Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Peniaga Internet Wajib Daftar Syarikat di SSM…

Diterbitkan pada Dec 19, 2014 oleh

Peniaga Internet Wajib Daftar Syarikat di SSM

Tak kira anda berniaga secara online atau offline, anda diwajibkan untuk daftar syarikat anda dengan SSM. Penguatkuasaan ini dibuat kerana sudah banyak aduan dari pengguna mengenai penipuan peniaga internet. Ini disuarakan sendiri oleh Timbalan Menteri KPDNKK.

“Melalui peraturan-peraturan Perlindungan Pengguna 2012, peniaga online diwajibkan memaparkan nama perniagaan, nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat, alamat emel dan nombor telefon di laman web, Facebook atau Instagram

– Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah, Timbalan Menteri KPDNKK”

Sumber: Kosmo

Dengan mendaftar syarikat anda dengan SSM, anda dapat elakkan perniagaan anda daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Sebelum ini, website eCommerce Milo ada kongsikan gambar mengenai pemilik fanpage diberi amaran akan dikenakan penalti RM5000 kerana tidak memaparkan nama dan nombor syarikat mereka di fanpage.

ssm-notice-facebook-page

Jadi, daftar syarikat anda sekarang supaya perkara seperti ini dapat dielakkan.

Kenapa Perlu Daftar dengan SSM?

Ramai pengguna sekarang yang prefer shopping online, dan akan ada yang ambil kesempatan.

Dengan mendaftar syarikat anda dengan SSM;

  • Anda dapat tingkatkan keyakinan dan kepercayaan pengguna internet dengan status perniagaan anda.
  • Anda dapat tingkatkan kredibiliti syarikat anda untuk jangka masa panjang.
  • Jika syarikat anda menghadapi apa-apa masalah terutamanya yang berkaitan dengan pihak berkuasa, anda mudah selesaikannya kerana syarikat anda sudah berdaftar secara sah.
  • Anda juga mungkin berpeluang mendapat geran-geran dan bantuan dari kerajaan untuk bangunkan perniagaan anda.

Cara Daftar Syarikat Anda di SSM

Segala maklumat mengenai cara pendaftaran syarikat anda di SSM, anda boleh rujuk di website SSM – Daftar SSM

Sebagai peniaga internet, anda perlu letak maklumat berikut di fanpage, blog dan instagram syarikat anda;

  • Nama syarikat (nama pemilik, perniagaan atau syarikat)
  • Nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat
  • Alamat e-mel dan nombor telefon, atau alamat pembekal perniagaan
  • Maklumat tentang ciri-ciri utama barang atau perkhidmatan
  • Harga penuh barang atau perkhidmatan termasuk kos penghantaran dan lain-lain
  • Kaedah pembayaran
  • Terma dan syarat jualan
  • Waktu anggaran penghantaran barang atau perkhidmatan kepada pembeli

Sifufbads no. syarikat

Jika anda serius nak jalankan perniagaan anda sendiri tak kira online atau offline, anda wajib daftar syarikat anda. Bagi saya, banyak manfaat yang anda bakal dapat selepas daftar syarikat anda dengan SSM.

Semoga bermanfaat…

Kategori: Berita

Komentar (46)

  1. sue

    assalamualaikum w.b.t
    kenape di swk nk daftar perniagaan on9 perlu di daftarkan ke lhdn ye n bkn di ssm..sifufbads tahu tak kenape ye…Saya baca dr beberapa blog kalau daftar perniagaan kt lhdn diorg perlukan alamat or nombor lot kedai..bg yg on9 takde premis kedai macam mana ye..tq

    1. Selamat

      Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 tidak terpakai di Sarawak/Sabah, tp Akta Syarikat 1965 adalah terpakai, maksudnya hanya syarikat sdn. bhd yg wajib bdaftar di SSM bg kedua2 negeri tersebut

    1. Smua org kena bayar cukai..

      Tapi dgn bisnes, byak klbhan yang kita dpt. Sgala expenses utk bisnes dikecualikan cukai.

      Dan kalau tau cara urus cashflow, tau cara kurangkan cukai, cukai sesuatu yang tak perlu dirisaukan..

      Malah pembayaran cukai boleh digunakan sebagai kelebihan dalam investment property…

      1. Eyna

        Jadi maksud nya, kalau hanya dpt bbrp puluh dlm sebulan, tak payah daftar ke,?
        Sy dh pergi pejabat ssm d sarawak…dorg suruh sy pergi pejabat daerah…orang pejabat daerah pulak minta minta alamt n no lot kedai..jgn kan lot edai, kedai pun tak ada.

