Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam “Ilmu Copywriting”

Diterbitkan pada Feb 26, 2016 oleh

4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam

Anda dah pening kepala nak tulis ayat iklan yang menjual? Belum start tulis lagi pun dah sakit kepala?

Jadi, anda kena baca ilmu copywriting ni!

Apa dia copywriting ni?

Copywriting lebih mudah dikenali sebagai ayat jualan/ayat promosi/ayat memujuk pelanggan/ayat pukau pelanggan atau apa saja dengan objektif mempengaruhi prospek, dan seterusnya membuatkan mereka bertindak. Dan sudah pasti, tindakan yang dimahukan adalah MEMBELI!

Di sini, saya kongsikan sedikit ilmu copywriting yang boleh membantu anda.

Sebelum anda bermula dalam penulisan copywriting FB ADS ini, 4 perkara yang anda perlu tahu adalah;

  1. MENARIK PERHATIAN PROSPEK
  2. MEMPENGARUHI EMOSI PROSPEK
  3. MEYAKINKAN PROSPEK
  4. MEMBUATKAN PROSPEK BERTINDAK

Apa yang dimaksudkan 4 perkara ini?

Saya akan terangkan satu per satu di bawah…

#1: MENARIK PERHATIAN PROSPEK

Dalam mana-mana medium pemasaran, online atau offline, adalah penting untuk si penjual menarik perhatian prospek mereka terlebih dahulu sebelum mula menjual.

Ayat tarik perhatian juga dipanggil ayat “PEMANGGIL PROSPEK”..

Anda biasa pergi pasar malam? Pernah lihat orang menjual? Apakah cara mereka gunakan untuk tarik perhatian orang ramai? Sebagai contoh, ayat pemanggil yang pernah saya dengar adalah;

.. “KASI RAPAT, KASI RAPAT, RAHSIA MINYAK HAIWAN AJAIB INI AKAN BANTU ANDA”. (ayat si penjual ubat)

.. “DIPILIH, DIPILIH, DIPILIH” (ayat penjual baju bundle)

.. “AIR! AIR! AIR! AIR DIBUAT DARI AIR DIMASAK. AIR BANDUNG ADA, AIR LECEY ADA!” (penjual air)

.. “JAM LELONG, JAM LELONG, JAM LELONG! TAHAN AIR PUNYA!” (si penjual jam lelong (saya la pada sewaktu masa lampau)

Itulah contoh-contoh ayat-ayat pemanggil di pasar malam.

Dengan menggunakan ayat-ayat pemanggil seperti ini, mereka dapat menarik perhatian prospek mereka untuk datang ke ruang niaga mereka.

Jadi, dalam FB Ads bagaimana?

Dalam page post ads, ayat tarikan ini diletakkan di barisan paling awal ayat post. Ianya dipanggil, HEADLINE.

HEADLINE ini adalah item ke-2 yang dilihat oleh audiens selepas gambar post. Headline ini antara fungsi utamanya adalah menarik perhatian audiens untuk membaca ayat post yang seterusnya. Untuk menarik perhatian audiens, headline yang baik perlu mengambil masa 3-5 saat untuk audiens membacanya.

Untuk menarik perhatian audiens dalam masa 3-5 saat ini, penggunaan headline perlulah;

  • Menggunakan ayat yang mudah difahami, pendek tapi padat.

Dalam marketing, ayat yang kita gunakan mestilah SIMPLE dan MUDAH DIFAHAMI.

Sebagai contoh;

“MUKA AWAK BERJERAGAT? ” adalah lebih mudah difahami berbanding “JIKA MUKA ANDA BERJERAGAT, PRODUK INI MEMANG SANGAT SESUAI UNTUK ANDA UNTUK HILANGKAN JERAGAT ANDA”. Ayat headline yang panjang boleh membuatkan peraturan 3-5 saat tidak dapat dipenuhi.

  • Gunakan HURUF BESAR, beserta SIMBOL.

Penggunaan besar membuatkan headline kelihatan seperti tajuk, tajuk iklan. Ianya dapat membezakan antara mesej yang ditulis dengan headline. Jika anda gunakan huruf kecil, headline anda kelihatan sebahagian daripada isi kandungan ayat iklan anda. Penggunaan simbol membantu menarik perhatian audiens untuk membaca HEADLINE iklan anda.

  • Letakkan mesej utama iklan anda di headline.

Jika iklan anda menjual ubat kurus sebagai contoh, anda perlu letakkan mesej utama iklan anda.

Contohnya,

“RAMAI NAK KURUS, TAPI TAK TAHU CARA BETUL”, (mesejnya – untuk perkenalkan produk kurus badan yang betul, terbukti berkesan),

“FORMULA BUANG LEMAK 30 HARI TERBONGKAR”, (mesej iklannya – ingin menjual produk yang mampu bakar lemak dalam tempoh waktu tertentu),

“OFFER HEBAT, PRODUK TUMBUH RAMBUT AAAA”. (mesejnya – ingin menjual produk tumbuh rambut (buat yang bermasalah) dengan harga offer),

“MONA BERJAYA BUANG LEMAK 10KG!” (mesejnya – dapatkan produk ini, ada testimoni yang terbukti berkesan akan penggunaan produk kuruskan badan ni).

  • Headline adalah berkaitan dengan gambar yang digunakan.

Ada orang, promosikan produk kurus, tapi guna gambar monyet comel, kan tak berkaitan tu. Ingat! gambar adalah item no. 1 yang audiens akan lihat. Selepas itu, barulah headline. Dan headline perlulah RELEVAN dengan gambar!

  • Penggunaan ayat-ayat AJAIB, UNIK.

Hahaha, yang ni, anda boleh pikirkan apa-apa ayat yang anda rasa AJAIB, yang mampu tarik perhatian audiens.

