Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Dulu, Wanita Ini Pernah RM100k Oleh Supplier…

Diterbitkan pada Aug 16, 2016 oleh

ayu

Kalau anda ada masalah kulit berjerawat & berjeragat, bole try produk Ayu La Bonita. Ni sy kenalkan ownernya, Ayu Yusofbee. Bole panggil Kak Ayu. Asal dari Kuala Perlis. Berkelulusan undang2 dari Uitm Shah Alam. Beliau mula berniaga online pd tahun 2011 (dh 5 tahun berniaga), hanya jual produk yg diambil di Shah Alam melalui blog.

Pada tahun 2013, Kak Ayu mula hasilkan produk sendiri, iaitu produk utk penjagaan kulit yg bermasalah. Namanya adalah Catalyna Skin Expert.

Modal yg diperlukan sekitar rm50k.

Ramai org igt, bila dh ada produk sendiri, boleh kaya cepat. Sebenarnya tak! Nape? Cer baca citer Kak Ayu ni..

Bila dh ada produk sendiri, byk masalah Kak Ayu dpt. Antaranya:

..beliau pernah ditipu dgn supplier hampir rm100k.

..stokis buat produk niche same dan curi semua ejen beliau.

..rugi hampir rm50k sbb percayakan org lain utk naikkan brand dan sales.

Itulah cabaran terpaksa dilalui oleh Kak Ayu. Kalau anda la, sanggup anda lalui semua ni?

Pastinya tak, kan?

Sebagai owner produk, anda x bole lari dari cabaran ni. Itulah risikonya..

Tapi, risiko ni dpt dikurangkan dgn adanya ILMU.

Lihat apa jd pd Kak Ayu…

Lps belajar dgn ‪#‎SifuFBads‬, segalanya mula berubah. Sales bisnes beliau mula meningkat setiap bulan.

Akhirnya, Kak Ayu mula ambil sorg staff utk uruskan akaun, stok & production.

Dgn bantuan dari staff, bisnes beliau lbih cepat berkembang.

SKRG…

Kak Ayu hanya perlu fokus pd marketing je. X perlu nk pening kepala fikir byk perkara.

Cara pantas utk kembangkan bisnes adalah dgn ambil staff. Jgn takut hire staff! Sbb byk kerja yg dpt anda settlekan dgn pantas bila ada staff.

Alhamdulillah, skrg ni syarikat Ayu La Bonita dh ada 5 staff. Insyaallah, akan bertambah lg.

Sales juga dh bertambah2. Dulu nk dpt 4 angka pun susah, skrg dh capai 6 angka. Konsisten setiap bulan! Hebat!

Kalau anda nk tahu, Kak Ayu hanya gunakan fb ads je. Kos iklan dlm rm15k sebulan. Buat iklan apa?

+ Like marketing berterusan. Selain dptkan fans yg ramai, iklan ni juga utk naikkan brand Ayu La Bonita. Bila brand dh kuat, org lbih percaya utk membeli. Iklan yg disasarkan pd fans lbih tinggi conversionnya.

+ Buat iklan tarik ejen. Lps gunakan teknik rekrut ejen yg sifu ajar, skrg Kak Ayu dh ada 112 ejen di seluruh Malaysia.

HASILNYA…

Sales meningkat dari 4 angka ke 5 angka. Skrg ni dah capai 6 angka sebulan! Amazing!

Nasihat Kak Ayu…

“Carilah mentor yg mmg terbukti berjaya membantu usahawan lain. Jgn terburu2 buat keputusan utk sertai semua kelas yg ada kat pasaran. Mcm akak, mmg perlukan pakar marketing online sbb tu berguru dgn sifu. Buat sampai jd. Bila gagal sekali x bermakna kita gagal selamanya. Mcm dalam fb ads sendiri kena buat byk split test utk mahir dalam iklan”

Itulah serba sedikit kisah kejayaan Kak Ayu.

Bukan mudah nk bina satu syarikat yg berjaya, kan?

