Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Idea Old Skool Bagaimana Anda Boleh Buat Duit 3 – 4 Angka Sebulan Tanpa Modal

Diterbitkan pada Dec 28, 2016 oleh

2017, THE NEW ERA.. Tirai baru bakal dibuka, dijangkakan tahun yg lebih menCABAR, lebih NGERI dan lebih mengGERUNkan, sekaligus boleh memBAHAYAkan “POKET” anda …

“SIFU! LAIN MCM JE BUNYINYE.. SERAM BETUL…”

OF COURSE SERAM! Mmg menggerunkan jikalau anda tidak bersedia untuk menghadapi alaf baru, tahun 2017 ini.. Prepare for the new chapter! Kena ada backup plan jika nk survive.. Plan A, plan B.. Plan C.. Yes, you must! Bntu tingkatkan lg ekonomi family anda.. Ala, orang tua-tua kata, sediakan payung sblm hujan..

That’s Why….

Arini SifuFBAds nak kongsikan beberapa idea, special utk anda, fans SIFUBADS yg disayangi.. Tak kiralah siapa pun anda..

Adakah anda seorang surirumah? Surarumah? Student universiti mahupun kolej? Atau pakguard sekalipun? Ataupun penanam anggur? Ataupun seorang tukang jahit? Semua pn boleh! Asalkan selagi ada tenaga dan kudrat..

InshAllah, anda boleh jana income geli-geli tnpa memerlukan modal yg besar.. Ini bukan MLM, bukan Skim Cepat Kaya.. Ini real casestudy! Ha.. Nak tahu? TERUSKAN BACAAN!

Seriously, bnda ni pnting! Ianya boleh bantu tingkatkan lg EKONOMI dan taraf khidupan anda, pasangan anda, anak-anak anda dan juga family anda! Sekaligus boleh meringankan beban cik somi ke cik isteri ke ibu bapa ke opah ke tok cik ke jiram sblh rumah ke.. Ye dak?

“Betul sifu! Sy nk ringankan beban mereka! Bntu sy sifu!”

Good.. Ni SifuFBAds nak kongsikan 5 idea old skool bgaimana anda boleh jana pendapatan geli-geli, yg anda terus boleh buat tnpa memerlukan kos yang besar, dan boleh juga jadi tak perlukan modal langsung! ZERO KOS! Nk tahu?

#1: EBOOK

E-BOOK.. Pernah dengar?

“Mcm pernah je..”

Okay, mungkin ada yg pernah dengar dan mungkin ada yg tak pernah dengar.. Takpe, let me explain..

E-book ni adlh sebuah buku, tetapi ianya dlm bentuk digital.. Kebiasaannya dlm format PDF… Hny boleh dibuka dan dibaca melalui komputer ataupn smartphone..

“So, apa kaitannya ni sifu..?? Tak faham…”

Sabar.. Tak habis explain lagi.. Ni nk bgtau ni, jika anda ada kemahiran atau pakar dalam sesuatu hal..

Cthnya; anda pakar membuat kek coklat.. So, segala info, step by step, ataupun tips ttg membuat kek coklat tu, anda boleh tuliskan dalam E-book tersebut! Itulah kelebihan E-book! Tulis apa yg anda tahu.. Simplee! Mungkin boleh mulakn mnulis dgn minat, hobi ataupn kepakaran anda!

Very simple..

Hanya tulis di Microsoft Word.. Kemudian convert pada PDF file.. Snang gile..

Tak nmpk lg gmbaran? Ce tgk cth rupa nih..

–> http://kerja-kerajaan.com/

Tu contoh rupa e-book dn juga minisite yg lengkap, yg menceritakan apakh content, isi, ayat jualan yg dan sbb mgapa mereka perlu dptkan ebook tersebut..

Tp anda tk perlu pening kepala fikir mcm mana nk buat website dn sebagainya tu.. Tu level expert dah tu.. Utk org baru, anda boleh gunakan fb profile anda shj, ataupun fanpage je.. Start dr mana yg boleh dan ofcourse, yg percuma aje.. Guna facebook canvas pn dah terbaik..

Tp utk mjual ebook ni pn perlu ada prosesnya ya..

