Tutorial Cara Respons PM Dengan Pantas Menggunakan Fungsi ‘Saved Reply’

Tutorial Cara Respons PM Dengan Pantas Menggunakan Fungsi 'Saved Reply'

2, 3 bulan kebelakangan ni FB agak rancak menambahbaik sistem fanpage mereka. Salah satu fungsi terbaru yang diperkenalkan adalah function ‘Saved Reply’.

Fungsi ini membolehkan kita SAVE siap-siap template untuk reply PM yang masuk ke FB page. Bila ada je PM yang masuk ke page kita, just klik pada template reply yang bersesuaian. Tak perlu lagi nak ‘kopipes’ (copy paste) ayat reply dari notepad ke, Microsoft words ke…

So, kerja kita untuk reply PM dah jadi lebih mudah dan cepat. Bila respons cepat, prospek pun suke. Bila prospek dah suka dan happy, lagi mudahlah proses nak close sale! 🙂

Faham ke FAHAM? Hee..

Ok, meh saya ajar camne cara nak setting function SAVED REPLY ni.

Ikut step-by-step tau…

LANGKAH 1: Pergi ke Messages. Pilih mana-mana PM prospek, dan klik Manage Replies.

1

LANGKAH 2: Klik Create Reply.

2

LANGKAH 3: Masukkan ayat reply PM yAng anda kehendaki. Oh ye, anda juga boleh masukkan nama prospek secara auto bila reply PM tersebut. Klik Personalize.

3

LANGKAH 4: Pilih First Name.

4

LANGKAH 5: Anda akan lihat box ‘Persons First Name‘ dalam ayat reply anda. Ini maknanya, bila anda reply mesej prospek anda, secara automatik nama prospek tersebut akan keluar di bahagian ‘Person First Name‘. Apa yang bestnya tentang fungsi ni, ia membolehkan kita untuk beri sentuhan ‘personal‘ kepada prospek tersebut. So, mereka akan rasa lebih mesra dengan kita.

Klik Save Reply.

LANGKAH 6: Siap! Sekarang anda boleh pilih dan klik je template reply PM yang dah disiapkan tu untuk respon sepantas kilat.

5

Senang je nak setting ni kan?

Orait sume. Selamat mencuba!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Aida bidin says:

    Assalam sifu, minta email pada aida boleh

  2. Norid says:

    terima kasih atas il me yg dikongsi. Amat bermanfaat

  3. muhammad fezry says:

    Sifu ni students dr azizan eah? hahaha

  4. mamasalindah says:

    Tip yang sangat berguna & mesti dipraktikkan

  5. dzu says:

    Mohon ilmu sifu

  6. zue says:

    as salam sifu, nak contoh ayat macam wawa tu y full boleh?

  7. Maizatul says:

    Alhamdulillah… dh 2 ari cari br jmp… tq byk2 sifu…
    Nk tny, bila ada klas apprentice lg?

  8. mimi says:

    salam sifu, Kalau yang komen di page macam mana pula nak set auto reply?

  9. wadie says:

    salam sifu, fungsi saved reply ni ade kat desktop dan laptop je ke?
    kat smartphone atau ipad ada tak?

    1. Maroo says:

      Untuk buat saved reply. Kene install apps Pages Manager pada handphone anda. Lepas tu pergi ke messages > click mana2 msg > click icon messages bubble (belah bwah kanan > click create > create/customized msg > saved. Boleh guna untk reply mana2 msg akan dtg.

      Harap membantu. Tq.

  10. azmi says:

    macam mana ea nak buat auto reply di komen plak?

    1. buat masa ni, fb tak sediakan fungsi auto reply komen. Kena guna software luar.

  11. taufik says:

    Tq sifu atas perkongsiaan.Adakah setting ini hanya boleh dilakukan dengan menggunakan dekstop atau laptop? Adalah boleh setting menggunakan mobile? tq

    1. Fungsi ni boleh setting di mobile, dekstop dan laptop. Di bahagian messaging settings.

  12. heryanto medili says:

    Mohon tunjuk ajar dari sifu ..

  13. ross vaneeza says:

    sifoooo…
    tq atas tunjuk ajarku sifu…
    sangat bermanfaat..
    sy doakan moga Allah merahmati sifooo atas ilmu yg diberikan ni

  14. Yati says:

    Memang terbaik. Saya cuba dan memang sangat mudahkan keje. Moga Allah sentiasa permudahkan urusan Sifu dan sahabat bisnes yang lain.

    Sesiapa yang berminat dengan produk Kilo Up, Glutacaps Blister, Eye Care dan macam-macam lagi just inform ye.

    Yati
    Sejagat Global KL
    018-3957 329

  15. Mohd says:

    Tuan, sy ada fb page. Camne caranya utk sy start pm terlebih dahulu kpd fb profile bakal pelanggan sy yg dia mintak sy pm? Dia tulis pm tu di ruangan komen, post yg sy buat. Thanks

    1. kat komen tu ada link untuk message, klik je pastu pm fb profile tu.

  16. MUHAMMAD SADDAM BIN HUSSIN says:

    sy nak belajar brniaga online tp msih x menjadi..x thu nak jual ape..boleh sy nak berguru..jd kuli pon boleh..

  17. Maroo says:

    Untuk buat saved reply. Kene install apps Pages Manager pada handphone anda. Lepas tu pergi ke messages > click mana2 msg > click icon messages bubble (belah bwah kanan > click create > create/customized msg > saved. Boleh guna untk reply mana2 msg akan dtg.

    Harap membantu. Tq.

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • SPEED Taip saya laju jika anda seorang bisnesmanbisneswoman yg laju
  • Kita tak boleh lari dari dikritik lagi2 dalam bisnes Tapi
  • FOUNDER SAJA APA NAK TAU DARI FOUNDER DEXANDRA NI?
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri Usahawan Malaysia
  • Kasi start action kasi stop itu sembang2 aahh
  • SIFUFBADS NAK TERBANG KE BORNEO MEI NNT KAMURANG MAU?
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • Hari ni singgah ke restoran anak murid Sifufbads di Seremban
JOM SERTAI SEMINAR HIIM X-RAYA 28 APRIL 2018
JOM SERTAI SEMINAR HIIM X-RAYA 28 APRIL 2018

Jika Sifufbads buat kelas khas, special EDITION RAYA yang dinamakan High Impact Integrated Marketing (HIIM), untuk boostkan lagi sales anda utk Ramadhan ni walaupun produk korang “bukan produk trend raya”, adakah anda sanggup invest? Jika ya -> isikan NAMA, EMEL & NO HP anda sekarang untuk dapatkan info lanjut..