Tutorial Cara Respons PM Dengan Pantas Menggunakan Fungsi ‘Saved Reply’

Tutorial Cara Respons PM Dengan Pantas Menggunakan Fungsi 'Saved Reply'

2, 3 bulan kebelakangan ni FB agak rancak menambahbaik sistem fanpage mereka. Salah satu fungsi terbaru yang diperkenalkan adalah function ‘Saved Reply’.

Fungsi ini membolehkan kita SAVE siap-siap template untuk reply PM yang masuk ke FB page. Bila ada je PM yang masuk ke page kita, just klik pada template reply yang bersesuaian. Tak perlu lagi nak ‘kopipes’ (copy paste) ayat reply dari notepad ke, Microsoft words ke…

So, kerja kita untuk reply PM dah jadi lebih mudah dan cepat. Bila respons cepat, prospek pun suke. Bila prospek dah suka dan happy, lagi mudahlah proses nak close sale! 🙂

Faham ke FAHAM? Hee..

Ok, meh saya ajar camne cara nak setting function SAVED REPLY ni.

Ikut step-by-step tau…

LANGKAH 1: Pergi ke Messages. Pilih mana-mana PM prospek, dan klik Manage Replies.

1

LANGKAH 2: Klik Create Reply.

2

LANGKAH 3: Masukkan ayat reply PM yAng anda kehendaki. Oh ye, anda juga boleh masukkan nama prospek secara auto bila reply PM tersebut. Klik Personalize.

3

LANGKAH 4: Pilih First Name.

4

LANGKAH 5: Anda akan lihat box ‘Persons First Name‘ dalam ayat reply anda. Ini maknanya, bila anda reply mesej prospek anda, secara automatik nama prospek tersebut akan keluar di bahagian ‘Person First Name‘. Apa yang bestnya tentang fungsi ni, ia membolehkan kita untuk beri sentuhan ‘personal‘ kepada prospek tersebut. So, mereka akan rasa lebih mesra dengan kita.

Klik Save Reply.

LANGKAH 6: Siap! Sekarang anda boleh pilih dan klik je template reply PM yang dah disiapkan tu untuk respon sepantas kilat.

5

Senang je nak setting ni kan?

Orait sume. Selamat mencuba!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Aida bidin says:

    Assalam sifu, minta email pada aida boleh

  2. Norid says:

    terima kasih atas il me yg dikongsi. Amat bermanfaat

  3. muhammad fezry says:

    Sifu ni students dr azizan eah? hahaha

  4. mamasalindah says:

    Tip yang sangat berguna & mesti dipraktikkan

  5. dzu says:

    Mohon ilmu sifu

  6. zue says:

    as salam sifu, nak contoh ayat macam wawa tu y full boleh?

  7. Maizatul says:

    Alhamdulillah… dh 2 ari cari br jmp… tq byk2 sifu…
    Nk tny, bila ada klas apprentice lg?

  8. mimi says:

    salam sifu, Kalau yang komen di page macam mana pula nak set auto reply?

  9. wadie says:

    salam sifu, fungsi saved reply ni ade kat desktop dan laptop je ke?
    kat smartphone atau ipad ada tak?

    1. Maroo says:

      Untuk buat saved reply. Kene install apps Pages Manager pada handphone anda. Lepas tu pergi ke messages > click mana2 msg > click icon messages bubble (belah bwah kanan > click create > create/customized msg > saved. Boleh guna untk reply mana2 msg akan dtg.

      Harap membantu. Tq.

  10. azmi says:

    macam mana ea nak buat auto reply di komen plak?

    1. buat masa ni, fb tak sediakan fungsi auto reply komen. Kena guna software luar.

  11. taufik says:

    Tq sifu atas perkongsiaan.Adakah setting ini hanya boleh dilakukan dengan menggunakan dekstop atau laptop? Adalah boleh setting menggunakan mobile? tq

    1. Fungsi ni boleh setting di mobile, dekstop dan laptop. Di bahagian messaging settings.

  12. heryanto medili says:

    Mohon tunjuk ajar dari sifu ..

  13. ross vaneeza says:

    sifoooo…
    tq atas tunjuk ajarku sifu…
    sangat bermanfaat..
    sy doakan moga Allah merahmati sifooo atas ilmu yg diberikan ni

  14. Yati says:

    Memang terbaik. Saya cuba dan memang sangat mudahkan keje. Moga Allah sentiasa permudahkan urusan Sifu dan sahabat bisnes yang lain.

    Sesiapa yang berminat dengan produk Kilo Up, Glutacaps Blister, Eye Care dan macam-macam lagi just inform ye.

    Yati
    Sejagat Global KL
    018-3957 329

  15. Mohd says:

    Tuan, sy ada fb page. Camne caranya utk sy start pm terlebih dahulu kpd fb profile bakal pelanggan sy yg dia mintak sy pm? Dia tulis pm tu di ruangan komen, post yg sy buat. Thanks

    1. kat komen tu ada link untuk message, klik je pastu pm fb profile tu.

  16. MUHAMMAD SADDAM BIN HUSSIN says:

    sy nak belajar brniaga online tp msih x menjadi..x thu nak jual ape..boleh sy nak berguru..jd kuli pon boleh..

  17. Maroo says:

    Untuk buat saved reply. Kene install apps Pages Manager pada handphone anda. Lepas tu pergi ke messages > click mana2 msg > click icon messages bubble (belah bwah kanan > click create > create/customized msg > saved. Boleh guna untk reply mana2 msg akan dtg.

    Harap membantu. Tq.

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • ESOK  LIVE SIFUTOK ANDA TANYA SIFUS JAWAB BERSAMA SIFU
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!