Perlu seeding dulu, bg org baca dulu, dptkan testimoni, review, dn mcm2 lglah.. Jgn trus jual!

Oh ya.. Sblm tu, msti anda tertanya2 berapa nak jual e-book ni? Berapa range harga yg sesuai?

Okay, kebiasaannya range harga yg sesuai utk sebuah ebook ni adalah RM30-RM80.. Ianya bergantung pada jumlah muka surat, kualiti, bonus dan sbginya..

Cuba bygkan anda jual 10unit sbulan dgn harga RM30, tak ke dah dpt RM300? Tu baru 10unit? Kalau 100unit? Amek kalkulator kira sendiri..

Kalau anda nk tahu, sy sendiri, pd tahun 2008/09 mula jana pndpatan dari online dgn menulis e-book ler… dr 4 angka.. 5 angka.. ke 6 angka.. Tu antara cthnya ebook kerja-kerajaan tu, sy pny la tu.. Tp dah jual, serah hak milik.. Hoho

Ni ada lg satu story, thun 2011/12, ada sorg student sy, dia jual Ebook Sistem Diet Kamikaze, dia share rahsia bgimana dia boleh kuruskan badan, mmg real casestudy! So apa dia buat?

Dia tulis diari dia, proses cmne dia turunkan berat badan, dia bg tips, bg diet dia.. Mcm2 lglah. Mmg complete! Testimoni byk! Dia msih bekerja time tu, dn dia jual geli2 je. Tp boleh generate dkt 6 angka tk silap..

Amacam? Best ke sgt best?

Ni sy nk kongsi tips skit cmne nk buat org terpaksa membeli ebook tu.

  • Plg penting! Jgn syok sendiri..
  • Fikir apa yg orang nak..
  • Fikir apa yg orang suka..
  • Fikir apa yg orang takut..
  • Fikir apa sebab mrk perlu beli..

Faham ke sgt faham ni?

Ni baru idea pertama.. Terpulang nk gunakan idea ini ataupun tidak..

Nk thu lebih lanjut cmne nk hasilkan ebook yg lebih ohsem lebih mengancam dan berkualiti tu, tanya je pakcik Google.. Setel.. Sy dah pencen..

#2: DVD

“Video? Apa plak ni sifu…?”

Ye, video.. Katalah anda malas nk buat ebook, dan tak berapa rajin nk menulis.. So, videolah solusinya..

Simple, lebih mudah.. lebih cepat.. dan lebih xklusif.. Tp nk nmpkkan xklusif tu kena buat bebetullah.. Ada caranya juga..

So, video ni juga ada dua bentuk.. Satu fizikal.. Satu lagi digital.. Yg fizikal ni cthnya dlm bntuk cd/dvd dan perlu di poskan lah.. Ala mcm dulu SifuFBAds ada jual Teknik FBO, DVD FB ADS LATEST MARKETING, TEKNIK OREN.. Seminar2 Sifufbads.. Ha itu cth dlm bentuk fizikal.. Yg ni memerlukan sedikit kos, yelah nk print lg dgn case dia lg..

Kalau digital plak, hnya prlu downlod saja.. Ye, mrk hny prlu download shj utk dptkn dan tonton video tsbut.. Tk perlukan sbrg kos.. Biasanya ia dlm format MPEG ke FLV ke..

Cthnya, cam video 22 TIPS SALES SIFUFBADS tu.. Tgk cth ni –> https://sifufbads.com/22videosales/

So, byk yg anda boleh buat dgn rakaman video ini.. Antaranya;

1) Buat video utk kongsikan tips2 yg berharga.. bnda yg tk boleh didapati dr pakcik google.. Xklusif..

2) Buat tutorial, step by step.. Cth cmne nk buat kek coklat.. Buatlah video bersiri..

3) Buat interview, jmpa org berpengaruh.. atau pakar dlm bidang tersebut.. kongsikan pglmn dn tips mrk..

Tu hny sbhgian idea.. Actually, sama juga konsepnya mcm buat ebook.. Cuma mulakan dgn hobi atau kepakaran anda.. Kmudian, tukarkan dlm bentuk rakaman video.. Shoot dgn proper, supaya nmpk lbih profesional bila nk menjual..

Nak idea lg?

Anda pndai menjahit? Boleh buat video tu..

