Apa Usahawan Internet Perlu Buat Untuk Survive Pada Tahun 2017?

2017, dijangka sgt mencabar! Ekonomi, politik, matawang yg diramal makin jatuh! 1 USD, RM5? X prepare, bahaya.. Blum GST, LHDN, competitor lagi, buying power lg… Dangerous..anda x boleh selesa.. anda x boleh berdiam diri.. X buat apa2 persiapan. READY TO WAR!

Ok, la apa nak buat? Supaya bkn saja bleh ‘survive’ malahan bleh expand lagi..

1) BUAT INTEGRATED MARKETING

Jgn tllu bgntung pd 1 channel jer! Gunakan plbgai channel. Kalau online tu, kena consider blog, seo, email mktg, apps dll..kalau offline, kena fokus high impact mktg..ikut bajet! Ada kedai, tarik org ke kedai guna online..

Org dah dtg kedai, tarik pula ke online..

Ada seorang student sifufbads, bjya tkrkan salesnya dari 300k sebulan menjadi rm2 juta sbln dlm masa x sampai 2 bln slps praktikkan strategi ni. (Nak kongsi, pjg.. Tggu topik akan dtg)

2) COLLECT DATABASE

Database! Database! Database is king..Bila ekonomi semakin down, org akan berkira2 utk mmbeli.. Mereka still membeli, tp lebih berhati2.

Sdh pasti mereka mahukan pembelian mereka berbaloi2. Jika mereka pnh mmbli dgn anda, mereka akan terus membeli jika produk anda bksn & layanan anda terbaik. Mereka akn trus mmbli dari brand yg mereka follow..

Dan rahsianya, adalah database! Dgn database, anda boleh retarget, boleh bina engagement, dan ofcoz yg plg utama…. RELATIONSHIP!

Relationship adalah penentu org cpt mmbli dgn anda atau tidak.. Dan pembinaan database akan bantu anda bina relationship tsbut..2 jenis database penting, 1 database plggan.. 1 lg, database prospek (yg belum mmbeli)…

3) BRANDING & POSITIONING

Kajian mendapati, % pengguna akan membeli dari jenama yg mereka ikuti, yg mereka percayai. Branding& positioning, buatkan mereka trust dgn anda.

Kalau 2016 anda fokus jual, jual, jual, touch n go, tp.. 2017, start branding.. Bg org kenal, nmpk sllu, follow brand anda.. Jenama bsr spt KFC, PETRONAS, pun stsa buat marketing, ads,.. Bg org igt brand mereka.

Ada pernah diorang stop?

Meggi yg kita rajin mkn tu pon, x henti2 buat iklan tv, paper, fb pon buat tau.. Sbb apa? Branding.. Dan skrg, positioning akan bantu anda dlm competition yg sgt sengit ni..

Positioning, apa yg org sebut/perkatakan/igt bila disebut brand anda..design your brand positioning NOW!

4) USP & INOVATION

start.. Psaingan, byk! Pengguna dah ada byk pilihan..sampai mereka xtau nak pilih yg mana satu! Takkan nak main harga?

Penat…

Kena fikir cara BLUE OCEAN STRATEGY..jgn sibuk2 nak menyelit dlm ‘lautan merah’ yg sesak (psaingan tggi), tp pikir bagaimana mencipta ‘lautan biru’ yg baru…

Yg x perlu nak bersaing2, berebut2… Lihat konsep DIDI & FRIENDS, bgaimana mereka cipta kelainan.. Inovasi dari rancangan sediada spt Upin ipin, Dora, shgga mereka bjya cipta ‘the new market’…

Perah otak tu.. Pikir! Pergi luar negara, tgk apa org luar buat.. Research.. Research.. Research.. Your UNIQUES SELLING POINT IS ____________________.

5) MANAGE COMPANY, CASHFLOW, STAFF PROPERLY

Tiada control, kita akan di control.. Dlm piramid bisnes Robert T Kiyosaki, cashflow adalah tapak dlm membina bisnes yg strong, yg survive..

Duit kluar masuk x jaga, habis! Byk org kita, kalau berbisnes, anggap duit company duit dia.. Amik sesuka hati. Belanja sesuka hati. Beli kete mewah, katanya nak reward diri.. Jaga penampilan, sng closing… Beli rumah cash, amik duit company..

Sampai masa, xde bajet utk run bisnes.. Nak beli stock, nak buat marketing, nak hire the great person! Nak invest utk ilmu pon xde…

Sampai masa, GST@LHDN dtg, xde duit.. Law, x bleh nak lari.. File tunggang langgang, rekod tah mana.. Improve now!

Dlm company strong, insyallah bantu kita survive.. Bkn tu jer, bleh bantu kita bina profile bisnes yg disukai bank.. Bantu utk kita expand!!

Bagaimana? Ini baru skit yg sifufbads kongsikan utk anda spya lebih bersedia 2017 ni. Ikutkan, ada byk, ada berpuluh2 advise lg yg nak diberikan…

Insyallah, dipjgkan umur, akan dikongsikan lg!

SHARE JIKA RASA POST NI BERMANFAAT..

Ps – cer tulis apa plan 2017 anda..

  1. Najwa Othman says:

    Saya berminat untuk mengikuti kelas fb ads. Untuk tahun 2017, tarikh terdekat bila dan lokasi di mana.

  2. Nurul Asyiqin says:

    Plan tahun ni, nak upgrade lagi ilmu selagi yg boleh. In sha Allah ada rezeki nak kembangkan perniagaan family selama ni.

  3. mastura says:

    Saya juga berminat nak mengikuti kelas direct dengan sifu2 .. ada tarikh dan lokasi di mana untuk tahun 2017 ni?

Program @ Sifufbads

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

05/08/2017
Seminar Missing Chapter – Return 2017
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Banyak yang mustahil menjadi realiti selagi kita  BERANI MENCUBA!
  • Di kelas Tony Robin 4 hari ni di Singapore Sedut2
  • NIAGA BERTAHUN2 TAPI ASET XDE LANGSUNG?  Sebagai usahawan adalah
  • Semalam habis kelas arini ke Shah Alam lagiOrang2 ini luarbiasa
  • SIAPA ALUMNI UITM?   Insyallah sifufbads bakal menyumbang kepada
  • SIAPA KENAL?  Ikut resmi padi makin berisi makin menunduk
  • KORANG DI MANA?  Kelas copywriting hari ni CHAPTER C
  • MERENUNG LUAR JENDELA   site visit bersama sahabat pejuang
  • Hari ni turn team UDA HOLDINGS dibelasah oleh team Sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!