“JIWA MUDA NI DAHAGAKAN KESERONOKKAN TAPI SEBAB IBU, TERPAKSA…”

Kisah ni tentang pengurus Tadika Fitrah Ehsan, Nur Farah Nadhira, 24 thn dari Kulim Kedah… Baginya, nak buat bisnes ni kena banyak berkorban.

Disebabkan perjuangannya nak meneruskan bisnes milik ibunya, dia sanggup ikut ckp ibunya utk sambung belajar dlm bidang pendidikan awal kanak2 utk meluaskan lg bisnes tadika yg diuruskannya.. Walaupun pada mulanya dia tak minat bidang tu dan jiwa mudanya nak berseronok seperti kawan2 lain.

Namun.. Jauh dari sudut hati, dia yakin pengorbanannya sambung belajar akan berguna pada masa akan dtg. Walaupun status sbg pelajar, pengurus operasi, dan cikgu tadika… Itu bukan penghalang baginya utk terus belajar menerokai dunia bisnes yg byk persaingan!

INGAT ORG SEKELILING SUPPORT BISNES RUPANYA…

“Nak bina brand dan nak bersaing dgn brand besar yg lain mmg payah…” Pada mulanya ramai yg ragu-ragu dgn tadikanya, tak kurang jugak yg compare tadikanya dgn tadika yg lain.

“Terasa hati bila jiran sebelah rumah sendiri sanggup hantar anak pi tadika lain yg lebih jauh dari hantar ke tadika saya yg betul2 sebelah rumahnya. ..”

Lagi sedih bila ada saudara-maranya yg merendah2kan bisnes tadikanya sbb kata mereka, “ Buat bisnes dan tak kerja gomen ni tak menjamin masa depan…”

Tapi tu semua sikit pun tak lunturkan semangatnya utk terus berjuang dlm membantu dan mendidik anak bangsa. Dia yakin dgn niat yg betul dan usaha yg berterusan akan buat bisnesnya makin naik.

“TIRUVASI” JADI PEMBUKA MATA…

Mula2 dia perhati je ilmu2 dari post SifufBads je… tiap2 hari mmg itulah rutin jarinya dok scroll mouse tgk post mcm2 tapi belum lagi timbul rasa nak praktikkan apa yg dibaca.

Sampailah 1 hari dia bercadang nak buat contest di page tadikanya… so dia tergerak hati nak “tiruvasi” salah 1 post sifufBads.

Tiba2, terkuzut dibuatnya bila berdesupppp PM masuk mcm kena landa tsunami org dok tanya mcm2… Start dari hari tu, post2 SifufBads mula dijadikan “kitab“ rasmi baginya sbg sumber rujukan.

Pada akhir thn 2017, barulah dia beranikan diri join “bertapa “1 hari dgn sifufBads.

“Saya terkejut dlm sehari je dah belajar macam2. Ini kalau “bertapa” lama lagi, confirm lagi byk ilmu boleh belajar!”

“Ini satu tamparan buat saya… Saya ingat dah konpiden tahu semua benda, rupanya byk lagi benda yg saya tak tau…”

Balik je dari sesi “pertapaan”, dia terus apply ilmu SifufBads ke atas bisnes. Tuptup,makin meletop bisnes tadikanya sampai mampu bukak cawangan tadika yg ke-4 di Kulim.

TEKNIK & STRATEGI FEVERET…

#1 GAMBAR WOREN – Dia gunakan teknik “gambar byk” ni utk highlight aktiviti2 tadika contohnya gambar2 dlm kls, gambar2 sambutan hari jadi dan gambar2 lawatan sambil belajar.

Sbbnya melalui teknik ni, ia dpt tonjolkan emosi kanak-kanak yg boleh trigger emosi prospek.

#2 BINA ENGAGEMENT – Antara cara mudah utk bina engagement adalah dgn cara buat contest dan live.

Contohnya, waktu contest ni dia akan engage dgn setiap komen dan akan follow up… Kalau buat live pulak, dia akan tunjuk apa aktiviti yg sedang berlangsung dan byk “berborak” dgn audiens yg menonton.

Tak lupa juga dia tekankan engagement di sms dan whatsapp.

#3 RETARGETING – Teknik ni antara teknik “makanan” dan mampu memberi impak kpd bisnesnya… sbb dia akan target kat database sedia ada dan tak payah susah2 nak kumpul database baru.

Contohnya, bila ada kemasukkan batch student baru… dia akan buat iklan dan retarget kpd existed database sbb possibility utk customer yg sama sign-up kelas adalah tinggi terutamanya bila customer tu ada lebih dari seorang anak.

Katanya lagi, ” Saya percaya byk manfaat bila kita jaga pelanggan sedia ada ni…”

DAH MULA SENYUM LEBAR…

“Dulu org ragui dgn bisnes keluarga kami… Tapi sekarang, alhamdulillah org dah mula pandang sbb kekuatan USP yg kami tonjolkan… Dari segi modul pembelajaran yg direka khas, pendekatan cara cikgu2 mengajar serta konsep tadika pembelajaran dan day care yg buat org “melekat” dgn kami…”

Dgn adanya tadika cawangan ke-4, jumlah student yg sign-up untuk tahun 2018 mencecah 335 org dan sales bulanan yang mencecah 6 angka..

Akan dtg, dia dlm proses nak tambah lagi team management bhg marketing, operation dan sales. Katanya… “Bila kita makin grow ni, team kita pun kita kena grow kan juga..”

 

Anda belajar sesuatu dari kisah ini ?

Kalau ada, acer komen “Aii Sifu!” 😉

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. scrub badan says:

    bukan senang nak buka tadika…

    scrub badan

  2. telekung says:

    jangan mudah mengalah!!

  3. minyak kelapa dara

    jaga budak2 bukan satu kerj ayg senang

  4. Brianrom says:

    track snapchat messenger – hacking snapchat for free, program + for hacking snapchat

  5. wanie says:

    Tahniah! inpirasi untuk saya dan team..

  6. sangat kagum dengan usahawan ini

Program @ Sifufbads

18/04/2019
The Foundr Chapter 2.0
Sifufbads Academy

12/04/2019
SifufBads Premium Workshop
SifufBads Academy

19/03/2019
INSTAT
SifufBads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • ILMU MANTAP KEWANGAN SELAMAT  Haaa setuju ke setuju sangat
  • Mesti korang perasan kan    Ada satu masa
  • Ramai yg diuji dgn kejayaan demi kejayaan byk duit byk
  • BENDA YG DULUNYA BERKESAN BELUM TENTU BERKESAN SEKARANG  Psst
  • Harini Sifu nak share sikit story tentang abdulbas1t yg expert
  • Ibu nak ada penyambung legasiIbu nak kumpulkan The True Warrior
  • Harini Sifu nak share sikit pasal orang hebat dalam gambar
  • NOW OPEN  SEAT DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE 2019 KINI DIBUKA!
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE

1st Time, Lebih 26 Speaker Dari ‘Circle SifufBads’ Dibawakan XCLUSIF Selama 3 Hari Berturut2, Bukan Saja Untuk Bantu Anda UPkan SALES & Tingkatkan PROFIT Tapi Juga KEKAL LAMA Dalam Bisnes. Lengkapkan form di bawah untuk info lanjut..