Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

7 Kesilapan Owner Bisnes Pakaian

Diterbitkan pada Jan 15, 2017 oleh

Percayalah! Bisnes pakaian anda bakal jadai “bahan sejarah” jika anda masih degil buat kesilapan-kesilapan ini…

Berapa ramai sini fan sifufbads yg wat bisnes pakaian? Lebih spesifik, OWNER bisnes pakaian tu. Ada kedai? Ada butik? Join event2 fesyen? Ni sifu nk tanya..

Amacam sales trkini? So far so good? Ada peningkatan?

Ada improvement? Goooood..alhamdulillah. Kipidap!

Yg lain2? Xde peningkatan? Sales makin drop? Produk bertimbun x laku? Wat sales pn xde org nak sapu?

Sape ada masalah ni, cer angkat tangan sikit..

“Saya sifooo. Saya2..big problem ni sifu. Spend banyak dh kt production..tapi stok berlambak kt stor ni sifu..cmne ni, huhu..”

Jap nk tanya..agak2 la, apa punca mslh2 ni?

  • hujung tahun org nk berjimat
  • Org nk save duit beli brg2 skola anak
  • Prospek tgh mood holiday
  • Masalah ekonomi
  • Penjual lain main harga
  • Kuasa membeli dah kurang
  • Harga brg naik

“Haaa btolla tu sifu..ni sume punca2 masalah..”

Haip! Nampak x? Sukee btol tuding jari kt org lain. Bnyak btol alasan. Belenggu sume ni..ish3..

Camni lah..sblm korg salahkan org lain, apa kata korang cek dlu, 7 KESALAHAN YG BIASA DIBUAT OLEH OWNER BISNES PAKAIAN DI MALAYSIA..

Ni bkn sembang kosong. Ni based on pengalaman kami, dan pengalaman2 student kami. So klu korang btol2 nk selamatkan bisnes korg tahun 2017 ni, lebih baik cek dlu kesalahan2 ni..klu korg ada buat, muhasabah diri cepat2 yer..

KESALAHAN #1: X BUAT RESEARCH

Ni paling basic. Syok sendiri. Xde wat proper research sblm launch sesuatu design. Agak2 rasa sedap mata SENDIRI pandang, launch design baru. Agak2 tengok org lain wat trend trtentu dan meletop, kita pn nk tiru gak dgn harapan bkl meletop sama spt org yg ditiru..

Plzz la..sblm keluarkan apa2 design,banyakkan research dlu. Kaji Market, Audiens, dan Produk anda. SWOT analisis wajib buat. Alert dgn trend semasa dan demand.

Even kalau nk jd trendsetter pun kena bnyk wat research. Bkn main hentam kromo..

KESALAHAN #2: XDE USP

Kena ingat. Makin lama persaingan makin sengit. Dlm niche pakaian, xde istilah persaiangan makin menurun. Jgn brmimpi di siang hari..

Prospek ada banyak pilihan. Jadi anda kena cipta suatu keunikan, atau sbb utama yg mnyebabkan produk anda jd pilihan utama mereka. Dats y anda perlu wujudkan USP.

  • usp dr segi nama
  • usp dr segi design
  • usp dr segi material
  • usp dr segi features
  • usp dr segi audiens, dll

So klu anda xde usp lagi, jgn buang masa. Fikirkan skrg!

KESALAHAN #3: X KUATKAN BRANDING

Fan ramai smpai beratus ribu pn x guna kalau brand awareness anda masih lemah longlai lagi gemalai..kena ingat, di fb page, biasanya xsmpai pn 10% fans anda boleh lihat post yg anda buat. Apatah lagi kalau post anda hambar, krik2, trlalu mnjual..

Sbb tu anda perlu gunakan fb ads utk kuatkan brand anda. Gunakan iklan trsebut utk keluar smula pd mereka. Hantui mereka..

KESALAHAN #4: LAUNCHING FAIL!

Ni nk habaq mai..jgn ingat, bila wat design baru, kendian trus war2 kan, trus launch produk anda tu..bleh dpt result super pawwa..

Nononono..

Tknik launch trus ni bleh wat kalau brand anda btol2 dh strong kaw2 pnye. Raving fan ramai giler.

Tapi kalau fan anda pn suam2 kuku, malu2 meow..kena la wat strategi yg btol..

Xleh trus launch..kena wat seeding dlu, bagi hint2 produk baru anda bakal dikeluarkan x lama lagi..

Pastu wat buzz..umumkan tarikh dan masa pelancaran. Design apa..konsep apa..usp die apa..apa offer nye..

Then baru lah bleh Launch..ada faham?

KESALAHAN #5: TERLALU BNYAK HARDSELL

Kena ingat. Fb ada lah media sosial. Tmpat utk brsosial. Berinteraksi. Brkomunikasi..

Tapi…

Kalau post2 di page anda tu semuanya brbentuk..

  • “Beli skrg!”
  • “Brminat? Pm kami skrg”
  • “Jgn lepaskan peluang keemasan ni”

Dan yg sewaktu dengannya..

Itu hardsell namanya..semuanya push org utk beli. Ingat! Org x suka dipromotkan iklan pd mereka..

Jd, selang selikan dgn post2 santai..testimoni..bertanyakan soalan..aktiviti harian brkaitan bisnes..bersosial lah dgn mereka ya..

KESALAHAN #6: X ALL OUT TARIK KE KEDAI

Haaa ni pn satu kesalahan besar owner bisnes pakaian. Xguna ada kedai, ada butik, tapi x “jemput” org dtg kedai..
.
Rugi rugi…so sediakan bajet utk wat iklan tarik org ke butik anda yg cantik tu..klu bleh wat la sale utk org dtg ke kedai. Berikan mereka sbb utk jenguk kedai anda..

KESALAHAN #7: X KONSISTEN MARKETING

Cuba tgk brand2 besar…zalora, lazada, kfc, mcd, dan bnyk lagi..

Merata2 anda nampak iklan mereka, btol? Kat paper, billboard, tv, radio, youtube, ig, website..fb apatah lagi..

Kalau brand2 besar cmni pn non-stop wat marketing, knapa anda plak kejap wat kejap tidak marketing tu?

Jgn tggu nk launch new design..jgn tggu time nk wat sales je baru wat iklan..

Kena konsisten wat iklan supaya audiens lebih kerap nmpak iklan anda, smpai lama2 jd sebati dgn dorang..so pastikan anda wat marketing scr konsisten..jgn malas dan ngelat..

Fuhhh..tudiaa sifu dh list down 7 kesilapan yg biasa dilakukan oleh owner bisnes pakaian. Kalau ikutkan bnyak lagi, tapi ckuplah anda fahamkan point2 ni dlu, dan muhasabah mana yg ptut.

Dan…

Kalau anda rasakan post ni btol2 mmbantu menyedarkan anda, apa kata anda plak bantu rakan2 lain dari wat kesilapan yg sama..

Caranya? Simple..like, komen, and then share kan post ni kt wall anda..moga usaha murni anda yg sgt kecil ni dibalas dgn ganjaran yg lebih hebat oleh Yg Maha Esa..amin..

Komentar (1)

  1. shima

    assalammualaikum sifu saya buat bisnes online semenjak tahun 2015 tapi untung mcm xnmpak je
    apew perlu saya buat swot saya xpernah buat saya perlukan cikgu mcm sifu untuk ajar saya bagaimana cara dan proseduer

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!