5 Jenis Umpan Yang Buatkan Premis Anda Laku Keras

INTRESTING! Of course menarik.. Ini umpan bukan sebarang umpan. Ini umpan mcm letak gula dalam kedai lepastu confirm semut satu kampung mai dtg!

“Wahh.. macam mana tu sifu?”

Umpan ni ssuai digunakan jika anda ada kedai, butik, ataupun premis.. Umpan ni kita letakkan di kedai, tetapi cara utk gunakan umpan ni perlu integrated dgn fbads! Inilah strategi online – offline marketing!

Tapi umpan ni tak boleh buat dgn kerap. Ada masa2 tertentu sahaja. Kalau buat slalu, umpan tu pn boleh basi! So, better buat skali tapi makan besar!

Ikutkan topik ni mmg panjang nak dihuraikan, tapi untuk arini, Sifufbads nak share secara ringkas, HELICOPTER VIEW..

Nak tahu apa 5 umpan tu.. Tgk satu per satu gmbr kt bwh ni.. Baca dan hadamkan..

Dah baca dah hadam dah telan, SHARE la sikit “makanan” ni dengan orang lain..

#1: OFFER

Adakan offer tertentu.. Mngikut timing2 yg bersesuaian!

Offer plak ada byk jenis, ni beberapa cth;

  • sempena peristiwa
  • sempena birthday
  • sempena clearance sale
  • sempena diskaun kaw2

Tu contoh, so katalah anda dah tahu nk buat offer apa. Dah tahu kempen anda.. Langkah seterusnya adalah.. NAMAKAN KEMPEN ANDA!

Yes! Namakan offer anda. Dia cmni, klu yg biasa biasa, yg cliche yg common.. Bunyi dia cmni;

  • “SALES HARI RAYA!”
  • “SALES RAYA HAJI!”
  • “FIRESALES!”
  • “SALES BIRTHDAY BOS!”

Itu biasa.. So, kena tukar, kena lebih catchy! Cth;

  • “SALES TEROWONG BORONG!”
  • “SALES PECAH POKET SUAMI!”
  • “SALES TUDUNG SINGGIT!”

Ini perbezaannya.. Teknik ni mmg proven, rmi student Sifufbads yg gunakan kaedah ini.

Ia lebih menarik perhatian, lebih timbul Curiousity.. Faham?

So, buat banner banting bagai tu gunala nama offer ni. Di fb pula, semasa buat iklan Teknik Magnet Woren atau Teknik Woren.. Gambar pertama tu pastikan ada kedai dan nama offer anda!

Itu wajib! Gambar pertama… Nmpk signboard kedai kmudian dlm gmbr tu edit masukkan skali nama offer anda.. Simple!

Faham ke faham?

#2: FREEGIT/BONUS

Ini antara umpan paling mudah dan yg ramai orang gunakan. Cuma umpannya perlu nmpk xklusif dan berbaloi2..

Anda boleh gunakan freegift & bonus sbgi urgency utk memaksa mrk dtg ke kedai anda. Untuk menggesa supya jd planggn yg terawal.

Sbgi cth, MOOD REPUBLIK dia berikan ribuan goodies pada mereka yang terawal datang ke event tersebut.

So, anda juga boleh buat bnda yg sama. Mungkin 200 org terawal akan dpt brg percuma dr anda, mungkin tester, yg penting benda yang relevan..

#3: PRODUK BARU

Yg ni antara umpan plg ohsem plg digemari oleh semua orang. Manusia sntiasa sukakan bnda yg baru! Something fresh something new!

So, kalau anda ada pelancaran baru nk diadakan, inilah masanya. Ada ‘baby product’ ke ada packaging baru ke ada servis terbaru ke ada pakej baru ke. Apa je benda yg terbaru. Boleh lancarkan di tempt anda di kedai anda.

Kemudian, setup betul2 tmpt anda. Di fb juga perlukan ayat yg menarik! Ayat yg Exciting! Gmbr yg memukau!

Faham ke faham?

#4: EVENT

Adakan event2 tertentu di kedai anda. Utk menarik perhatian pelanggan atau bakal pelanggan anda.

Bbrapa idea yg anda boleh lakukan di kedai anda ialah;

  • Ada tutorial makeup
  • Ada fashion show
  • Ada demo memasak ke
  • Ada buat sharing khas ke

Ini sebahagian idea yg anda boleh gunakan. Katalah anda ada kedai gunting rambut, kedai hispter.

So, ideanya.. untuk menarik pelanngan. Anda buat fashion show. Carila 10 orang mamat hipster dengan gaya rmbt yg berbeza2..

Scra tak lnsg anda tlh berikan idea gaya rmbt terkini thun 2017 utk bkl plggn anda.

Itu contoh.. Fhm ke faham?

#5: ARTIS

Yg ni special case, jika anda ada bajet besar anda boleh dptkan artis yg ada potensi untuk menarik perhatian org rmi.

Mungkin dia dtg pada waktu2 tertentu. Jd anda boleh highlight kan dlm copywriting dan gmbr anda bhw ada penampilan istimewa..

Ada satu story.. Dia ni student Sifufbads, dan dia ni ambil sorg artis yg blakon cita “Isteri Tuan Ihsan” tu.. Ala yg Amirah Rosly tu.. Dia jd duta utk kedai spa nya. Fuh.. nk thu apa yg berlaku? Toksah cakaplah.. Mmg havoc!

Inilah beberapa UMPAN yg anda boleh gunakan utk menarik pelanggan dtg ke kedai anda. Yg pnting, umpan tersebut perlu di “jerungkan” dgn fbads..

Inilah integration marketing kak abang oi. Dari Online kita bawakan ke offline..

Yg ni bru skit.. Tak dapat nak dikupaskan scra terperinci. InshaAllah dilain masa Sifufbads akan berkongsikan lebih details.

Pelajari sesuatu?

Kongsikan… Jgn lupa SHARE pd rakan yg lain..

Program @ Sifufbads

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

05/08/2017
Seminar Missing Chapter – Return 2017
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Banyak yang mustahil menjadi realiti selagi kita  BERANI MENCUBA!
  • Di kelas Tony Robin 4 hari ni di Singapore Sedut2
  • NIAGA BERTAHUN2 TAPI ASET XDE LANGSUNG?  Sebagai usahawan adalah
  • Semalam habis kelas arini ke Shah Alam lagiOrang2 ini luarbiasa
  • SIAPA ALUMNI UITM?   Insyallah sifufbads bakal menyumbang kepada
  • SIAPA KENAL?  Ikut resmi padi makin berisi makin menunduk
  • KORANG DI MANA?  Kelas copywriting hari ni CHAPTER C
  • MERENUNG LUAR JENDELA   site visit bersama sahabat pejuang
  • Hari ni turn team UDA HOLDINGS dibelasah oleh team Sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!