Tutorial Cara Tukar ‘Currency’ Akaun Fb Ads Dari USD Ke RM

Tutorial Tukar 'Currency' Akaun Fb Ads Dari USD Ke RM

Jika matawang atau ‘currency’ pada akaun FB Ads yang anda gunakan adalah dalam unit USD, anda sebenarnya boleh tukarkannya kepada unit Malaysian Ringgit (MYR). Jadi jika anda nak tukar currency dari USD ke MYR, jom follow tutorial ni:

 LANGKAH 1: Pergi ke ‘Ads Manager’, dan klik Account Settings.

1

LANGKAH 2: Di bahagian ‘Time Zone’, klik pada ‘Change Currency’.

2

LANGKAH 3: Pilih currency yang anda mahukan. Dalam kes ini, kita mahu gunakan currency Ringgit Malaysia (MYR).

3

LANGKAH 4: Klik ‘Create New Account‘. Selesai!

4

Walaubagaimanapun, ada sesetengah kes yang mana function ‘Change Currency’ ini hilang. Jadi, jika itu berlaku, ada satu lagi option yang boleh anda lakukan untuk ubah currency FB ads akaun anda.

LANGKAH 1: Klik pada button atas sebelah kanan Fb anda. Klik Settings.

5

LANGKAH 2: Klik ‘Payments‘.

6

LANGKAH 3: Klik ‘Account Setings‘.

7

Pilih ‘Currency’ yang anda mahukan. Kemudian klik ‘Save Changes‘. DONE!

8

Ok, itu sahaja tutorial untuk kali ni. Moga bermanfaat ye 🙂

  1. asraf says:

    tq sifu jamal..

  2. Tak pernah perasan la pulak pasal currency nie, nasib baik check tadi dah memang RM.

    TQ Sifu atas peringatan.

    1. Nas says:

      U all bt bsness apa dlm FB ? Bole share ?

  3. Ren hanikouma says:

    Terima kasih sifu bad atas tunjuk ajar.

  4. Syima says:

    Sifu sy punya mmg dah dlm malaysia ringgit…tapi knp dlm fb ads madih guna us dollar…tak berubah pun dlm malaysian ringgit

    1. Nurul says:

      Mcm sy punye kes.. fbads kata ke a settlekan payment ads dulu lepas tu baru blh tukar currency.. lepas sy dh byar, baru blh tukar.. skrg dh jd dlm rm.. ??

      1. miza says:

        mcmna ya nak kena byr tu?

        1. bayar pakai kad atau online banking.

    2. Eryn says:

      samalah kita 🙁

  5. nazmi says:

    assalamualaikum,
    saya ada kes function ‘Change Currency’ ini hilang. lepas tu sy mencuba option yang kedua tapi ia memang dalam MYR.
    cumanya dlam account ads still berjalan dalam dollar.

  6. Nurul says:

    assalamualakum tuan. kalau kita tukar cara pertama. acc facebook dan kad masih boleh digunakan ke? atau kena buat acc dan kad yang baru untuk boost iklan? terima kasih

  7. Ahmad Huzaimi says:

    saya dah tukar currency sepertimana yg sifu ajar.
    tapi masih lagi kekal dengan currency USD.

  8. Baizura Aya says:

    Assalamualaikum Tuan. Rugi atau tidak jikalau bertukar currency dari dolar ke RM? Dalam pengetahuan saya apabila menggunakan currency dolar, pembayaran ads kita akan bertukar ke nilai RM (dan nilai currency akan bertukar dari semasa ke semasa dan kos pembayaran ads juga akan berubah). Adakah apabila kita bertukar ke currency RM, jumlah pembayaran untuk kos ads tersebut akan fixed? Terima kasih

Program @ Sifufbads

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

05/08/2017
Seminar Missing Chapter – Return 2017
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Banyak yang mustahil menjadi realiti selagi kita BERANI MENCUBA!
  • Di kelas Tony Robin 4 hari ni di Singapore Sedut2
  • NIAGA BERTAHUN2 TAPI ASET XDE LANGSUNG? Sebagai usahawan adalah
  • Semalam habis kelas arini ke Shah Alam lagiOrang2 ini luarbiasa
  • SIAPA ALUMNI UITM? Insyallah sifufbads bakal menyumbang kepada
  • SIAPA KENAL? Ikut resmi padi makin berisi makin menunduk
  • LEGEND BUDAKBARUNAKUP Selepas kejayaan kolobrasi sifufbads karangkraf 2017
  • KORANG DI MANA? Kelas copywriting hari ni CHAPTER C
  • MERENUNG LUAR JENDELA site visit bersama sahabat pejuang
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!