Tunjukkan cmne nk gunakan mesin tersebut.. Apa teknik2 jahitan yg ada.. Cmne nk jahit tepi ke, jahit tengah ke jahit serong ke..

Anda boleh buat kek? Boleh jugak tu.. Tjukkan apa bahan2 yg digunakan, apa pula step step nya.. Pelbagaikan jenis kek.. Buat ala2 chef Wan tu..

Anda pandai memancing? Boleh buat tutorial cmne nk beli umpan, nk psg umpan, nk buat umpan sendiri ke.. Teknik baling joran ke..

Anda pndi photoshop? Boleh buat tutorial tu! Bg template skali sbgi bonus ke, ajar cmne nk buat design cara newbie ke cara pro ke..

Snang cita.. Byk! Mcm2 boleh buat.. Cuma perlu kaji dulu, cek balik 5 tips tadi tu.. Apa yg org suka bla bla tu..

So, msti anda tertanya2, utk video berapa plak range harga yg boleh dijual?

Dah tentu, value utk video lebih tinggi berbanding ebook.. Tp video ni ada dlm bntuk fizikal dan juga digital, so ada perbezaan harganya.. Snang cita, range dia lebih kurang RM100-RM300..

Itu bergantung pada kualiti video, presentation.. Teknik kombo, bonus dan lain2 juga ya..

Tak perlu pening2 kepala fikir nk kena buat minisite bagai.. Mulakan dr apa yg ada je.. Lg2 kalau anda org baru.. Makan masa!

Dah record video tu, letak dekat google drive ke dropbox ke.. Privatekan, Kmudian sapa yg dptkan video anda tu, baru bg link.. Simple.. Ni sbhgian idea aje ye..

Cer bygkan.. Seunit anda jual rm100.. Sbulan, 10 unit terjual.. Kan dah RM1000 tu? Kalau 20? 30 unit sbulan? Haa.. Tak ke byk tu..

Amacam? Ohsem? Rangkakn storyline dan flow anda daripada sekarang.. Buat betul2.. Buat sampai jadi!

#3: SERVIS

Mulakan dgn bakat terpendam, bakat tersendiri. Dah Jumpa bakat tu apa lagi? Jual bakat anda! Buat servis..

“Hah jual bakat? Buat Servis? Cmne tu?”

Ya, jual bakat anda.. Itulah apa yg dilakukan oleh kebanyakkan student SifuFBAds.. kbykannya mrk ni smuanya brmula dr kecil2 je, buat gitu2 je.. bila ada demand. Baru kembangkan lg.. grow and groww!

Cthnya, pemilik GARSA KITCHEN, dia mmg suka memasak! Apa yg dia buat? Dia buat roti tu, pastu bg org rasa.. bg sedara mara dia.. time ada kenduri dia sukarela buat.. Ttibe org mula tny.. Dr situ org start order.. Kata nk bwk g ofis la, nak bg anak g skolahlah.. ada demand! See.. Mula dr minat je..dr family sndri je.. Trus skang berkembang shingga ada lebih 15staff klu x silap.. Ada kilang sndri da..

Cth lg, ada sorg student sifufbads ni, dia ada kepakaran boleh buat copywriting, suka menulis.. dia jual bakat dia! Rmi yg nak kan servis dia, smpi tk ckup tgn! sbb apa? Sbb rmi org malas nk menulis.. rmi org xde idea, xtahu apa nk menulis, xtahu bgimana nk buat ayat yg beremosi.. Jd, dia sedikan servis tu.. Itu kepkarannya, dan dia tmbahkn lg ilmunya dgn buku SifuFbads Copywriting.. ohsem tak?

Nak lagi?

Ni ada lg sorg surirumah, bliau ada kepakaran utk menjahit pakaian dan tudung.. Dia bli satu mesin jahit, kmudian ltk kat umah, pastu dia buat la baju ke jubah ke tudung ke, yg mmg custom made utk satu family, ade anak kecil, anak besar, mak budak dan bapak budak.. Mmg xklusif.. Dia jual servis dia, bakat dia.. Mula dr kecik, kmudian grow…

Mcm sy sndri satu ketika dulu, ada kepakaran dlm bidang pemasaran internet. So, apa sy buat? Sy buat servis letupkan bisnes org dgn gunakan blog, content marketing, forum dn lain2..