  2. sya

    Kalau kita kerja dgn syarikat penjualan kereta..adakah kita perlu daftar??kita cuma mempromosikan shj kereta yg hndak dijual..untung pun x de sekadar promosi shj..adkah perlu mendaftar??sy bekerja di perodua ..sbgai sales advisor..tlg bg penjelasan sikit..

  3. Alhamdulillah…dah daftar syarikat..Bila dah berdaftar ni rasa confident untuk terus meniaga tu meningkat..Sebab kita tau kita sedang buat benda yang betul dan sah di sisi undang2 Malaysia kita. Jadi saya setuju Tuan Sifu suruh daftar ni..amat setuju tahap Super Saiya 3

  4. amirah hamzah

    Saya nak tanya , sekiranya ada segelintir peniaga online yang berdaftar atau tidak berdaftar melakukan kesalahn dengan menipu pelangan mereka. Kami sebangai pelangan boleh membuat aduan di SSM ke ? dan apa tidakan yang boleh diambil oleh SSM

  5. izwan

    Salam
    Cam mana sya nak cek ayarikat yg mengusahakan penyewaan rumah flat/apartment dan kalo selepas cek dan didapati ape yg tersedia dlam perjanjian sewa dengan keputusan semak ssm tidak betol ape perlu sy buat??

  6. Ida

    Assalamualaikum sifu,

    Saya ingin bertanya, saya baru berjinak dalam bisnes online internet dan saya sebagai dealer. adakah perlu saya daftar dengan ssm dan bagaimana cara saya nak daftar. Borang apa yang perlu saya daftar dengan SSM. Dokumen apa yang perlu saya kemukakan semasa mendaftar.

    Harap sifu dapat membantu saya dalam hal ini. Saya tengah dilema dalam hal ini.

  7. Azli

    Cadang nak mula niaga Online Dropship.Barang saya tak simpan.Nak kena daftar ke?Untung -Rugi tak tahu lagi.Mungkin saya tak jadi berniaga.Kena fikir byk kali.Byk sangat prosedur nya.

  8. Hazwani

    Hye? .saya nak tnya, kalau saya hanya dropship orang,perlu ke saya berdaftar dgn ssm..saya full time student politeknik sye berniaga on9 hanya utk memenuhi silibus utk kos yg sye ambik..

  9. ed

    assalamualiakum sifu,

    saya ada soalan nak tanya.
    kalau kita jadi ejen jualan macam dropship untuk sesebuah company yang berdaftar, kita sebagai dropshiper kena daftar juga dengan ssm atau tak perlu.

  10. didik

    Nak tanya.mcm mana kalau syarikat online tu tipu kite punya duit…saluran mana saya perlu buat laporan.syarikat tu juz enterprise je…saya rugi,walaupun tak banyak.bagi saya banyak tu.mohon pencerahan.terima kasih

  11. emily

    nak tanya juga..kawan saya ada cakap yg bisnes online ni kena ada lesen katanya..ssm cuma ada kat kuching,sarawak..dari sibu ke kuching jauh tak ada transpot lagi..nak bayar bas hotel bagai..kalau kat sibu,sarawak ada tak?

  12. NORAZAM BIN HARUN

    assalamualiakum sifu,

    saya baru mendapat mss dari sebuah syarikat, tiada perkerjaan tetap jadi saya bercadang untuk berkerja sendiri..
    Perkerjaan saya lebih kepada service , sebagai Pelukis Pelan berkerja didalam rumah sahaja..
    Kerja tidak menentu sekira ada job adalah pendapatan..
    Bolehkah saya mendaftar di ssm , daftar atas nama saya sendiri sahaja..
    saya juga ada bercadang untuk berniaga perniagaan cetak t-shirt heat press di rumah..
    Bagaimana cara untuk mengisi borang dengan 2 jenis perniagaan perseorangan..

    1. syed

      tuan just pergi je ke ssm. bawa salinan kad pengenalan.. daftar atas nama sendiri tak silap caj rm30.. kalau guna nama trade caj nya rm70.

      nnt kena isi borang permohonan. dlm borang tu nyatakan semua jenis perniagaan yg tuan buat..

      sebelum pergi tu fikirkan siap2 dulu at least 3 nama trade..takut salah satu tk blh didaftarkan sbb dah ada company lain guna..

  13. alifah

    assalamualaikum ,saya dan rakan merancang untuk membuat bisnes secara online.Kami berumur 18 tahun,kami merancang membuat bisnes bagi mengisi masa lapang dan ingin mencari sedikit wang.Adakah umur saya tidak dibenarkan untuk mendaftar lesen perniagaaan online? umur berapakah yang layak mendaftar?

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!