Cara Guna ‘Audience Insight’ Untuk Usahawan Facebook

Cara Guna 'Audience Insight' Untuk Usahawan Facebook

Adakah anda sedang mencari tool yang boleh membantu anda bina iklan untuk sasarkan pada targetted audiens?

Saya syorkan anda gunakan Facebook Audience Insight untuk dapatkan lebih banyak maklumat mengenai sasaran audiens anda seperti demographic, page likes, location dan lain-lain.

Dalam artikel ini, saya akan tunjukkan pada anda bagaimana menggunakan Facebook Audience Insight..

#1: Pilih Audiens

Anda boleh jumpa menu Audience Insight di sidebar Ad Manager..

1

Kemudian, akan keluar pop up seperti ini..

2

Anda boleh pilih 2 jenis audiens;

  • Everyone on Facebook – Audiens seluruh pengguna Facebook.
  • People connected to your page – Audiens yang like fanpage anda.

#2: Bina Audiens

3

Anda boleh filter di bahagian kiri sidebar berdasarkan data berikut;

  • Custom Audience – Maklumat mengenai custom audience anda akan. Ini termasuk list emel, no. telefon, UID dan website custom audience.
  • Location – Masukkan negeri/bandar.
  • Age and Gender – Tapis umur dan jantina berdasarkan objektif anda.
  • Interests – Fokus pada interest tertentu.
  • Connections – Tapis audiens berdasarkan fans atau tidak.
  • Advanced (Demographics/Behaviors) – Kurang berguna untuk pengguna Malaysia.

#3: Bandingkan Audiens

1) Demographics

Dalam audience insights, anda boleh lihat data audiens dalam 6 kategori utama;

  • Age and Gender – Maklumat umur dan jantina dari profile pengguna Facebook. Maklumat yang dipaparkan hanya untuk audiens yang berumur 18 tahun ke atas.

demographic

  • Lifestyle – Maklumat ini hanya dipaparkan untuk penduduk US sahaja.
  • Relationship status – Maklumat mengenai status hubungan pengguna Facebook.

relationship status

  • Education level – Tahap Pendidikan yang dimiliki oleh pengguna Facebook.

education level

  • Job title – Industri pekerjaan pengguna Facebook.

job title

2) Page likes

  • Top categories – Maklumat ini berdasarkan interest yang disukai di Facebook dalam kategori yang berbeza.

page likes

  • Page likes – Maklumat ini berdasarkan fanpage likes pengguna Facebook yang relevan dengan audiens anda.

page likes

3) Location

Lokasi dipecahkan kepada 3 subkategori;

  • Top cities – Kebanyakkan audiens anda dari bandar mana?

location

  • Top countries – Audiens anda dari negara mana?

top countries

  • Top languages – Apa bahasa utama yang digunakan oleh audiens anda?

top languages

4) Activity

  • Frequency of Activities – Berapa kali audiens anda buat tindakan seperti like page, like/share/comment post , atau klik iklan dalam tempoh 30 hari lepas.

activity

  • Device users – Apa gadget yang kerap digunakan oleh audiens anda? Guna Desktop atau Mobile?

device users

5) Household – Buat masa ini, fungsi ini hanya boleh digunakan di US sahaja.

6) Purchase – Buat masa ini, fungsi ini hanya boleh digunakan di US sahaja.

#4: Sasaran Audiens

Ok, selepas anda dah dapat semua data mengenai audiens yang anda mahukan, sekarang, anda perlu save data tersebut. Klik menu ‘Save‘..

save audience

Tulis nama audiens anda pada Audience Name, kemudian klik butang ‘Save‘..

save audience

Selepas save, anda boleh gunakannya untuk buat iklan. Klik butang ‘Create Ads‘. Anda boleh pilih sama ada nak guna Ad Create Tool atau Power Editor..

create ads 2

Audiens yang anda save tadi juga akan disimpan di bahagian ‘Audience‘..

audience 3

Itu sahaja cara nak gunakan Audience Insight.

Senang jer nak guna tool ni.. tapi, tak semua pengguna Facebook boleh gunakan fungsi Audience Insight ini lagi. Jadi, jangan terkejut jika anda tak jumpa fungsi ini di bahagian Ad Manager anda.

