Kalau dulu..Masa awal2 Shafie, Founder pada brand Abento Blendo ni buat bisnes keropok lekor ..Takde sapa yang berani nak masuk kedai dia..Yela..Nampak macam kedai tak siap ja time tu…Time tu dia hari2 asyik garu kepala yang tak gatal..Pikir..Macam mana nak bagi orang masuk kedai dia…Mana tak risaunya..Kedai dia dah tepi jalan utama..Boleh kata strategik la..Tapi takde orang singgah..Bukan setakat singgah ja..Pandang pun tak nak..Mau tak pening..Time tu, dia rasa dah abis strategi dia dah buat..

TAPI ..Bisnes dia dh mula berubah lepas disentap oleh member2 bisnes suruh pegi belajar dan baca kisah kejayaan orang yg buat bisnes..Dia mula TERBAKOR dan dah niat nak jadi macam dorang satu hari nanti…Start dari situ, diapun mula berguru..Lepas balik belajar, baru dia sedar..Yang kedainya takde daya penarik langsung untuk orang singgah..Yela..Kat Kuala Terengganu, berapa banyak kedai yang jual keropok lekor..Memang tinggi la persaingan kalau nak ikutnya..

MULA CIPTA KEUNIKAN…

Bila pesan gurunya..Untuk atasi pesaing, kita perlu ada KELEBIHAN atau KEUNIKAN yang pesaing tiada..Dari situ, dia mula fikir dan cipta keunikkan pada nama bisnes keropok lekor dia..Dari situ, mula timbulnya Abento Blendo Pulau Rusa…Dengar nama Abento Blendo pun buat orang rasa unik dan rasa ingin tahu pada dia jual..Betul tak.? Dan dia mula lakukan perubahan sikit demi sikit pada kedai dia..

BUAT DRIVE THRU…

Antara yang dia buat untuk tarik orang singgah ke kedai adalah…

  1. Dia wujudkan lorong drive-thru yang mana customer yang singgah ke kedai dia tak perlu turun dan hanya buat pesan dari dalam kereta sahaja.
  2. Selain tu, dia juga wujudkan menu2 tambahan seperti ice blended, durian belanda dan lain2 dengan nama yang unik dengan tujuan untuk beri pilihan pada customer dia.
  3. Dia juga dah transform kedai dia dari kedai yang biasa dengan dekorasi yang lebih menarik dan pasang signboard yg besar bagi orang nampak walaupun dari jauh.
  4. Sentiasa konsisten buat marketing di offline serta online dan tak pernah berhenti..
  5. Collaboration dengan brand lain seperti brand Makang Sedak.

Kini, dia dah boleh tarik nafas lega..Kerana usaha dia selama ni berjaya membuahkan hasil..Kerana dia bukan la sorang yang mudah putus asa..Antara kata2 guru dia yg buat dia terus kuat sampai sekarang adalah..

“BUAT SAMPAI JADI..”

Dalam bisnes ni, memang sentiasa ada cabaran dan persaingan ..Tinggal kita saja yang mampu bertahan atau tak mampu dengan cabaran tersebut..

Sifufbads nak tanya ni..Sapa lagi yg nak dibantu oleh Sifufbads seperti brader Syafie dari Abento Blendo ni?

KLIK button “PICIT SINI!” bawah ni utk kami bantu..

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • ESOK  LIVE SIFUTOK ANDA TANYA SIFUS JAWAB BERSAMA SIFU
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!