5 Kelebihan Ini Anda Bakal Dapat Selepas Branding Syarikat Anda Kuat.

Apa ada pada branding? Branding tu bahasa kampung, kalau org town, panggil penjenamaan. Branding ni, pasal logo ke? Pasal warna tema syarikat ke? Nama syarikat yg unik ke?

Bab tu, kena rajin2 sket cari sendiri. Untuk hari ni, Sifufbads nk kongsi sikit pada anda smua, apakah kelebihan apabila kita mempunyai branding yg kuat?

So, nk mjawab persoalan tu, Sifufbads akan bincangkan 5 kelebihan yg bakal kita dapat, jika buat branding secara berterusan, consistent, dan istiqamah.

Ye.. 5 je dulu.. Sikit sangat? Jgn ckp cenggitu.. Silap2, yg 5 ni pun korang xtau lg.

Ha.. Jom baca 1 by 1..

#1 – WUJUDKAN TRUST

Paling utama, apabila kita buat branding scra berterusan ia dapat mewujudkan trust. Org lebih percaya pada brand kta. Bukan sekejap nampak sekejap hilang. Bukan sekejap timbul lepas tu tenggelam.

Sifufbads nk nak ambil Jakel sbgai contoh. Siapa xkenal Jakel? Kita kenali Jakel sbgai apa? Pusat menjual kain, baju melayu dan sbgainya, kan?

Jakel adlh salah satu contoh syarikat yg menjalankan proses branding yg berterusan. Sepanjang tahun! Mmg dia pasakkan dlm kepala kita ni brand dia. So ckup masa, buat promosi raya puasa ke, raya haji ke, tahun baru ke, org tau dah nk cari baju kt mana.. Jakel la apa lg?

#2 WUJUDKAN RAVING FANS

Raving fans ye bukan ravers fans.. hehe..

Selepas berjaya mewujudkan trust pada brand, kebaikan branding yg berterusan ialah kita bakal dapat wujudkan raving fans. Customer yg setia..

Apabila dah ada fans yg setia, proses utk menjual produk atau servis in future akan jd lebih mudah..

Contohnya Mamadil, brand ni ada raving fans yg kuat. Release barang je insyaALlah laku keras dalam masa yg cepat. Sbb fans dah percaya..

#3 CREATE AWARENESS

Biasa dengar tentang brand awareness? Good! Brand awareness ialah satu keadaan di mana pengguna igt brand kita.

Apabila branding dijalankan berterusan, boleh kata tiap2 hari followers akan lihat brand kita. Cumanya, brand kita diingati sebagai apa? Nama unik ke? Ada USP tersendiri kah? Apa positioning brand kita?

Ha.. Utk bab USP ni kita dah bincang scra panjang lebar dah, boleh KLIK SINI

#4 WUJUDKAN KREDIBILITI

Tanpa branding yg kuat, anda tidak akan berjaya buat sale ‘meletup-letup’ walaupun anda mempunyai produk yg ‘ajaib’ sekalipun.

Dlm operniagaan, kredibiliti boleh diwujukan dgn menyediakn produk atau servis yg boleh selesaikan masalah.

Consistency dalam branding dapat wujudkan kredibiliti pada brand anda, khususnya page anda, di fb.

Apabila branding berterusan, lama kelamaan brand atau produk tersebut akan jd sebutan dan timbulkan curiosity. Buatkan org tertanya2.

Apabila dh jd sebutan, orang akan minat nk cuba.

Apabila dah ada yg minat, kena pulak produk dan servis tu bagus, makin ramaila org yg nak try!

So, org akan mula memperkatakan tentang kebaikan produk. BUkan stakat tiap2 ari je nampak iklan pasal brand.. Tp produk pun bagus.. Resultnye? Mmg umpphh…

#5 POSITIONING

Ok, apakah perkara yg pertama terlintas di minda anda, apabila Sifufbads sebut pasal…

Mee segera..

mesti Meggi, betul?

Kalau ayam goreng?

KFC kan?

Kalau.. Ubat gigi plak?

mesti Colgate punyakan?

Kalau mentor Internet Marketing no.1 di Malaysia?

Mesti anda kata.. Sifufbads.. Betul?

Baik… Bagaimana jenama ni buatkan mereka diingati, dan berada di sub-concious anda, tanpa anda sedar?

Jawapannya ialah, consistent brand marketing! Syarikat2 di atas, secara berterusan menjalankan marketing. Sebab apa? Nak bg org igt..

Bila dh igt, bila berjaya buat positioning, insyaAllah, anda bakal ada raving fans.. Bila dah ada raving fans, bakal ada loyal customer..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Terima kasih untuk tulisan ini. Baru tahu istilah positioning tu. Selalu bercerita dengan kawan-kawan tentang maggi, colgate tu panggil branding saja.

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Bila bergelar founder bisnes niBanyak hati yang kena dijagaDari atas
  • Engagement di platform sgt PENTING utk korang bina RELATIONSHIP antara
  • Ini umiemanis Dia merupakan founder pada butik imanishijab yg tersohor
  • MILLIONAIRE FOUNDER DARI UIA   Penat2 bljr UIA 6
  • BGMNA BUAT MILLIONS DLM MASA 1 TAHUN WALAUPUN BARU BERMULA
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Utk tingkatkan kredibiliti dan trust di kedai online andaAnda kena
  • Jika dulu dia dah bantu naikkan produk mak nya secara
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!