7 Cara Simple ‘Bina’ Instagram Untuk Bisnes Anda

Instagram sekarang merupakan platform social media yang paling laju naik dari segi popularity dan penggunaannya..Dan anda sebagai owner bisnes patut tahu bagaimana jadikan instagram ni sebagai alternative platform selepas facebook dan website..

Dalam artikel ni, Sifufabds akan kongsikan 7 cara yang praktikal yang mana anda boleh follow untuk mantapkan pembinaan instagram untuk bisnes anda…

1# Optimize Bio Anda: Jadikan ia seperti Business Card anda.

Andai kata anda post sesuatu dan menarik minat orang untuk lihat post anda tadi..Dan dari situ, mereka mula STALKER IG anda…Benda pertama yang mereka tengok adalah Instagram Profile (Bio) anda..

Benda yang PATUT ADA pada profile anda adalah:

  • Gambar profile yang professional (Sebaiknya jangan letak logo anda..Tapi letak gambar founder atau model..Manusia lebih suka berhubung dengan manusia)
  • Masukkan description tentang bisnes anda
  • Masukkan juga tentang apa yang anda nak kongsikan.
  • Paling PENTING, masukkan link website anda..Kalo tak de, boleh masukkan link FB atau whatsapps anda..

2# Pamerkan produk anda

Instagram antara platform yang paling best untuk bermain dengan visual (gambar atau video)..Disini, anda kena lebih kepada membina engagement dengan followers anda..

Dan anda perlu lebih creative dalam hasilkan posting yang menarik attention audience anda..Kat sini, Sifufbads nak cadangkan beberapa idea lah untuk anda masukkan dalam posting di instagram..Contohnya…

  • Gambar aktiviti bisnes
  • Gambar2 pekerja anda tengah buat keje
  • Gambar2 event
  • Video demo produk
  • Gambar testimoni

3# Tag orang

Antara booster untuk naikkan followers instagram anda adalah dengan tag orang..Bila anda tag seseorang dalam gambar anda, automatik mereka akan terima notification..Dari situ, kebarangkalian untuk gambar yang di-tag tadi tersebar sangat tinggi..

4# Jangan sekadar post tapi Engage

Jangan pikir kalo dah post gambar dikira settle..tapi kalo anda gagal untuk engage dengan followers, relationship anda denga mereka akan mati..Dan mungkin sampai satu tahap, followers anda akan UNFOLLOW anda..

Cara terbaik adalah, respon setiap komen dan kalo boleh anda respon di instagram mereka juga..

5# Gunakan Power of Hashtag

Hashtag sangat diperlukan dalam posting di Instagram..Dengan hashtag yang betul dan relevan dengan bisnes anda, akan bantu tingkatkan brand anda di Instagram…

Jadi ada beberapa jenis hashtag yang mungkin boleh bantu anda..

  • Brand hashtag
  • Hashtag nama contest
  • Hashtag keywords yang general macam #kasut #bajukurung
  • Hashtag tentang specific produk
  • Hashtag nama event
  • Hashtag yang trending

6# Post secara konsisten

Konsisten update di Instagram sangat PENTING untuk jadikan brand IG anda lebih TRUSTED..Dicadangkan anda update posting di IG sebanyak 3x sehari..Waktunya anda perlu buat i…Sebab setiap IG berbeza karakter followers nya..

7# Gunakan gambar dan video yang nampak lebih profesional..

Di Instagram, visual yang menarik sangat membantu memPOPULARkan brand dengan cepat..Pastikan gambar dan video anda boleh tarik audience..Caranya paling mudah grab attention audience adalah gunakan gambar2 manusia yang ada emosi….Ok?

Baiklah, setakat ni dulu yang boleh Sifufbads kongsikan..Moga2 artikel ni boleh bantu anda tingkatkan sales bisnes dari Instagram…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. ina says:

    Tq sifu..sgt membantu

  2. Joan says:

    Wahhh.menarik….tq info bnyk2 sifu..

  3. abe yus says:

    TERIMA KASIH ATAS TUNJUK AJAR SIFU

  4. Terima Kasih atas tunjuk ajar.. amat membantu

    TickMill Malaysia

  5. Makanan Bayi says:

    Terima Kasih…. instagram tips ini banyak membantu. Teruskan Usaha

    Makanan Bayi

  6. BusanaMall says:

    Mind Blowing ! Terima kasih sifu…. teruskan dengan artikel2 macam ni yaaa terima kasih ya amat

    BusanaMall

  7. Ina says:

    Sifufbads awesome.. tq atas tunjuk ajar!!

  8. Irma says:

    Tq sifu..cuma nk tanya ayat di point 6# mcm tergantung.
    “…Waktunya anda perlu buat i…Sebab setiap IG berbeza karakter followersnya.. “

    Boleh dptkan info yg lebih jelas. Tq ?

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Korang mesti dah sedia maklum yg database ni sgt penting
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..