5 Tips Cara Bina “Call to Action” Paling Efektif

REMEMBER! Tiada CTA dalam copywriting adalah satu kesilapan besar yang tak patut anda lakukan.

Seriously tak tipu,

Tak kiralah dasyat mana pun produk anda, dasyat mana pun headline anda, dasyat mcm mana pun intro dan testimoni anda, jika tiada CTA, mmg merugikan! Berdosa tu Hehe..

“Sifu.. Nk tny, CTA tu mende?”

Astagfirullah.. CTA tu call-to-action, meh sy explain skit.. Ia merupakan arahan yg perlu diberikan kepada prospek anda. Apakah tindakan susulan yg mereka perlu buat… Perlu PM ke.. Perlu WhatsApp ke.. Komen ke.. Itulah maksud CTA..

Sebab tulah pentingnya CTA, mrk nk tahu apakah arahan dan tindakan yg mereka perlu lakukan. Sbb tu format copywriting SifuFBAds bisanya akan berkahir dgn Action.. Bukan Sifufbads je, mana2 tmpt pn dan org lain pn akan berakhir dgn action.. Faham ke idok ni?

“Ooh.. baru clear sifu!”

Bagood.. Ni nk bgtau 5 tips cmne nk jdkan CTA anda lebih power dan berkesan utk menarik perhatian prospek..

Siapa yang selama ni pakai taram je buat CTA ni sila taubat..

Dan.. Jgn lupa ajak rakan anda yg lain bertaubat juga.. SHARE kan aje..

#1: BE SPECIFIC

Ye, cuba buat CTA tu scara specific.. Jgn putar belit jgn peningkan prospek. Cmne nk tahu CTA anda putar belit dn memeningkan?

Bila anda pny CTA kjp suruh komen.. Pastu bwh tu suruh WhatsApp plak.. Pastu bg lg CTA suru klik link ni.. haa.. Tu mmg mmbutkan prospek stress.. Trust me! Prospek trus blah, diorang jammed! Mana stu aku nk buat ni?

Klu post hardsell, atleast bg dua pilihan.. PM dn WhatsApp.. atau PM dn Link ke.. Simple, jgn cmpur sduk semua..

Sbb tu dlm fbads ni ada mcm2 teknik.. Ada jenis posting yg kita buat khas utk dptkan komen.. Ada juga yg bntuk arahannya WhasApp atau PM.. Ada juga posting yg share link shj..

Faham?

#2: SIMPLE AND CLEAR

Pastikan CTA anda tak serabut dan meleret.. Berikan arahan yg mudah sahaja, klau boleh satu baris sahaja. Tak perlu pnjg2.. Smpi 3-4 baris.. Tu tak simple tu!

Pastikan juga CTA anda boleh dibaca dgn jelas, mcm mana nak buat CTA anda boleh dibaca dgn jelas? Jaga perenggan, jadikan CTA tu tajuk baru.. Jaga space atas dan bawah.. Supaya nmpk arahan yg nak difokuskan..

#3: GUNA PADA TEMPAT YG SESUAI

Ingat lagi Formula AIDCA

  • A – Awareness | Headline
  • I – Interest | Intro
  • D – Desire | FAB
  • C – Convince | Testimoni
  • A – Action | CTA

So, kalau ikut struktur copywriting ni, CTA anda perlu diletakkan pada bahagian bawah sekali..

Bukannya letak di tgh2 ke atas skali ke.. Tak boleh!

Tapi… Menurut kajian Sifufbads, Response Rate boleh meningkat sbyk 3-5% apabila letakkan CTA di bahagian awal tetapi pastikan selepas Intro..

Ini bermakna, anda boleh letakkan pada bahagian atas selepas Intro dan juga pada bahagian bawah skali..

Jgn lebih daripada dua tempat.. Atas ade, tgh ade, bawah ade.. Tu tak leh! Hardsell sgt tu..

Faham??

#4: “JADILAH” PROSPEK DAN BACA SEMULA

Ye, cara paling mudah nak tahu CTA anda betul atau tidak ialah cuba baca banyak kali copywriting anda. Dari atas sampai ke bawah..Ulang – ulang..

Cuba feel mcm anda bkl jd pelanggan, apa perasaan anda? Nampak mcm hardsell sgt ke.. nampak mcm tak kena ke, tak dpt tangkap ke.. Baca! Dah habis baca, suruh member plak baca..

#5: TAMBAH FORMULA OURS

Mungkin ada diantara anda yg pernah dengar dan ada yg bru 1st time dengar.. Kebanyakkannya msti 1st time dgr..

“Aah sifu! Apa bnda OURS tu..?”

Okay, sabar dulu.. Nak cerita balik psl formula AIDCA tu.. Yg “A” tu kan Action, atau CALL TO ACTION.. Dlm mazhab Sifufbads, kalau buat CTA saja tak cukup.. Kena tmbah perisa lagi, tambah dgn Formula OUrS.. Jadi CTA + OURS..

So, apa bnda O.UR.S tu

  • O – OFFER
  • UR – URGENCY
  • S – SCARCITY

Okay, lebih bgus kalau Formula OURS ni dijadikan dlm satu ayat shj, atau satu perenggan.. Cth;

“Harga asal Foundation ini ialah RM300, tapi harini kita nak bagi RM150 sahaja, bukan semua boleh dpt, hny 50org terawal shj, slps ini, slps 72jam dr sekarang, OFFER ini akan ditarik semula.. Anda xkan jmpa lg offer ni..”

Offer kat mana? urgency yg mana? Scarcity yg mana?

  • Offer – Rm300 jadi rm150 tu..
  • Urgency – Utk 50 org terawal je..
  • Scarcity – lps 72jam xkan jmpa lg offer ni..

Lepas dah habis bg Formula OURS bru lah masuk CTA.. Itu lebih baik..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. hafizul says:

    Mcm mana nk buat link PM sifu? tekan je link tu terus ke inbox kita

  2. qhairul says:

    Assalamualaikum. Apa pendapat sifu mengenai najash?
    Dalam teknik OURS ni ada unsur najash ke tak. Sebab ada yang cakap ada dan ada yang cakap tak.
    Boleh sifu bagi pencerahan. Sebab saya agak keliru tentang ni. Terima kasih

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..