Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Panduan Cara Bina ‘Content’ Yang Baik Untuk Fans Anda

Diterbitkan pada Sep 30, 2015 oleh

Panduan Menyampaikan 'Content' Yang Baik Di Fanpage Anda

Anda pernah dengar tak mengenai Content Marketing? Biasa buat tak? Ke tak tahu langsung? Pe benda Content Marketing ni?

Content Marketing adalah membina dan berkongsi informasi yang BERNILAI secara percuma kepada audiens. Ia digunakan untuk menarik dan tukarkan dari prospek ke pelanggan, akhirnya menjadi pelanggan setia. Jenis content yang anda kongsikan mestilah berkaitan dengan produk yang anda jual. Maknanya, anda EDUCATE fans anda supaya mereka PERCAYA, KENAL dan SUKA berurusan bisnes dengan anda.

Content marketing telah pun menjadi perkataan biasa dalam dunia online bisnes sekarang ini. Teorinya mudah, anda suarakan pendapat anda dalam industri yang anda ceburi, seterusnya berikan perkongsian yang bagus dan bernilai agar audiens suka untuk berkomunikasi dengan brand anda.

Maknanya, anda tulis perkongsian yang bermanfaat pada dinding Facebook, atau fanpage anda, dan jika perkara itu sesuai dengan audiens yang anda ada, mereka akan lebih SETIA dan PERCAYA dengan brand anda..

.. tetapi, dari segi praktikalnya, ia bukanlah  perkara yang boleh dilakukan dengan mudah. Ia memerlukan usaha yang berterusan untuk membina audiens dan menghasilkan content yang baik. Jadi, oleh kerana itu, kami ingin memberikan 5 cara untuk menyampaikan content bisnes anda dengan lebih baik.

1. Kenali Audiens Anda

Langkah ini sering diabaikan oleh ramai orang. Mereka tak kisah pun sesiapa yang berada di dalam circle mereka. Sedangkan, antara target utama untuk memperkenalkan brand mereka adalah kawan-kawan yang mereka ada di Facebook.

Untuk komunikasi yang baik, anda perlu jaga mereka elok-elok dan beri perkongsian yang bermanfaat. Biasanya, mereka akan suka apa-apa jenis perkongsian sekalipun, asalkan ianya tidak menjurus kepada hal-hal negatif. Contohnya, mengutuk, menyebarkan fitnah, dan sebagainya.

Content yang anda kongsikan mestilah ada kaitan dengan niche fanpage anda. Jika anda lebih kepada Internet Marketing, berikan berita terkini mengenai apa yang baru mengenai teknik-teknik fb ads.

Begitu juga jika anda menjual tudung, kongsikan info-info yang berkaitan dengan tudung.. asalkan ia tak lari dengan niche fanpage. Contohnya, jika anda jual tudung, tetapi anda asyik kongsikan perihal hartanah. Agak pelik kan?

2. Ikut Jadual

Anda tak digalakkan untuk post di fanpage anda sesuka hati sahaja.

Contohnya, hari ini, anda 2 post serentak pada jam 9 pagi. Esoknya, 3 post serentak pada jam 2 petang. Seeloknya, anda pelbagaikan tempoh masa untuk post di fanpage. Buat JADUAL yang tetap untuk setiap post. Pilih waktu-waktu yang digelar ‘peak-hour‘ ketika fans anda aktif bersosial.

Antara waktu-waktu yang mungkin anda boleh gunakan adalah pada jam 9 pagi, 12 tengahari, 3 petang, 5 petang, 9 malam, 11 malam. Setiap satu waktu, satu post. Jangan terlalu gopoh ingin kongsikan banyak perkara dalam satu masa. Simpan sikit untuk waktu yang seterusnya, sebab, kita inginkan RESPON yang konsisten daripada audiens, bukannya hanya sementara sahaja.

Closeup calendar page with drawing-pins

Jadi, tetapkan bila anda mahu post di fanpage anda dan sentiasa ikut jadual tersebut.

