4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam “Ilmu Copywriting”

4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam

Anda dah pening kepala nak tulis ayat iklan yang menjual? Belum start tulis lagi pun dah sakit kepala?

Jadi, anda kena baca ilmu copywriting ni!

Apa dia copywriting ni?

Copywriting lebih mudah dikenali sebagai ayat jualan/ayat promosi/ayat memujuk pelanggan/ayat pukau pelanggan atau apa saja dengan objektif mempengaruhi prospek, dan seterusnya membuatkan mereka bertindak. Dan sudah pasti, tindakan yang dimahukan adalah MEMBELI!

Di sini, saya kongsikan sedikit ilmu copywriting yang boleh membantu anda.

Sebelum anda bermula dalam penulisan copywriting FB ADS ini, 4 perkara yang anda perlu tahu adalah;

  1. MENARIK PERHATIAN PROSPEK
  2. MEMPENGARUHI EMOSI PROSPEK
  3. MEYAKINKAN PROSPEK
  4. MEMBUATKAN PROSPEK BERTINDAK

Apa yang dimaksudkan 4 perkara ini?

Saya akan terangkan satu per satu di bawah…

#1: MENARIK PERHATIAN PROSPEK

Dalam mana-mana medium pemasaran, online atau offline, adalah penting untuk si penjual menarik perhatian prospek mereka terlebih dahulu sebelum mula menjual.

Ayat tarik perhatian juga dipanggil ayat “PEMANGGIL PROSPEK”..

Anda biasa pergi pasar malam? Pernah lihat orang menjual? Apakah cara mereka gunakan untuk tarik perhatian orang ramai? Sebagai contoh, ayat pemanggil yang pernah saya dengar adalah;

.. “KASI RAPAT, KASI RAPAT, RAHSIA MINYAK HAIWAN AJAIB INI AKAN BANTU ANDA”. (ayat si penjual ubat)

.. “DIPILIH, DIPILIH, DIPILIH” (ayat penjual baju bundle)

.. “AIR! AIR! AIR! AIR DIBUAT DARI AIR DIMASAK. AIR BANDUNG ADA, AIR LECEY ADA!” (penjual air)

.. “JAM LELONG, JAM LELONG, JAM LELONG! TAHAN AIR PUNYA!” (si penjual jam lelong (saya la pada sewaktu masa lampau)

Itulah contoh-contoh ayat-ayat pemanggil di pasar malam.

Dengan menggunakan ayat-ayat pemanggil seperti ini, mereka dapat menarik perhatian prospek mereka untuk datang ke ruang niaga mereka.

Jadi, dalam FB Ads bagaimana?

Dalam page post ads, ayat tarikan ini diletakkan di barisan paling awal ayat post. Ianya dipanggil, HEADLINE.

HEADLINE ini adalah item ke-2 yang dilihat oleh audiens selepas gambar post. Headline ini antara fungsi utamanya adalah menarik perhatian audiens untuk membaca ayat post yang seterusnya. Untuk menarik perhatian audiens, headline yang baik perlu mengambil masa 3-5 saat untuk audiens membacanya.

Untuk menarik perhatian audiens dalam masa 3-5 saat ini, penggunaan headline perlulah;

  • Menggunakan ayat yang mudah difahami, pendek tapi padat.

Dalam marketing, ayat yang kita gunakan mestilah SIMPLE dan MUDAH DIFAHAMI.

Sebagai contoh;

“MUKA AWAK BERJERAGAT? ” adalah lebih mudah difahami berbanding “JIKA MUKA ANDA BERJERAGAT, PRODUK INI MEMANG SANGAT SESUAI UNTUK ANDA UNTUK HILANGKAN JERAGAT ANDA”. Ayat headline yang panjang boleh membuatkan peraturan 3-5 saat tidak dapat dipenuhi.

  • Gunakan HURUF BESAR, beserta SIMBOL.

Penggunaan besar membuatkan headline kelihatan seperti tajuk, tajuk iklan. Ianya dapat membezakan antara mesej yang ditulis dengan headline. Jika anda gunakan huruf kecil, headline anda kelihatan sebahagian daripada isi kandungan ayat iklan anda. Penggunaan simbol membantu menarik perhatian audiens untuk membaca HEADLINE iklan anda.

