|

Sasaran ‘Sales’ Mestilah Realistik!

Sasaran sales mestilah realistik

Ramai antara kita ni sering melihat kejayaan-kejayaan orang lain dalam FB Ads marketing, menjual pelbagai produk.

..Ada menjual produk kesihatan,

..Ada menjual produk kencantikan,

..Ada jual gajet,

..Ada jual makanan,

Dan sebagainya!

Sales ratus ribu! Sales puluh ribu sebulan! Sehari untung RM10k? Hanya di facebook saja!

Anda boleh baca kisah-kisah student SifuFBads yang dah berjaya DI SINI.

Sales 5 hingga 6 angka sebulan! Tengok macam tak percayer, tapi itulah REALITI.

Yang kita pula sebagai orang baru, memang terasa “sentap” bila orang tunjukkan kejayaan mereka dalam bisnes di facebook.

Hati rasa terbakar..

“Orang lain boleh, kenapa aku TAK BOLEH?”, suara dalam hati kedengaran.

“Kak M tu boleh dapat 500k sebulan dengan jual produk orang lain (Sebagai agen), kenapa aku tak boleh?”, kata-kata motivasi dalam hati semakin berkobar-kobar.

Disebabkan INSPIRASI dan MOTIVASI dari kejayaan orang lain, kita kebanyakkannya terus mengambil tindakan, dengan harapan nak capai seperti apa yang orang lain capai. Dan kita terus letakkan sasaran awal, seperti contoh di bawah:

“SASARAN SALES AKU BULAN NI, BAGI PRODUK NAIKKAN KETINGGIAN INI RM100K”

Sasaran yang baik, mantop dan marvellous..

Setiap usaha, kerja, mesti ada SASARAN..

landing-page-copywriting21

Orang ada berkata,

“DENGAN LETAKKAN SASARAN, IANYA AKAN GUIDE DAN BANTU KITA BERUSAHA GIGIH UNTUK CAPAINYA”

Betul tu…

SifuFBads sendiri juga sentiasa letakkan sasaran dalam apa jua yang dilakukan. Termasuk juga dalam menjual.

Anda juga kena letakkan sasaran! Termasuk la sasaran dalam penjualan di facebook.

Tapi, satu soalan dari saya, untuk saya sendiri dan juga mungkin anda;

ADAKAH SASARAN ANDA REALISTIK?

Hohohoho..

 • Sasaran dah ada, tapi realistik atau tidak?
 • Mampu capai ke tidak?
 • Ada ilmu ke tidak?
 • Ada pengalaman ke tidak?
 • Apa strategi dan teknik untuk capai sasaran? Ada?
 • Ada bajet ke?

“Ada orang terus keluarkan bajet besar, puluh ribu, ratus ribu dengan harapan boleh untung besar di FB akhirnya KECUNDANG DENGAN MUDAHNYA. Sebab utama mereka SASARAN MEREKA TIDAK REALISTIK DENGAN KEMAMPUAN MEREKA”

Kita ORANG BARU! First time nak masuk dalam bisnes di FB, memang kita nak sukses jugak macam orang lain. Orang boleh, kita juga boleh!

Tapi untuk kita, yang baru.. yang berbeza dengan orang yang dah capai kejayaan tu, CUBA LIHAT DIRI KITA, ADAKAH KITA NI;

 1. ADA ILMU SEPERTI MEREKA?
 2. ADA PENGALAMAN SEPERTI MEREKA?
 3. ADA BAJET SEPERTI MEREKA?
 4. ADA MASA SEPERTI MEREKA?
 5. ADA LALUI PROSES SEPERTI YANG MEREKA DAH LALUI?

Kebanyakkan dari kita tidak miliki seperti APA YANG orang dah berjaya MILIKI dalam BISNES FACEBOOK. Mungkin kita ada hanya sedikit, ataupun sebahagian saja dari apa yang mereka ada.

think realistic

Jadi, untuk letakkan sasaran, takde masalah, tapi sasaran kita perlulah realistik dengan KEMAMPUAN DIRI KITA. Untuk menjadikan diri kita LEBIH BERKEMAMPUAN DALAM BISNES DI FACEBOOK INI, kita perlu;

 • DAPATKAN ILMU DULU!