3. Jadi Lain Daripada Yang Lain

Jika anda bekerja di industri yang umum, seperti produk makanan, kecantikan dan pakaian, anda perlu menjadi unik dan berbeza daripada produk lain. Anda tak perlu ubah produk anda jadi pelik sehingga orang tak dapat bezakan yang ni tudung atau kain sarung.

Apa yang perlu anda lakukan adalah, wujudkan keunikan daripada segi sudut pandang anda terhadap produk tersebut, dan cara anda sampaikan informasi mengenai produk tersebut. Berikan sesuatu yang fun, kreatif, dan pada masa yang sama, mempunyai kualiti yang bagus.

Contohnya, produk anda adalah kek coklat. Anda cuba ubah dan datangkan keunikan dengan cara anda interaksi dengan audiens.. anda lebih sempoi dan mesra dengan pelanggan. Anda juga KERAP berinteraksi dengan mereka secara online dan offline.

Ringkasnya, mula-mula.. anda kenal pasti perkara apa yang audiens perlukan, kemudian, kaji apa KEKURANGAN yang ada pada pesaing anda. Lepas anda dah jumpa, gunakanlah kekurangan tersebut sebagai keunikkan bisnes anda. Anda boleh menggunakan SWOT Analysis untuk mengkaji kekurangan bisnes pesaing anda.

Contohnya, perkhidmatan servis yang baik dan tangkas, caj post laju percuma, dan sebagainya.

4. Belajar Daripada Pakar

Berikan diri anda masa untuk pergi berjumpa MENTOR atau otai dalam industri bisnes anda. Luangkan masa bersama mereka, pergi seminar dan baca buku mereka. Follow perkongsian mereka di Facebook.

social-business-expert-620x250

Anda perlu sentiasa KEMAS KINI mengenai hal-hal semasa berkaitan bisnes.

Orang yang berpengalaman ini ada banyak perkara yang mereka mahu kongsikan, yang penting anda kena tanya soalan yang betul. Jangan risau, biasanya mereka tidak kedekut pun untuk berkongsi. Yang penting, anda mahu belajar dan berani bertanya.

5. Gambar, Gambar, dan Gambar!

Dalam era sosial media yang padat dengan maklumat ini, ramai orang akan terlepas informasi yang ingin kita sampaikan. Biasanya, kita pun scroll je News Feed Facebook sebab banyak sangat orang update status. Jadi, untuk tarik perhatian audiens yang terhad itu, masukkan sekali gambar yang sesuai. Mereka akan lebih mudah untuk menyerap maklumat yang ingin kita sampaikan jika kita sediakan content dalam bentuk gambar.

1

Oh ya, jika anda mahu sertakan video juga lebih baik.. tetapi, jangan spam wall anda dengan video dan gambar sahaja. Anda perlu KREATIF dalam mengendalikan fanpage anda. Fikirkan bagaimana nak jadikan fanpage anda seronok untuk dikunjungi oleh fans anda.

Kesimpulannya…

Semakin hari, semakin ramai pengguna Facebook di dunia. Ini bermakna usahawan Facebook juga akan bertambah. Oleh sebab itu, ianya lebih mencabar untuk kita sampaikan content dalam bentuk yang boleh menarik perhatian audiens.

Pastikan anda berikan maklumat dan perkongsian yang bermanfaat untuk mereka. Sampaikannya dalam bentuk yang UNIK dan kerap luangkan masa untuk berkomunikasi dengan mereka. Dengan cara ini, mereka akan suka dengan brand anda seterusnya menjadi pelanggan setia bisnes anda.

Komentar (24)

  1. Fikriah

    Alhamdulillah. Diberi kesempatan untuk mengenali Sifu. Terima kasih yang tidak terhingga Sifu.Allah memberi petunjuk untuk mengenali Sifu..
    Saya akan cuba menafaatkan sebaik mungkin….

    Terima kasih Allah..

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!