Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Bagaimana 6 Fasa Marketing Ini Mampu Meng’havoc’kan Bisnes Anda?

Diterbitkan pada Aug 30, 2016 oleh

Anda ada produk baru nak dilancarkan? Ada servis baru? Atau ada offer baru yang nak di berikan?

Tau kan.. Facebook adalah antara platform pemasaran yg paling sesuai utk promosikan produk/servis anda, ofkos, dgn bajet yg rendah..

Nak ‘huru-harakan’ bisnes tk semestinya kena gune medium yg canggih2 mcm radio, tv, surat khabar dn sebagainya. Mahal tu.. Fb Ads pun dah ok, kos rendah bak hang..

Nak buat sales besar dgn fb? 5angka? 6angka? 7angka pun boleh.. Serius.. Tp syaratnya anda perlukn perancangan yg rapi dan betul.

Biasanya, klu nk hasilkan jualan besar2 prlu ambil mase 1-2bulan… Tp blueprint ni leh buat dlm mse yg sngkt je.. InshaAllah kalau kene care..

“Ohsemmmnye sifuu..”

Nak tak sy kongsikan ‘blueprint’ yg sering digunakan oleh student2 SifuFBads yg prnah mnjana 6,7 angka dan juga pnh digunakan oleh SifuFBads sendiri?

“Naaakk Sifu! Of kosh nak..”

Ok, secara kasarnya dia ada 6 Fasa.. Setiap fasa ni terpulang pada anda sendiri, nak plan dlm tempoh sebulan ke, sminggu ke, beberapa hari ke, anda sndri yg tentukan. Ok?

“Ohh.. Ok, baik Sifu..”

Ok, nk tau 6 fasa tu, baca terus di bawah…

#1: SEEDING MARKETING

seeding marketing

Fasa ini boleh dikatakan fasa yg paling lama dijalankan. Mungkin dlm tempoh seminggu, mungkin juga 2minggu. Ikut kesesuaian anda.

SEEDING – Umpama menanam benih awal pada prospek, beri awareness, beri kesedaran awal ttg promosi yg bakal dilancarkan.

“hurmm.. Nak tanam benih apa sifu?”

Ok, contoh seeding yg anda boleh buat ialah;

  • Beri testimoni ttg produk/servis anda.
  • testimoni sblm & slps mggunakannya.
  • kongsikan tips yg berkaitan dgn produk/servis yg anda bakal lancarkan nnt.
  • kongsikan aktiviti behind the scenes.
  • kongsi gmbr produk baru smpi ke, packaging produk ke, gmbr staff tgh sibuk buat ‘projek’ baru ke.
  • belanja teaser skit..

Senang cita, anda buatkan prospek tertanya2 apa yg anda nk buat dn bkl lancarkan. Bg gmbaran awal..

#2: BUZZ MARKETING

buzz marketing

Antara Fasa penting dimana ia menentukan adakah offer yg anda tawarkan bakal mndpt sambutan yg baik ataupun tidak..

PENTING – Buat satu post dengan copywriting yg lengkap dan gmbar yg berkaitan dgn offer yg ingin dilancarkan.

Masukkan semua info, offer, f.a.b, problm solution, urgency, scarcity dan lain-lain dlm copywriting anda.

Kemudian pastikan anda akhiri dengan pertanyaan. Contohnya;

  • yg nak hadir komen “saya nak”
  • yg berminat komen “saya minat”
  • yg serius saja, komen “sales gebabom”

Igt- Fasa ini anda belum lg berikan link pembelian utk servis/produk anda. Jgn bg dlu, biar mereka ttunggu2 pd hari seterusnya, iaitu hari pelancaran.

Tujuannya utk kumpul social proof dan engagement, biar ia diwar-warkan dlu, biasanya tempoh buzz marketing berjalan slama 1-2 hari sahaja.

Jgn terlalu singkat dn jgn terlalu lama, krn mrk dah mula eksaited dn tak sabar nk tggu pelancaran seterusnya iaitu link pembelian servis/produk anda.

