Cara Buat Iklan Facebook

cara-buat-iklan

Ramai bertanya sifufbads.com, bagaimana nak buat iklan facebook? Boleh ajar?

Di bawah, saya tunjukkan panduan langkah demi langkah bagaimana untuk buat iklan facebook. Dalam contoh di bawah, saya tunjukkan panduan promosikan fanpage.

Langkah 1: Klik pada “home“, pilih “Advertise on Facebook

1

Langkah 2: Klik “create ad Ad

2

Langkah 3: Pilih fanpage yang anda ingin promosikan.

3

Langkah 4: Ada 3 objektif yang anda boleh pilih. Pilih mana yang selari dengan objektif anda.

4

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan LIKE, anda boleh pilih ads jenis di bawah.

5

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan respons pada post, anda boleh pilih ads jenis di bawah. (Jenis-jenis page post anda boleh rujuk artikel sebelum ini)

6

Langkah 5: Untuk sponsored Stories, terpulang pada anda samada mahu gunakannya atau tidak. Jika tidak mahu, klik “remove“.

7

Langkah 6: Pilih audien anda. (kepada siapa anda ingin iklankan )

8

Langkah 7: Pilih connections

9

Langkah 8: Isikan maklumat Campaign, Pricing and Schedule

10

Langkah 9: Pilih jenis pricing yang anda mahukan.

11

 

Nota:

CPC – kos iklan anda adalah berdasarkan klik yang diperolehi.

CPM – kos iklan berdasarkan setiap 1000 kali iklan anda dipaparkan

AutoCPM (sponsored story) – kos iklan berdasarkan jumlah reach (audien) yang anda mahukan

Langkah 10: Isikan maklumat bid anda.

12

Langkah 11:  Klik “review ad

13

Langkah 12: Review ads anda dahulu dan namakan ads anda.

14

Langkah 13: Anda diminta isikan maklumat kad kredit/kad debit anda.

15

Langkah 14: Isikan maklumat kad debit/kad kredit anda seperti ini.

16

Langkah 15: Seterusnya, klik “skip”

17

Langkah 16: Masukkan password akaun FB anda.

18

Langkah 17: Anda diminta isikan informasi akaun anda.

19

Langkah 18: Ads @ iklan pertama anda berjaya dibuat. Dan anda perlu tunggu kelulusan dari pihak FB.

20

Langkah 19: Ads anda akan dihantar ke pihak FB untuk kelulusan. Biasanya ianya mengambil masa paling cepat 2 minit, dan paling lambat 3 hari. (iklan yang diluluskan juga akan dimaklumkan melalui emel anda oleh FB)

22

Bagaimana? Boleh ikutinya? Tahniah..

PS – Jika rasa bermanfaat, boleh lah share di FB anda dengan klik “share button” di bawah ye.

Google

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. saya juga mempunyai masalah yg sm dgn fatin.
    saya cuba buat pembayarn menggunakan debit kad saya tapi tak boleh, bila saya klik payment ia akan kluar Terdapat masalah dalam mengenakan caj pada kaedah pembayaran anda. Anda belum dicaj lagi, jadi sila cuba lagi dalam masa 5 minit… kenapa ya,harap dapat bantuan segera.

    1. NORZIELA says:

      kn call bank dan on dulu e-comers kalau x silap

      1. ina says:

        sy pun masa awal buat masalah pembayaran..sbb sy pakai hp.. tp klo kita guna laptop kita boleh guna Maybank2u @cimb click

  2. Aril says:

    Salam tuan.. Cmne nk stip using ad ni? Let say dh gune sebulan…pastu ne nk stop?

  3. nana says:

    SALAM TUAN. mohon bantuan ..saya confius ttg function column “CONNECTIONS > ADVANCED TARGETING” , Boleh terangkan apa fungsi sebenar ? adakah itu kita boleh type nama page lain yang nature of business nya seakan kita bagi membolehkan potiential customer page tersebut melihat product kita?

  4. nana says:

    SALAM TUAN. mohon bantuan ..saya confius ttg function column “CONNECTIONS > ADVANCED TARGETING” , Boleh terangkan apa fungsi sebenar ? adakah itu kita boleh type nama page lain yang nature of business nya seakan kita bagi membolehkan potiential customer page tersebut melihat product kita?

  5. Azrol says:

    Salam sifu,
    Boleh ke kita guna 1 kad kredit untuk iklan dari 2 fan page berbeza? Maksudnya nak buat iklan utk dua produk berbeza. Terimaa Kasih

  6. Izzat says:

    Mcm mana nk hentikan fb ads?

  7. wss says:

    cara nak batalkan iklan ni camana tuan,,,makan duit pulak

    1. pause/delete je iklan tu..

    2. ezatul says:

      ajar sy buat iklan 0126883436

  8. yie says:

    tima kaasih, cfoooo

  9. adam says:

    Assalam. Boleh tak bagitahu macam mana nak hentikan fb ads ni? Duit sy still kena tarik even dah complete boost.

  10. Fareed says:

    Assalam nak Tanya kalau bust melalui phone boleh ke..? Sebab sy try banyak kali tak jadi.. Boleh ajar sy

  11. jum says:

    Kenapa ads yang sy buat selalu tak approved. Tak tahu masalah kat mana

  12. naemah says:

    kalau tercreate ads ..tapi tak masukkan apa-apa iklan…kena bayar ke?
    Macam mana nak stop

  13. naemah says:

    saya ter create akaun fb ads…tapi tak masuk iklan…kena bayar tak…risaunya
    kalau tu camne nak delete

  14. azman says:

    Saya lancarkan iklan FB tapi yang like orang indon & bangla .
    Pelliklah. Buang duit je…

  15. fikri says:

    Saya ingin bertanya, saya buat iklan page likes. Tetapi apabila saya check, kebanyakan likers tersebut seolah-olah fake user. sebab Ia datang dari bangla, indonesia dan last history mereka boleh dikatakan tahun 2015, 2016. Mengapa ia terjadi? based on history mereka, mereka bukan lah aktif user dlm Fb tapi kenapa mereka boleh jd likers?

  16. Terima Kasih atas perkongsian sifu FBAds.Sgt2 membantu

  17. Jagoweb says:

    Thank you so much ya Informasinya. LD

  18. mohd alwi zolkafli says:

    saya ingin buat iklan mcm mana tolong saya tuan

  19. Ummu Khaulah says:

    Assalamualaikum…saya nk tye…Facebook boleh buat berapa akaun?.Sekian terima kasih ?

  20. Mus says:

    Banyak soalan2 penting sengaja tak dijawab atau malas?
    Soalan yg jwpn sama je dibalas. Aduyai..

  21. Ainialias says:

    Ni kira page fb kan bukan yg personal punya

  22. Zack says:

    Maaf mencelah..kita buat fb adds tuk menaikan taraf hidup kita..alasan membantu org macam kami nk mendapatkan extra income.tapi kenapa still nk makan duit kami sedangkan tiada pulangan tuk kami..kami dh la susah..lagi disusahkan…skrg nie nk cari duit kene menipu baru boleh kaya..kalau jujur macam sya..memang kebawah sahaja..adakah ads ini membantu atau saja nk menghabiskan wang kami yg berapa sen tinggal..

    1. usry says:

      Cuba buat blog dan promote dalam Fb. Saya buat blog tahun 2016. Dah setahun berblog. Alhamdulillah, ada la sikit-sikit duit tepi. Tapi tak la kencang seperti anda yang menggunakan Fbads.

Comments are closed.

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • ESOK  LIVE SIFUTOK ANDA TANYA SIFUS JAWAB BERSAMA SIFU
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!