Orite, selamat mencuba!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. abg hensem says:

    Kalo tiada dalam ads manager macam mana nak buat sifu?
    nk kena tanya facebook ke?

    1. tak perlu tanya pun takper.. sbb fungsi ni akan muncul juga nanti

      1. montana says:

        baru nak tanya..heheh..terima kasih tuan

  2. Zalida Hanim Zakaria says:

    ….tak semua pengguna Facebook boleh gunakan fungsi Audience Insight ini lagi. Jadi, jangan terkejut jika anda tak jumpa fungsi ini di bahagian Ad Manager anda.

    Nape x boleh jumpa fungsi ni tuan?

    Lagi satu nak tanya, laman web tu fanpage yg kita create ke?

    tk.

    1. fungsi ini akan ada juga kat semua akaun, jd kak zalida tak perlu risau. Fungsi ni bukan dari fanpage, tp perlu ada fanpage.. baru fungsi ni muncul kat sidebar kanan ad manager tu..

      kat fanpage tu pun ada fungsi lebih kurg cmni, namanya page insight..

  3. Syafiq Fahmi says:

    Biasa Audience Insight ni akan muncul lepas beberapa lama anda menggunakan FB Page dan FB Ads…

    Kalau baru register FB Page first time ….memang xkan jumpa Audience Insight ni..

    P.s. : Nak buat minisite? Klik disini >> http://www.minisitekosrendah.com

  4. Audience Insight ini hanya available utk page yang pilih bahasa “English (US)” sahaja.

    Caranya mudah sahaja, buka balik setting page anda, ubah bahasa anda kepada “English (US)” dan tadaaaa…Audience Insight akan dihadiahkan kepada anda .

    Please Help me to increase my page LIKE at https://www.facebook.com/planetcoway?ref=hl.

    LIKE US. Thank you.

    Assalamualaikum.

    1. Jap, jap, jap…

      Sebelum itu, saya lupa nak bagitau..page anda mesti ada sekurang2nya 100 LIKES barulah audience insight ni dibuka kepada anda.

      1. terima kasih atas perkongsian tuan 🙂

        1. Faizah says:

          FB page saya dah ada 1000++ likes
          Tapi bila saya edit2 bahagian audience insight ni, keluar pop up “you have selected an audience of fewer than 1000 people”

          Macam mana ye sifu?

  5. […] –> Cara Guna ‘Audience Insight’ Untuk Usahawan Facebook […]

  6. dannia says:

    Assalamualaikum,maaf bertanya..
    saya telah tukarkan bahasa ke bahasa english(us) tetapi masih tiada lagi audience insight. mohon pencerahan tuan.

  7. syed says:

    salam nak tanya…
    audience insight ni data yg kelua hasil dari friendlist kita ke seluruh pengguna fb?

  8. mohamad hafiz says:

    salam sifu….saya pun x ada audience insight nie kat page sy atau fanpage sy…puas dah cari memang x de walaupun fanpage saya dah melebihi 100 like…harap dapat membantu…

  9. mohamad hafiz says:

    satu lg sifu ada bgtau…sya dah cuba buat kat fanpage insight tp x sama apa yang ditunjukkan seperti di atas

  10. asalamualaikum…sifu, sy nak tanye ni, sy bisnes kad kahwin, ni kali kedua sy create boost, knp mostly Audience dari pengguna yang tak sepatut nye…bukan target Audience yg saya buat..

  11. saya sebelom ni dah pernah guna fungsi ni

  12. Kalau tak cukup data macam mana nak buat sifu?
    1 page saya ada 4k likes (ProTech Supply)
    1 lagi page 250 baru buat (khaidin academy)

    Yang protech supply ada la sikit2 data.

    Tapi mcm mana saya nak tau target audience untuk page khaidin academy??

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Bila bergelar founder bisnes niBanyak hati yang kena dijagaDari atas
  • Ramai usahawan diuji teruk dlm bisnes Buat apapun tak menjadi
  • MILLIONAIRE FOUNDER DARI UIA   Penat2 bljr UIA 6
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Utk tingkatkan kredibiliti dan trust di kedai online andaAnda kena
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
  • Ini umiemanis Dia merupakan founder pada butik imanishijab yg tersohor
  • Jika dulu dia dah bantu naikkan produk mak nya secara
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!