4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam “Ilmu Copywriting”

4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam

Anda dah pening kepala nak tulis ayat iklan yang menjual? Belum start tulis lagi pun dah sakit kepala?

Jadi, anda kena baca ilmu copywriting ni!

Apa dia copywriting ni?

Copywriting lebih mudah dikenali sebagai ayat jualan/ayat promosi/ayat memujuk pelanggan/ayat pukau pelanggan atau apa saja dengan objektif mempengaruhi prospek, dan seterusnya membuatkan mereka bertindak. Dan sudah pasti, tindakan yang dimahukan adalah MEMBELI!

Di sini, saya kongsikan sedikit ilmu copywriting yang boleh membantu anda.

Sebelum anda bermula dalam penulisan copywriting FB ADS ini, 4 perkara yang anda perlu tahu adalah;

  1. MENARIK PERHATIAN PROSPEK
  2. MEMPENGARUHI EMOSI PROSPEK
  3. MEYAKINKAN PROSPEK
  4. MEMBUATKAN PROSPEK BERTINDAK

Apa yang dimaksudkan 4 perkara ini?

Saya akan terangkan satu per satu di bawah…

#1: MENARIK PERHATIAN PROSPEK

Dalam mana-mana medium pemasaran, online atau offline, adalah penting untuk si penjual menarik perhatian prospek mereka terlebih dahulu sebelum mula menjual.

Ayat tarik perhatian juga dipanggil ayat “PEMANGGIL PROSPEK”..

Anda biasa pergi pasar malam? Pernah lihat orang menjual? Apakah cara mereka gunakan untuk tarik perhatian orang ramai? Sebagai contoh, ayat pemanggil yang pernah saya dengar adalah;

.. “KASI RAPAT, KASI RAPAT, RAHSIA MINYAK HAIWAN AJAIB INI AKAN BANTU ANDA”. (ayat si penjual ubat)

.. “DIPILIH, DIPILIH, DIPILIH” (ayat penjual baju bundle)

.. “AIR! AIR! AIR! AIR DIBUAT DARI AIR DIMASAK. AIR BANDUNG ADA, AIR LECEY ADA!” (penjual air)

.. “JAM LELONG, JAM LELONG, JAM LELONG! TAHAN AIR PUNYA!” (si penjual jam lelong (saya la pada sewaktu masa lampau)

Itulah contoh-contoh ayat-ayat pemanggil di pasar malam.

Dengan menggunakan ayat-ayat pemanggil seperti ini, mereka dapat menarik perhatian prospek mereka untuk datang ke ruang niaga mereka.

Jadi, dalam FB Ads bagaimana?

Dalam page post ads, ayat tarikan ini diletakkan di barisan paling awal ayat post. Ianya dipanggil, HEADLINE.

HEADLINE ini adalah item ke-2 yang dilihat oleh audiens selepas gambar post. Headline ini antara fungsi utamanya adalah menarik perhatian audiens untuk membaca ayat post yang seterusnya. Untuk menarik perhatian audiens, headline yang baik perlu mengambil masa 3-5 saat untuk audiens membacanya.

Untuk menarik perhatian audiens dalam masa 3-5 saat ini, penggunaan headline perlulah;

  • Menggunakan ayat yang mudah difahami, pendek tapi padat.

Dalam marketing, ayat yang kita gunakan mestilah SIMPLE dan MUDAH DIFAHAMI.

Sebagai contoh;

“MUKA AWAK BERJERAGAT? ” adalah lebih mudah difahami berbanding “JIKA MUKA ANDA BERJERAGAT, PRODUK INI MEMANG SANGAT SESUAI UNTUK ANDA UNTUK HILANGKAN JERAGAT ANDA”. Ayat headline yang panjang boleh membuatkan peraturan 3-5 saat tidak dapat dipenuhi.

  • Gunakan HURUF BESAR, beserta SIMBOL.

Penggunaan besar membuatkan headline kelihatan seperti tajuk, tajuk iklan. Ianya dapat membezakan antara mesej yang ditulis dengan headline. Jika anda gunakan huruf kecil, headline anda kelihatan sebahagian daripada isi kandungan ayat iklan anda. Penggunaan simbol membantu menarik perhatian audiens untuk membaca HEADLINE iklan anda.

  • Letakkan mesej utama iklan anda di headline.

Jika iklan anda menjual ubat kurus sebagai contoh, anda perlu letakkan mesej utama iklan anda.

Contohnya,

“RAMAI NAK KURUS, TAPI TAK TAHU CARA BETUL”, (mesejnya – untuk perkenalkan produk kurus badan yang betul, terbukti berkesan),

“FORMULA BUANG LEMAK 30 HARI TERBONGKAR”, (mesej iklannya – ingin menjual produk yang mampu bakar lemak dalam tempoh waktu tertentu),

“OFFER HEBAT, PRODUK TUMBUH RAMBUT AAAA”. (mesejnya – ingin menjual produk tumbuh rambut (buat yang bermasalah) dengan harga offer),

“MONA BERJAYA BUANG LEMAK 10KG!” (mesejnya – dapatkan produk ini, ada testimoni yang terbukti berkesan akan penggunaan produk kuruskan badan ni).

