5 Soalan Wajib Anda Tanya Jika Iklan FB Ads Tak Berjalan

Kalau anda lihat engagement atau respon pada iklan anda xkuat, walaupun anda rasa dah target pada audiens yg mpunyai demographic yg betul, Sifufbads nk bantu korang.

So, Sifufbads akan share beberapa tips utk korang counter-check smula pada iklan yg iklan korang dh buat.

Baca explaination satu2 kt gmbar hokeh?

SOALAN 1 : APAKAH OBJEKTIF IKLAN SAYA? BILAKAH YANG DIKATAKAN IKLAN SAYA BERJAYA?

Untuk korang optimize kempen iklan korang, korang perlu ada satu bechmark utk memudahkan korang jadikan panduan. Apa yg korang nk ukur? Sales ke? Unit sold ke? Respon atau lead ke? Reach ke? Awareness ke?Dan, benchmark tu, kenalah spesifik. Brape reach? Brape lead? Brape Unit? Brape Sales?

Cemane nk set? Tu smua perlukan strategi. Strategi tu pulak, bergantung kepada apa yg kita nk.

Sebagai contoh :

1. Kalau nk target Reach :

Iklan run 24 jam > Dapat 1000+- reach

2. Respon Rate (RR) yg baik :

Mesti 3% atau lebih. Cara kira ;

Jumlah response/klik X 100

Dan sbgainya…

So, Set kan goal dan benchmark. Ape yg korang nk achieve. Xde goal@benchmark, BAHAYA!

SOALAN 2 : ADAKAH SAYA TELAH GUNAKAN JENIS IKLAN YANG BETUL@TEPAT?

Untuk jwb soklan ni, ada 2 perkara yg perlu diambil kira :

1. Cara iklan dibuat(boost button atau Create Ads Tool).

2. Ads Placement

Pilihan 2 point kt atas ni, sdikit sbyk menentukan PERFOMANCE dan KOS iklan korang.

Sifufbads cuba explain secara ringkas kt bawah ni, baca ya?

Untuk point no.1,

BOOST POST BUTTON – Prosnya,Nak mudah mmg tekan je button boost post tu. Tp itu terbaik kalau nk target fans sendiri je terus. Lebih cepat. Tp, kdg2, ada features atau setting iklan yg default, hanya boleh anda set gunakan ads tools, contoh mudah, lokasi. X caye? Ce explore..

CREATE ADS TOOLS – Untuk tools ni, ianya lebih detail dan efektif, in term of demographic setting, bidding dan lain2. Xkiralah sama ada boost post atau promote page.

Setting iklan yg baik, dapat menentukan level engagement pada iklan korang.

Lebih tinggi engagement, lebih tinggi organic reach yg bakal anda dapat. Paham ke?

Untuk Point no.2,

PLACEMENT – Bab ni, kalau x hati2, anda akan menanggung kos iklan yg ‘mencanak’. Haha..

Hasil dr kajian dan pengalaman Sifufbads, secara random(bertanya,questioanire etc), spesifik (ads) dan juga melalui Aundience Insight, ada beberapa point penting yg boleh diambil.

Setakat ni, placement yg terbaik adalah placement MOBILE. Yes, Mobile, henpon dan yang seangkatan dengannya.

Kenapa? 1st, org paling byk bukak & lyn fb gunakan handphone. X caya? Ce tengok kt kedai makan ke, kt stesen bas ke, komuter ke, dan cuba try test skodeng mereka, tengok apa kt handphone? InsyaAllah, pesbuk la yg mereka tgh tengok.

So, logiknya, semakin ramai org yg guna handphone utk buka fb, semakin tinggi kemungkinan iklan anda utk dilihat, jika anda setkan ke placement mobile.

Dan semakin ramai org yg lihat iklan anda, insyaAllah, average cost yg bakal anda dapat, jd lebih rendah.

Tapi, bukan bermaksud, placement yg lain tu x bagus. Smuanya bagus. Cuma, yg TERbagus adalah, placement mobile.

SOALAN 3 : AYAT IKLAN YANG SAYA BUAT, BERKESAN ATAU TIDAK?