Tak perlu kos besar2 sgt pn, mula dr apa yg kita ada.. Nk tunggu smpi ada bajet, percayalah.. Anda takkan mula!

Ni faham ke sgt faham ni?

#4: DROPSHIP

Yes, cari mana2 produk yg ada buat dropship, tapi sblm tu, anda juga perlu kaji dan buat SWOT analisis utk memilih produk yg bgus.. Jgn main sebat je.. Kang apa pn xdpt!

Okay, sblm tu, sy nk bgtau kenapa prlu dropship;

  • Tak perlu keluar kos utk dptkan produk..
  • Tak perlu keluarkan kos marketing utk branding produk.. Owner dah buat kan.. Kita bole terus jual..
  • Mengurangkan risiko..
  • Tidak perlu modal bsar utk permulaan..
  • Tak perlu pening kepala fikir soal stok nk simpan mana..
  • Tak perlu pening kepala fikir hal production..
  • Tak perlu fikirkan cmne nk up lg produk tersebut..
  • Tak perlu serabut pikir nak buat penghantaran..

Byk lagi.. Ha, ni nk cite ni..

Dian Pixy tu.. Kenal Dian Pixy? Yg “hisap-hisap terus cantik” tu.. Dia pn bermula sebagai agen dropship je.. Kumpul duit sikit-sikit.. dr 3 angka, 4 angka.. Sekarang? Heh.. 7 angka dah weh.. Dulu buat produk orang je, bila dah grow, dah ada bajet.. Baru buat produk sendiri.. So, bkn trus naik.. Ada prosesnya..

Nak cth lg?

Saya sendiri ni ha.! Dulu sy juga bermula dgn dropship jer.. Jual Quran Digital, Jam Azan Digital.. Buat Affiliate.. Bukan affiliate junction, ni join cabaran Affiliate.. Promote produk orang dlm bntuk ebook/dvd.. Dpt komisyen.. Dpt hadiah henfon, laptop.. Hoho.. Sy juga bermula dgn dropship/affiilate ok..

Susah nak cari produk yg buat dropship?

Nampak na menippu.. Byk ada kat luar tu, byk yg dah strong, dah ramai agen, dan mudah nk jual.. Cthnya, DeXandra.. Mamadil.. Dian Pixy.. SW.. Byklah! Nak taknak je..

Atau dah jumpa tp tak tahu camne nk promote?

Okay, kalau anda tiada bajet.. Boleh mulakan dgn kaedah percuma sahaja.. Boleh menjual dengan rakan2 sendiri dahulu, keluarga, rakan ofis.. Boleh juga menjual di facebook personal.. Tp, secara softsell bukan hardsell.. kalau expert skit, boleh juga buat blogspot.. Tak perlu modal pun tu.. Boleh jg join forum dan group.. Tp jgn terus menjual.. Kongsi2 tips dulu, berkenalan dulu.. SOFTSELL je.. jgn HARDSELL.. org tak suka “dijual”..

Apa-apapun, kalau anda nak jd dropshipper, cuba buat brand sendiri, atau buat personal branding.. Cth; anda promote produk BeautySkinz.. So, jgn guna nama tu, gunala nama sndri, Sis Lyqa ke, Beauty Lyqa ke.. Jgn guna nama owner produk tu..

Knp? Pnjg cite dia.. Buat je..

Fahammm?

#5: TRAINING

Idea kelima, paling ohsem, paling best.. Buatlah TRAINING!

“Training apa plak ni sifu..? Mana pandai..”

Gini, training ni buat kelasla..

“Ha? Nk buat kelas apa? Tak pandaila.. Tak tahu..”

Aiyakk.. Kan dari idea 1 sampai ke 5 tu sy ada bgtau, kita buat dgn apa yg kita tahu, apa kepakaran kita, mungkin juga hobi kita..

So, tunggu apa lagi? Buatla kelas!

Anda mahir dlm buat buat kek? Sebulan amek la 5-10 orang.. Katalah sorang charge RM100.. 10 orang dah seribu.. Buat kat mana? Buat kat rumah sendiri pn ok apa.. Kn dah bgtau, mula dr apa yg anda ada..