  • Headline adalah berkaitan dengan gambar yang digunakan.

Ada orang, promosikan produk kurus, tapi guna gambar monyet comel, kan tak berkaitan tu. Ingat! gambar adalah item no. 1 yang audiens akan lihat. Selepas itu, barulah headline. Dan headline perlulah RELEVAN dengan gambar!

  • Penggunaan ayat-ayat AJAIB, UNIK.

Hahaha, yang ni, anda boleh pikirkan apa-apa ayat yang anda rasa AJAIB, yang mampu tarik perhatian audiens.

Contohnya,

“MANE NAK CARI “KUIH KOCI MELETOP KG PAK ABU” NI? Ayat ajaibnya adalah “MELETOP” dan ayat uniknya “KG PAK ABU”

Itulah antara tips-tips yang boleh anda gunakan dalam penulisan headline bagi tujuan menarik perhatian audiens.

#2: MEMPENGARUHI EMOSI PROSPEK

Menurut kajian, antara faktor utama yang membuatkan orang membeli adalah disebabkan EMOSI. Jadi, dalam FB ADS marketing, anda juga perlu mempengaruhi emosi prospek. Bagaimana mempengaruhi prospek dalam penulisan ayat post anda?

Di sini, saya berikan tips mudah.

  • Anda boleh masukkan senarai masalah prospek, senarai kelebihan produk, ciri-ciri produk dan juga manfaat produk kepada pengguna. Di sini, anda telah memberikan info secukupnya kepada prospek.
  • Situasi masalah juga anda boleh masukkan. Case study, sebagai contoh! Ini akan membawa minda prospek ke dalam situasi yang diceritakan. Seolah-olah mereka juga sedang merasainya.
  • Testimoni juga mampu pengaruhi emosi prospek untuk membeli. Semakin banyak testimoni, semakin membuak-buak emosi prospek untuk membeli. Orang lain dah guna produk tersebut, dan berjaya. Ianya secara terus mempengaruhi emosi prospek untuk turut mencuba produk yang anda iklankan.
  • Demo, cara guna produk juga mampu pengaruhi prospek. Jadi, jika perlu, anda boleh masukkan juga url video demo produk anda dalam copywriting iklan. Demo membantu prospek untuk rasai pengalaman menggunakan produk!

Itu saja serba sedikit tentang bagaimana mempengaruhi emosi prospek dalam copywriting.

#3: MENYAKINKAN PROSPEK

Untuk meyakinkan prospek untuk membeli, ada beberapa tips boleh diikuti.

  • Anda boleh letakkan jaminan seperti warranty, kelulusan pihak berkuasa, jaminan refund, jaminan keberkesanan. Pastikan jaminan anda benar-benar tulen ya 🙂
  • Masukkan koleksi testimoni. Bukan bermaksud anda perlu masukkan semuanya, tapi anda boleh berikan url ke koleksi testimoni produk anda. Lebih banyak testimoni yang tulen, memang lebih meyakinkan.
  • Anda boleh masukkan no. phone anda/alamat pejabat/kedai untuk tingkatkan keyakinan prospek untuk membeli. Ada no. phone, mereka biasanya lebih yakin!

Ada banyak cara lagi untuk yakinkan prospek, tapi yang di atas antara yang boleh anda terus praktikkan. Memang berkesan..

#4: MEMBUATKAN PROSPEK BERTINDAK

Ha, ini antara paling susah! Nak suruh prospek bertindak membeli, bukan senang tau!

Untuk membuatkan prospek bertindak untuk membeli dengan segera, anda boleh gunakan tips-tips berikut;

  • Berikan tawaran kepada prospek.

Dalam copywriting, anda perlu tawarkan sesuatu yang prospek rasa nak cepat membeli. Kalau mereka tak beli dari anda, mereka rugi!

Contohnya, diskaun harga, freegift, bonus dll. Almaklumlah, siapa yang tak suka dengan offer. Sememangnya offer mampu buatkan prospek tertarik untuk membeli dengan segera.

  • Masukkan scarcity factor.

Scarcity factor adalah faktor yang mampu takutkan prospek yang mana mereka mungkin takut stok habis, offer tamat, dll.

Sebagai contoh ayat yang ada ‘scarcity factor’,

“HARI NI MEMANG ADA STOK LAGI, TAPI ESOK BELUM DIJAMIN ADA. SEKARANG KAMI TERIMA TEMPAHAN BERTALI ARUS)

  • Beri jaminan bahawa pembelian prospek adalah berbaloi.

Berbaloi dari segi harga, dan keberkesanannya.

