Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

13 Kesilapan Maut Yang Buatkan Anda Dibenci FB

Diterbitkan pada Jan 21, 2017 oleh

“Kesilapan maut? Penjenayah? Most wanted? Polis fesbuk? Ape ni, ape ni??”

Awat, panik ke bos? Rilex2..jgn panik sgt. Panik sikit2 udah ler, hehe..

Ekceli, arini kami nk share 13 KESILAPAN BESAR iklan fb ads yg yg bleh mnyebbkan iklan anda disapproved oleh pihak Fb. Lebih truk lagi, jika acc fb ads anda di blacklist, atau bahasa jawanya, account anda kena ‘flagged’.

Klu smpai dah level kena flagged tu mknanya mmg BESAR lah ksilapan anda tu. Mmg polis fesbuk dh aim anda sbg penjenayah plg MOST WANTED!

Tapi MASALAHNYA..kebanyakan student2 kami yg iklannya kena reject(disapproved) atau plg truk, kena flagged ni..

MEREKA XTAU APA SBB IKLAN MEREKA KENA REJECT!

Btol ke btol? Cer angkat tgn..

“Haaa saya2! Saya la tu sifu..entah apa saya wat ntah smpai asik kena reject je..rasa nk hempas je fon ni pn ada gak..nsb bek saya ni penyabar orgnye..”

Alhamdulillah..bgs2. Kami tau anda fans2 sifufbads ni sume penyabar orgnye..

Sbenarnya..

Ada lbh kurg 13 kesilapan besar yg kerap dilakukan oleh kbanyakan kita, hgga mnyebabkan iklan disapproved..

Nah, baca dan khatamkan 13 kesilapan ni..pstu cek, ada x mana2 ksilapan ni yg korg dah wat..

Kalau ada, cpt2 lah bertaubat. Muhasabah diri dan ads tu bebanyak..Smntara masih ada masa..

Kalau dh kantoi dgn polis fesbuk nnti, iklan kena reject..jgn gatal2 ckp sifu x payung, ngerti?

KESILAPAN #1: PRODUK TERLARANG

“Eh sifuu..bkn ke sume benda leh jual secara online skrg ni? X rock arr klu ada gak bnda yg xleh jual..”

Bos..klu anda nk guna website ke, blog ke, ecommerce ke, yess mcm2 bnda korg leh jual..

Tapii..fesbuk ni ada rules die. Ada syarat2 die. Die pn nk jaga kastemer2 dia iaitu pengguna fesbuk tu sndri. Jadi dorang dah listkan bbrapa produk yg mmg XDIBENARKAN SAMA SEKALI dijual di fesbuk.

Antaranya…

  • produk/servis brkaitan 18sx
  • produk masalah dalaman wanita
  • brangan brpotensi jadi senjata bahaya
  • tembakau
  • dadah

Solusinya? Carilah produk lain…

KESILAPAN #2: AYAT2 SENSITIP

Haa… ni kesilapan paaaaaling banyak dibuat oleh mereka yg baru nk berjinak-jinak ayam dgn fbads..

Ayat2 sensitif..perkataan2 ni kalau korang letak dlm copywriting,especially kat bhgian Headline, haaa siaplah..mmg korg mnjemput Polis Fesbuk dtg “jailed” kan iklan tu..

“Perghh..perkataan cmne tu sifoo? Saspen lak nk tggu sifoo bgtau..”

Ok amik pen korg siap2, dan catit cth2 ni

  • merawat
  • Mencegah
  • Mengubati
  • Besar, kecik
  • Gemuk, kurus
  • Gelap, cerah
  • Jerawat, jeragat
  • Bahagian Anggota badan

Klu ikutkan ada lagi, tapi ni antara yg plg kerap dibuat..

So pastikan, elak jauh2, perkataan cenggini ok..

KESILAPAN #3: LOGO DAN PERKATAAN FESBUK

Yezzaa..yg ni sifufbads pun dah terkono..segala bentuk ayat mahupun gambar yg ada perkataan/logo Fesbuk, silalah elakkan. Campak jauh2. Xdibenarkan sama skali. Sbb mereka suspek, iklan tu seolah-olah mewakili pihak fesbuk, walaupun hakikatnya tidak. Ngerti?

KESILAPAN #4: DISAPPROVED BERULANG

Yg ni sifu dh penah explain sama mcm posting Harakiri last week. X ingat? Lupa dah? Ish2…

Pendek kata camni. Kalau iklan dah disapproved, rilex dlu. Edit mana yg patut, then try run ads smula.

Kalau disapproved lagi skali..ok kli ni rehat lama sikit. Klu bleh lps 24 jam baru try edit dan run smula. Klu xleh sabar gak, tggu dlm 3-4 jam.

Klu degil gak nk wat lps disapproved beberpa kali tu? Suka hatilah..tapi jgn menangis x berlagu klu lps tu account ads kena flagged..

KESILAPAN #5: POST CIPLAK

Ok kes ni agak rare, tapi bagus utk korg tau dan wat langkah pencegahan, btol?

Simple. Jgn kopipes post org lain!

Klu owner asal jumpa iklan korang, dan die wat report pd fesbuk, selamat malam lah ye..sebaik shj pihak fesbuk cek dan sahkan report tu, maka brsiap lah utk iklan tu di disapproved, or worse, account kena flagged.

Lagipunnn..apa faedahnya kopipes post org lain? Jgn ingat post org yg dh bjaya, korg kopipes leh dpt result yg sama ke? Jgn kuat brmimpi ye..xde jaminan yg iklan anda pn akan bjaya klu kopipes iklan org tu. Trust me..

