“INGAT BILA DAH JADI INSTAFAMOUS NI SENANG NAK DAPAT CUSTOMER…”

Alkisah bermula… wanita cantik, kecil molek, Erni Amanina Mohamad Amin Bougas atau nama glamournya Erni Bougas, dulunya seorang model muslimah. Suka2 jer buat bisnes cari duit sampingan.. sampailah terilham nak buat produk kecantikkannya sendiri… brand, Bougas Beauty HQ.

Time tu terfikir nak buat ‘waterbase serum’ sebab serum camtu kat Malaysia ni memang tak wujud pun lagi, pastu sesuai utk semua jenis kulit plak tu.. maka terhasilah Bougas Serum, sekaligus menjadikan produknya ‘pioneer’ water base serum kat malaysia ni..

BOUGAS DULU BUKAN ORANG ‘ADA ADA’

Rata2 usahawan yg dah berjaya bina empayar sendiri, bukanlah dari keluarga yg ‘ada ada’.. Puan Erni jugak tak terkecuali. Ibunya bekerja di kantin sekolah dan ayahnya pula tak bekerja. Ni antara ‘big why’ dia bersungguh2 dan fokus dgn bisnes ni.

SALES STAGNANT JER…

Sebelum ‘bertapa’ dgn SifufBads, sales tu dah ade.. dan bukan beshe2, adalaa dalam 300K sebulan tapi duk tang tu jer… statik. Taktau cara nak push dah.. buntu!

START BERTAPA

Dulu pernah join seminar Missing Chapter Return, tapi suka2 je sebab takde bisnes lagi.

Sampai la penghujung tahun lepas, start betul2 bertapa.. join coaching program, lepas tu naik ke CEO program.

Kata husbandnya “SifufBads ni very detail, boleh tanya jer apa2 problem pasal bisnes… sangat dekat dengan student”. Itulah antara sebab yg menguatkan lagi diorang utk terus berguru…

STRATEGI-STRATEGI BOUGAS

#1 STRATEGI LAUNCHING 

Nak launching produk ni kena tau strateginya, fasa-fasanya. Bukan main redah jer. Dalam kes Puan Erni ni, esok nak launch, tapi hari ni dah sold out produk. Haa macam mana tu? Hebat tak? Dari salesnya yg statik 300K sebulan tu, seminggu launching dah dapat 300k perghh… kalau sebulan? Kira laaa sendiri..

#2 PERMISSION MARKETING

Dia buat 1000 sample free, terhad utk 1000 orang terawal jer. Dari situ, dia dapat ribuan database, dia follow up semua database ni dengan sistem automation.. dan hasilnya, salesnya boom!

#3 INTEGRATED MARKETING

Dulu dia hanya fokus kat 1 platform, fokus kat ig jer. Tapi lepas kena tegur, terus buat integrated marketing.. start fokus kat platform2 lain jugak seperti, fb, telegram, website, twitter dan youtube.

#4 CONTENT MARKETING 

Antara content marketing yg digunakannya, video content, video commercial, live, testimoni, tips, skincare routine dan banyak lagi. Dengan cara ini, dia dapat jimatkan kos marketing sehingga 3 kali ganda.. sales dan profitnya pun bertambah!

Strategi ni semua orang boleh buat, tak kira newbie atau founder. Serius! Tak keluar kos pun, tapi tak ramai yang sanggup buat.

#5 DUTA PRODUK 

Kalau anda nak tau.. Elfira Loy adalah duta produk Bougas Beauty ni. Haa Elfira yg famous amos tu pun pakai tau.. duta produk boleh menaikkan lagi kredibiliti, trust dan brand awareness bagi sesuatu brand.

#6 SOCIAL INFLUENCER

Dia menggunakan social influencer/public figure yg ber-authority seperti MUA Bella, instafamous.. dan paling penting, bukan review semata2, tp diorang ni sendiri pakai dulu dan bagi ‘honest review’ gitu.. automatik, trust juga meningkat.

BOUGAS KINI..

Alhamdulillah… kini Bougas Beauty dah pergi jauh! Staff dah ramai.. lepas tu dah ada 600 agen termasuk stokis dan master stokis.

Katanya “dulu rasa dah famous kat ig, followers beratus ribu, ingat senang je nak promote produk dan tapau semua platform. Hakikatnya susah. Takde orang nak beli pun…tetap kena pergi belajar, cari ilmu”.

Pesannya lagi “kalau tak berhijrah ke digital marketing ni.. kita akan ketinggalan zaman. Customer pun upgrade diorang punya cara nak membeli kenapa kita sebagai business owner/penjual tak upgrade?”. Sentap tak..?

Siapa lagi yg nak dibantu, yg nak di guide step by step macam Puan Erni?

KLIK SINI –> http://sifufbads.com/foundr

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Khairi says:

    Nk belajar buat bznz marketing

Program @ Sifufbads

19/01/2019
ROI Chapter
IDCC, Shah Alam

13/01/2019
Missing Chapter Reloaded
IDCC Shah Alam

29/09/2018
HIIM Premier
IDCC Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Semua orang boleh create akaun IG boleh menjual dalam IGtapi
  • Zaman sekarang ni tak boleh bergantung pada satu platform je
  • Jika SifufBads nak wujudkan spesifik modul IG ADVERTISING! Yg bakal
  • TIAP HARI ORG DM DI INSTAGRAM NAK STOKIN TANGANBEST SGT
  • Audiens selalu curang? Dulu tiap2 hari like post siap komen
  • LAUNCH  FINALLY MCIG MISSING CHAPTER  IG ADVERTISING TELAH
  • NAMANYA SELARI DENGAN ACTION ITULAH DIA DJ FUZZ! FUZZ ACTION
  • LAUNCH  FINALLY MCIG MISSING CHAPTER  IG ADVERTISING TELAH
  • LAUNCH  FINALLY MCIG MISSING CHAPTER  IG ADVERTISING TELAH
MISSING CHAPTER IG ADS
MISSING CHAPTER IG ADS

Ketahui 5 Sebab kenapa Anda Patut Mulakan Instagram Advertising Tahun 2019 Ini, Atau Terus Biarkan Bisnes Anda “Tertinggal”Isi Form di Bawah Sekarang!