Step By Step Seru Pelanggan Dari Alam Nyata ke Alam Maya

STEP BY STEP BGIMANA “MENYERU” KEMBALI PELANGGAN ANDA DI ALAM NYATA MUNCUL KE ALAM MAYA..

“Penyeruan? Alam maya? Alam nyata? Apa benda semua ni?” Rileks.. Jgn panic, ini bukan bnda tahyul waima khurafat, ini adalah realiti, apa yg berlaku sekarang.. Bukan realiti akademi fantasia tu tp realiti yg berlaku di zaman sekarang, zaman teknologi.
Tak guna berniaga di fb dgn fbads kalau tak buat integration marketing, tak guna sembang pacak kata 4-5 tahun berniaga online tp tak tahu nk buat integration..

“Sifu apa bnda integration tu?”

Integration adalah combination marketing, mcm Sifufbads ada share LIVE baru2 ni, bgimana buat offline-online, online-offline dan online-online..

So, arini Sifufbads nak kongsikan bgimana dr offline anda boleh gunakan pda online pula.. Mmg ohsem bnda ni.. Sifufbads bg satu contoh..

Cuba anda bayangkan….

Anda ada kedai kek kedai kete kedai makanan, butik pakaian, atau apa jua premislah.. Kmudian anda dptkan database plggn anda, minta la sekurangnya email atau no telefon.. Katakan anda dptkn database tu sbb ada beri sample percuma ke, servis percuma ke ataupn diskaun2 tertentu..

Lepas tu, anda masukkan data2 tadi tu di fesbuk, itulah yg dimaksudkan CUSTOM AUDIENCES.. kmudian anda RETARGET semula! Lepastu buat copywriting spesifik pulak tu..

“DAH TRY SAMPLE PERCUMA ARITU?”
“AMACAM SERVIS HARITU? PUAS HATI?”

Tak ke terkejut dorg bila nmpk headline mcmni? Tak terjentik ke emosi dorg? Tak trigger ke perasaan dorg? Dahla dah dpt servis percuma, sample atau diskaun bagai tu. Takkan tak boleh nak singgah balik kat page anda? Bila dia dah singgah, siaplah. Hoho..

Faham ke faham bener?

“Oooh.. Faham bener sifu! Bru fhm function dia..”

Okay bgus, klu nk tahu, ada mcm2 lg teknik yg anda boleh buat dgn CUSTOM AUDIENCE ni. Yg pnting pstikan msg nk disampikan adalah tepat, relevant, dan spesifik..

Okay, nk tahu mcm mana cara nak buat CA ni follow step by step kat bawah ni;

LANGKAH 1 : Tekan pada “3 line” dan tekan pada “All tools”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LANGKAH 2 : Pilih “Audiences” pada bahagian Assets

LANGKAH 3 : Klik pada “Create Audience”

 

 

 

LANGKAH 4 : Klik pada “Custom Audience”

 

 

 

 

LANGKAH 5 : Ada banyak pilihan untuk menggunakan Custom Audience. Untuk tujuan kali ini pilih “customer File”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LANGKAH 6 : Pilih “choose a file or copy and paste data”

 

 

 

 

 

LANGKAH 7 : Bahagian nampak je rumit, tapi tak berapa rumit pon. Ada dua kaedah anda boleh masukkan Custom Audience anda. Samada menggunakan File CSV atau TXX.. Ataupun taip secara manual.

Anda boleh lihat ada banyak format database pelanggan yang ada untuk digunakan. Tetapi, lebih mudah kita fokus pada email ataupun no telefon shj. Dah selesai, save audience.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LANGKAH 8 : Dah selesai save audience anda. Cara untuk retargetting semula adalah isikan semula nama custom audience anda tadi di ruangan audience semasa buat iklan fbads dengan menggunakan kaedah “Create-ad-tool”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itu sahaja 8 langkah bagaimana nak retargetting semula pelanggan anda di alam nyata ke alam maya. Byk strategi marketing yang anda boleh gunakan dengan Custom Audience ini. Sebagai contoh;

  • Repeat order
  • Special offer sempena birthday anda
  • Special offer mengikut hari peristiwa
  • Follow up
  • Rekrut agen pada pengguna sedia ada

Itulah sbhgian tujuan utama mgapa pentingnya Custom Audiences ini. Sbgi contoh, apabila pihak Sifufbads ingin menganjurkan Alumni atau dinner. Jadi, Sifufbads hanya perlu sasarkan iklan fbads pada student2 yg pernah hadiri kelas Sifufbads shj. Yg lain tak akan nmpak iklan tersebut. Hny org tertentu shj. Faham ke faham?

Semoga perkongsian kali ini dapat berikan manfaat pada anda semua.

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. hasibah says:

    assalam sifu, saya dah x boleh download 22 video tu.. minta jasa baik sifu utk open lagi.. terima kasih.. moga Allah balas segala. kebaikan sifu..

Program @ Sifufbads

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

05/08/2017
Seminar Missing Chapter – Return 2017
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • CONTEST TAMAT! PEMENANG DAH DIUMUMKAN DI STORY Sempena
  • JENG JENG JENG slps 5 thn web sifufbadscom berwajah
  • SIAPA ALUMNI UITM? Insyallah sifufbads bakal menyumbang kepada
  • OMAIGAD! Rupa2nya begini rupanyer orang property buat kira2 Alhamdulillah selesai
  • Sijil sifufbads kompem hari2 menatap sijil ni sebab Nak
  • Hari ni turn team UDA HOLDINGS dibelasah oleh team Sifufbads
  • Your image is your brand and you have only one
  • 2ND DAY Harini team UDA HOLDINGS kembali berasapSifufbads belasah
  • 3 BULAN LAGI Kolobrasi kali ke2 sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!