Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Tingkatkan Fans, Trafik dan Jualan dengan ‘Website Custom Audience’

Diterbitkan pada Dec 8, 2014 oleh

Tingkatkan Fans, Trafik dan Jualan dengan ‘Website Custom Audience

Dalam artikel ini, saya ingin kongsikan 3 strategi pemasaran untuk tingkatkan Facebook fans, trafik website dan jualan produk anda menggunakan fungsi Website Custom Audiences (WCA).

Jika anda tak tahu bagaimana cara buat Website Custom Audiences, anda boleh baca di sini

#1: Tingkatkan Facebook Fans

Untuk bina fans yang berkualiti, anda perlu target pada audiens yang bukan fans menggunakan ‘Interest‘ atau ‘Custom Audiences‘ yang berkaitan dengan fanpage anda.

tingkatkan fans custom audience, interest

Tapi dengan WCA, anda boleh target audiens yang pernah melawat website anda tapi bukan dari fanpage atau email list anda. Apa yang menariknya, mereka ini sudah mengenali anda dan anda akan dapat bina fans yang sangat berkualiti.

tingkatkan fanpage likes website custom audience#2: Tingkatkan Trafik Websites

Untuk promosikan artikel baru, anda boleh post link artikel blog di fanpage untuk dapatkan trafik dari fans. Jika post tersebut mendapat banyak engagement, anda boleh mula promosikan pada bukan fans menggunakan ‘Interest‘ dan ‘Lookalike Audiences‘.

Tingkatkan trafik website

Dengan menggunakan WCA, anda boleh promosikan post pada audiens yang pernah melawat website anda dan ‘Exclude‘ audiens yang pernah baca post tersebut. Buat apa nak promosikan pada audiens yang pernah baca post tersebut kan?

Tingkatkan trafik website WCA#3: Tingkatkan Jualan Produk

Cara ini sesuai digunakan dalam Minisites dan Squeeze Page. Anda boleh buat iklan hanya untuk target pada audiens yang pernah melawat Minisites tapi masih belum buat pembelian.

Anda boleh buat 2 jenis iklan;

Untuk iklan pertama, anda target pada audiens yang sudah lawat pada Minisites. Bina WCA untuk Minisites tersebut.

Tingkatkan jualan minisiteUntuk iklan kedua pula, bina WCA untuk ‘Thank You Page‘ selepas audiens buat pembelian. Dengan cara ini, anda boleh ‘Exclude’ audiens yang telah berjaya buat pembelian dalam iklan anda.

Tingkatkan jualan thank you page

Ok, itulah antara strategi pemasaran menggunakan WCA yang boleh anda cuba.  Semoga berjaya!

Komentar (15)

      1. Rose

        Salam. Maaf saya ni tak berapa nak faham. Mcmna nk guna exclude tu di fb ad? Saya cari juga dimana dari buku yang sy beli dr sifufbad.
        Bingung byk tak faham mungkin slow learner.

        Selain buku rm197 dgn cd banyak tu ada x buku yang bagu guideline pasal FBad mcmna nak pilih audience, exclude pembaca yang da baca post sama sebelum ni.

  1. Pingback: Tutorial Cara Buat ‘Facebook Lookalike Audiences’ | Sifu FB Ads

  2. Pingback: 9 Langkah Mudah Mulakan Bisnes Internet | Sifu FB Ads

  3. Pingback: 9 Langkah Terbaik Mulakan Bisnes Internet | Islamic Calligraphy Wallpaper

  4. Pingback: 9 Teknik Efektif Tarik Trafik Ke Website Guna Facebook | Sifu FB Ads

  5. Pingback: Facebook Perkenalkan ‘Relevance Score’ Untuk Pengiklan | Sifu FB Ads

  6. Pingback: 7 Cara Tingkatkan ‘Conversion Rate’ Iklan di Facebook | Sifu FB Ads

  7. SITI HAJAR ROSLAN

    salam….sy baru jer mula dalam bisness melalui fb ni…nak belajar lebih lagi…saya baca tips2 yg sifu beri tapi xfaham… saya try cari perkataan2 ni dalam page sy, xjumpa… ade tak tips2 utk beginer cam saya??? mohon bantuan sifu..

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!