7 Kesilapan Yang Owner Bisnes Selalu Terlepas Pandang Apabila Bersaing Dalam Dunia Bisnes

Bulan ramadhan dh mkin dekat..Kebykkan owner bisnes dh siap buat preparation dari segi marketing dan jugak sales. Boleh dikatakan masa dh makin suntuk utk buat persediaan..

Time2 lunch ni, sambil2 anda makan2 dgn staff or kekawan anda..Sifufbads nak SHARE sikit 7 kesilapan yg org tak buat bila nk menghadapi persaingan tinggi lebih2 lg time ramadhan nnt..Bukan time2 bulan puasa jer..Tp bulan2 lain pon sama…

Nak tahu 7 kesilapan tu?

Jom baca ni..

1# USP

Antara kesilapan TERBESAR, byk bisnes owner tak ‘up-kan’ USP atau kelebihan produk/servis mereka berbanding produk persaing mereka.

Dgn USP ni ler, akan dapat membezakan produk anda dgn produk pesaing anda..Bagaimana prospek nak memilih anda jika mereka tidak nmpk USP pada produk anda..Lebih2 lg time bulan puasa ni..Persaigan sangat tinggi

Sbgai cth, Plonxbox mencetuskan fenomena Nasi Wow Kawkaw. Mereka mewujudkan USP pada nama produk tu sendiri..Dgn nama yg unik, buat org LEBIH tertarik utk mengetahui dan nak rasa Nasi Wow Kawkaw..

Hasil dari USP pada nama tersebut, sales Plonxbox berubah lebih 3 kali ganda dari sebelumnya..Dgn hanya menukar nama produk jer..

Macam tak percaya jer kan?

2# BRANDING

Selain tu, BRANDING jugak memainkan peranan yg sangat penting utk memastikan produk anda terus kenali..

Sifufbads bg contoh, jika satu hari nnt kalo FB dh tutup, bgaimana prospek nak kenali produk anda? Kalo anda hanya menjual di FB jer…

Tapi..

Kalo anda buat Like Marketing secara berterusan dgn tujuan utk create awareness produk anda dipage, InsyaAllah..Jika FB tutup sekali pon, produk anda still dikenali dan ada permintaan.

Like Marketing adalah salah satu caranya..Anda juga boleh gunakan personal branding utk ‘up’ kan produk.

Contoh, Pn Dila Mamadil menggunakan personal branding utk memasarkan produk Mamadil. Da kes tu, prospek kenal owner dulu baru kenal produk…

Dgn personal branding, buat prospek LEBIH trust dgn anda dan product anda..

3# POSITIONING

Anda dh design positiong bisnes anda? Apa yg anda nk org kenal ttg bisnes anda? Nak org kenal bisnes anda melalui apa? Apa yg org ingat/fikirkan/sebut tentang anda bila nampak atau disebutkan ttg jenama anda..

Keje2 utk postion-kan bisnes anda bukan sehari dua..Ia memerlukan process..Melalui branding salah satunya, anda boleh positionkan bisnes anda

Sbgai contoh, anda kenal De’xandra? Apa yg anda fikirkan ttg De’Xandra?

4# VALUE PROPOSITION

Ni BEST, jika anda dapat buat ni, InsyaAllah, org akan nmpk anda lebih berbanding persaingan anda..Utk menarik org utk mendapatkan produk/servis anda, dgn memberi LEBIH value akan memberi advantage kpd bisnes anda..

Ingat tak ayat ni?

“WHEN YOU GIVE MORE, YOU WILL GET MORE”

Pegang jer kata2 tu..InsyaAllah, anda akan nampak hasilnya..

Sbgai cth didalam gmbr tu, TBC junior memberi value yg mgkin tak de kat tadika lain dgn membuat kelas masakan sambil dipantau oleh guru2 disitu..

Dari kelas tersebut, kanak2 tersebut akan LEBIH confident, berdikari dan boleh menolong ibubapa mereka didapur nnt..See, nmpk tak value kat situ?

5# RELATIONSHIP

Utk bersaing, anda perlukan ‘kuatkan’ relationship antara anda dan prospek, customer atau fans di page anda..

Tujuannya utk mewujudkan engagement dan two-way communication..

Salah satu cara tu utk create relationship adalah wujudkan post2 yg berbentuk education seperti sharing tips, langkah2, kesilapan2 dan lain2 lagi..Dan akhiri post tersebut dgn CTA yg berbtuk soklan..

6# DATABASE IS KING

Rmai yg ‘tertinggal’ bende ni..DATABASE! Nape Sifufbads katakan yg DATABASE IS KING? Nak tahu? Betul nak tahu ni?

Dgn database lebih anda boleh re-targeting balik customer/prospek anda sblm ni..Of kos ler, bila anda re-target balik dgn offer yg special akan membantu naikkan sales produk anda..Time ni ler database di gunakan..

Lg banyak database anda ada, lg bagus..Tak kira no phone ke email ke..yg penting ia membantu utk anda utk re-target balik..

Best ke best sesangat?

Nak tanya ni, anda ada bape byk database?

7# INTEGRATION MARKETING

Tahun 2017 ni, dh tak leh nak harapkan FB semata2..Anda kena integrate-kan bisnes ke platform2 lain…Byk platform lg yg boleh anda market-kan bisnes anda..

“Ye ke?”

Ye la..anda boleh market-kan instagram, blog, website, billboard, event, landing pages, tv, radio……

Haaa..byk kan..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. […] post 7 Kesilapan Yang Owner Bisnes Selalu Terlepas Pandang Apabila Bersaing Dalam Dunia Bisnes appeared first on […]

  2. nikrohayu says:

    tq sifu…dok pikir masalah bekalan kain batik yg kurang ….

  3. terima kasih sifu… sangat membantu

  4. mohd yaser says:

    terima kasih sifufbads, anda pejuang usahawan muslim doakan kami juga berjaya seperti anda.

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • FOUNDER SAJA APA NAK TAU DARI FOUNDER DEXANDRA NI?
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri Usahawan Malaysia
  • Kasi start action kasi stop itu sembang2 aahh
  • SIFUFBADS NAK TERBANG KE BORNEO MEI NNT KAMURANG MAU?
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT SAMPAI DIORANG MEREMPAT
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
JOM SERTAI SEMINAR HIIM X-RAYA 28 APRIL 2018
JOM SERTAI SEMINAR HIIM X-RAYA 28 APRIL 2018

Jika Sifufbads buat kelas khas, special EDITION RAYA yang dinamakan High Impact Integrated Marketing (HIIM), untuk boostkan lagi sales anda utk Ramadhan ni walaupun produk korang “bukan produk trend raya”, adakah anda sanggup invest? Jika ya -> isikan NAMA, EMEL & NO HP anda sekarang untuk dapatkan info lanjut..