit public bank yg baru utk verify card saya tu? Atau perlu guna bank lain? Lagipun kalau nk briklan di fb ads,kita perlukan paypal akaun tuk transfer bayaran ke oversea. Harap jamal leh mbntu. Dah 1tahun xverify ni, plezzzzzz , :(

  • ju

    Assalam bos jamal….ju nk Tanya…
    sekiranya tkde kreadt card/debit tu…blh pkai ape lgi ye..mybank blh tak..??

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Hanya kad kredit atau debit sahaja yang boleh digunakan.

    • afif

      saya guna kad atm maybank…boleh je x ada masalah

  • Izan

    Salam.. Sir Jamal, saya nak tanye..mane lebih efficient utk tingkatkan jualan, CPC atau CPM? Terima kasih.. :)

  • suhaila

    ikhlan ni berbayar ke??

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Mestilah :)

  • http://www.prettyrichshop.com siti saribanun

    ooo… mcm tu nk buat iklan fb. so la ni sis nak tau camna cara bayarannya adakah hanya melalui credit/debit card shj atau ada cara lain. cara mana yg paling sesuai untuk buat bayaran. tq.

  • https://www.facebook.com/pages/Tudung-Shawl-Murah/148271428618619 hartini

    salam sifu..kalau x der kad kredit mcm mana plak cara nak byr nie:?

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Boleh gunakan kad debit Maybank yang gambar ceri tu.

      • http://qasee-shoppe alin

        salam..sy ada account maybank yg ceri…xde masalah kan…perlu ke sy bukak account semasa untuk bisnes??

  • Misai

    Hi nak tanya mengapa di campaign budget tu ku show “USD” dan bukan “MYR”.

  • Siti hajar mohamad

    Slm, nk tanye nape kat account time zone xberubah ke asia/kl even sy dh tukar account currency to myr and country malaysia..

    • munie wahab

    • Hafiz

      Assalam tuan Jamal.. Mohon tuan Jamal bagi penyelesaian kepada masalah nie.. Sebab saya pun mengalami masalah yang sama.. Hehe.. Terima kasih..

  • munie wahab

    aslm…nk tanye nape kat account time zone x berubah ke asia/kl even sy dh tukar account currency to myr and country malaysia..

  • shuhada

    assalam jamal, nk tanya, akk dh buat ads and dh buat pymnt guna debit card… soklannyer… once pymnt has been made, otomatik akan debit from account ke or akan debit once ads dh approved? yg muskil tu dlm account akk x de pon any debiting…and my ads still pending dh 2 hari….x pe tggu 1 hari lg sbb paling lama 3 hari kan? ce komen sket pasal debit kad tu

  • Dhiya

    Salam en jamal.. sy nk tanya pasal caj iklan kat fb ni. katakan saya dah tetapkan Rm10 untuk Campaign Budget dan buat CPC. katakan bid saya untuk 1 klik RM0.40.. Jadi dengan bajet RM10 dan 1 klik = RM0.40, jumlah klik yg mampu didapati daripada Rm10 tadi ialah 25 klik. Katakan dah 25 orang klik (rm0.40 x 25 = rm10) kan? Lepas tu ape jadi? iklan akan diteruskan atau berhenti? Atau adakah pihak fb akan kena kan caj lain selepas tu? ini yg membuatkan saya risau dan konfius. ye lah, takot tetiba dalam kad kredit/debit melebihi jumlah yg kite dah peruntukkan utk iklan. en jamal tlg bantu :) :)

    • afif

      mengikut ads yang saya pernah buat..saya setkan limit untuk ads tu berjalan..kalau dibiarkan ia akan terus berjalan.

  • Dhiya

    “Salam en jamal.. sy nk tanya pasal caj iklan kat fb ni. katakan saya dah tetapkan Rm10 untuk Campaign Budget dan buat CPC. katakan bid saya untuk 1 klik RM0.40.. Jadi dengan bajet RM10 dan 1 klik = RM0.40, jumlah klik yg mampu didapati daripada Rm10 tadi ialah 25 klik. Katakan dah 25 orang klik (rm0.40 x 25 = rm10) kan? Lepas tu ape jadi? iklan akan diteruskan atau berhenti? Atau adakah pihak fb akan kena kan caj lain selepas tu? ini yg membuatkan saya risau dan konfius. ye lah, takot tetiba dalam kad kredit/debit melebihi jumlah yg kite dah peruntukkan utk iklan. en jamal tlg bantu :) :

  • shafiqa

    Hi nk tnye xde effect ke lau kita bg mklumt detail account kita…kot2 dyorg potng kebih ker

  • ziela

    salam..nape sy xdpt nk wat pages berbayar eh..ni yg keluar lepas sy buat..
    “The authorization for this card was declined. Please verify that all card information you’ve provided is accurate, and try again.

    If you continue to experience these problems, you will have to contact your bank or card issuer to find out why the authorization was declined.”

    • nur

      please, jwb pasal nie..tq..

    • comey

      saya juga hadapi masalah same..dari dulu lg nak buat fb ads tp mesti sangkut kat sini.. kat debit maybank baru je lgi..g tanya pihak bank diorang cakap kad ok, xde masalah pun…pening..xkan nak kena buat kredit kad dulu kot..