Orang yang dah sukses dalam bisnes di FB tu bukannya buat-buat terus sukses. Diorang juga berusaha dapatkan ilmu. Belajar sana, belajar sini, cari tok guru sana, tok guru sini.. jumpa sifu sana, sifu sini dan macam-macam lagi. Untuk ilmu, memang kita kena berkorban masa, wang ringgit, tenaga…

 • DAPATKAN PENGALAMAN DULU!

Dah ada ilmu, dapatkan pengalaman dengan praktikkan apa yang dipelajari. Pengalaman adalah guru yang terbaik. Dari situ ianya akan bantu kita dapatkan teknik, strategi dan skill yang bersesuaian dengan diri kita, bisnes kita, pelanggan kita.

Dalam dapatkan pengalaman, adalah penting untuk rasai pengalaman KEGAGALAN SEBELUM KEJAYAAN. Dari KEGAGALAN, banyak yang bakal kita pelajari.

Contoh gagal semasa buat bisnes di Fb ads yang ramai orang alami adalah seperti klik tinggi sales tiada, komen banyak tapi takde beli, sms banyak beli kurang, tersilap buat bidding, duit habis dll.

Tapi dari pengalaman tu, kita perlu cari cara untuk elakkannya atau atasinya.

SALAH SATU KAEDAH BELAJAR TERBAIK, BELAJAR DARI MEREKA YANG DAH ADA PENGALAMAN. TUJUANNYA UNTUK KURANGKAN ATAU MINIMAKAN RISIKO KEGAGALAN.

Cara terbaik, dapatkan mentor.

Lalui proses untuk capai kejayaan FB Ads seperti kita menaiki tangga. Langkah demi langkah. Bukannya “naik escalator” terus sampai di atas. Orang hebat ada berkata, CEPAT KITA NAIK, CEPAT JUGA KITA JATUH. Ni banyak terjadi. Begitu cepat orang itu sukses, tanpa lalui proses-proses sepatutnya, cepat juga mereka jatuh. WAJIB UNTUK KITA LALUI “ANAK TANGGA” untuk sukses.

(Dr Amer Mydin ada berkata begini).

Dalam FB Ads marketing, sebagai permulaan kita boleh mula dengan letakkan sasaran REALISTIK sesuai dengan ilmu, pengalaman, kemampuan kita.

 • Kita mungkin boleh sasarkan RM1k sebulan dahulu sebagai sasaran awal. Dan kita cuba dalam masa sebulan itu bersungguh-sungguh untuk dapatkan income RM1k.
 • Bila dah tercapai, cuba gandakan sasaran kita untuk bulan berikutnya. Dari RM1k menjadi RM2k!
 • Dah capai RM2k, boleh letakkan sasaran besar sikit, iaitu RM4k.

Jangan SKIP! Kita menaiki tangga demi tangga.. step by step! Belajar sikit-sikit. Biar belajar sikit, tapi TINDAKAN banyak. Barulah kita tak mudah jatuh dan rugi di kemudian hari.

Jangan gatal-gatal nak letak sasaran tinggi kalau RM1k sebulan susah nak dapat!

Jika anda terus letakkan sasaran yang tinggi, dan tak dapat capainya.. anda pasti akan lebih mudah putus asa. Rasa nak give up! Lepas tu, salahkan orang lain. Orang macam ni lebih baik jangan buat bisnes! Lebih baik makan gaji jer..! Betul tak?

Biar buat sikit-sikit, lama-lama jadi bukit…

Kalau sasaran tak capai pun, anda takde la rasa down sangat. Cuba check mana yang SILAP, kemudian PERBAIKI.

Buat benda ini berulang kali, sehinggalah anda berjaya capai apa yang disasarkan. Lama-lama, anda akan rasa ia adalah satu proses yang menyeronokkan. Serius!

.

.

Begitulah..

Sekadar sharing dari saya.

Rasa boleh terima, alhamdulillah. Tak boleh terima, tak setuju pun tiada masalah. Sharing dari pengalaman diri, pengalaman dari rakan-rakan seperjuangan, pengalaman dari ramai mentee-mentee dan student-student.

Similar Posts

7 Comments

 1. Alhamdulilah berada didalam susana menaiki tangga…seperti diperjelaskan..sebelum nie…tak tahu pon guide dia…bila diperjelas kan oleh sifu..saye leboh nampak! terima kasih sifu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *