5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam ‘Facebook Sales Funnel’

5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam 'Facebook Sales Funnel'

Jika anda menggunakan Facebook untuk promosikan sesuatu produk, anda perlu tahu proses SALES FUNNEL.

Di Facebook, kita namakan proses ini.. “Facebook Sales Funnel”.

Dalam artikel ini, saya akan terangkan bagaimana proses Sales Funnel di Facebook.

#1: Bina Fans

Ini adalah langkah pertama yang paling penting dalam sales funnel. Jika kita gagal dalam melakukan langkah ini, semuanya akan gagal!

Di Facebook, fans yang dimaksudkan adalah audiens yang sudah likes fanpage kita.

Facebook fans

Untuk tingkatkan likes fanpage, anda perlu lakukan pemasaran yang dinamakan LIKES MARKETING.

Tapi ingat! Anda perlu fokus pada KUALITI likes, bukan pada KUANTITI!

Jika likes fanpage banyak, tapi tak berkualiti, anda susah nak dapatkan engagement dari fans. Apabila anda susah nak dapatkan engagement yang banyak, anda susah nak hasilkan jualan.

Apabila likes fanpage berkualiti, anda mudah untuk dapatkan kos iklan yang murah. Fanpage anda juga akan nampak AKTIF. Ini dapat buatkan audiens suka melawat ke fanpage anda.

#2: Berikan Value

Ok, sekarang kita dah ada fans yang banyak dan berkualiti.

Apa yang kita perlu buat sekarang? Jual!?

JANGAN!

Walaupun kita dah ada fans yang berkualiti dan banyak, tapi mereka belum percaya pada kita lagi. Mereka masih belum kenal lagi siapa kita, mereka baru hanya berminat nak tahu mengenai siapa kita.

Bagaimana nak buat mereka PERCAYA pada kita?

–> Berikan VALUE yang mereka nak dan sedang cari!

Tak tahu nak beri value yang macam mana pada fans anda?

Tak perlu risau sangat pasal tu! Anda boleh tahu sendiri nak beri value apa, apabila anda dah tahu siapa sasaran audiens anda. Malah, anda sendiri akan dapat IDEA dari fans apabila mereka mula bertanya soalan pada anda.

Kalau kita hanya terus menjual, kemungkinan besar mereka tak akan berminat nak beli dari kita. Lagi teruk, mereka akan beli pula dari peniaga yang lain! Kan anda dah rugi! Sebab anda hanya fokus menjual sahaja, sehingga lupa nak beri value pada fans, akhirnya mereka tak nak lagi berurusniaga dengan anda.

Setiap hari, SHARE pada fans dalam bentuk tips dan story yang dapat membantu mereka. Benda ni perlu buat secara KONSISTEN! Bukan harini share, esok dah tak share. Kena hari-hari share tau!

#3: Bina Engagement

bina engagement

Kita dah share secara konsisten dengan fans, tapi ia belum cukup selagi kita tak bina ENGAGEMENT dengan mereka. Lebih banyak kita bina engagement dengan fans, mereka akan lebih percaya pada kita.

  • Apabila mereka KOMEN, anda perlu REPLY komen mereka.
  • Apabila mereka tanya soalan di PM, anda perlu jawab soalan mereka.

Layan dengan fans seperti anda dah kenal mereka. Tanya apa masalah yang mereka sedang hadapi dan apa penyelesaian yang mereka sedang cari. Jika anda mampu bantu mereka, beritahu bagaimana cara anda boleh bantu.

Bukan hanya tanya, berminat ke tak nak beli produk anda! Nanti mereka akan jadi menyampah dan tak suka dengan anda! Akhirnya, mereka batalkan niat untuk membeli produk anda.

#4: Kumpul Database

Dalam bisnes, sangat penting untuk kumpul database prospek dan pelanggan kita.

Biasanya, database yang kita akan kumpul adalah No. Telefon dan Emel.

  • Untuk kumpul database No. Telefon, anda boleh gunakan software SMS BLASTER seperti ETSI.

etsi

  • Nak kumpul database emel, anda boleh gunakan software AUTORESPONDER seperti Aweber dan Getresponse.

aweber

Jika anda dah lama buat bisnes, tapi tak pernah kumpul database, maknanya anda tak buat bisnes! Anda hanya buat duit je! Bila nak duit je baru nak cari dan jual produk.

Bisnes ni kita perlu buat untuk jangka masa panjang! Untuk pastikan bisnes kita bertahan lama, database lah yang kita perlukan. Ia adalah ASET penting dalam bisnes kita!

Database yang ada, kita JAGA supaya mereka sentiasa setia dengan kita. Untuk kembangkan lagi bisnes, kita perlu tambahkan lagi database yang baru. Jadi, kita perlu ada bajet setiap bulan untuk dapatkan database yang baru. Database yang lama digunakan untuk cover kos untuk dapatkan database yang baru.

#5: Mulalah Menjual

Akhirnya, dah tiba masanya untuk kita menjual!

Inilah langkah yang paling kita suka! Masa inilah kita tukarkan prospek kepada pembeli.

Sebelum anda mula menjual, buat satu preview dengan harga OFFER untuk tempoh masa/kuantiti yang TERHAD. Lihat respons/engagement dari fans anda. Lagi banyak respons yang anda dapat, lagi tinggi potensi untuk anda hasilkan jualan besar!

Kita boleh buat satu post di fanpage, hantar SMS/EMEL ke database yang sudah berminat dengan produk kita. Kemudian, iklankan post kita pada fans.

Pada hari jualan dibuka, pastikan anda hantar satu lagi SMS/EMEL dan buat satu post di fanpage yang tempahan sudah dibuka! Waktu itulah, proses CLOSE SALES akan berlaku.

Anda boleh close sales menggunakan channel:

  • Whatsapp – Cara paling POPULAR untuk close sales dan follow up prospek. Saya sangat rekomen untuk anda gunakan channel ini, mudah dan pantas! PERCUMA je..

whatsapp

  • PM – Boleh juga digunakan, tapi agak sukar untuk follow up prospek kerana prospek jarang buka PM. Prospek lebih selalu buka Whatsapp berbanding PM. Jadi, mereka akan lebih AWARE dengan mesej yang anda hantar pada mereka.

Facebook-Messenger

  • Minisite – Jika tempahan yang anda dapat terlalu banyak, lebih baik anda gunakan channel ini. Segala tempahan berlaku secara AUTOMATIK! Tak perlu la anda bersusah payah nak layan segala respons dari prospek. Mereka akan KLIK link tempahan, segala maklumat bayaran akan diisi sendiri oleh pelanggan.

minisite

Selepas anda jalankan iklan, jangan lupa untuk MONITOR report iklan di Ads Manager. Kira CONVERSION RATE dan ROI. Ada banyak cara kita boleh gunakan untuk monitor sama ada iklan kita bagus atau tak.

Untuk channel close sales Whatsapp dan PM, kita boleh kira berapa banyak respons dan pembeli yang kita dapat. Contohnya;

Respons = 500

Pembeli = 150

Closing Rate (CLR) = (150/500) x 100 = 30%

Jumlah CLR yang bagus adalah >30%, jika <30%, kita perlu lakukan pula Closing Optimization (CLO). Dalam contoh di atas, CLR = 30%. Jadi, iklan ini bagus!

Untuk channel close sales Minisite, kita boleh pasang Conversion Tracking di bahagian Thank You Page (TQ Page) . Selepas pelanggan buat tempahan, mereka akan terus dibawa ke TQ Page. Dari situlah kita akan dapat kira conversion rate iklan kita.

Cara paling mudah nak guna channel ini adalah dengan menggunakan Click to Website. Dari berapa KLIK yang kita dapat, berapa banyak Conversion yang kita dapat. Contohnya;

Click = 500

Conversion = 100

Conversion Rate (CR) = (100/500) x 100% = 20%

Jumlah CR yang bagus adalah > 1%. Jika CR < 1%, kita perlu adjust post iklan dari segi copywriting, gambar dan sasaran audiens.

Itulah secara asasnya proses Facebook Sales Funnel.

Jangan SKIP setiap langkah di atas ini! Kalau tak, proses jualan akan jadi susah. Nanti jangan tanya saya, kenapa anda tak dapat buat sales! Sebabnya, anda tak ikut proses sales funnel dengan betul!

Harap artikel ini sedikit sebanyak dapat membantu bisnes anda…

All the best!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. jo says:

    Terima kasih Sifu!!! Tutorial yang sangat berguna pada saya, saya sendiri dah mengalaminya, page saya yang lama ada dalam 19k likers, dah lama saya tak update, lepas tu saya aktif balik dan tukar laman page tersebut dengan produk yang baru, memang setiap kali posting, tak ada seorang pun yang like dan komen, dan ramai yang Unlike page tersebut..makan masa juga nak kembalikan semula keyakinan orang..

  2. Mohd Noor says:

    Good sharing Sifu!

    Sharing yang terbukti berkesan.. Perlu selalu share dengan pelanggan dan bina fans & tribe.
    Soft selling lebih penting untuk long term.

  3. Arif Luqman says:

    Terima kasih Sifu.. ramai yang terlupa no.2 tu..

  4. Za says:

    Apa maksud post engagement……..

    1. Likes, Comments, Shares

    2. fazli says:

      assalam cik za,

      sebernanya sy pun baru lagi dgn fb add nie.. tapi untuk penkongsian apa yg sy.. tau post engagement ini adalah like/komen/share dr prospek kita.

      contohnya..
      Apabila mereka KOMEN, anda perlu REPLY komen mereka.
      Apabila mereka tanya soalan di PM, anda perlu jawab soalan mereka.

      itu lah post engagement.. 🙂

  5. liyanayis says:

    salam sifu..

    tumpang tanya, bagaimana yang dikatakan kualiti LIKES ya?
    dan bagaimana LIKES yang berkualiti boleh membantu mendapatkan iklan murah?

    harap sifu dapat membantu 🙂

  6. Terima kasih Sifu Jamal atas perkongsian yang awesome!

  7. Mohd Saifuddin says:

    Terima Kasih SIFU JAMAL.
    Perkongsian yang sangat berharga & berguna..

    Amat sesuai untuk platform tingkatkan sales..

  8. ahmad zularif says:

    Tq sifu…

    Perkongsian yg mantap!??

  9. Dona says:

    Terima kasih Sifu

  10. Aril Shah says:

    Terima Kasih Sifu Jamal…

  11. Kapit Seller says:

    Sifu Jamal mmg tak lokek ilmu… biar pun ringkas.. Tapi, berfaedah. Tq

  12. Dinor says:

    Dah baca jangan tak buat hehe 🙂

  13. […] 5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam ‘Facebook Sales Funnel’ […]

  14. Faiz says:

    Semua tips ni memang boleh apply utk medium marketing yang lain, sangat best tips nih

  15. Muaz says:

    Terbaik, sharing yang sangat bermanfaat !

    Kemas dan teratur..

  16. Norashikin says:

    Alhamdulillah tq diatas perkongsian/tips berguna sifu..masih dlm pmbljaran lagi ..tq sifu

  17. Safinah says:

    Terima kasih sifu

  18. Terima kasih Sifu Jamal!
    Sangat bermanfaat. Terrbaikk.
    Dah siap catat dalam buku.

  19. Sani says:

    Perkongsian yang mantop tu sifu… Terima kasih ya ..:-)

  20. Shireen says:

    Terima kasih sifu …

  21. Lisa says:

    Alhamdulillah terima Kasih Sifu….
    Perkongsian ilmu yag sangat sangat berguna….
    Semoga Allah membalasnya….

  22. Syed Azhar says:

    terima kasih sifu Jamal..
    semoga dimurahkan rezeki oleh Nya..

  23. Saya masih dlm fasa membina fans. Tq sifu jamal

  24. ramzila says:

    Alhamdulillah di atas perkongsian tersebut….

  25. zati shakri says:

    terima kasih sifu 🙂

  26. pak ahboy says:

    terima kasih sifu jamal.
    .anda lebih kaya dan berjaya dengan perkongsian ilmu ini.

  27. SYF says:

    LOVE THIS SHARING! FOLLOW MY INSTAGRAM DAN FB UNTUK KONGSI PENDAPATAN :SYAFIQAAZIZAN

  28. Arrazainal says:

    Salam sifu,

    Sy nak tanye, jika kt lama xupdate ape2 (utk tempoh 2weeks) engagement Akan automatik berkurangan ye?

  29. Ezwan says:

    Terima Kasih Sifu JaMaL
    Akan Qu Baiki Segala Kesalahan Qu Selama Ini

  30. […] (Artikel ini adalah daripada SifuFBAds.com dan kredit asal di sini.) […]

  31. […] 5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam ‘Facebook Sales Funnel’ […]

  32. […] 5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam ‘Facebook Sales Funnel’ […]

  33. […] 5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam ‘Facebook Sales Funnel’ […]

  34. […] 5 Langkah Yang Anda Perlu Tahu Dalam ‘Facebook Sales Funnel’ […]

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Bukan setakat perlu jaga2 dgn kos overhead je bukan setakat
  • Jika SifufBads nak adakan SPECIAL CLASS untuk bantu founder2 yg
  • LIVE  From Perth Australia! Ketahui strategi viral yg menjual
  • LIVE  From Perth Australia! Ketahui strategi pembinaan followers gaya
  • WALAUPUN KEDAI PERNAH DISIHIR ITU TIDAK MENJADI NOKTAH UNTUK BOOST
  • Antara sebab susah nak closing adalah kerana prospek tak nampak
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..