Kebanyakan org igt yg buat bisnes ni “shortcut” utk kaya cepat. Tp, sebalik kejayaan tersembunyi 1001 kepahitan. Ini perkongsian dari Kak Ayu…

–> APA PUNCA BISNES TUTUP AWAL?

1) SEMANGAT PALSU

Kebanyakan usahawan baru yg bt bisnes cuma bersemangat nk dptkn simbol mewah ja.. Motivasi golongan ni hanya nk dptkn simbol2 ni tp bla dh usaha bertahun2 tetap xda hasil, akhirnya give up…

2) X CKUP ILMU BISNES

Dgn ilmu yg betul bleh pengaruhi cara kita bt keputusan & urus bisnes. Terjun tanpa ilmu ibarat perjudikan nasib diri.

Ramai usahawan baru lebih cenderung utk keluarkan modal ratusan ribu utk start bisnes tp bla nk keluarkan Rm100 utk ilmu, sgt berat..

Bila ada ilmu, risiko duit hangus pon kurang.. Sbb dlm dunia bisnes ni akn ada org yg nk ambil kesempatan pd usahawan yg baru jinak2 dlm bisnes. Bila kita kurang ilmu, lg mudah nk kena perdaya.

3) GELOJOH BT KEPUTUSAN

Owner bisnes mcm ni selalunya bt keputusan atas dasar ‘sangkaan yang baik-baik sahaja’. keputusan ni di bwh pengaruh emosi ‘over-excited’.

Selalunya akn jd mcm ni, bila kita tgk org lain bleh jual dgn mudah benda yg sama tp kita hanya tgk end result. Proses meniru org berjaya bukan hanya berdasarkan end result mereka, sebaliknya bermula dari proses awal.

4) MULA BISNES DGN DUIT PINJAMAN

Fokus golongan ni bukan lagi nk expand bisnes, sebaliknya membayar hutang. Duit pinjaman slalunya digunakan utk kembangkan bisnes yg sudah stabil, bukan utk memulakan bisnes.

5) SAMAKAN DUIT BISNES DGN DUIT PERIBADI

Dlm erti kata mudahnya, kita “rompak” bisnes sendiri hihi. Bygkan tetiba sales drop & kita perlukan extra bajet tp duit company xckup.. Sbb dh habis guna utk shopping

6) X BERANI AMBIL STAFF

Ada 2 jenis sbb iaitu :

i. Isu kepercayaan.

Bila bisnes dh maju, mereka tkut nk serahkn tugas kt staff sbb tkut pch amanah & rahsia untung terdedah..

Pemilik bisnes yg berjaya pada hari ini mereka tak takut menghadapi isu2 khianat dlm bisnes.

Mereka faham “sistem delegate” kerja yg mantap amat penting utk bisnes berkembang. Oleh itu, mereka belajar bagaimana mahu mengurus kepercayaan sesama rakan kongsi dan staff supaya kes2 negatif dpt diurus dgn baik.

ii. Isu kos.

Nak hire sorg staff mmg melibatkan kos yg tinggi. Bayaran KWSP dan Socso juga perlu diambil kira.

Byk bisnes bungkus awal sbb terlalu berkira utk mengambil tenaga pakar yg terbaik di pasaran. Tp, mereka tak berkira pula jika duit itu digunakan utk memenuhi kehendak peribadi spt membayar wang pendahuluan kereta mewah, membeli gajet2 terkini dan lain2 yg tiada kaitan dgn kepentingan dan survival bisnes.

7) TIADA PERANCANGAN YG SPESIFIK

Bisnes tanpa perancangan ibarat sampan tanpa pendayung..

Salah satu cara nk elak risiko bisnes lingkup ialah dgn berguru. Ilmu bisnes yg betul akan memandu setiap pemilik bisnes supaya tak buat kesilapan2 besar.

Sharing ni bkn utk takut2kan, tp sbgai panduan supaya anda smua bleh elakkan. Insha Allah…

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!