17 Strategi "photo cover" Bagi FB Timeline

17 strateg cover photo

#1: Akan Datang! Umumkan Projek Akan Datang Anda.

AmanWan

AmanWan (official) mengumumkan tentang produk/program terbaru yang bakal beliau lancarkan dalam masa terdekat. Ini boleh membuatkan fans beliau tertunggu-tunggu akan pelancaran program terbaru beliau. Anda ada produk untuk dilancarkan? Umumkan saja di cover Timeline anda.

#2: Anda Penulis Buku? Tunjukkannya..

EwenChia

Ewen Chia, salah seorang pakar pemasaran internet dunia, juga merupakan seorang penulis buku. Gambar bukunya diletakkan pada cover timeline. Cara ini mampu meningkatkan kredibiliti. Jika anda seorang penulis buku, mengapa tidak anda cubanya sekarang!

#3: Letakkan Program Terkini Anda.

RB

Tuan Rahman Basri, seorang pakar pemasaran emel meletakkan maklumat program terbaru beliau di cover timeline. Ini secara tidak langsung, mempromosikan program terbarunya. Makin ramai fans, makin tinggi potensi mereka lihat maklumat ini.

#4: Penghargaan Untuk Fans

IK

Anda boleh seperti yang dibuat oleh Dr Irfan Khairi, Ikon Jutawan Internet Malaysia. Beliau menyatakan penghargaan beliau pada fansnya. Memang menarik!

#5: Jual Produk Fizikal? Fokuskannya!

Catuaba

Catuaba Produk Lelaki, satu fanpage yang menjual produk kesihatan lelaki. Produk utama difokuskan pada cover timeline. Nama produk, sampel produk, kelulusan produk, harga, cara hubungi juga diletakkan. Jika anda menjual produk fizikal, inilah antara cover timeline yang patut anda contohi.

#6: Satu Strategi Lagi Untuk Penjual Produk Fizikal.

EnzimMengkudu

Lebih kurang dengan strategi 5, cuma di sini anda boleh masukkan keterangan ringkas berkenaan produk.

#7: Letakkan Kata-Kata Hikmah/Falsafah

AnthonyRobbins

Anthony Robbins, pakar “self development” terulung dunia, siapa yang tak kenal. Jika anda seorang yang berpengaruh dalam industri, apakata anda kongsikan kata-kata hikmah/falsafah/prinsip anda.

#8: Aktiviti Terkini Anda

KevinZahri

Kevin Zahri, pakar Health Fitness menggunakan gambar aktiviti terbaru beliau. Menarik minat fans untuk ketahui aktiviti yang dilakukannya.

#9: “Share The Results!”

MikeChang

Mike Chang dengan program bina badannya meletakkan gambar sebelum dan selepas. Jika anda memiliki produk sebegini, memang sangat mempengaruhi fans.

#10: Ucapan Selamat ….

MariSmith

Anda lihat fanpage Mari Smith (pakar “social media“), mengucapkan Happy Holidays kepada fansnya. Anda juga boleh wish ucapan Selamat Hari Raya, Selamat Tahun Baru, Selamat Bercuti dll.

#11: Promosikan Kempen Terbaru Anda

RBB

Rawang Burger Bakar, burger bakar no 1 M”sia meletakkan kempen terbaru mereka di cover timeline. 

#12: Bagitau Siapa Anda, Apa Anda Buat

AqifAzizan

Aqif Azizan, seorang copywriter menggunakan maklumat “simple” saja. Letakkan nama, dan apa yang beliau buat. (apa kepakaran beliau)

#13: Penghargaan Untuk “Loyal Customers”

TuttiFruitti

Tutti Fruitti Malaysia, memberikan keistimewaan khas buat pelanggan setianya. Yang bukan pelanggan setia akan bertukar menjadi “loyal customer”.

#14: Branding..

Radiusite

Radiusite, penjual tudung no #1 online di Malaysia, mengukuhkan branding mereka dengan meletakkan logo mereka dan website mereka di cover timeline. Anda ingin kukuhkan branding perniagaan anda? Anda boleh tiru sama seperti ini!

#15: Letakkan Semua Produk!

ZALORA

Zalora Malaysia, memang famous! Semua produk mereka diletakkan di cover timeline. Tujuannya adalah satu – ingin beritahu semua orang bahawa mereka menjual semua jenis pakaian dan juga aksesori tubuh.

#16: Tunjukkan Portfolio, Mereka Akan Sukakannya!