    • hamidah

      call bank mintak pihak bank sahkan kad bole digunakan utk urusniaga luar malaysia…coz facebook kan luar malaysia…:)

  • jasmi bin amin

    Salam sifu maaf harap dpt menjawab persoalan saya ini. Semasa saya mula setting saya telah menggunakan pembayaran dlm usd. Namun saya dapati ia terlalu tinggi. Macam aman ye nak ubah ke myr semula. Harap dpt membantu

  • min9797

    salam..saya cuba nak bayar iklan untuk fb…lepas isi semua detail pasal debit kad dan nak submit tak boleh…dapat mesej not authorised dah cuba dengan kad-kad lain pun sama juga,,,sebab apa yer

    • gee

      ya saya pun sama, nak bayar tapi xdapat ni,Kenapa ya?

  • Pingback: I Muslim Network » Cara Buat Iklan Di Facebook

  • abdhalim

    sy ada debit kad .bila wat pembayaran tak boleh.sy ada ter hutang dengan fb RM300.macam mana nak bayar nyer….

  • Nadia Nordin

    Assalamualaikum Sifu Jamal.

    Saya peserta seminar 1 jun 2013. Saya baru memulakan business di fb dan practiskan fbads seperti yang sifu ajar. Sy baru test2,,,sy guna bid rendah sahaja dan pilih CPC. Max per bid saya letak R0.05 dan daily sy letakkan R3.00. adakah itu jumlah yang bagus untuk dapatkan like. Mmg sy berniat untuk mencuba kerana nak risiko yang rendah. tp sy kurang pasti kalau cara sy itu akan rugi dan adakah daily cost saya akan burnt? :) mohon nasihat sifu..

    • zulaikha

      salam sifu jamal.. sy kurg fhm apa tu CPC, CPM.. adakah duit akn treus ditolak pd hr berikutnya…sy bru nk cuba buat,, bid brp patut sy letak

  • Nadia Nordin

    Atau adakah saya perlu memilih lifetime budget tetapi sy blh estimate kan time untuk iklan saya. :)

  • https://www.facebook.com/perodualelong Perodua Lelong

    Ribuan terima di atas sokongan sifu yg tidak terhenti-henti hebat ..;)

  • Noraishah

    Slm tuan. Sy dh berjaya buat fb ads tp mslh sy skrg phk fb charge sy ats matawang usd sdangkn sy dh plih matawang myr mase register tu, jd cm ne nk tukar ? Adakah sy perlu stopkan akaun fb ads ni ke ? Tq pertolongan tuan amt sy hrgai.

  • Mohd Hisham Mohd Ramli

    Assalam Sifu,

    Jika kita pilih See Advanced Options apa bezanya?

  • helme

    salam tuan.. saya dah buat fb ads tp kurang faham tentang monitor iklan ? macam mana saya nak set manually bid ? harap tuan dapat membantu saya.. tq

  • Nurul Husna

    saya nak tanya ada tak iklan free.he..saya budak baru belajar

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Tiada cikpuan. Semuanya berbayar.

  • Karim

    Salam Jamal..

    Saya dah dua kali buat pakai debit card. tapi.. dua2 dah suspect unusual activity. sampai skang x leh guna.. saya sebenarnyer dah fed up.

  • eddy

    Salam sifu…

    Saya nk taya mcm mana nk tukar time pasifik ke time asia@kuala lumpur
    Lg satu sya pnya akaun fbads dh ter set lifetime budget.
    Macam mana nk lalai kn??

  • https://www.facebook.com/norhidayu.zaina Norhidayu Zaina

    Sy nk tnya mcm mna sy nk hentikan post yg berbayar tu..

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Pause sahaja iklan tersebut.

  • http://gravatar.com/iswarni iswarni

    salam..nak tau..untuk pembayaran..mmg kene credit card ya?? kalau maybank2u or cimbclick tak boleh kan??

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Ya, kredit atau debit card.

      • sheila saleh

        salam..nk tnye sy ade jgak buat fb ads..mybe bil dah dkat rm40..tp sy check acc sy xtolak2 pun duit..die kire byar mcm mane ye..??xfham..mhon rply :)

    • http://www.sifufbads.com JaMaL (SifuFBads)

      Kredit atau debit kad sahaja.

  • rasmi bt aras

    assalam sifu… sy xde crd cd..? bole guna trnsfr cimb click ker

  • Zainuddin

    Salam Sifu, camner sy nk tukar USD ke MYR, rasanya Sifu ada bagitau masa seminar missing chapter bulan lepas tp sy rujuk balik dlm note takde plak, tqvm

  • Ida syida

    Assalam sy ade buat smlm…tp katanya sy tak lepas tapi yg pelik kene cas mcm gmbr kt bwh tu….adkah di kene kn cas sbb fb ads ni??kalau ye….mcm mne nk stop…sbb bkn de org likes pon page sy tu..tlg sifu

  • maszidatul idayu

    Assalam.Saya stopkan post yg berbayar dengan butang pause.tapi bila saya nk buka balik x bole dan dia kata saya ada baki yg belum berbayar dan menyuruh saya tuka payment method..macam mana tu

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!