  • Letakkan mesej utama iklan anda di headline.

Jika iklan anda menjual ubat kurus sebagai contoh, anda perlu letakkan mesej utama iklan anda.

Contohnya,

“RAMAI NAK KURUS, TAPI TAK TAHU CARA BETUL”, (mesejnya – untuk perkenalkan produk kurus badan yang betul, terbukti berkesan),

“FORMULA BUANG LEMAK 30 HARI TERBONGKAR”, (mesej iklannya – ingin menjual produk yang mampu bakar lemak dalam tempoh waktu tertentu),

“OFFER HEBAT, PRODUK TUMBUH RAMBUT AAAA”. (mesejnya – ingin menjual produk tumbuh rambut (buat yang bermasalah) dengan harga offer),

“MONA BERJAYA BUANG LEMAK 10KG!” (mesejnya – dapatkan produk ini, ada testimoni yang terbukti berkesan akan penggunaan produk kuruskan badan ni).

  • Headline adalah berkaitan dengan gambar yang digunakan.

Ada orang, promosikan produk kurus, tapi guna gambar monyet comel, kan tak berkaitan tu. Ingat! gambar adalah item no. 1 yang audiens akan lihat. Selepas itu, barulah headline. Dan headline perlulah RELEVAN dengan gambar!

  • Penggunaan ayat-ayat AJAIB, UNIK.

Hahaha, yang ni, anda boleh pikirkan apa-apa ayat yang anda rasa AJAIB, yang mampu tarik perhatian audiens.

Contohnya,

“MANE NAK CARI “KUIH KOCI MELETOP KG PAK ABU” NI? Ayat ajaibnya adalah “MELETOP” dan ayat uniknya “KG PAK ABU”

Itulah antara tips-tips yang boleh anda gunakan dalam penulisan headline bagi tujuan menarik perhatian audiens.

#2: MEMPENGARUHI EMOSI PROSPEK

Menurut kajian, antara faktor utama yang membuatkan orang membeli adalah disebabkan EMOSI. Jadi, dalam FB ADS marketing, anda juga perlu mempengaruhi emosi prospek. Bagaimana mempengaruhi prospek dalam penulisan ayat post anda?

Di sini, saya berikan tips mudah.

  • Anda boleh masukkan senarai masalah prospek, senarai kelebihan produk, ciri-ciri produk dan juga manfaat produk kepada pengguna. Di sini, anda telah memberikan info secukupnya kepada prospek.
  • Situasi masalah juga anda boleh masukkan. Case study, sebagai contoh! Ini akan membawa minda prospek ke dalam situasi yang diceritakan. Seolah-olah mereka juga sedang merasainya.
  • Testimoni juga mampu pengaruhi emosi prospek untuk membeli. Semakin banyak testimoni, semakin membuak-buak emosi prospek untuk membeli. Orang lain dah guna produk tersebut, dan berjaya. Ianya secara terus mempengaruhi emosi prospek untuk turut mencuba produk yang anda iklankan.
  • Demo, cara guna produk juga mampu pengaruhi prospek. Jadi, jika perlu, anda boleh masukkan juga url video demo produk anda dalam copywriting iklan. Demo membantu prospek untuk rasai pengalaman menggunakan produk!

Itu saja serba sedikit tentang bagaimana mempengaruhi emosi prospek dalam copywriting.

#3: MENYAKINKAN PROSPEK

Untuk meyakinkan prospek untuk membeli, ada beberapa tips boleh diikuti.

  • Anda boleh letakkan jaminan seperti warranty, kelulusan pihak berkuasa, jaminan refund, jaminan keberkesanan. Pastikan jaminan anda benar-benar tulen ya 🙂
  • Masukkan koleksi testimoni. Bukan bermaksud anda perlu masukkan semuanya, tapi anda boleh berikan url ke koleksi testimoni produk anda. Lebih banyak testimoni yang tulen, memang lebih meyakinkan.
  • Anda boleh masukkan no. phone anda/alamat pejabat/kedai untuk tingkatkan keyakinan prospek untuk membeli. Ada no. phone, mereka biasanya lebih yakin!

