Tutorial ‘Ads Manager’ Terbaru 2015

Siapa punya Ads manager yang dah tukar paparan baru?

Paparan yang baru ni nampak lebih SIMPLE dan MUDAH nak guna.. tapi, ramai juga yang tanya saya, “Sifu, macam mana nak guna? Kenapa Ads Manager saya nampak lain?”.

Jadi, saya buat TUTORIAL cara nak gunakan Ads Manager yang baru ni..

..

Banyak juga perubahan dalam Ads Manager yang baru, terutamanya pada LOKASI menu..

Jika sebelum ini, anda perlu klik pada butang ‘View Report‘ untuk dapatkan DATA reports dari Ads Manager.

Sekarang, butang View Report dah takde.. semua DATA report dah ada pada paparan utama Ads Manager. Fungsi filtering dan customizing juga ada..

fbads report

Top Navigation

Ada perubahan pada top navigation, MENU masih sama cuma berada di lokasi yang baru…

  • Manage Ads
  • Account Settings
  • Billing
  • Power Editor
  • Tools

top navigation

Anda juga dapat lihat pada graf bar tersebut, berapa bajet yang anda gunakan dalam tempoh 7 hari yang lepas..

Tools Dropdown

Klik pada menu ‘Tools‘, akan keluar dropdown seperti ini..

  • Audiences 
  • Audience Insights
  • Conversion Tracking
  • Pages 

tool dropdown

All Campaign Dropdown

Klik pada ‘All Campaign‘, akan keluar dropdown ini..

all campaign

  • All Campaigns

campaign name

  • All Ad Sets

ads set name

  • All Ads

ads name

Filters

Klik pada butang ‘Filters‘, akan keluar lagi sub-menu seperti di bawah..

filters

Anda boleh filter report iklan berdasarkan data berikut;

Delivery:

  • Active
  • Scheduled
  • Pending Review
  • Not Approved
  • Inactive
  • Not Delivering
  • Deleted

Objective:

  • Page Post Engagement
  • Page Likes
  • Clicks to Website
  • Website Conversions
  • App Installs
  • App Engagement
  • Local Awareness
  • Event Responses
  • Offer Claims
  • Video Views

Metrics:

  • Cost Per Result
  • Lifetime Spent
  • CPA
  • CPM
  • Frequency
  • Impressions
  • Reach
  • Results

Settings:

  • Campaign Name

Ini cara filter yang BARU..

Lepas anda klik pada ‘Create New Filter‘, akan keluar satu MENU BARU seperti di bawah..

new filter

Filter ikut pilihan anda..

Untuk filter jenis ‘Campaign Name’, ‘Delivery’ dan ‘Objective‘, anda hanya boleh filter seperti ini..

filter objectives

Untuk jenis filter yang guna nombor, anda hanya boleh filter seperti ini..

filter cpa

Jadi, pandai-pandai la anda nak filter data yang macam mana ye..

Dates

Pada hujung sebelah kanan atas, klik pada ‘Last 30 days’. Di sini, anda boleh filter ikut tarikh..

dates

Ini jenis filter yang boleh anda buat ikut tarikh;

  • Lifetime
  • Today
  • Yesterday
  • Last 7 Days
  • Last 14 Days
  • Last 30 Days
  • This Month
  • Custom (pilih tarikh mula dan akhir)

Column

Klik pada ‘Column‘..

columns

Ini data yang boleh anda lihat di bawah column:

  • Performance
  • Delivery
  • Engagement
  • Video Engagement
  • App Engagement
  • Performance and Clicks

Semuanya dah dipermudahkan..

Jika anda nak buat adjust column ikut data yang anda mahu pun boleh. Klik pada ‘Customize Column’..

Akan keluar paparan seperti ini..

customize column

Tick je mana-mana column yang anda mahu paparkan dalam fbads report anda..

Campaign, Ad Set or Ad: Performance

Klik pada ‘Campaign’, akan keluar paparan GRAF seperti gambar di bawah..

Campaign Performance

Campaign Performance ‘Custom’ 

Di bawah menu ‘Performance‘ ada ‘Custom‘, fungsi ini hanya ada dalam performance sahaja.. kemudian, anda boleh klik pada action dan impression..

Campaign Performance Custom

Campaign Performance Custom_1

Ada banyak data yang anda boleh bandingkan seperti;

  • Results: Website Clicks
  • Results: Website Clicks
  • Reach
  • Amount Spent
  • Amount Spent
  • Actions
  • Impressions
  • Impressions
  • Frequency
  • Cost Per Result
  • Cost Per 1,000 Impressions
  • Relevance Score

Ikutlah pada anda nak bandingkan data yang mana. Data akan dipaparkan dalam bentuk graf.

Campaign, Ad Set or Ad: Audience

Klik pada menu ‘Audience‘, akan keluar paparan seperti di bawah..

Campaign Audience

Anda boleh lihat data audiens iklan anda sasarkan.

Lihat pula bawah menus ‘Audience‘..

Audience Custom

Anda juga boleh klik pada ‘Result: Post Engagements‘ dan ‘Reach‘.

Anda boleh bandingkan data seperti;

  • Results: Website Clicks
  • Amount Spent
  • Reach
  • Impressions

Campaign, Ad Set or Ad: Placement

Klik pada menus ‘Placement‘, akan keluar paparan ini..

Campaign Placement

Facebook akan asingkan data berdasarkan placement iklan.

Sama juga seperti menus ‘Audience‘, anda juga boleh klik pada ‘Result: Post Engagements’ dan ‘Reach’.

  • Results: Website Clicks
  • Amount Spent
  • Reach
  • Impressions

Ini data placements iklan yang anda boleh lihat:

  • Desktop News Feed
  • Desktop Right Column
  • Mobile News Feed
  • Audience Network

Ok, tu je cara nak guna Ads Manager yang baru ni. Mula-mula tu memang rasa susah sikit nak faham cara guna, lepas anda dah biasa gunakannya.. anda akan rasa Ads Manager baru lebih MUDAH nak guna berbanding yang LAMA. Nak BACA dan SUSUN report data iklan pun lebih senang. Cuba dulu baru tahu..

Semoga berjaya!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Farid says:

    Thanks Sifu coz update tutorial nie.

    p/s: Kalau ada yang berminat nak roketkan jualan menggunakan Instagram belajar dari sini , siyez tak rugi! >> http://bit.ly/JanaTrafikInstagramAUTO

    1. nadia says:

      xdapat buka pon 🙁

  2. Mazani says:

    Sekarang fb ads dh xde CPC..sblum ni hasil dari saya menggunakan CPC sangat memberangsangkan,selepas itu sales saya drop…ada tak cara lain untuk tingkatkan audience selain menggunakan CPC.??..

    Tq,

  3. Hisham says:

    Salam sifu…nak buat macam mana ye…prospek yg klik kempen kita bukanlah dari malaysia. Tetapi dari negara lain yg tidak sangkut paut dgn fb kita. Harap dapat bantu.

  4. iema says:

    Salam sifu..saya ada page produk restoran.. jeni ada review. Mcm mn ya nk tutup review tu dr kluar kat page tq

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • throwbackKali ni Sifufbads nak story balik kisah sorang founder pada
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!