Semasa fasa Buzz Marketing ini djalankan anda perlu topup lg dgn bbrapa teknik lain sbgi cth teknik Hantu, Toyol, Dark Post dn lain2 utk kuatkan lg kempen marketing anda.

PENTING – Selain tu, anda juga perlu lebihkan bajet iklan di fasa buzz marketing, anda perlu meramaikan lg org utk komen post anda.

Jika strategi dn prncngn anda betul. Boleh katakn mereka yg komen tu adalah mrk yg betul2 brminat thdp servis/produk anda.

Faham?

#3: LAUNCHING MARKETING

launching marketing

Fasa inilah yg menentukan adakah strategi seeding dan buzz marketing anda sblm ni berjaya?

Anda perlu kekalkan momentum dr buzz marketing hingga ke launching marketing dan seterusnya.

Berikan link pembelian produk/servis anda..

“Nak bagi kt mana sifuu..?”

Okay, ada byk cara. Salah satunya ialah, anda perlu edit post Buzz Marketing yg sblm ni, masukkan link pembelian anda. Tukar copywriting smula..

Selain tu, anda juga boleh buat satu posting baru jenis share link. Tahu kan share link tu?

Bila org klik gmbr terus bawa ke website atau order form anda..

Pastikan semua teknik Hantu, Toyol dan lain2 di Buzz Marketing masih dikekalkan smasa run Launching Marketing ni, tp pastikan ayat copywriting dah tukar..

Kalau sblm ni COMING SOON, tukar DILANCARKAN..!

#4: UPDATE

update

Tambah sikit urgency, kasi huru-hara, bagi diorang gabra lagi.

Update apa2 perkembngn yg brlaku spjg offer yg dijalankan. Pastikan real ye, bkn sembang pny..

Anda boleh update ttg stok anda, kuantiti, timing, suasana, quoata pembelian dn lain2

Cthnya;

  • tinggal 67 org saja lagi!
  • huru-hara butik kami! 5 org pengsan!
  • tak smpi dua jam pakej VIP sold out!
  • omg, stok x cukup! Demand over supply!
  • website crash! 10k pelawat dlm satu masa!

Ayat2 ni anda boleh masukkan pd bahagian headline. Edit post2 sblm ini.

Tujuannya, utk nmpkkan kmpen anda btul2 berhasil dn ‘real’.. Ada kesinambungan dr fasa yg sblm2 ni..

Ini mmbuatkan prospek yg masih berfikir dn bertangguh terpaksa bertindak krn tkut terlepas peluang keemasan tsbut.

#5: CLOSING MARKETING

closing marketing

Di saat-saat akhir.. Masa kecederaan..

Biasanya fasa closing marketing ini boleh mningkatkn lg jualan krn ia brfungsi sbg ‘pressure button’ pd prospek.

Anda perlu tukarkan headline dlm bntuk urgency yg bkaitan dgn masa. Cthnya;

  • LAST CALL! Pdftrn nk tutup dah!
  • Tinggal 24jam saja lagi!
  • Tamat malam ni, tiada lg pmblian slps ni!

InshaAllah, jika anda ikut betul2 flow dan setiap satu fasa ni, pasti ada perubhan pd bisnes anda.

Blum cuba blum tauuu..

#6: LEAD/DATABASE MARKETING

lead marketing

Haa.. jgn igt dah habis. Jgn tutup cmtu je, rugi nnt.

Anda boleh kumpul lg database buat mrk yg x bksempatan nak dptkn servis/produk anda.

Boleh bg link utk mereka isikan nama, email dn no telefon, utk offer yg akan dtg anda bole follow up mrk smula.

Kan mudah tu..

Nak bgtau ni..

6 FASA ni jgn buat selalu ye, x nmpk real plak.. Buat bila perlu je.. Time bonus ke, year end sale ke, dn lain2 yg berkaitan..

Dapat sesuatu dari perkongsian ni?

Cer kongsikan..

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!