Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Tutorial Cara Menggunakan ‘Ads Manager’ Terbaru Tahun 2015

Diterbitkan pada Dec 14, 2015 oleh

Tutorial Cara Menggunakan 'Ads Manager' Terbaru Tahun 2015_1

Dalam artikel ni, saya nak tunjukkan anda cara nak gunakan Ads Manager terbaru untuk tahun 2015 ni. Jika anda biasa gunakan FB ADS, pasti anda perasan yang paparan Ads Manager dah berubah. Untuk anda yang masih baru, follow je tutorial ni untuk buat FB ADS.

Ok, jom ikuti tutorialnya di bawah..

Mula-mula, klik pada pada ‘Create Ads‘..

1

Langkah seterusnya,

  • Pilih ‘Boost your posts
  • Pilih Page
  • Pilih Post yang anda ingin iklankan.
  • Namakan Campaign
  • Klik ‘Set Audiens & Budget

2

Isikan maklumat audiens di bawah..

t1.1

1) Custom Audiens: Jika anda ada gunakan WCA ataupun CA anda boleh masukkan di ruangan ini

2) Locations: Masukkan lokasi yang anda ingin sasarkan, anda juga boleh filter pada bandar atau negeri sahaja. Untuk lebih mudah pilih sahaja Malaysia.

3) Age: Pilih umur yang bersesuaian dan mempunyai kuasa membeli untuk produk anda.

4) Gender: Pilih jantina yang bersesuaian untuk produk anda.

5) Language: Anda boleh kekalkan ataupun masukkan jenis language yang digunakan oleh pengguna facebook.

6) Detailed targeting: Pilih interest yang berkaitan dengan produk anda, abaikan suggested dari facebook.

7) Connections: Anda boleh pilih connection yang anda inginkan untuk sasarkan iklan ini pada ‘semua’ atau pada ‘fans anda sahaja’ atau ‘kecuali fanpage’ anda ataupun pada ‘kawan kepada mereka yang like fanpage anda’.

Setelah selesai isikan maklumat di ruangan audiens, kini letakkan budget anda. Untuk Like Ads ini, pilih OCPM untuk dapatkan result yang pantas.

8) Budget: Anda boleh pilih untuk gunakan Daily Budget ataupun Lifetime. Untuk permulaan, mulakan bajet Like Ads anda dengan minimum RM5 sahaja dan maximum adalah RM10-RM15 sahaja.

9) Schedule: Jadualkan bilakah anda ingin iklan anda mula bergerak dan tamat pada tarikh yang ditetapkan

10) Bid Amount: Pilih AUTO jika anda mahu FB yang tetapkan nilai terbaik, atau MANUAL jika anda mahu tetapkan sendiri jumlah bid.

11) When you get charged: Impression (anda dicas setiap kali iklan keluar pada audiens), atau Page Likes (anda dicas untuk setiap Like page yang anda terima).

12) Advert scheduling: Tetapkan masa yang anda mahukan iklan tersebut berjalan. (Hanya boleh digunakan jika Budget adalah Lifetime)

13) Namakan Ad Set anda mengikut kreativiti anda ataupun sasaran anda.

14) Klik ‘Choose ad creative’.

t3.1

Untuk bidding ini, saya syorkan anda guna OCPM dan mulakan dengan bajet RM5 dan tingkatkan hingga maximum RM30, jika iklan anda CR bagus.

Pilih ‘Placement’ untuk iklan anda.

5

Klik review order, dan semak dahulu setting iklan sebelum tekan ‘Place Order‘.

6

Paparan ini akan muncul menandakan iklan anda sudah pun siap dibina. Jika anda ingin bina iklan yang sama tapi dengan sedikit perubahan kecil, klik ‘Create Similar Ad‘. Pastikan anda bina Ad Set yang baru.

Jika tiada, klik ‘Continue‘.

7

Selepas iklan anda dah di-approved, delivery akan berubah jadi hijau. Jika anda ingin edit iklan tersebut, klik pada butang seperti di bawah..

9

Ok, itu je untuk tutorial kali ni.

Kalau ikutkan, ada banyak lagi fungsi dalam Ads Manager ni. Saya hanya tunjukkan benda basic sahaja. Harap anda dapat faham.

Selamat mencuba!

Komentar (36)

  1. Pingback: Tutorial Cara Bina ‘Instagram Ads’ Guna Ads Manager | Sifu FB Ads

      1. SKK

        Salam tuan, saya ada masakah nak tambah duit ke balance amount untuk boost ads sy. sy pilih unutk gunakan perbankan internet M2u, bila dah habis isi nama bank, email dan hp, sy x dpt click button BUY disebelah kanan.

        ada step yang saya termissed ke?

        ni first time sy cuba untuk guna FB ads.

      1. hanan

        terima kasih sifu..so..kena buat iklan baru lah..jadi kalau dah ada orang like atau komen pun terdelete juga sekali lah ye..bagaimana pula dgn kempen iklan yg aktif tu kena stop dulu ke sementara nak tukar iklan yg lain?

  2. Pingback: Tutorial Cara Bina ‘Facebook Carousel Ads’ di Ads Manager | Sifu FB Ads

  3. Izat

    Terima kasih Sifu.. Saya guna budget $5.00 yg Sifu ajar buat permulaan. Skrg $2.08 spent dengan 104 post engagement. Post engagement per day: $0.02. 1,071 reached. Kalau saya naikkan budget, apa nasihat Sifu? Adakah post engagement per day saya akan kekal $0.02?

  4. Rafiq

    Salam sifu, saya ingin bertanya soalan;
    1) targeting audience ; sifu minta abaikan suggested dari facebook.? mcm mana yea sbab semuanya english. contoh saya nk type perkahwinan ada dari sugest fb but klau nk browse kuar marriage? camne yea?

  5. As

    Assalam Sifu,

    FB ads saye dapat like dari audience di i donesia la, thailand la…sy set malaysia or bandar2 besar di malaysia jer….tp dpt audience yg bukan ikut target…ape yg perlu saye buat?

    P/S: sy buat page dr akaun FB sy

  6. Mie

    Salam sifu… baru dapat tahu ini website …ayo jenuh cari tutorial ttg fb ads ni.soalan sy ialah sy cube BOOST PAGE tp rejected BOOST POST juga rejected.tp tak tahu kenapa?mudah mudahan dapat jawapan dr sifu2.payment method da masuk info maybank debit card tp tak tahu samada buat iklan dulu BILA DAH approve baru potong dari card ke atau kena masuk duit dulu baru leh buat iklan.mohon bantuan ye.thanks

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!