Nak lg?

Katalah anda pandai make-up.. Leh buat kelas, ajar org makeup.. Bayangkan sbulan dpt 20 orang.. Seorang RM50.. Tak ke RM1000 bunyinya tu.. Kat mana? Kt ruang tamu anda ke, kat laman anda ke, dlm bilik ke.. tk perlu keluarkan bajet2 besar..

Lagi?

Dulu kt kolej ada belajar akaun? Ada bljr photoshop? After effect? Gunalah ilmu yg ada tu, buat kelas pd org yg memerlukan, mgkin student bru masuk U ke, bdk sklh menengah ke.. Buat small group, charge sekepala rm50-100 ke.. Kalau sbulan 20 orang.. Byk dh tu..

Tak boleh juga? Takde kepakaran jugak?

Pndi mengajar? Pndi sifir 59 cam Adi Putra? Pndi speaking omputih cam Angelina Jolie? Tinggi ilmunya dlm pendidikan Islam cm ustaz Azhar Idrus? Pndi taranum? Mengaji? Apa tunggu lagi? Buatlah home tusyen! Ambil 5-10 budak sminggu ke sbulan ke!

Hello…..

Aku tanya apa khabar……

Susah ke tu nk buat??

Baru nampak? Kesian…

SO.. WHAT NEXT?

ELMU…..

Dah ada idea nk buat e-book apa?

Dah ada idea nk buat video apa?

Dah ada idea nk buat servis apa?

Dah tahu nk pilih produk dropship yg mana?

Dah tahu nk buat training camna?

What’s next?

Nak tanya, pernah tak terfikir tentang pemasaran? Marketing?

Tak pernah?

That’s why ramai yg TERSUNGKUR! Rmi yg buat HALF WAY! Rmi usahawan yg GAGAL! Yes, GAGAL!

Mereka SILAP! Tak kiralah produknya dahsyat tahap dewa, ilmunya dahsyat bukan kepalang, kepakarannya dahsyat gila babas..

Tp syg, tak sudi nk bgtahu semua orang..

Bukannya tak sudi, tapi tak pndi marketing! Tak tahu!

It’s okay my fren.. Its now or never.. Ni nk bgtau.. 5 idea tadi terus terang of course tak memerlukan modal, tp utk mendapatkan result yg lebih ohsem lebih ganas.. Seriously! Bukan takat sbulan 10-20 orang je yg akan dptkan servis anda.. Bukan setakat 5-10 orang je yg sggp beli ebook atau dvd anda.. Tp beratus orang, mungkin beribu!

The real problem is, how to get your traffic? To get your prospect? And how to get specific audiens with minimal cost?

“Cmne tu sifu? Nk buat cmne?”

Dapatkan ilmu.. Of course dgn fbads, knp fb? Ia antara platform plg MUDAH, plg CEPAT, plg MURAH utk dptkan trafik, utk meramaikan lagi prospek anda..

Jgn lupa SHARE 5 idea ni pada org yg memerlukannya, jgn lupa TAG rakan2 anda yg surirumah, student kolej/universiti, masih mencari kerja, yg ada bakat terpendam…

Komentar (2)

  1. Amirul Hafiz

    Salam Sifu Bads. Sy tertarik degan idea nombor 4 tuh..dropship. smlm sy dah register untuk jd dropshipper satu produk ni. Sy nk try la guna fb kan….fbads semua tu..ada x post atau entry yg bleh bg newbie mcm sy yg bru nak berjinak2 dalam fb marketing ni? Tq boss.

  2. Arifin Bin Jasin

    Assalamualaikum wbt..Sifu Bads..Saya terpersona dengan artikel no 5 tu..TRAINING.Saya seorang Chef bertugas di hotel 5 bintang..Mempunyai kepakaran memasak masakan barat,melayu,sedikit chinese & indian food..Masalah nya hanya di hotel & tidak dapat mengembangkan prospek yang ada untuk side income atau planning persaraan nanti.Perlu kan bimbingan & pendapatan Sifu Bads untuk lebih menggunakan ilmu yang ada demi mengharungi ekonomi global yang tak menentu ini.Bimbingan Sifu Bads amat di hargai..T/kasih

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!