Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Bisnes Kek Buah Sis Ini Huru Hara Lepas Guna Fb Ads!

Diterbitkan pada Aug 16, 2016 oleh

ariza

Arinie sy nk share kisah sorang akak ni yg punyai minat sesangat mendalam dlm membuat dan menjual kek…

tapi.. minat saja tak mencukupi..utk bisnes kita tetap perlukan ilmu..jadi, kisah akak ni sgt pntng utk kita jadikan satu pelajaran utk anda di luar sana yg mahu bisnes dlm bidang yg diminati terutama dlm bidang makanan…

Sy perkenalkan beliau sbg TENGKU NOOR ARIZA TENGKU MOHD NOR, merupakan pengasas kpd RIEZTHELICIOUS yg fokus kpd pembuatan kek sehingga menjadi begitu fofular skrg ! malah kini sdh berjaya miliki kedai sndr di kajang dan beberapa org staff utk membantu operasinya yg semakin meningkat maju hny dlm tempoh setahun shj ! Siyes..setahun jer tau !

 

BAGAIMANA BELIAU BERMULA?

Beliau dulu bekerja sbg Engineer di sebuah sykt multinasional..dek kerana faktor waktu keje yg x menentu…maka terus decide berenti keje..dgn harapan mahu memulakan terus bisnes kek yg diminati…sblm tue mmg dh buat mcm2 part time bisnes yg mengikut trend spt pakaian dan perfume..tp tak kekal lama.

Kek akhirnya dijadikan pilihan utk mulakan fulltime bisnes, tapi masuk income bulan pertama jer mmg dh teruk sgt2…ye lar kan..buat bisnes main redah jer, langgar dinding sana sini…syok sndr pulak tue…tapi….

disebabkan minat yg mendalam, beliau tetap teruskan dan mmg sgt yakin boleh pergi lbh jauh lg..dan tetap PUSH DIRI utk buktikan yg beliau mampu berjaya walau dgn hny jual KEK shj !

SEHINGGALAH…

Beliau join klas sifufbads aritu, dan terinspirasi dgn kejayaan student2 alumninya, dlm klas tue pula dpt blaja mcm2 teknik dari sifufbads dan blk rumah jer terus apply dan terkejut sbb mmg betul2 menjadi sbb byk pm dan respons yg mula diterima…kemudian beliau terus menerus buat iklan dan post sehingga masuk bulan ke-2 dan bulan ke-3, order makin byk masuk bertalu2, tak menang tangan, huru hara jadinya ! sehinggakan……

” Jam 4 pagi satu hari tue…suami sy pn terkejut knapa sy dok nangis sorang2 kat bwh sambil2 dok buat kek tue…rupanya nangis sbb terlalu byk order…dan sy pula dok pikir apa dh jadi ni..order byk sgt…org lain dok nangis sbb order takda…sy pula nangis sbb terlalu byk order !”…begitulah keadaanya spt yg diceritakan sndr oleh beliau…

Bila dh smp tahap huru hara mcm tue…beliau mula mencari solusi sbb dlm klas sifufbads ada bgtau yg seseorang menjalankan bisnes perlu mencapai freedomnya yg tersendiri..BIAR DUIT BYK MASUK, TAPI KITA TTP ADA MASA UTK DIRI DAN KELUARGA !

SO, APA YG BELIAU BUAT SETERUSNYA ?

Dlm masa seminggu ambil masa bertenang, strukturkan semula bisnesnya, dan mula fokus kpd apa yg beliau nak sbnrnya, pada masa tue teringat dlm klas ada disebut tntng FOKUS…iaitu fokus kpd sesuatu produk shj…maka…

beliau akhirnya memilih utk fokus kpd PROJEK KEK BUAH shj dgn hny menggunakan modal dari hasil jualan 3 bulan slps masuk klas sifufbads ! dan beliau mmg follow betul2 apa yg kita sarankan spt carik staff, rekrut agents , struktur semula bisnes !

Alhamdulillah, hari pertama saja mula buat iklan utk projek tue mmg double triple huru hara jadinya ! tapi disebabkan sudah prepare awal2…kali ni duit byk masuk..tapi hatinya rasa betul2 tenang sgt2 !

“…dan inilah apa yg sy cari2 selama ini…syukur sgt2 sbb sy juga berjaya achieve Rm50K sales utk projek KEK BUAH ni dlm ms 2 mgg tue sahaja !”..ujar beliau semangat menceritakan kejayaanya dlm projek tue…skrg beliau dh ada 100 agent yg aktif mempromosikan kek buah tersebut ! Tahniah !

STRATEGI DAN TEKNIK KHAS

Berikut merupakan teknik2 dan strategi khas yg digunakan beliau utk menggerakkan jualan yg boleh kita manfaatkan bersama, khas utk penjual makanan :

(+) USP

Beliau tekankan USP dan fokus kpd satu2 jenis produk iaitu dgn menaikkan KEK BUAH shj. Kek jenis lain beliau buat yg jenis bsr2 shj, yg kecil2 ni beliau ada buat klas mengajar dan sub shj terus kpd student ( berkongsi rezeki ).

(+) REKRUT AGENTS

Beliau juga membuat iklan rekrut agents utk melariskan lagi jualan kek buahnya. Kini beliau dh ada hmpir seratus agent yg bergerak aktif dari pelbagai kawasan.

(+) FOKUS JUALAN BULK

Bisnes makanan yg marginnnya kecil mcm kek ni…beliau fokus jualan secara bulk atau pukal kpd majlis2 spt majlis kawin, birthday, events, dan sebagainya. Fokus hny pada targeted audience yg berskala besar shj.

(+) KELAS MENGAJAR

Buat kelas mengajar org utk buat kek, dimana bila dpt byk sgt job besar, boleh sub kpd students. Disini beliau mmg betul2 fokus pd kelas dan pembuatan kek2 berskala besar shj, yg kecil2 semua sub pd students.

(+) KUATKAN BRANDING

Kuatkan branding sykt dgn menggunakan gmbr produk yg berkualiti, testimonial pelanggan dan terus tingkatkan USP produk..sehingga mewujudkan BUYING TRIGGER yg kuat dan RAVING FANS yg tegar.

Insyallah, beliau berhasrat utk memiliki kilang kek sendiri yg lbh besar dlm tempoh 5 tahun dari skrg…sama2 kita doakannya, Amin.

TIP KHAS DARI BELIAU SPECIAL UTK ANDA !

(+) Kenali bakat dan minat anda, beri fokus dan jgn sesekali cepat mengalah, buat, try, adjust smp jadi.

(+) Tekankan USP produk anda ! Fokus kpd keunikan dan kelainan produk anda. Biar ada beza kita pny produk dgn pesaing yg lain.

(+) Dptkan mentor atau guru yg betul dan berkualiti utk elak terlalu byk kesilapan, dan ini amat part yg sgt2 penting.

(+) Jgn kedekut utk INVEST dlm mencari ilmu, dgn ilmulah kita akan terus berkembang dan meningkat maju dgn lbh cepat dan betul.

Ada belajar sesuatu?

Komentar (1)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!