Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Apa Usahawan Internet Perlu Buat Untuk Survive Pada Tahun 2017?

Diterbitkan pada Dec 29, 2016 oleh

2017, dijangka sgt mencabar! Ekonomi, politik, matawang yg diramal makin jatuh! 1 USD, RM5? X prepare, bahaya.. Blum GST, LHDN, competitor lagi, buying power lg… Dangerous..anda x boleh selesa.. anda x boleh berdiam diri.. X buat apa2 persiapan. READY TO WAR!

Ok, la apa nak buat? Supaya bkn saja bleh ‘survive’ malahan bleh expand lagi..

1) BUAT INTEGRATED MARKETING

Jgn tllu bgntung pd 1 channel jer! Gunakan plbgai channel. Kalau online tu, kena consider blog, seo, email mktg, apps dll..kalau offline, kena fokus high impact mktg..ikut bajet! Ada kedai, tarik org ke kedai guna online..

Org dah dtg kedai, tarik pula ke online..

Ada seorang student sifufbads, bjya tkrkan salesnya dari 300k sebulan menjadi rm2 juta sbln dlm masa x sampai 2 bln slps praktikkan strategi ni. (Nak kongsi, pjg.. Tggu topik akan dtg)

2) COLLECT DATABASE

Database! Database! Database is king..Bila ekonomi semakin down, org akan berkira2 utk mmbeli.. Mereka still membeli, tp lebih berhati2.

Sdh pasti mereka mahukan pembelian mereka berbaloi2. Jika mereka pnh mmbli dgn anda, mereka akan terus membeli jika produk anda bksn & layanan anda terbaik. Mereka akn trus mmbli dari brand yg mereka follow..

Dan rahsianya, adalah database! Dgn database, anda boleh retarget, boleh bina engagement, dan ofcoz yg plg utama…. RELATIONSHIP!

Relationship adalah penentu org cpt mmbli dgn anda atau tidak.. Dan pembinaan database akan bantu anda bina relationship tsbut..2 jenis database penting, 1 database plggan.. 1 lg, database prospek (yg belum mmbeli)…

3) BRANDING & POSITIONING

Kajian mendapati, % pengguna akan membeli dari jenama yg mereka ikuti, yg mereka percayai. Branding& positioning, buatkan mereka trust dgn anda.

Kalau 2016 anda fokus jual, jual, jual, touch n go, tp.. 2017, start branding.. Bg org kenal, nmpk sllu, follow brand anda.. Jenama bsr spt KFC, PETRONAS, pun stsa buat marketing, ads,.. Bg org igt brand mereka.

Ada pernah diorang stop?

Meggi yg kita rajin mkn tu pon, x henti2 buat iklan tv, paper, fb pon buat tau.. Sbb apa? Branding.. Dan skrg, positioning akan bantu anda dlm competition yg sgt sengit ni..

Positioning, apa yg org sebut/perkatakan/igt bila disebut brand anda..design your brand positioning NOW!

4) USP & INOVATION

start.. Psaingan, byk! Pengguna dah ada byk pilihan..sampai mereka xtau nak pilih yg mana satu! Takkan nak main harga?

Penat…

Kena fikir cara BLUE OCEAN STRATEGY..jgn sibuk2 nak menyelit dlm ‘lautan merah’ yg sesak (psaingan tggi), tp pikir bagaimana mencipta ‘lautan biru’ yg baru…

Yg x perlu nak bersaing2, berebut2… Lihat konsep DIDI & FRIENDS, bgaimana mereka cipta kelainan.. Inovasi dari rancangan sediada spt Upin ipin, Dora, shgga mereka bjya cipta ‘the new market’…

Perah otak tu.. Pikir! Pergi luar negara, tgk apa org luar buat.. Research.. Research.. Research.. Your UNIQUES SELLING POINT IS ____________________.

5) MANAGE COMPANY, CASHFLOW, STAFF PROPERLY

Tiada control, kita akan di control.. Dlm piramid bisnes Robert T Kiyosaki, cashflow adalah tapak dlm membina bisnes yg strong, yg survive..

Duit kluar masuk x jaga, habis! Byk org kita, kalau berbisnes, anggap duit company duit dia.. Amik sesuka hati. Belanja sesuka hati. Beli kete mewah, katanya nak reward diri.. Jaga penampilan, sng closing… Beli rumah cash, amik duit company..

Sampai masa, xde bajet utk run bisnes.. Nak beli stock, nak buat marketing, nak hire the great person! Nak invest utk ilmu pon xde…

Sampai masa, GST@LHDN dtg, xde duit.. Law, x bleh nak lari.. File tunggang langgang, rekod tah mana.. Improve now!

Dlm company strong, insyallah bantu kita survive.. Bkn tu jer, bleh bantu kita bina profile bisnes yg disukai bank.. Bantu utk kita expand!!

Bagaimana? Ini baru skit yg sifufbads kongsikan utk anda spya lebih bersedia 2017 ni. Ikutkan, ada byk, ada berpuluh2 advise lg yg nak diberikan…

Insyallah, dipjgkan umur, akan dikongsikan lg!

SHARE JIKA RASA POST NI BERMANFAAT..

Ps – cer tulis apa plan 2017 anda..

Komentar (2)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!

[contact-form-7 id="980" title="Footer Form"]