BAGAIMANA BERMULANYA SIFUBAD

2009, bermulanya..

Idea menceburi perniagaan online bermula pada 2008 apabila Sifu Jamal mula menjalankan perniagaan internet secara sambilan sejak masih bekerja sebagai jurutera awam di Jabatan Kerja Raya (JKR) lagi. Selepas membaca beberapa artikel berkaitan perniagaan internet, beliau mula mencuba. Oleh kerana tidak mempunyai modal yang cukup untuk menghasilkan produk sendiri, Sifu Jamal bermula dengan menghasilkan e-book berkenaan panduan suami isteri. Ketika itu, hampir 2 minggu produknya tiada pembeli. Sehinggalah tidak lama selepas, barulah penjualan e-booknya yang bernilai RM 30 mula membuahkan hasil.

Jamal Pakar E-book

Bergerak lebih agresif, Sifu Jamal telah berjaya menghasilkan e-book kedua iaitu Rahsia Lulus Temu Duga Kerja Kerajaan. Sepanjang penglibatan dalam bisnes internet, beliau telah mempunyai tujuh e-book sendiri dan kerjasama dari beberapa syarikat lain. Ketika itu, Sifu Jamal hanya dikenali sebagai Jamal – Pakar Ebook. Beliau turut terlibat dalam pemasaran secara affiliate, iaitu menjana komisen dengan cara memasarkan produk orang lain di internet. Selain itu juga, Sifu Jamal turut aktif memasarkan produk-produk lain seperti Jam Azan, Quran Digital, Pengorek Telinga dan beberapa produk fizikal lain. Beliau juga aktif sebagai blogger.

Pada tahun 2011, Sifu Jamal mula terlibat menggunakan FB Ads. Pada tahun yang sama juga, beliau mula menganjurkan seminar tentang e-book dan e-mail marketing. Bermula untuk melibatkan diri secara serius dengan FB Ads, beliau telah menjalankan kajian tentang strategi, setting dan features yang terdapat dalam FB Ads serta mengaplikasikannya pada produk beliau sendiri.

Mula mengajar

Pada 2012, Sifu Jamal mula mengajar panduan yang dinamakan Teknik FBO (FB Ads Optimization). Kemudian, beliau mula mengajar FbAds secara serius dengan menggunakan Teknik TBO. Beliau turut menggunakan FB Ads untuk menjalankan perniagaan affiliate.

Tidak lama selepas itu, beliau mula menjalankan training dan seminar. Di antara produk-produk yang pernah dijual oleh Sifu Jamal secara online ialah Quran Digital, Jam Azan dan produk gajet islamik.

Beliau juga pernah menjual jersi, t-shirt dan pelbagai barangan dari China. Hasil dari perniagaan yang dijalankan, beliau telah mendapat banyak pengalaman yang boleh dikongsikan dengan peniaga lain.

Pada tahun 2012, Sifu Jamal mula menganjurkan kelas intensif tentang pemasaran FB Ads. Pada peringkat awal pengajuran, hanya 20-30 orang yang hadir. Beliau mula mengajar dan berkongsi tentang teknik dan strategi FB Ads kepada peserta training. Bermula dari saat itu, jumlah pelajar yang mengikuti kelas beliau semakin ramai. Beliau dapat berkongsi ilmu dan pengalaman dalam FB Ads yang meliputi bermacam – macam kategori bisnes kepada pelajar-pelajar beliau.

Pada masa yang sama, Sifu Jamal turut dijemput untuk berkongsi ilmu pemasaran Facebook kepada syarikat-syarikat, badan-badan kerajaan seperti syarikat insurans, Pusat Pungutan Zakat, PERMATA, dan pelbagai agensi lain. Sebahagian besar strategi perniagaan yang dijalankan oleh Sifu Jamal serta kelas perniagaan online yang dianjurkan oleh Sifu Jamal adalah based on FB Ads.

Gelaran Sifu Fb Ads

Pada tahun 2012, Sifu Jamal lebih banyak berkongsi ilmu pemasaran Facebook selepas beliau mendapati pemasaran Facebook adalah lebih murah, mudah dan lebih cepat berbanding medium pemasaran internet yang lain.

Sehinggalah pada satu hari, seorang sahabat beliau, Tuan Zamri Nanyan menjemput beliau sebagai speaker untuk satu konvensyen, yang dipanggil Konvension Pakar Internet dan Sifu Jamal diberikan satu slot ceramah berkenaan Fb Ads. Di waktu itu, Sifu Jamal tercari-cari branding dan nama yang sesuai dengan topik yang bakal dikongsikan, iaitu FB Ads.

Di saat-saat akhir, idea hadir. Sifu Fb Ads, itulah ilham gelaran yang pada asalnya hanya ingin digunakan buat sementara waktu sempena konvensyen tersebut, namun nama tersebut terus melekat dan menjadi fenomena dalam latihan pemasaran online, khususnya Facebook Ads, sehinggalah sekarang.

Bermula saat itu, Sifu Jamal mengambil keputusan untuk terus fokus kepada latihan mengenai pemasaran online. Dan dari situlah, bermulanya SifuBad! Disember 2012, blog sifufbads.com dan page SifuBad turut dibina.

Sifufbads Sdn Bhd didaftarkan secara rasmi dengan SSM pada Mac 2013 yang memfokuskan kepada latihan dan konsultansi dalam pemasaran internet. Jenama SIFUBAD juga telah didaftarkan dibawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia.

PERKEMBANGAN & PENCAPAIAN SIFUFBADS SDN BHD

Sifufbads Sdn Bhd bermula dengan dua kakitangan dan menyewa sebuah bilik kecil di Bandar Tasik Selatan sehinggalah Sifubad merekrut 12 kakitangan baru dalam masa setahun setengah selepas ditubuhkan.

Kini, keluarga Sifubad sudah melebihi 30 orang ahli. Pelajar-pelajar Sifubad bermula dari 20-30 orang pada awalnya, meningkat menjadi 300 orang, kemudian 600 orang, kemudian 1000 orang, 1500 dan pernah mencapai 4000 orang dalam satu-satu penganjuran seminar. Kini, Sifubad sudahpun mempunyai pelajar-pelajar dari negara Indonesia, Singapura dan Brunei.

Kepuasan yang dirasakan oleh Sifubad ialah apabila dapat melihat alumni-alumninya yang telah berjaya. Jika dikira secara kasar, lebih 100 alumni Sifubad sudah bergelar jutawan dan banyak sekali yang telah berubah kehidupan mereka dari zero dan kini berjaya.

Antaranya adalah jenama terkenal seperti Dian Pixy, Mamadil, Caryazara, De’xandra, Wildan, dan banyak lagi. Kejayaan bisnes mereka adalah kegembiraan buat Sifubad. Sehingga kini, Sifubad telah mengadakan seminar dengan lebih 80,000 peserta.

Sifubad juga turut mempunyai jaringan perniagaan dengan ikon dan pemain industri yang hebat seperti Dato’ Husammuddin (Pengasas Kumpulan Karangkraf), Dr. Ari Ginanjar (Pengasas ESQ), Prof. Muhaya dan ramai lagi.

Alhamdulillah, bermula tahun 2017, Sifubad telah mula menjalankan program-program latihan dalaman kepada badan-badan kerajaan, korporat dan juga syarikat SME. Dari pengalaman dan kepakaran Team Sifubad, InshaaAllah program-program ini bakal memberi sumbangan yang besar kepada sektor perniagaan dalam negara.

Sifubad juga sedang menjalin hubungan kerjasama dengan pihak-pihak bertanggungjawab seperti PSMB, MARA, MDEC, FAMA, INSKEN dan lain-lain. Untuk memberi manfaat kepada lebih ramai orang, Sifubad menerbitkan 13 buku berkaitan inspirasi serta pemasaran internet dan sedang mengeluarkan lebih banyak lagi buku-buku berkaitan pengurusan pemasaran dan perniagaan.

Selepas beberapa tahun menerokai dunia pemasaran online dan latihan. Sifubad akan terus memacu ke depan dengan lebih pantas dan sukses. Bagi mengukuhkan lagi jenama, Sifubad telah menaikan 30 papan iklan yang dipasang di Lebuh Raya Utara- Selatan (PLUS) dan Lubuh Raya Pantai Timur (LPT) seta di sekitar Lembah Klang. Visi Sifubad ialah menjadi penyedia latihan dan konsultan pemasaran digital paling dipercayai, paling intensif, paling terkini di peringkat Asean pada 2021 dan seterunya di peringkat global pada 2031.

Program @ Sifubad

28/11/2020
Marketing From Zero 2.0
Virtual Online

31/05/2020
Marketing from Zero
Online Webinar

25/04/2020
The Foundr 5.0
Online Webinar

Follow Instagram @sifubad

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
NAK LAJU BISNES 2021
NAK LAJU BISNES 2021
Adakah anda usahawan yang nak laju, maju & nak buat comeback 2021 ini? Dapatkan new formula untuk bisnes anda disini!

SAYA NAK, SIFU!