Ada banyak cara lagi untuk yakinkan prospek, tapi yang di atas antara yang boleh anda terus praktikkan. Memang berkesan..

#4: MEMBUATKAN PROSPEK BERTINDAK

Ha, ini antara paling susah! Nak suruh prospek bertindak membeli, bukan senang tau!

Untuk membuatkan prospek bertindak untuk membeli dengan segera, anda boleh gunakan tips-tips berikut;

  • Berikan tawaran kepada prospek.

Dalam copywriting, anda perlu tawarkan sesuatu yang prospek rasa nak cepat membeli. Kalau mereka tak beli dari anda, mereka rugi!

Contohnya, diskaun harga, freegift, bonus dll. Almaklumlah, siapa yang tak suka dengan offer. Sememangnya offer mampu buatkan prospek tertarik untuk membeli dengan segera.

  • Masukkan scarcity factor.

Scarcity factor adalah faktor yang mampu takutkan prospek yang mana mereka mungkin takut stok habis, offer tamat, dll.

Sebagai contoh ayat yang ada ‘scarcity factor’,

“HARI NI MEMANG ADA STOK LAGI, TAPI ESOK BELUM DIJAMIN ADA. SEKARANG KAMI TERIMA TEMPAHAN BERTALI ARUS)

  • Beri jaminan bahawa pembelian prospek adalah berbaloi.

Berbaloi dari segi harga, dan keberkesanannya.

Contoh,

“DIJAMIN MASALAH KUTU ANAK ANDA SELESAI DALAM MASA 24 JAM SELEPAS GUNAKAN PRODUK INI. JIKA TAK BERKESAN, KAMI PULANGKAN WANG ANDA KEMBALI. ANDA HANYA BERBELANJA RM3.33 SEHARI UNTUK UBAT KUTU YANG TAHAN 1 BULAN INI”

  • Arahan untuk prospek bertindak.

Nak suruh mereka CALL? SMS? KLIK ORDER FORM ? DATANG KEDAI?

Anda perlu arahkan mereka bertindak. Anda dah tarik mereka, anda dah mainkan emosi mereka, anda dah yakinkan mereka, kini tugas utama anda adalah mengarahkan mereka bertindak.

PENTING: Arahan tindakan ini perlu jelas, mudah dijumpai, dan mudah dibaca!

Cara mana berkesan?

…SMS?

…CALL?

…WEB?

…PM?

Anda sendiri perlu TEST. Lain produk, lain harga, lain pelanggan, lain paparan iklan, lain caranya.

.

Ok, begitulah tips tak seberapa dari kami untuk anda semua.

SEBAGAI KESIMPULAN…

Dalam copywriting, inilah antara elemen utama yang perlu anda ambilkira dalam penulisan ayat post iklan anda. Mula-mula, tarik perhatian, kemudian mainkan emosi, yakinkan mereka dan akhir sekali arahkan mereka bertindak.

Anda rasa ianya bermanfaat? Anda boleh guna! Tak nak guna pun takde masalah. Hanya perkongsian, bukannya arahan untuk anda follow..

Similar Posts

96 Comments

  1. I’m not sure еxactly whʏ but thіs blog iѕ loading incredibly slow fоr me.
    Iѕ anyone eⅼse havіng this pгoblem or is it a problem
    on my end? I’ll check Ьack ⅼater аnd seе if the probⅼem stiⅼl
    exists.

  2. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog!
    I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS
    feed to my Google account. I look forward to new updates
    and will share this site with my Facebook group.
    Talk soon!

  3. I’m very happy to discover this page. I need to too thank you foor ones time
    just for this fantastic read! I definitely really liked
    every little bit of it and I have yoou bookmarked to check
    out new things in your blog.