Home Decorating

Home Decorating, fanpage berkenaan idea dekorasi kediaman menggunakan gambar hasil kerja (portfolio) pada cover timeline mereka. Memang mengujakan!

#17: “Behind The Scenes”

Smart Passive

Fanpage ini menunjukan gambar di sebalik tabir. Memang eksklusif!

 

Dah 17 strategi saya kongsikan pada anda..

Fanpage saya pula guna cara bagaimana? Anda lihat di bawah ini:

SifuFbads

Memandangkan fanpage Sifu FB Ads ini masih baru, orang belum kenal, sebab itu saya letakkan logo, tagline dan juga laman web bagi tujuan branding. Anda suka tak?

Anda pula bagaimana?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Rizal Razak says:

    Power info! saya akan implemen setiap satu dari yang diberikan

    1. Sama-sama tuan Edy..semoga bermanfaat

  2. Sham EdyMart says:

    wah, banyak contoh, terbitnya banyak idea… insyaAllah akan sentiasa bertukar timeline cover 🙂 Thanks bro…

  3. sifueiman says:

    sifu fb ads terbaek ! Inspirasi setiap masa 🙂

  4. adam narzuan says:

    memang terbaik.. Akan dipraktikkan untuk proses branding.. 🙂

  5. mmazri says:

    info berguna tuk sy sharekan pada bakal client sy… sy buat design cover timeline….
    https://www.facebook.com/dgitalpainting

  6. fathrulrazi says:

    Wow! Banyak tips dan informasi Tuan Jamal kongsikan dalam artikel ini.Terima kasih Tuan!

  7. hairilmokhtar says:

    Best info tq:)

  8. Shahrum Shah says:

    teknik timeline cover memainkan peranan yang besar rupanya, tnks sfu bads

    1. Ya betul…kita boleh ubah2 untuk tukar mood juga:-)

  9. juraida says:

    tq, memberi teknik-teknik yang bagus untuk di praktikkan dan dapat membaiki kesilapan yang dilakukan selama ini

  10. Djuan Onn says:

    Terima kasih atas perkongsian ilmu ni. Manfaat utk ussahawan dan idea2 yang terbukti berkesan

    1. Djuan..leh cuba idea baru untuk bisnes bro tu

  11. sya sentiasa folow en. jamal, terima kasih dgn perkongian sebelum ini.. TERBAIK forU

    1. terbik juga untuk tuan Zamri 🙂

  12. syeera says:

    sy semakin bersemngat…

    1. Saya juga semakin bersemangat bila syeera bersemangat

  13. sye suka yg no. 1 tu. hehe. 🙂
    aman wan the best.

  14. Zul says:

    3makasih Tuan Jamal ats perkongsian ini. Mudh2an jd panduan bagi saya yg newbie.
    Selamat Menymbut Tahun Baru 2013!

  15. Ummu81 says:

    Jazakallah tuan sifu Jamal… mesti dipraktikkan ni setiap satu!! 🙂
    Barokallah!!

  16. Zainab says:

    Terima kasih Tuan …berkongsi idea .. bertambahlah idea akak buat tahun baru ni…

  17. broskl says:

    timeline cover adalah salah satu teknik marketing di fesbuk yang tidak boleh di abaikan oleh semua usahawan ..

    trima kasih tuan jamal sudi berkongsi tips dan idea2 untuk menghasilkan cover timeline ni..

  18. raff2013 says:

    Terbaik analisis tuan Jamal..

  19. Amim Blog says:

    Terbaik . lepas tengok ni , baru dapat beberapa idea untuk hasilkan timeline cover. terima kasih sifu fb ads. 🙂

  20. Terima kasih sifu, info yang power!!!

  21. maizan says:

    terima kasih sifu…perkongsian yg sgt bermanfaat.. 😉

  22. Memang terbaik!! bertukarrr…:D

  23. mawar says:

    sgt membantu..terima kasih 🙂

  24. farah says:

    tuan jamal mmg pemurah cz sudi share ilmu..saya nak cuba yg ke 15.kikiki

  25. fadzli says:

    salam tuan jamal…sy menjual produk kesihatan lelaki…fan pages sy sudah berjalanlebih kurang 2 minggu…apabila sy nak promote produk terus reject…sudah 2-3 kali sy buat tetap same…ada suggestion dr tuan jamal?

  26. Malinda Came says:

    terima kasih banyak2 for the tips. Akan praktikan insyaAllah

  27. hatieauni says:

    Thanks sifu…info yg sangat berguna…sy akan praktikannya…

  28. zalehaazizi says:

    Terima kasih for the info. Baru nak mula berbisnes

  29. faye says:

    Tq…saye budak baru belajar 🙂

  30. jamie says:

    thanks sifu.. terus buat cover lps baca entri ni..hehe

  31. m.noor says:

    cover time line yang semuanya cun n lawa2 🙂 …

  32. J. Maideen says:

    Assalamualaikum tuan Jamal,

    Kompilasi yang sungguh mengideakan!

    Terima kasih!!!

    1. fira Trading says:

      Terbaik ar… idea yang sangat bernas ….. thanks

  33. NOR ASMIDAR says:

    terima kasih tok guru… ilmu anda sangat2 berguna bagi org baru mcm saya… tahniah

  34. terima kasih sifu…elmu yang saya dapat ni, benar-benar membeliakkan bijimata saya! rupa-rupanya, SIGNBOARD dalam fb ni berfungsi cara semasa…padanlah selama ini, fb saya macam rumah mayat! terima kasih sifu…

    Ahmad Syurgawi Jelani
    Pakar Pengucapan Umum
    Pengasas “Hot Speaker Academy”

  35. haneeza says:

    sharing is caring………saye masih baru dlm bizness online, harap saye dapat hadir kursus tuan satu hari nanti…..oh ye…….sifu ni kacak orang nye…!!!

  36. FARISH says:

    terima kasih atas perkongsian ini… mmg terbaik!

  37. Hafiz Yusof says:

    alhamdulillah jumpa blog nie..byk info bermanfaat

  38. efishinichi says:

    Semua bermafaat sangat..Terma kasih Tuan Jamal 🙂

  39. Md Amri says:

    Thanks Sifu sy baru jer dapatkan DVD Latest FB Ads marketing. Insha Allah akan sy tela’ah ilmu yg ada…harap dpt tunjuk ajar dari sifu seterusnya..

  40. amys2602 says:

    Tq sifu…insya Allah sy akn implemenkn…trima ksih krn sntiasa berkongsi ilmu…

  41. https://www.facebook.com/DropshipJualMcm2Brng?ref=hl ni page saya sifu tengok ok x cover yang saya guna kan tu ?

  42. sifu ada buat perhidmatan buat cover page tak?…saya tak kreatif la

  43. Terima kasih sifu, dapat idea macam mana nak buat photo cover yang tepat untuk fb page, doakan sifu bahagia dan kaya

  44. Saya apply..tunggu kaut duit je..hehe…Terima kasih Sifu!! Memang sifu terhebat untuk FB ads..

  45. Nurul says:

    No 5, 6 & 9…!! terima kasih sifu..sgt bermakna.. 🙂

  46. yazid says:

    Terima kasih, satu ilmu yang bermanafaat.

  47. masita kamaruddin says:

    info yg bermanfaat&beshhh!!!

  48. Aida Mohamad says:

    Terima kasih sifu…in shaa allah saya akan terus berusaha memperbaikinya dengan apa yang diberi oleh sifu sebagai panduan…tqvm

  49. sophieshoppe says:

    ye la mcm mana nk buat cover page eh..?x kreatif.. 🙁

    1. Boleh upah designer untuk buat..murah je pun 🙂

  50. helmi says:

    Good job bro..

Comments are closed.

Program @ Sifufbads

18/04/2019
The Foundr Chapter 2.0
Sifufbads Academy

12/04/2019
SifufBads Premium Workshop
SifufBads Academy

19/03/2019
INSTAT
SifufBads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Korang nmpk tak? Bila produk kita dah mencipta branding yg
  • Ini adalah salah satu sebab knpa sesebuah company boleh bertahan
  • Eh eh macam biskut pulak sekejap ada sekejap takde Hehe
  • Apa sebab korang buat bisnes??    Apa big
  • Sebagai founder selalu tak berlaku isu team lemau? Dah lah
  • Org kata INSPIRASI ni makanan jiwa Penyuntik semangat  Sebab
  • INILAH WAJAH2 EXTRAORDINARY FOUNDERS!    Tahniah buat FOUNDER2
  • SIAPA SANGKA DENGAN BAKAR PIZZA JE  AKAK NI MAMPU
FOUNDR CHAPTER RAYA
FOUNDR CHAPTER RAYA

The Last 5 Chapter Untuk Projek Raya Founder Bisnes Yang Bakal Buatkan Anda Untung Besar Berkali Ganda