Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Kelebihan Ini Anda Bakal Dapat Selepas Branding Syarikat Anda Kuat.

Diterbitkan pada Jan 18, 2017 oleh

Apa ada pada branding? Branding tu bahasa kampung, kalau org town, panggil penjenamaan. Branding ni, pasal logo ke? Pasal warna tema syarikat ke? Nama syarikat yg unik ke?

Bab tu, kena rajin2 sket cari sendiri. Untuk hari ni, Sifufbads nk kongsi sikit pada anda smua, apakah kelebihan apabila kita mempunyai branding yg kuat?

So, nk mjawab persoalan tu, Sifufbads akan bincangkan 5 kelebihan yg bakal kita dapat, jika buat branding secara berterusan, consistent, dan istiqamah.

Ye.. 5 je dulu.. Sikit sangat? Jgn ckp cenggitu.. Silap2, yg 5 ni pun korang xtau lg.

Ha.. Jom baca 1 by 1..

#1 – WUJUDKAN TRUST

Paling utama, apabila kita buat branding scra berterusan ia dapat mewujudkan trust. Org lebih percaya pada brand kta. Bukan sekejap nampak sekejap hilang. Bukan sekejap timbul lepas tu tenggelam.

Sifufbads nk nak ambil Jakel sbgai contoh. Siapa xkenal Jakel? Kita kenali Jakel sbgai apa? Pusat menjual kain, baju melayu dan sbgainya, kan?

Jakel adlh salah satu contoh syarikat yg menjalankan proses branding yg berterusan. Sepanjang tahun! Mmg dia pasakkan dlm kepala kita ni brand dia. So ckup masa, buat promosi raya puasa ke, raya haji ke, tahun baru ke, org tau dah nk cari baju kt mana.. Jakel la apa lg?

#2 WUJUDKAN RAVING FANS

Raving fans ye bukan ravers fans.. hehe..

Selepas berjaya mewujudkan trust pada brand, kebaikan branding yg berterusan ialah kita bakal dapat wujudkan raving fans. Customer yg setia..

Apabila dah ada fans yg setia, proses utk menjual produk atau servis in future akan jd lebih mudah..

Contohnya Mamadil, brand ni ada raving fans yg kuat. Release barang je insyaALlah laku keras dalam masa yg cepat. Sbb fans dah percaya..

#3 CREATE AWARENESS

Biasa dengar tentang brand awareness? Good! Brand awareness ialah satu keadaan di mana pengguna igt brand kita.

Apabila branding dijalankan berterusan, boleh kata tiap2 hari followers akan lihat brand kita. Cumanya, brand kita diingati sebagai apa? Nama unik ke? Ada USP tersendiri kah? Apa positioning brand kita?

Ha.. Utk bab USP ni kita dah bincang scra panjang lebar dah, boleh KLIK SINI

#4 WUJUDKAN KREDIBILITI

Tanpa branding yg kuat, anda tidak akan berjaya buat sale ‘meletup-letup’ walaupun anda mempunyai produk yg ‘ajaib’ sekalipun.

Dlm operniagaan, kredibiliti boleh diwujukan dgn menyediakn produk atau servis yg boleh selesaikan masalah.

Consistency dalam branding dapat wujudkan kredibiliti pada brand anda, khususnya page anda, di fb.

Apabila branding berterusan, lama kelamaan brand atau produk tersebut akan jd sebutan dan timbulkan curiosity. Buatkan org tertanya2.

Apabila dh jd sebutan, orang akan minat nk cuba.

Apabila dah ada yg minat, kena pulak produk dan servis tu bagus, makin ramaila org yg nak try!

So, org akan mula memperkatakan tentang kebaikan produk. BUkan stakat tiap2 ari je nampak iklan pasal brand.. Tp produk pun bagus.. Resultnye? Mmg umpphh…

#5 POSITIONING

Ok, apakah perkara yg pertama terlintas di minda anda, apabila Sifufbads sebut pasal…

Mee segera..

mesti Meggi, betul?

Kalau ayam goreng?

KFC kan?

Kalau.. Ubat gigi plak?

mesti Colgate punyakan?

Kalau mentor Internet Marketing no.1 di Malaysia?

Mesti anda kata.. Sifufbads.. Betul?

Baik… Bagaimana jenama ni buatkan mereka diingati, dan berada di sub-concious anda, tanpa anda sedar?

Jawapannya ialah, consistent brand marketing! Syarikat2 di atas, secara berterusan menjalankan marketing. Sebab apa? Nak bg org igt..

Bila dh igt, bila berjaya buat positioning, insyaAllah, anda bakal ada raving fans.. Bila dah ada raving fans, bakal ada loyal customer..

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!