Tutorial Cara Bina ‘Facebook Carousel Ads’ di Ads Manager

Tutorial Cara Bina 'Facebook Carousel Ads' di Ads Manager

Pernah jumpa iklan seperti di atas?

Anda boleh jumpanya di Mobile, Right Column dan Desktop Newsfeed.

Dalam iklan ini, ada banyak gambar yang kita boleh letak. Ia sangat membantu untuk tingkatkan performance iklan supaya dapat berikan RESULT yang lebih baik.

Bagaimana nak buat iklan seperti ini? Ada banyak caranya tapi saya akan tunjukkan satu cara je, iaitu dengan menggunakan Ads Manager.

LANGKAH 1: Masuk di Ads Manager. Di Campaign, pilih ‘Send People To Your Website’..

1.1

LANGKAH 2: Pergi ke Advert Set, lengkapkan segala maklumat iklan anda. Cara nak isi maklumat ini, anda boleh rujuk dalam artikel in – KLIK SINI

2.1

LANGKAH 3: Di bahagian Advert, pilih option ‘Multiple Images In One Advert’..

3.1

LANGKAH 4: Kemudian, pilih fanpage yang anda ingin gunakan untuk iklan. Pilih gambar yang sesuai..

4.1

LANGKAH 5: Tulis ayat iklan di bahagian Headline, Description, dan Destination URL. Kemudian, pilih Placement yang anda mahu sasarkan. Akhir sekali, klik butang Place Order. Siap!

5.1

Tips Untuk Gunakan Carousel Ads

Gunakan gambar yang mempunyai urutan dalam bentuk STORYTELLING. Pelbagaikan teknik dan strategi iklan bergambar anda. Jadikannya MENARIK dan SERONOK untuk dilihat. Anda perlu KREATIF dalam menyampaikan maklumat iklan kepada pelanggan.

Itu kalau anda gunakan teknik bercerita. Ia juga boleh digunakan jika anda menjual banyak produk. Anda boleh letakkan produk seperti produk PAKAIAN, BUKU dan MAKANAN.

Website e-commerce seperti Lazada dan PTS banyak menggunakan teknik iklan ini. Cuba likes fanpage mereka. Anda pasti akan jumpa iklan tersebut. Kalau tak di Mobile, anda akan jumpa di Desktop Newsfeed.

Nak buat iklan banyak DISKAUN untuk setiap produk?

Anda boleh letakkan gambar produk bersama POTONGAN diskaun. Apabila audiens KLIK next pada iklan tersebut, audiens dapat lihat harga diskaun pada setiap gambar tersebut. Jika mereka klik pada gambar tersebut, mereka akan dibawa halaman diskaun tersebut. Ini antara IDEA yang boleh anda gunakan…

Anda boleh letak gambar produk MAKSIMUM sehingga 5 gambar je. Setiap gambar produk akan bawa audiens ke halaman produk tersebut apabila mereka klik pada gambar.

“Berkesan ke gunakan iklan jenis ini?”

Berkesan atau tidak, anda perlu buat SPLIT TEST! Kalau hasilnya bagus, terus gunakannya. Jika conversion rendah, gunakan iklan jenis lain pula. Dalam beriklan, takde yang betul atau salah. Yang betul adalah DATA REPORT dari iklan yang telah anda lakukan. Sebab itu anda perlu banyak buat EKSPERIMEN.

Itu sahaja tutorialnya. Selamat mencuba!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Azanul says:

    Assalamualaikum sifu kenapa saya punya mobile page dalam dalam ads manager tak boleh tekan get start

  2. chris says:

    knp tak sama gmbr adg manager dgn tuan punya ya

  3. Hasmizal says:

    InshaAllah. Saya akan cuba buat.

  4. mohd redzuan says:

    kalau tiada website boleh buat Facebook Carousel Ads tak tuan sifu? tq

Program @ Sifufbads

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

05/08/2017
Seminar Missing Chapter – Return 2017
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • CONTEST TAMAT! PEMENANG DAH DIUMUMKAN DI STORY Sempena
  • JENG JENG JENG slps 5 thn web sifufbadscom berwajah
  • SIAPA ALUMNI UITM? Insyallah sifufbads bakal menyumbang kepada
  • OMAIGAD! Rupa2nya begini rupanyer orang property buat kira2 Alhamdulillah selesai
  • Sijil sifufbads kompem hari2 menatap sijil ni sebab Nak
  • Hari ni turn team UDA HOLDINGS dibelasah oleh team Sifufbads
  • Your image is your brand and you have only one
  • 2ND DAY Harini team UDA HOLDINGS kembali berasapSifufbads belasah
  • 3 BULAN LAGI Kolobrasi kali ke2 sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!