  4. I like what you guys are up too. This kind of clever work and reporting!
    Keep up the good works guys I’ve included you guys to my blogroll.authentic nfl jerseys Chinahttp://antoniovuwcgvg.wixblog.com/http://mathias1c.rozblog.com/post/12http://marcusfaku.mee.nu/?entry=2903164

  5. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
    to be really something which I think I would never understand.

    It seems too complex and very broad for me.

    I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  6. Excellent post. I was checking continuously this bog
    and I am impressed! Extremely useful information. I cwre for
    such information a lot. I was looking for thiis certain information for a very long time.Thank you aand good luck.

  7. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m
    impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
    I was looking for this particular information for
    a long time. Thank you and bst of luck.

  8. I could now connect dots and unveil users private particulars
    based mostly on their sale or buy. Acquiring cryptocurrency job alternatives that measures should be extremely easy to steal crucial account particulars.
    Not because of network known in cryptocurrency exchanges have also generated different points.
    Mr Graber was an anonymous enough to personal cryptocurrency
    Libra to see if those changes will. The discussion board will reach
    their maximums. Sadly a lot of block generation rate than Coinbase so the cost of bandwidth to achieve your wallet.
    Unlike oil Bitcoin’s rate of mere currency. You may even subscribe now accounts on highest price accessible in the entire system.
    Monetary analysts predict that Bitcoin price charts can actually be thought-about essential for traders.
    Despite there being to speak about Bitcoin is to determine the three phases of growth of Bitcoin.
    Silkcoin has come to be taken to course
    of transactions by means of a central authority whatsoever there is.

  9. We suggest at least twice (morning and night), but don’t be afraid
    to use emollient cream three, four, five or more instances per day if that’s what your baby wants to stay snug.

    You’ll be able to still curl your lashes to make your eyes more open and your eye lashes extra noticeable.

    It is still a problem in the present day to totally perceive the cause of
    itching. Neem oil, which is produced by squeezing the neem leaves, is one
    of the vital dependable types of therapy immediately. It’s
    normal that one can experience an itch from time to time, however, when the itch is frequent and
    causes irritation to the skin, it progresses to eczema. The frequent traits of this situation embody inflammations,
    reddening of skin, flaking, itching and swelling.
    Eczema (atopic dermatitis) is the catch
    phrase used to denote all skin problems with the characteristic flaky or
    scaly skin, inflammation, and basic dryness of the skin.

  10. Google ScholarSee all References Severe complications of symptomatic thoracic disk herniation, including paraplegia,
    could occur.7x7Pal, B and Johnson, A. Paraplegia resulting from thoracic disk
    herniation. Conclusions— Medical administration can result
    in an acceptable outcome in many canines with presumptive cervical disk herniation. For most patients, there
    are some normal disc ranges, but with spinal stenosis, you can see
    the narrowing of the canal by a mixture of bone
    spurring, ligament enlargements, and disc bulging. Mushroom soup recipes that
    you would be able to put together in half an hour if your hen bones bouillon is ready within the freezer.
    Crossref | PubMed | Scopus (11) | Google ScholarSee all References This preexisting situation explains why the
    affected person had a calcified thoracic disk
    herniation current when she fell from the bicycle and became symptomatic.
    PubMed | Google ScholarSee all References examined the unilateral
    transpedicular approach in the treatment of 35 patients with symptomatic thoracic disk herniation.

  11. As discs worsen, they grow to be more liable to injury from physical strain. Common disorders from a
    herniated disc embody nerve root compression ( pressure on the nerves
    of the spine), spinal stenosis ( a narrowing of the spine), and arachnoiditis, which is an inflammation of a membrane
    around the spine. The DRX9000 True Non-surgical Spinal Decompression System aims to provide ache relief for compressive and degenerative accidents of the
    lumbar spine. Wilmington – My identify is Dr. Wayne Albain and the next
    is a true story. Following the physician’s orders, the therapist localizes the pain, makes any changes and directs the treatment to the proper area.

    The decompression may help when you’ve got herniated and bulging lumbar discs with or with out complication, degenerative disc illness, a relapse or failure following surgery or aspect syndromes.
    Patients who have improved by 50% are instructed on varied lumbar stretching exercises
    to be performed along with therapy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *