Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Pernah Dengar Pasal Teknik “Retargetting Video Engagement” Ni?

Diterbitkan pada Sep 2, 2016 oleh

Pernah Dengar Pasal Teknik Retargetting Video Engagement Ni

Ni nak bgtau ni.. Korang tau tak yg korang boleh ‘attack’ balik sapa-sapa yg penah tengok video korang tu? Tau ke tak ni? Tak tau? Ciann iyew..

Ekceli, benda ni bukannya benda baru.. Lama dah ada.. Dulu kalau pilih objektif video views, dia akan auto-saved kan custom audience kita, maksudnya sapa yg pernah tengok video kita dia akan saved jd custom audience, pastu kita boleh retarget semula…

Faham ke faham ni..??

Tapi sekarang, cara dia lain sikit, tak sama cam dulu, kali ni lebih bergaya, lebih hensem, dan lebih ohsem.. Senang je kaedahnyer, tak perlu pening kepala..

Seriuss…

Biasa untuk retargetting kita guna fans atau WCA, yg fans tu ok la.. Tp yg WCA tu, x suma org ada website. Pastu agak rumit skit utk org baru..

So, kali ni, dengan adanya fungsi Custom Audience utk video engagement ni, tak kesahlah anda org baru ke, org lama ke, anda pn boleh retargetting pada diorang semula! Janji ada video…

Nak tahu tak caranya nihh?

“nak Sifu! Nak.. Tazaabaa..”

Okay, follow step by step yg ditunjukkan tu..

LANGKAH 1 : Masuk ke ruangan ads manager anda dahulu. Lihat bahagian kiri sekali dan klik pada all tools. Kemudian, pilih audiences.

1

LANGKAH 2 : Pilih custom audiences.

2

LANGKAH 3 : Untuk teknik ini, sila pilih ‘engagement on facebook’. Kemudian ada dua pilihan samada lead atau video, pilih video..

3

LANGKAH 4 : Pilih engagement yang anda inginkan. Anda boleh pilih mereka yang tengok video anda selama 3 saat hinggalah mereka yg tonton sehingga 95% dr video anda.

Saranan saya, jgn pilih yg 3saat.. Mungkin mereka bukan kualiti prospek. Pilih mereka yg telah tonton sekurangnya 25% dari video anda.

Walaubagaimanapun, anda boleh buat split test utk lihat mana yg lebih berkualiti.

4

LANGKAH 5 : Seterusnya, pilih fanpage yg anda inginkan dahulu. Kemudian, pilih jenis post video yg anda inginkan. Tick pada ruangan yg disediakan dan tekan continue.

5

LANGKAH 6 : Selain itu, anda juga boleh tambahkan video lain. Tapi, lg bagus kalau anda bina custom audience yang lain.

Setiap satu custom audience satu objektif video.

Seterusnya, pilih berapa lama anda ingin custom audience ini bertahan. Boleh set plg lama 180hari.

Kemudian, namakan custom audience anda. Dah selesai, klik save.

6

LANGKAH 7 : Tahniah! Anda dah berjaya bina custom audience utk video views anda. Seperti yg dimaklumkan, anda perlu tungu sehingga 30min utk digunakan dlm fb ads manager.

Sebelum menggunakannya di fb ads manager, anda boleh boost post video tersebut utk dptkn views dan retargetting semula.

7

LANGKAH 8 : Apabila dah kumpul byk views, anda boleh gunakan custom audience tersebut dlm fb ads manager anda.

Taipkan nama custom audience tersebut di ruangan custom audiences.

8

Ituu ajee.. Mudahhh sesangat!

P/S – dah tahu sila kongsikan ngn member lain..

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!

[contact-form-7 id="980" title="Footer Form"]