Contohnya,

“MANE NAK CARI “KUIH KOCI MELETOP KG PAK ABU” NI? Ayat ajaibnya adalah “MELETOP” dan ayat uniknya “KG PAK ABU”

Itulah antara tips-tips yang boleh anda gunakan dalam penulisan headline bagi tujuan menarik perhatian audiens.

#2: MEMPENGARUHI EMOSI PROSPEK

Menurut kajian, antara faktor utama yang membuatkan orang membeli adalah disebabkan EMOSI. Jadi, dalam FB ADS marketing, anda juga perlu mempengaruhi emosi prospek. Bagaimana mempengaruhi prospek dalam penulisan ayat post anda?

Di sini, saya berikan tips mudah.

  • Anda boleh masukkan senarai masalah prospek, senarai kelebihan produk, ciri-ciri produk dan juga manfaat produk kepada pengguna. Di sini, anda telah memberikan info secukupnya kepada prospek.
  • Situasi masalah juga anda boleh masukkan. Case study, sebagai contoh! Ini akan membawa minda prospek ke dalam situasi yang diceritakan. Seolah-olah mereka juga sedang merasainya.
  • Testimoni juga mampu pengaruhi emosi prospek untuk membeli. Semakin banyak testimoni, semakin membuak-buak emosi prospek untuk membeli. Orang lain dah guna produk tersebut, dan berjaya. Ianya secara terus mempengaruhi emosi prospek untuk turut mencuba produk yang anda iklankan.
  • Demo, cara guna produk juga mampu pengaruhi prospek. Jadi, jika perlu, anda boleh masukkan juga url video demo produk anda dalam copywriting iklan. Demo membantu prospek untuk rasai pengalaman menggunakan produk!

Itu saja serba sedikit tentang bagaimana mempengaruhi emosi prospek dalam copywriting.

#3: MENYAKINKAN PROSPEK

Untuk meyakinkan prospek untuk membeli, ada beberapa tips boleh diikuti.

  • Anda boleh letakkan jaminan seperti warranty, kelulusan pihak berkuasa, jaminan refund, jaminan keberkesanan. Pastikan jaminan anda benar-benar tulen ya 🙂
  • Masukkan koleksi testimoni. Bukan bermaksud anda perlu masukkan semuanya, tapi anda boleh berikan url ke koleksi testimoni produk anda. Lebih banyak testimoni yang tulen, memang lebih meyakinkan.
  • Anda boleh masukkan no. phone anda/alamat pejabat/kedai untuk tingkatkan keyakinan prospek untuk membeli. Ada no. phone, mereka biasanya lebih yakin!

Ada banyak cara lagi untuk yakinkan prospek, tapi yang di atas antara yang boleh anda terus praktikkan. Memang berkesan..

#4: MEMBUATKAN PROSPEK BERTINDAK

Ha, ini antara paling susah! Nak suruh prospek bertindak membeli, bukan senang tau!

Untuk membuatkan prospek bertindak untuk membeli dengan segera, anda boleh gunakan tips-tips berikut;

  • Berikan tawaran kepada prospek.

Dalam copywriting, anda perlu tawarkan sesuatu yang prospek rasa nak cepat membeli. Kalau mereka tak beli dari anda, mereka rugi!

Contohnya, diskaun harga, freegift, bonus dll. Almaklumlah, siapa yang tak suka dengan offer. Sememangnya offer mampu buatkan prospek tertarik untuk membeli dengan segera.

  • Masukkan scarcity factor.

Scarcity factor adalah faktor yang mampu takutkan prospek yang mana mereka mungkin takut stok habis, offer tamat, dll.

Sebagai contoh ayat yang ada ‘scarcity factor’,

“HARI NI MEMANG ADA STOK LAGI, TAPI ESOK BELUM DIJAMIN ADA. SEKARANG KAMI TERIMA TEMPAHAN BERTALI ARUS)

  • Beri jaminan bahawa pembelian prospek adalah berbaloi.

Berbaloi dari segi harga, dan keberkesanannya.

Contoh,

“DIJAMIN MASALAH KUTU ANAK ANDA SELESAI DALAM MASA 24 JAM SELEPAS GUNAKAN PRODUK INI. JIKA TAK BERKESAN, KAMI PULANGKAN WANG ANDA KEMBALI. ANDA HANYA BERBELANJA RM3.33 SEHARI UNTUK UBAT KUTU YANG TAHAN 1 BULAN INI”

  • Arahan untuk prospek bertindak.

Nak suruh mereka CALL? SMS? KLIK ORDER FORM ? DATANG KEDAI?

Anda perlu arahkan mereka bertindak. Anda dah tarik mereka, anda dah mainkan emosi mereka, anda dah yakinkan mereka, kini tugas utama anda adalah mengarahkan mereka bertindak.

PENTING: Arahan tindakan ini perlu jelas, mudah dijumpai, dan mudah dibaca!

Cara mana berkesan?

…SMS?

…CALL?

…WEB?

…PM?

Anda sendiri perlu TEST. Lain produk, lain harga, lain pelanggan, lain paparan iklan, lain caranya.

.

Ok, begitulah tips tak seberapa dari kami untuk anda semua.

SEBAGAI KESIMPULAN…

Dalam copywriting, inilah antara elemen utama yang perlu anda ambilkira dalam penulisan ayat post iklan anda. Mula-mula, tarik perhatian, kemudian mainkan emosi, yakinkan mereka dan akhir sekali arahkan mereka bertindak.

Anda rasa ianya bermanfaat? Anda boleh guna! Tak nak guna pun takde masalah. Hanya perkongsian, bukannya arahan untuk anda follow..

Komentar (23)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!