Contoh,

“DIJAMIN MASALAH KUTU ANAK ANDA SELESAI DALAM MASA 24 JAM SELEPAS GUNAKAN PRODUK INI. JIKA TAK BERKESAN, KAMI PULANGKAN WANG ANDA KEMBALI. ANDA HANYA BERBELANJA RM3.33 SEHARI UNTUK UBAT KUTU YANG TAHAN 1 BULAN INI”

  • Arahan untuk prospek bertindak.

Nak suruh mereka CALL? SMS? KLIK ORDER FORM ? DATANG KEDAI?

Anda perlu arahkan mereka bertindak. Anda dah tarik mereka, anda dah mainkan emosi mereka, anda dah yakinkan mereka, kini tugas utama anda adalah mengarahkan mereka bertindak.

PENTING: Arahan tindakan ini perlu jelas, mudah dijumpai, dan mudah dibaca!

Cara mana berkesan?

…SMS?

…CALL?

…WEB?

…PM?

Anda sendiri perlu TEST. Lain produk, lain harga, lain pelanggan, lain paparan iklan, lain caranya.

.

Ok, begitulah tips tak seberapa dari kami untuk anda semua.

SEBAGAI KESIMPULAN…

Dalam copywriting, inilah antara elemen utama yang perlu anda ambilkira dalam penulisan ayat post iklan anda. Mula-mula, tarik perhatian, kemudian mainkan emosi, yakinkan mereka dan akhir sekali arahkan mereka bertindak.

Anda rasa ianya bermanfaat? Anda boleh guna! Tak nak guna pun takde masalah. Hanya perkongsian, bukannya arahan untuk anda follow..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

    1. Wardah says:

      copywriting ini sgt mmbantu saya . terima kasih ?

  1. Amizi GTR says:

    Terbaik Tips Sifu Jamal Kali Ni..Hope Bab Ni Dpt Belajar Lebih Mendalam Di Finale MC Nanti Sifu.

  2. It really benefits! thanks so much !!

  3. fauzi al bertami says:

    Jazakallahu khaira..sifu. Byk sungguh ilmu yg saya sntiasa dpt… 🙂

  4. Deeno says:

    Terima kasih sifu atas ilmu mahal nih

  5. syamrayban says:

    Alhamdulillah, terima kasih sifu.ilmu mantap dan padat.

  6. Jumardi says:

    Alhamdulillah,, Terima kasih byk Tuan…

  7. tasha says:

    terbaik..membuatkan sy tersenyum..thanks

    1. Terima kasih Cikgu… yang tercari-cari sudah jumpa.

  8. Anisah says:

    Terima kasih atas perkongsian. Alhamdulillah.
    Semoga Allah murahkan rezeki.

  9. shazrina says:

    sifu ade ebok

  10. shazrina says:

    sgt menarik smp sy terrtarik

  11. Ismail says:

    Perkongsian yang agak menarik..walaupun nampak macam remeh tetapi sangat sangat berkesan untuj drive prospek..

  12. Cta Nawi says:

    Bestlah utk newbies cam Saya ni.. simple tapi sangat² membantu.. terima kasih banyak-banyak atas perkongsian ilmu..

  13. Suzanne Ismail says:

    Terbaik. Sgt membantu. Tq.

  14. Lin says:

    Sgt membantu. Tqvm

  15. Yaya says:

    Tq sifu. Sangat membantu

  16. Zam says:

    Ok x klu ayat copywriting di atas utk kegunaan bisnes affiliate tuan.

    1. SifuFBads says:

      copywriting ni sesuai utk semua jenis bisnes. Sbb ianya berkaitan dgn psikologi manusia. Kena kenal siapa audien sasaran kita. Baru mudah nk tulis ayat.

  17. aina says:

    bila baca ayat sifufbads nie memberi idea untuk buat ayat copywriting…

  18. Mala says:

    KAMBING UNTUK DIJUAL

    SAYA HENDAK MENJUAL KAMBING JAMNAPARI SECARA BORONG SEBANYAK 11 EKOR…HUBUNGI 0139789002 UNTUK HARGA…

  19. Aqwa says:

    Terima kasih sifu

  20. Kami adalah firma yang mengkhusus dalam pembiayaan dan pelaburan kewangan dan strategik yang kukuh di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia.

    Kami berhubung dengan individu, pelabur dan syarikat yang mencari bantuan kewangan dan pinjaman di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia.

    Kami menawarkan pinjaman cepat dengan syarat yang munasabah kepada individu yang ingin meminjam dana. Menawarkan pinjaman permulaan perniagaan, pinjaman penyatuan, pinjaman peribadi, pinjaman hartanah, semua dalam kepentingan 5% dengan tempoh maksimum 25years. Dengan pembiayaan 100%.

    Salam,
    Laird Boulden
    capitalsource Finance LLC
    financeinvest9@gmail.com
    capitalsource.com

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..