9 Sebab Inilah Kenapa Newbie Selalu Gagal..

Tahun 2019 bakal tiba tak lama lagi. Macam mana bisnes tahun ini? Berapa byk sales yang berjaya anda hasilkan? Semuanya ok?

Atau..

Masih ‘berperang’ dgn bisnes sendiri.. Untung takde? Produk tak terjual? Respon iklan pun makin kurang? Customer lari ke pesaing lain?

Inilah masalah yang ramai usahawan newbie selalu hadapi! SifufBads dpt byk aduan mcm ni!

Jujur la.. anda ada masalah macam ni?

Jika ada, apa masalahnya? Apa puncanya? Mungkin ini sebabnya.. Jom baca hingga point terakhir!

1. Salah pilih nama brand

Utk bina bisnes bersifat long term, nama yang anda pilih sgt penting! Jika salah, ianya akan berikan kesan yang buruk kpd bisnes anda, spt nama yang..

.. susah nak ingat dan eja.. sampai terbelit2 lidah orang nak baca.
.. panjang berjela, nak google pun tak jumpa2.
.. tak unik dan biasa2.

Cth nama brand yang bagus: Air Asia, Zalora, Shopee, Lazada

Senang je nak eja, kan? Sekali sebut, terus igt!

2. Over hardsell

Skrg ni, persaingan bisnes makin sengit. Iklan bersepah di merata2 tempat, sampai audiens mula naik bosan. Kesannya, mereka dah mula abaikan semua iklan yang ada unsur2 menjual.

Ramai usahawan luar sana hanya fokus nak sales je, bukan pada value dan benefit yang ada dlm produk dan bisnes.

Inilah kesilapan yang newbie perlu elakkan.

3. Tak buat branding marketing

Antara cara nak tonjolkan bisnes kita dari yang lain adalah, buat branding marketing.. kenalkan brand dan bisnes kita dulu.

Lps orang mula kenal brand kita, mereka akan mula mencari produk dgn sendirinya. Inilah strategi yang company2 besar dah buat sekian lamanya.

Apa caranya? Fikirkan tentang frequency, bagi orang selalu nampak!

4. Tak konsisten

Nak mula bisnes memang senang, tapi nak konsisten dan fokus sampai berjaya.. sangat la susah! Serius!

Nak buat posting di sosial media pun jarang2. Kadang2 seminggu sekali je.

Nak buat iklan pun tunggu hari gaji. Konon2 masa tu ramai la orang nak shopping.

Ramai yang tewas awal, sebab tak sabar nak dapat sales cepat! Bila gagal, terus lompat ke bisnes lain. Akhirnya, apa pun tak dapat!

5. Tak buat content marketing

Teknik ini dah jadi wajib! Siapa tak buat content marketing, bisnes mereka bakal tumbang dan jauh ditinggalkan oleh pesaing lain.

Ramai student SifufBads yang dah gunakan teknik ini. Sales mereka berjaya naik 2-3 kali ganda dengan kos yang rendah. Alhamdulillah!

Inilah antara teknik utk naikkan sales tanpa perlu naikkan kos marketing. Rugi jika anda abaikannya.

Bukan susah pun! Buat LIVE adalah salah satu caranya..

6. Audiens terlalu general

Setiap bisnes, ada target audiens yang berbeza.. kita tak boleh jual produk/servis kita kpd semua orang. Ianya pasti akan gagal!

Kita perlu bina sasaran audiens yang tepat, dengan kajian yang mendalam. Buat audiens segmentation..

Contohnya,

Kita nak jual produk kempiskan perut. Sasarannya adalah lelaki buncit yang tinggal di kawasan KL. Mereka dah guna pelbagai jenis produk dan senaman, tapi masih tak berkesan.

Inilah sasaran audiens yang plg simple kita boleh buat, jika kita baru je nk mula menjual.

7. Tiada engagement marketing

Cara paling mudah dptkan trust audiens adalah, dgn bina hubungan melalui engagement marketing.

Ianya boleh dibuat di FB, Insta, Whatsapp dan Emel. Respons pulak, jangan macam robot! Be friendly..

Bila ada customer berjaya engage dgn bisnes kita, brand yang masih baru pun boleh jana sales 5-6 angka sebulan.

8. Seni Copywriting lemah

 

Semasa buat iklan, copywriting mainkan peranan yang penting utk buatkan orang bertindak beli sesuatu produk.

Jika copywriting takde emosi, mesej yang disampaikan lemah.. orang akan tinggalkan iklan kita tanpa buat apa2 tindakan.

Siapa yang rugi? Kita la! Tu yang kos marketing asyik keluar tapi tiada results! Sebab copywriting tak ‘sentap’ emosi orang..

9. Gambar tak professional

Ramai newbie suka abaikan benda ni! Mereka rasa, guna gambar apa2 pun boleh, asalkan iklan jalan. Amaran! Jgn buat mcm tu!

Ini akan buatkan duit kita byk hangus, tapi untung takde.

Gambar yg bagus, mestilah relevan dgn audiens sasaran kita. Cthnya..

.. Jika target lelaki, letak gambar lelaki.
.. Jika target wanita, letak gambar wanita.

Keluarkan sikit duit, utk upah designer ikut bajet anda. Ada byk kat luar tu. Anda perlu rajin survey je.

Bila gambar iklan nampak professional, barulah orang lebih yakin dgn kita.

Itulah antara sebab yang kami boleh kongsikan. Faham ke?

Anda rasa, mana satu sebab kenapa bisnes anda masih slow dan jauh tertinggal dari pesaing yg lain?

Dalam bulan terakhir tahun 2018 ini, cuba semak balik apa yang anda dah buat utk bisnes anda (12 bulan lepas). Kemudian, cuba baiki dan upgrade dgn ilmu baru.

Insha’Allah, bisnes anda akan berubah jd lebih baik..

TAPI, NANTI DULU…

Jika SifufBads nak bantu anda, tunjukkan step-by-step bagaimana bisnes anda boleh grow 3x ganda lebih pantas, lebih efektif & lebih menjimatkan.. Tanpa spend bajet marketing yg besar, walaupun anda menjual produk orang dan baru berbisnes setahun jagung.. Adakah anda berminat nak dibantu??

Kerana sifufBads bakal dedahkan semua “secret” ini dalam Missing Chapter – Reloaded! Klik sini ini untuk maklumat lanjut!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

19/01/2019
ROI Chapter
IDCC, Shah Alam

13/01/2019
Missing Chapter Reloaded
IDCC Shah Alam

29/09/2018
HIIM Premier
IDCC Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • FREE  Alhamdulillah pembuka seminar Missing ChapterReloaded di IDCC Shah
  • Saya doakan satu hari nanti semua followers SifufBads ni dapat
  • Sape je x nak profit lebat bak cendawan tumbuh lps
  • YOU ARE DIGITAL MILLIONAIRE!!!   Tahniah!! Kpda yg hadir
  • Quality over Quantity! Usahawan terlalu ramai tapi semua tu berkualiti
  • Jumpe Sokk Kayyy  Kurang drpd 24 jam sahajee lagiii
  • Anggaplah kegagalan demi kegagalan itu sebagai satu starting point anda
  • 3 HARI LAGI!!!   Program yg akan berlangsung 2
ROI Chapter Class
ROI Chapter Class

Rasa Struggled Dalam Bisnes? Sales Makin Kecut? Profitnya Makin Menipis? Kos2 Semakin Meningkat? Dan, Rasa Bisnes Bakal ‘TERKUBUR’ 2019 Nanti? Izinkan SifufBads Bantu Anda! Lengkapkan Form di Bawah Sekarang!