“GAJI 5 ANGKA… TAPI NAK BAWAK FAMILY JENJALAN PUN SUSAH!”

Kisah ini tentang Hadzlan Jamil, 35 tahun…co-founder kepada Oishi Aiskrim & Popcorn yg berasal dari Kuching, Sarawak. Baginya bisnes F&B ni telah selamatkan hidupnya serta sahabat baiknya.

IT Executive ni kalau nak ikutkan dah boleh hidup senang dgn gajinya yg cecah 5 angka sebulan namun, atas sbb2 tertentu, dia bakal diberhentikan oleh majikannya…mmg rasa mcm langit nak runtuh, dunia nak terbalik lah kan bila tiba2 kena mcm tu.

Bukan hanya dia, partner bisnes yg juga rakan sekerjanya pun kena nasib yg sama apabila telah diberhentikan lebih awal…

“Saya ni menunggu masa je ni kena ‘fired’. Jadi, saya tak boleh duduk diam… sebelum saya kena baik saya cari back-up plan…”

CARI JALAN NAK TERUSKAN HIDUP

Setelah diberhentikan, partner bisnesnya, Mohd Rizuan kini memberi fokus sepenuhnya kepada bisnes F&B ni… Menyedari perkara yg sama bakal berlaku kpd nya,terus dia ambik keputusan utk berganding bahu dgn rakannya itu utk run bisnes ni bersama.

“Dgn duit simpanan yg ada, kami gunakan utk beli mesin dan join kelas2 berkaitan marketing sbg ‘bekalan’ utk kami mulakan bisnes…”

Dgn keadaan status kerjanya yg bagai ‘telur di hujung tanduk’ tu, sedikit sebanyak memberi kesan kpd hidup dia sekeluarga… yelah, mana nak ‘cekau’ duit nak beli itu ini utk keperluan keluarga kan?

Melihat kpd keadaan itu, dia bangkit dan mula ‘visualize’ plan hidup selepas dia juga bakal mengikut jejak langkah rakannya kelak…

Walaupun pekerjaan tetap sekarang ni gajinya masyuk tapi waktu yg diluangkan utk keluarga tu sgtlah sedikit. Itu antara faktor yg menguatkan lg semangatnya utk lebih berjaya dlm bisnes supaya ada lebih masa bersama keluarga tercintanya…

MULA BERGURU DGN SIFUFBADS

Walaupun masih lagi bekerja tetap sambil menguruskan bisnes, dia tetap korbankan masanya utk mencari ilmu bg memantapkan lagi bisnesnya. Partnernya fokus kpd bhg operation, manakala dia pulak uruskan bhg marketing dan sales…

So dia pun mulakan langkah berguru ni dgn join seminar 1 hari SifufBads kemudian disambung pulak dgn kelas intensif selama 4 bulan…awal2 join tu mmg “pecah otak” jugaklah nak serap semua ilmu.

Yelah, sbb selama ni tak pernah tahu kan selok-belok bisnes ni mcm mana. Sebelum ni, rujuk buku2 Sifufbas je utk dptkan idea tapi jauh bezanya bila belajar dpn2 dgn belajar ikut buku ni.

DAH MULA NAMPAK ‘FUTURE’ DALAM BISNES

Lepas hampir 3 bulan berguru ni, dia dah mula nampak impak ke atas bisnes. Kalau dulu tak nampak lagi hala tuju bisnes, tp sekarang ‘future’ bisnes tu makin jelas dan dah boleh planning utk 2 ke 3 tahun akan dtg…

“Walaupun utk skrng bisnes ni masih lagi part-time dan kami hanya terima job utk weekend sahaja, tapi Alhamdulillah sales naik 4 kali ganda! Itu pun kalau nak tau, saya tak run iklan lagi tau… cuma buat content marketing biasa je”

Katanya, jadual hujung minggunya kini full sehingga hujung tahun dgn event2 wedding yg memerlukan khidmat aiskrim & popcorn nya. Sambungnya lagi “Ini lah result yg saya dpt dlm tempoh seminggu lps saya berguru tu…mmg saya apply terus apa yg saya belajar tu…”

Akan dtg, dia rancang utk launch stall supaya dia dan partner boleh generate daily income dan tak hanya bergantung kpd sales hujung minggu.. Di samping tu, dia juga merancang untuk buat sistem agent bg memenuhi permintaan prosek yg semakin meningkat…

STRATEGI YG DIGUNAKAN

#1 COPYWRITING – Dia byk fokuskan kpd headline copywriting yg mana dia akan mention terus siapa prospek yg menjadi targetnya. Dgn cara ini, lebih mudah utk close sbb prospek tersebut matching. Contoh copywritingnya adalah…

[ATTN: BKL PENGANTIN] – “KENDURI KAWEN TAK LAMA DAH, TAPI MASIH LAGI TERCARI2 MENU XCLUSIF UTK TETAMU YG DTG NANTI?”

#2 GAMBAR WOREN – Teknik gambar byk ni adalah antara teknik yg mudah utk tarik minat prospek sbb kebanyakkan gambar yg digunakan memaparkan emosi… contohnya gambar kanak2 dgn aiskrim.

Disamping itu, dia juga menggunakan teknik gambar woren ini utk menunjukkan kepelbagaian latar belakang customernya. Contohnya, ada antara customernya dalam kalangan pelajar sekolah serta tetamu yg hadir ke majlis perkahwinan.

#3 LIVE – Ini juga antara teknik ‘makanan’ yg sering dia gunakan utk tingkatkan trust… selalunya, ketika ‘on-duty’ jaga aiskrim & popcorn di mana2 event, dia akan ambil peluang keemasan ini utk buat ‘live update’ setiap aktiviti serta customer2 yg dtg serbu stall nya.

Melalui kaedah live ini juga, secara tak langsung dia boleh highlight feedback customer yg dtg serta tunjukkan proses penyediaan aiskrim & popcorn nya.

Selain daripada penggunaan fesbuk sbg medium bisnes, dia juga ada buat integrated marketing yg mana dirasakan sgt penting zaman era digital 4.0 ni. Antara medium lain yg digunakan adalah website, instagram dan google ads.

Tambahnya lagi, nasihat kpd founder2 di luar sana…”kita kena sentiasa bersedia dgn apa yg bakal berlaku. Jgn terlalu selesa dgn keadaan kita sekarang…”

Anda terinspirasi dgn kisah penjual aiskrim & popcorn ni?

Kalau ya, acer komen “SAYA” di ruangan komen..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Faesal says:

    Terbaik sifu, banyak membantu usahawan seperti kami, teruskan usaha.

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • Psss! Nak tanya ni Korang kenal ke 2 org ni?
  • Strategi yg dulunya berkesanbelum tentu bkesan pd msa skrg SJ
  • 3 SECRET BRADER NI BERMULA DARI RM700 TANPA LOAN AND
  • Ehem!! Korang tahu tak usahawan ni bukan takat buat bisnes
  • Duit dan harta bukanlah pengukur segalanya   Hanya seorang
  • Berbisnes ni nmpk je mudah tp hkikatnya perlukan masa kerja
  • Sblm fly tadi sempat melepak ngan ngocing anak didik ceo
  • Bila dah ada company ada team pentingnya wujudkan satu struktur
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!