Bila nk mulakan fasa optimization, antara yg terawal yg wajib anda lihat adalah COPYWRITING.

Copywriting ni, umpama..

Dialog kita bercakap dgn customers…

Kalau awal2 dah lemau, xde emosi, mmg selamat jalan romeo la ye kawan2?

Cuba tanya kt diri sendiri sekarang,

“HEADLINE YG AKU BUAT NI, ORG BACA AKAN PAHAM KE X?”

Kalau jawapannya YA, tahniah. Kalau ‘TIDAK’, tu masalah. Terlalu berbunga, terlalu double meaning smpai org xpaham, mmg masalah.

Tu belum sebut bab copywriting beremosi. Isy.. banyakla.. Tp ni Sifufbads nk bg tips simple. Coywriting anda, especially Headline dan Intro, mesti ada elemen T.O.P.U.P.

Ye TOPUP.. Bukan topup henpon tu..

Amende tu? Ni baca :

T – Testimoni
O – Offer
P – Problem
U – USP
P – People’s motivation

Ayat2 yg mengandungi salah satu atau lebih elemen kt atas ni, insyaAllah akan dpt pikat hati audiens. Dan.. Byk tips Sifufbads dh share kan. Korang boleh klik kt link bwh ni :

SOALAN 4 : ADAKAH GAMBAR IKLAN SAYA NI DAPAT ‘TANGKAP’ MATA AUDIENCE?

Jawapan pada soalan ni mudah, cuba anda sendiri tengok, menarik ke x? Faham ke message yg nk disampaikan. Kendian tanya juga pada org lain. ISteri ke, suami ke, anak2, ibu, bapa, adek, kakak, staf, kengkawan smuala!

Lihat apa komen mereka.

Gmbar yg baik ialah yg ada emosi..

Contoh, gambar iklan beremosi, gmbar model cantik, gmbar anak kecil, gmbar gembira, gmbar makanan yg nampak sedap, dan lain2..

Gmbar juga, mesti relevan..

Relevan dgn ayat.. Relevan dgn audiens..

ok?

SOALAN 5 : SAYA NAK DAPAT CPC RENDAH ATAU NAK BUAT SALES?

Ha.. Mestilah nk dua2 skali kan? Ramai peniaga di fb, sama ada baru atau lama, kdg2 terlalu obses utk mendapatkan cost iklan yg rendah, smpai terlupa main reason buat fesbuk ads. Iaitu generate sales..

Split test je kojenye tiap2 hari..

Setuju?

Sifufbads xdelah kata xboleh pulak buat split test byk2 dan cuba dapatkan cost yg rendah.. Bagus.. Bukan xbagus..

Bahkan Sifufbads sendiri mmg DIE HARD FANS buat split test.. hehe

Cuma on top of that, making sales is more important..

Lainlah kalau masih xdpt cost & juga respon yg betul2 bagus. Tu mmg kena usaha buat split test, try and adjust. Buat dgn cepat! BUAT SAMPAI JADI!

Cuma jgn lari dari tujuan asal buat facebook ads, BUAT SALES!

Pehe dop?

Amacam? Dah ty 5 soalan ni kt diri sendiri? Rasa terkono kt dahi x? Kalau terkono, bagus. Maksudnye anda telah belajar sesuatu… TAH NI AH!

Skang ni, share kt kawan2 korang.. Biar diorg plak terkono.. tau?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Abdul Ghani Bin Izram says:

    Assalamualaikum Sifu2, nak tanya betul ni, saya join MLM jual produk seperti score A, boleh ke jual produk mcm tu melalui platform online? Sbb leaders ckp produk ni x dpt dijual scara online kerana function dia trlalu advanced & perlukan face 2 face explanation.. kerana itu sistem yang diwujudkan adalah menjemput prospek hadir ke pejabat untuk taklimat..

    Jika Sifu2 merasakan ianya boleh, saya ingin tanya soal kelas dengan sifufbads, & bolehkah pembayarannya dilakukan selepas saya mendapat hasil.. kerana sekarang ni kalau pakaian masuk dlm mesin basuh sekalipun, masih juga poket tu kering XD

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..