Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Bagaimana Cara Untuk Kenalpasti Post ‘Faveret’ Fans Anda di Fanpage?

Diterbitkan pada Oct 29, 2015 oleh

Bagaimana Cara Untuk Kenalpasti Post 'Faveret' Fans Anda di Fanpage

Sebelum ni kami pernah sharekan tips cara untuk kenalpasti MASA TERBAIK untuk update post di fanpage anda. Post yang di update pada masa yang TEPAT boleh meningkatkan kebarangkalian untuk fans anda NAMPAK status yang anda UPDATE tu. Ingat lagi tak?

Tak ingat leh baca balik tips tu kat sini..

Ok..sekarang dah tau masa yg seswai utk update post.

Next question…NAK UPDATE POST APA?

Secara basicnya, yes, kita boleh update apa saja asalkan ia berkaitan dengan bisnes kita.

Update gambar produk, gambar aktiviti bisnes, gambar tengah packing barang, gambar testimoni, gambar owner produk, tips yang berkaitan bisnes dan sebagainya.

Tapi, adakah fans anda suka dengan apa yang anda post tu? Mereka beri respons tak dengan apa yang anda post tu?

Kalau kurang respon atau lebih teruk, takde respon langsung(no engagement), maknanya anda hanya post ‘SYOK SENDIRI’..

Jadi camner nak tau post macam mana yang fans anda suka?

Ok, jom follow steps ni, langkah demi langkah:

1) Gi ke fanpage anda, klik Insight..

1

2) Pilih Posts..

2

3) Skrol ke bawah hingga jumpa koleksi post. Di bahagian atas kanan koleksi post itu, pilih Engagement Rate.

34) Nah, sekarang anda akan dapat data Engagement Rate untuk setiap post yang anda hasilkan. Lebih tinggi Engagement Rate, bermakna lebih banyak RESPONS daripada fans anda untuk post tersebut.

4

Ambil contoh-contoh post yang dibuat di page SifuFBads.

Kami dapati post yang berbentuk Kisah Inspirasi mempunyai Engagement Rate yang tinggi berbanding post-post lain iaitu di antara 10-15%. Diikuti pula dengan post berbentuk tutorial (5-9%), dan lain-lain.

Ini bermakna, post ‘faveret’ fans SifuFBads adalah post yang berbentuk Kisah Inspirasi, kemudian post berbentuk tutorial. Jadi selepas ini, kalau nak hasilkan post yang memang dinanti-nantikan atau diperlukan oleh fans, kami akan fokus pada post-post berbentuk begini…

Ok lah. Tu saja tips untuk hari ni. Lepas ni boleh la check terus post macam mana yang fans anda suka. Jangan asyik wat post syok sendiri je, ok?

Komentar (6)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!