Tutorial Cara Menggunakan ‘Ads Manager’ Terbaru Tahun 2015

Tutorial Cara Menggunakan 'Ads Manager' Terbaru Tahun 2015_1

Dalam artikel ni, saya nak tunjukkan anda cara nak gunakan Ads Manager terbaru untuk tahun 2015 ni. Jika anda biasa gunakan FB ADS, pasti anda perasan yang paparan Ads Manager dah berubah. Untuk anda yang masih baru, follow je tutorial ni untuk buat FB ADS.

Ok, jom ikuti tutorialnya di bawah..

Mula-mula, klik pada pada ‘Create Ads‘..

1

Langkah seterusnya,

  • Pilih ‘Boost your posts
  • Pilih Page
  • Pilih Post yang anda ingin iklankan.
  • Namakan Campaign
  • Klik ‘Set Audiens & Budget

2

Isikan maklumat audiens di bawah..

t1.1

1) Custom Audiens: Jika anda ada gunakan WCA ataupun CA anda boleh masukkan di ruangan ini

2) Locations: Masukkan lokasi yang anda ingin sasarkan, anda juga boleh filter pada bandar atau negeri sahaja. Untuk lebih mudah pilih sahaja Malaysia.

3) Age: Pilih umur yang bersesuaian dan mempunyai kuasa membeli untuk produk anda.

4) Gender: Pilih jantina yang bersesuaian untuk produk anda.

5) Language: Anda boleh kekalkan ataupun masukkan jenis language yang digunakan oleh pengguna facebook.

6) Detailed targeting: Pilih interest yang berkaitan dengan produk anda, abaikan suggested dari facebook.

7) Connections: Anda boleh pilih connection yang anda inginkan untuk sasarkan iklan ini pada ‘semua’ atau pada ‘fans anda sahaja’ atau ‘kecuali fanpage’ anda ataupun pada ‘kawan kepada mereka yang like fanpage anda’.

Setelah selesai isikan maklumat di ruangan audiens, kini letakkan budget anda. Untuk Like Ads ini, pilih OCPM untuk dapatkan result yang pantas.

8) Budget: Anda boleh pilih untuk gunakan Daily Budget ataupun Lifetime. Untuk permulaan, mulakan bajet Like Ads anda dengan minimum RM5 sahaja dan maximum adalah RM10-RM15 sahaja.

9) Schedule: Jadualkan bilakah anda ingin iklan anda mula bergerak dan tamat pada tarikh yang ditetapkan

10) Bid Amount: Pilih AUTO jika anda mahu FB yang tetapkan nilai terbaik, atau MANUAL jika anda mahu tetapkan sendiri jumlah bid.

11) When you get charged: Impression (anda dicas setiap kali iklan keluar pada audiens), atau Page Likes (anda dicas untuk setiap Like page yang anda terima).

12) Advert scheduling: Tetapkan masa yang anda mahukan iklan tersebut berjalan. (Hanya boleh digunakan jika Budget adalah Lifetime)

13) Namakan Ad Set anda mengikut kreativiti anda ataupun sasaran anda.

14) Klik ‘Choose ad creative’.

t3.1

Untuk bidding ini, saya syorkan anda guna OCPM dan mulakan dengan bajet RM5 dan tingkatkan hingga maximum RM30, jika iklan anda CR bagus.

Pilih ‘Placement’ untuk iklan anda.

5

Klik review order, dan semak dahulu setting iklan sebelum tekan ‘Place Order‘.

6

Paparan ini akan muncul menandakan iklan anda sudah pun siap dibina. Jika anda ingin bina iklan yang sama tapi dengan sedikit perubahan kecil, klik ‘Create Similar Ad‘. Pastikan anda bina Ad Set yang baru.

Jika tiada, klik ‘Continue‘.

7

Selepas iklan anda dah di-approved, delivery akan berubah jadi hijau. Jika anda ingin edit iklan tersebut, klik pada butang seperti di bawah..

9

Ok, itu je untuk tutorial kali ni.

Kalau ikutkan, ada banyak lagi fungsi dalam Ads Manager ni. Saya hanya tunjukkan benda basic sahaja. Harap anda dapat faham.

Selamat mencuba!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Syed Azhar says:

    terima kasih sifu Jamal..
    sentiasa pantas update tutorial terbaru.. 🙂

  2. Fairuza says:

    Terima Kasih Sifu atas makluman dan step-by-step yang details. Insya Allah, akan dipraktikkan. Moga usaha diberkati Allah.

  3. […] Langkah 3: Kemudian, kita perlu setting segala maklumat untuk audiens dan bajet iklan di bahagian Advert Set. Anda boleh rujuk tutorialnya dalam artikel ini.. […]

  4. jep says:

    sifu adex ajar tutorial cr nk iklan hantar ke whatsapp?

    1. letak je no whatsapp di post iklan fb, atau reply komen suruh whatsapp..

