3 Basic Rule Yang Owner Bisnes Perlu Tahu Sebelum Buat Video Marketing

Utk topik weekend ni, mmg ramai yg MENANTIKAN kan..Nape Sifufbads cakap mcm tu,sbb ramai owner bisnes yg nk BELAJAR mcm nak buat VIDEO MARKETING..

“YER..SY DH LAMA CARI..”

So, utk topik kali ni, Sifufbads nk kongsi sikit bagaimana 3 RUKUN asas ni boleh bantu hasilkan VIDEO MARKETING yg BAIK dan MENARIK..

Dh READY nak tahu?

Jom lihat gambar bawah ni…

Kalo dh tahu tu, jgn lupa SHARE kt kekawan yer..

#1 – CONTENT

Rukun first adalah content..Sblm anda hasilkan video, anda kena tahu CONTENT apa yg anda nak sampaikan kpd audience..

Utk hasilkan video yg MENARIK, antara perkara asas adalah CONTENT perlu lah DIGABUNGKAN dgn STORY COMPONENT (Jalan cerita) dan MARKETING COMPONENT (Produk dan Brands).

So, bila ada 2 komponen ni, video anda kan jadi LEBIH MENARIK utk ditonton..

#2 – TOOLS

Ofkos ler bila dh nak buat video marketing ni, mesti kena ada tools..

Apa tools nya..?

Tools yg diperlukan adalah CAPTURE DEVICE spt camera, headfon dan microfon..

Selain tu, anda kena ada EDITING MACHINE utk buat kerja2 editing video tersebut. Anda boleh guna MOBILE atau pon DESKTOP utk edit..

Terpulang kpd anda…

#3 – DEPLOYMENT

Deployment disini adalah berkaitan dgn publishing..

Maksudnya perkara ape yg anda patut tahu sblum video tersebut dikeluarkan..

Antara yg perlu anda consider adalah 3 perkara ni..

  • BEHAVIOUR audience/viewer – video yg bagaimana yg mereka inginkan..
  • RULES – Utk publish video di FB dan nak diiklan, FB ada rules nya yg tersendiri..Kalo nak cite mmg panjang ler..
  • COPYWRITING – Copywriting juga memainkan peranan disini, info ape yg anda nk masukkan dan yg perlu dimasukkan..

Inilah proses dan step yang anda perlu tahu untuk buat video marketing. Rasa susah? Buat je dulu. Lepas tu, tonton balik video tu. Edit sampai anda rasa puas hati.

Tanya kawan2 lain, “Video ni ok tak? Bosan ke? Ada apa2 lagi boleh baiki?”

Komen dari orang lain sangat penting. Ia dapat bantu anda dapat lebih banyak idea baru.

Bila semua orang suka video tu, baru publish untuk tontonan umum. Lihat respons orang ramai pula.

Jadi, siap la satu video marketing anda. Tahniah!

Tip tambahan saya..

Carilah orang yang pakar dalam membuat video berkualiti. Barulah hasilnya lebih ohsem! Kerja anda hanya fokus flow story video je. Jadikan jalan cerita menarik dan beremosi. Step selebihnya, leverage kat orang lain.

Orite, cukup la sharing saya hari ini. Harap anda dapat belajar benda baru.

Mulakan video marketing sekarang! Orang akan kenal dan percaya anda lebih cepat. Mereka akan selalu follow anda rapat2.

Kesannya, sales bisnes anda juga akan melonjak naik kaw2. InsyaAllah..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. zul says:

    Terimakasih kerana berkongsi.

  2. Azman bin Abdullah says:

    Kata ada buat preview .
    Kat Melaka bila.?
    Camne nak buat reservation.

    1. SifuFBads says:

      pendaftaran online dah ditutup. walk in je boleh. tuan boleh dapatkan info lanjut di sini – sifufbads.com/roadtour

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • MAIN REKOD PUN BOLEH MENANG?   Haaa korang mesti
  • Marketing ni nadi pd bisnes apa2 pn mmg marketing yg
  • Boss boss jugak tapi ada masanya nak jadi customer jugak
  • Nak tak jika SifufBads nak buat SPECIAL LIVE yang akan
  • Sesambil revise buku branding ni SifufBads teringat pulak satu kisah
  • Macam mana nak yakinkan org beli produk kita kalau org
  • Pssstt Korang dah tengok ke first Music Video SifufBads ni??
  • Memandangkan ramai yg merayurayu suh sifufBads buat sambungan LIVE tentang
  • Bukan senang nak senang dan bukan susah nk senang
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!