7 Kelebihan Power Editor

7 kelebihan power editor

Power Editor mempunyai beberapa kelebihan yang tidak ada pada Advert Manager. Di sini saya berikan anda 7 kelebihan Power Editor yang boleh anda gunakan untuk beriklan di Facebook;

#1: Buat Iklan Post Lama

Dengan Power Editor, anda boleh pilih dan paparkan post iklan anda yang lama di News Feed. Ini memudahkan anda untuk memaparkan semula post iklan lama yang mempunyai conversion rate yang tinggi.

Buat iklan post lama

#2: Unpublished Post

Unpublished post atau Dark Post adalah post yang hanya muncul dalam News Feed tetapi tidak muncul dalam fanpage anda. Dengan fungsi ini, anda akan dapat buat post iklan tanpa perlu buat post dahulu di fanpage .

Anda juga dapat buat pelbagai jenis post dengan gambar, ayat dan masa yang berbeza. Ini dapat mengelakkan fanpage anda dipenuhi dengan post iklan.

Unpublished Page Post

#3: Duplicate Campaign, Ads Set, Ads

Dengan fungsi Duplicate, anda boleh buat seberapa banyak salinan post iklan anda yang baru atau lama. Post yang boleh anda duplicate adalah Campaign, Ads Set dan Ads. Anda juga tidak perlu lagi setting dan buat semula post iklan yang baru. Bagi anda yang selalu buat split test, fungsi ini sangat menjimatkan masa anda.

duplicate ads_2

#4: Schedule Ads

Dengan fungsi Schedule Ads, anda boleh jadualkan iklan anda untuk keluar pada waktu atau tempoh tertentu. Contohnya, anda boleh jadualkan iklan anda pada ‘pukul 8 pagi sehingga 9 malam pada hari kerja’ atau ‘pukul 10 pagi sehingga 11 pagi pada hujung minggu’.

Jadi, anda tidak perlu lagi monitor iklan anda setiap masa. Anda boleh stop atau run iklan anda tanpa perlu duduk depan PC. Fungsi ini sangat berguna untuk anda yang selalu sibuk dengan aktiviti luar.

schedule ads

#5: Daily Unique Reach

Power Editor mempunyai fungsi baru yang hebat iaitu Daily Unique Reach. Anda boleh jumpa fungsi ini di bahagian menu Advert Sets. Pada ruangan Optimization & Pricing, anda perlu tukar Post Engagement ke Daily Unique Reach.

Terlebih dahulu, anda perlu tetapkan jumlah Pricing untuk sasarkan post iklan anda kepada 1,000 audiens. Fungsi ini dapat menjimatkan kos iklan anda kerana anda boleh dapatkan reach yang tinggi tanpa perlu naikkan daily budget. Ini bermakna, post iklan anda hanya akan dilihat sekali sahaja oleh setiap 1000 audiens dalam sehari.

Bid for Reach

#6: Save Audiences

Satu lagi fungsi baru yang menarik dalam Power Editor adalah fungsi Saved Target Group. Fungsi ini memudahkan anda untuk setting jenis audiens yang anda mahu sasarkan tanpa perlu buat post iklan terlebih dahulu. Anda juga boleh gunakan save audiences ini untuk post iklan anda yang lain.

Saved Audience

#7: Campaign Tags

Bagi anda yang banyak buat campaigns dalam Facebook Ads, anda wajib guna fungsi ini. Dalam Advert Manager, anda tidak dapat menyusun campaigns iklan mengikut kategori yang anda mahu. Dalam Power Editor, fungsi Campaign tags dapat memudahkan anda menyusun campaign iklan dalam bentuk group. Anda akan dapat menguruskan campaign iklan anda dengan lebih baik.

Selepas anda buat beberapa campaigns, anda boleh pilih dan tag campaign tersebut dengan nama yang sesuai. Setelah tags ditambah pada campaign, folder untuk setiap tag akan dipaparkan di bahagian Filter by Tags. 

campaign tags step

Ini hanya antara beberapa kelebihan yang ada pada Power Editor, ada banyak lagi fungsi-fungsi baru yang boleh anda cuba.

Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Anuar says:

    Terima kasih di atas perkongsian info.. Boleh apply di fanpage saya nanti..

  2. deeno says:

    Terima kasih sifu ye atas info ni. Banyak membantu

  3. Assalam Sifu Jamal,

    Saya ada student Chapter F lepas. Saya nak tanya. Most of saya punye ads ialah website klik dan WCA. Jadi akan ada banyak perbezaan ke bila saya guna Power Editor berbanding teknik biasa yang saya guna sekarang ?]

    Wassalam.

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • MAIN REKOD PUN BOLEH MENANG?   Haaa korang mesti
  • Boss boss jugak tapi ada masanya nak jadi customer jugak
  • Nak tak jika SifufBads nak buat SPECIAL LIVE yang akan
  • Pernah tak korang baca posting bebisnes ni mcm baca surat
  • Sesambil revise buku branding ni SifufBads teringat pulak satu kisah
  • Macam mana nak yakinkan org beli produk kita kalau org
  • Bukan senang nak senang dan bukan susah nk senang
  • Layannn??? Takkan nak layan hari2 sifu???   Sabar2maksud kena
  • Setuju tak kalau SifufBads ckp sbb ketakutan dlm diri byk
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!