      1. aziemah says:

        Salam sifu jamal..saya nak tny,klau ads instagram..xda website bagaimana

        1. kena ada website, guna yang percuma pun boleh

  5. Assalam sifu jamal. kenapa iklan ads saya xjalan ye, tp ads active and dah approve. masalahnya, iklan xjalan dan xde like pn. Sy harap sifu bleh bantu saya. 01123623625 (whatsapp)

  6. Nak tnya.. nape kt butang ijau tu die tulis pending review.. tak tulis active pn

    1. kena tunggu facebook approved iklan tu, baru iklan active

      1. SKK says:

        Salam tuan, saya ada masakah nak tambah duit ke balance amount untuk boost ads sy. sy pilih unutk gunakan perbankan internet M2u, bila dah habis isi nama bank, email dan hp, sy x dpt click button BUY disebelah kanan.

        ada step yang saya termissed ke?

        ni first time sy cuba untuk guna FB ads.

  7. assalam sifu… tunjuk ajar nak buat web bole x?? sy baru ada produk ni..

    1. boleh amek servis dari sifustudio

  8. rie says:

    This card has been canceled. Please try a different card or contact your bank. kenapa ya jadi mcm ni ? 1st time nak try wat ads. tlg someone ?

    1. mmg kena call bank, suruh bank aktifkan kad untuk transaksi online..

  9. hanan says:

    Assalam sifu..iklan yang dh active boleh diedit tak?maksud saya kalau kita nk ubah gambar dan ubah ayat post..terima kasih

    1. kena delete post iklan tu, baru boleh edit..

      1. hanan says:

        terima kasih sifu..so..kena buat iklan baru lah..jadi kalau dah ada orang like atau komen pun terdelete juga sekali lah ye..bagaimana pula dgn kempen iklan yg aktif tu kena stop dulu ke sementara nak tukar iklan yg lain?

        1. report tu ada, ada di bahagian delete. Kalau iklan tu murah dan bagus, biar on je. tutup iklan yg kurang mahal dan bagus.

  10. hanan says:

    last question sifu..betul ke boleh post satu gambar je dlm iklan tu?terima kasih

    1. boleh post lebih dari 1 gambar. Upload je byk2 gambar..

  11. […] LANGKAH 2: Pergi ke Advert Set, lengkapkan segala maklumat iklan anda. Cara nak isi maklumat ini, anda boleh rujuk dalam artikel in – KLIK SINI […]

  12. hanan says:

    thanks sifu..ilmu ini akn sy praktik kan dan memberi manfaat pd org lain juga..insyaallah

  13. Azanul says:

    Salam sifu macam mana nak buat website. Ada tutorial tak dalam ni

  14. Izat says:

    Terima kasih Sifu.. Saya guna budget $5.00 yg Sifu ajar buat permulaan. Skrg $2.08 spent dengan 104 post engagement. Post engagement per day: $0.02. 1,071 reached. Kalau saya naikkan budget, apa nasihat Sifu? Adakah post engagement per day saya akan kekal $0.02?

    1. Lebih baik duplicate ad yang bagus. Scale up budget berkemungkinan effect ROI. Tapi, duplicate ads yang bagus means 2x ads (; Wallahu’alam

  15. fayirullizal says:

    tuan sy punya fb ads kena flag..mcm mana cara penyelesaiannya

  16. Rafiq says:

    Salam sifu, saya ingin bertanya soalan;
    1) targeting audience ; sifu minta abaikan suggested dari facebook.? mcm mana yea sbab semuanya english. contoh saya nk type perkahwinan ada dari sugest fb but klau nk browse kuar marriage? camne yea?

  17. Salleh says:

    Salam sifu sy nk tnya lepas buat pembayaran. sy tak boleh click continue kenapa yer sifu mintak tunjuk ajar. Id sy kena band ke ape ke harap tuan sifu bantu..

  18. huda says:

    Salam sifu,
    Biasanya utk iklan like marketing berapa harga per likes yer?
    Camne kita Nak tahu samada cost kita tu mahal atau murah?
    Terima kasih.

  19. As says:

    Assalam Sifu,

    FB ads saye dapat like dari audience di i donesia la, thailand la…sy set malaysia or bandar2 besar di malaysia jer….tp dpt audience yg bukan ikut target…ape yg perlu saye buat?

    P/S: sy buat page dr akaun FB sy

    1. pada bahagian audience, pilih “people who live in this location”..

  20. Mie says:

    Salam sifu… baru dapat tahu ini website …ayo jenuh cari tutorial ttg fb ads ni.soalan sy ialah sy cube BOOST PAGE tp rejected BOOST POST juga rejected.tp tak tahu kenapa?mudah mudahan dapat jawapan dr sifu2.payment method da masuk info maybank debit card tp tak tahu samada buat iklan dulu BILA DAH approve baru potong dari card ke atau kena masuk duit dulu baru leh buat iklan.mohon bantuan ye.thanks

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • JIKA SIFUFBADS BAWAKAN SESEORANG YG AKAN DEDAHKAN BAGAIMANA NK EXPAND
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak kisah sebesar mana impian andaTulis impian andaSetkan target yg
  • Tak lama dah Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • KALU SIFUFBADS NOK TERBANG GI PATA TIMO BULAN RAMADHAN NING
  • SABTU NI BAKAL TERBITNYA MANUSKRIP ON9BRANDING Akhirnya
  • LIVE SIFUTALK BAGAIMANA NAK EXPAND BISNES DGN GUNA DUIT
  • NAK YG MANA? Pening arrhh xtau mana satu design
  • on9branding in the making Belanja skit sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!