Sebaiknya buatlah iklan sndiri. Paling tidak pun Tiruvasi…

KESILAPAN #6: POST NEGATIF

Masa sesi lawatan tim Sifufbads ke pjbat Fesbuk di Singapore pertengahan tahun aritu, mereka ada beritahu kami tips ni:

“Iklan yg mengganggu emosi pengguna berisiko tinggi utk disapproved”

Mcm mana iklan menggangu emosi? Itulah iklan yg berunsur negatif..

Dlm copywriting, especially headline, elakkan guna ayat yg ada perkataan seperti stres, marah, bengang, kecewa, sedih, menyampah dan yg sewaktu dengannya.

So solusinya, gunakanlah elemen2 positif. Hepi, gumbira, eksaited, dll..

KESILAPAN #7: OVERHYPE

“FORMULA RAHSIA BAGAIMANA MAK JAH HILANGKAN 5KG LEMAK DLM MASA 3 HARI KINI TEBONGKAR”

Ni adalah cth ayt overhype. Walaupun mgkin cerita itu betul, tapi ianya seolah2 overhype atau terlebih claim.

Mungkin formula itu mnjadi pada pengguna nama Mak Jah tu, tapi adakah ia menjamin org lain yg pakai pun akan hilang 5kg lemak dlm masa 3 hari? Xde jaminan kan?

So itulah isunya. Post yg brbentuk jaminan/gerenti spt tu bleh mnyebabkan org salah faham. Apa jd klu org tu x hilang 5kg dlm masa 3 hari?

Jadi, elakkan ayat brbentuk jaminan seperti itu. Elakkan post yg ada angka2 spt itu. Anda boleh tukar jd ayat spt:

“SAPE LAGI NK TAU BAGAIMANA LEMAK MAK JAH GHAIB BERKILO-KILO TANPA PERLU BERDIET?”

KESILAPAN #8: BEFORE & AFTER

Yg ni mmg polis fesbuk pantang jumpa. Klu jmpa mmg dorang x teragak2 utk disapproved trus iklan korang tu. Especially klu dorang jmpa gambar before n after tu kat iklan korang.

X dinafikan. Gambar before n after tu sgt powerful. Bukti yg produk anda mmg trbukti berkesan. Tapi..

Plz..
Plz..
Plz..

Jangan guna utk wat iklan. Sbg alternatif, gmbar tu letakkan kat ruangan komen post iklan korg tu. Itu kaedah paling selamat dan tebukti berkesan..try ler..

KESILAPAN #9: GAMBAR MENGGANGGU EMOSI

Ok yg ni sama je mcm kesilapan no 6 tu. Elakkan guna gambar yg mnunjukkan org tu tgh stress, marah, geram, kecewa, murung, sedih, nanges dan yg sewaktu dengannya..

Buat jugak, disapproved is just around the corner, hehe..

KESILAPAN #10: GAMBAR KULIT BERLEBIHAN

Ni satu lagi rules fesbuk yg perlu korang jaga2. Mmg jarang org wat kesilapan ni, tp sebagai peringatan la yer..

Gambar kulit berlebihan ni mksdnya gmbar yg ada mendedahkan bahagian kulit manusia dgn banyak.

Contohnya..

  • gambar baby yg pakai pampers sahaja
  • gambar close up kaw2 kt bhgian muka
  • gambar close up kt bahagian tangan, lebih 70% dr keseluruhan gambar.
  • dan lain2 yg hampir serupa mcm tu..

So elakkan. Brhati2 lah dlm memilih gmbar ye..

KESILAPAN #11: SKIM CEPAT KAYA

Klu korang ada yg bercita2 nk promot skim2 piramid ke, program buat duit sepantas kilat ke, atau apa2 yg sewaktu dengannya, pendam je la hasrat tu. Jgn bazir masa promot guna fbads. Xtahan lama..

Fesbuk detect je, atau ada org report keje korg ni, say babai tu fesbuk ads ok. Bisnes anda dilarang utk dipromot guna fbads..

KESILAPAN #12: BRANDED CONTENT

Klu korang jual barang2 branded, tapi korang bukan la authorized dealer brand tu(cthnya adidas, nike, LV, Gucci dll), korg lebih baik berhati2.

Lebih teruk lagi klu korg terang2 jual replika, siap mention nama brand tu lagi..jaga2 la yek. Fesbuk mmg sentiasa memantau utk elakkan ada pengguna yg trtipu, dan juga demi mnjaga reputasi big2 brand trsebut..

KESILAPAN #13: TEXT BERLEBIHAN

Skrg mmg fesbuk dah hapuskan rules 20% text pada gambar. Klu ada terlebih tu, fesbuk masih benarkan cuma risikonya mybe reach iklan slow.

Tapiii..

Klu text trlampau banyaakkk pada gambar, iklan anda leh kena disapproved trus tau. So jaga2 juga bab text ni ok..

Ehh..korg masih baca smpai ke tips terakhir ni ke? Power2..klu korang stil baca hingga ke ayat ni, korg sah power..kali ni terbanyak plak share..harap korg suke la yek, hehe..

Oh ye..dlm banyak2 kesilapan ni, mana satu yg korg pernah buat, ataupun yg mmg korg tgh buat? Cer share sikit…

Ok dah..cpt baca..then cuba share, dlm bnyk2 tu, yg mana ksilapan yg korg tgh wat skrg..bleh? Bkn apa, sbg peringatan kita brsama…

Komentar (8)

  1. mohd al saiful bin adarian

    hahaha… pengisian ni betul2 tembak saya tepat2…da disapproved trus buat iklan bru tanpa rehat…nmpk jak dissapproved buat bru cpt2… tanda tak thn sabar..hampir seminggu juga bru tahu kesilapan..nasib baik nampak pengisian ni…klu tak hanyut entah ke mana da…hahaha…thx sifu… sya slah kat ayat sensitif, dissapproved berulang, overhype dan ayat negatif…

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!