Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Mula-Mula Akak Ni Jual Batik, Lepas Tu Baju Muslimah…

Diterbitkan pada Sep 26, 2016 oleh

kak-rohaya

Kak Rohaya ni mula2 jual batik2, pastu jual baju muslimah. Pepasal mula2 jual batik pastu stop?

Begini…

“Mula2 buat bisnes guna fb ads, hakak buat batik sutera Tgnu. Memang huru-hara. Org beli online ramai, yg dtg kedai akak kat sg Petani pon ramai.

Tapi..

“Tak lama! Tahan kejap ja..Bila batik fake dari China masuk market, efek sales hakak. Tu pasai akak start jual pakaian muslimah. Amik dari China…”

“Tension jugak hakak. Sdp2 niaga, ada je cabaran. Betui la org kata, niaga ni byk cobaannya”

Nasib baik la pnh bljr…

“Ilmu yg ada sblm ni, apa lagi guna balik la. Ada ilmu, jual apa2 produk pon boleh.”

Oppss.. lupa nak introduce akak ni..

Ni nak habaq mai!

Akak ni asai orang utara. Duk juai borong kain dan pakaian Muslimah cam ramai org lain duk buat.

Nama dia Cikgu Rohaya. Kedai dia nama Yumna. Yumna Boutique mula beroperasi pada 15 Disember 2010.

Pasaipa dia buka butik cam org lain juga? Padahal berlambak kat luar sana jual kain & buka butik.

Mula dgn minat la..

Awai2 dulu Cikgu Rohaya juai kain batik Terengganu area Sg. Petani, Aloq Staq, Changlung, Kodiang. Kununnya nak pekenai kat depa batik Terengganu. Mana tau kut2 sesuai ka apa.

Kluaq la modai RM70k.. penuh yakin berasa ilmu bisnes dah ada, duk pi menjuai. Buat banner, bunting banyak2. Gantung sana, gantung sini…

Last2… duit habis.. untung x banyak. Ish2… kesian2!

Stress bak hang!!

Apa yg tak kena ni?

Satu hari Cikgu Rohaya pi jumpa kawan dia. Kawan dia pun beritahu dia,“Hang kena pi belajaq marketing laa.. offline marketing hang buat tu pun tak betoi sgt.. Online lagi hang tatau apa.”

“Lagu tu no!”

TRAVEL CARI ILMU

Jadi Cikgu Rohaya ni angkutla laki & anak2 pi KL. Pi mengaji FB Ads. Start hari tu, duk ulang-alik dr Sg Petani – KL. 6 jam pi, 6 jam balik. Itulah rutin bulanan Cikgu Rohaya.

Alhamdulillah… Bila dah reti buat Fb Ads, kalu biasa2 RM20k ke RM30k saje. Lpas implement FB Ads dah naik ke RM70k ke RM92k bulan2 berikutnye.

Cikgu Rohaya lani kembangkan bisnes juai baju2 Muslimah.

La.. ni… tak kurang 1000 pasang sebulan no!!!

“Saya ni dari tatau apa2 ttg bisnes online, FB Ads & apa bagai… la… nii.. terer bak hang!”

LAGU MANA CIKGU ROHAYA BUAT?

Strategi Cikgu Rohaya x susah..

Letak gambar2 pilihan LEBIH DARIPADA 5 KEPING supaya senang customer nak pilih. Bila customer tengok gambar kain2 yg colouring ni,jd masa dia lepak di fan page jadi lama.

Kat sini dah bina ENGAGEMENT untuk orang singgah di fanpage sbb slps org klik iklan, biasanya ia akan like, komen dan share.

Gambar yg byk memberi peluang utk orang tengok dan pilih.

Itu ajer… ni antaranya la yg Cikgu Rohaya buat la.

TAHU TAK?

Kak Rohaya buat bisnes ni PART TIME JER… TP BUAT CAM FULL TIME…

Dia ada 3 org staf yg duk jg kedai ketika bkerja.

1. Bahagian pengurusan kedai/pengeposan
2. Bahagian website/instagram
3. Bahagian jawab inbox/whatsapp

Apa yg utama, dia nak pastikan sebarang inbox/whatsapp dijawab pantas. Respons yg pantas meningkatkn rasa excited prospek dengan servis yg ditawarkan.

“Saya sendiri yg control bahagian iklan FB Ads. Apa yg diajar sifu dlm kelas sy buat.”, beritahu Rohaya Sharif sblm akhiri perbualannya.

BUAT BIASE2, IMPAK GILER2…

Komentar (2)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!