Mula-Mula Akak Ni Jual Batik, Lepas Tu Baju Muslimah…

kak-rohaya

Kak Rohaya ni mula2 jual batik2, pastu jual baju muslimah. Pepasal mula2 jual batik pastu stop?

Begini…

“Mula2 buat bisnes guna fb ads, hakak buat batik sutera Tgnu. Memang huru-hara. Org beli online ramai, yg dtg kedai akak kat sg Petani pon ramai.

Tapi..

“Tak lama! Tahan kejap ja..Bila batik fake dari China masuk market, efek sales hakak. Tu pasai akak start jual pakaian muslimah. Amik dari China…”

“Tension jugak hakak. Sdp2 niaga, ada je cabaran. Betui la org kata, niaga ni byk cobaannya”

Nasib baik la pnh bljr…

“Ilmu yg ada sblm ni, apa lagi guna balik la. Ada ilmu, jual apa2 produk pon boleh.”

Oppss.. lupa nak introduce akak ni..

Ni nak habaq mai!

Akak ni asai orang utara. Duk juai borong kain dan pakaian Muslimah cam ramai org lain duk buat.

Nama dia Cikgu Rohaya. Kedai dia nama Yumna. Yumna Boutique mula beroperasi pada 15 Disember 2010.

Pasaipa dia buka butik cam org lain juga? Padahal berlambak kat luar sana jual kain & buka butik.

Mula dgn minat la..

Awai2 dulu Cikgu Rohaya juai kain batik Terengganu area Sg. Petani, Aloq Staq, Changlung, Kodiang. Kununnya nak pekenai kat depa batik Terengganu. Mana tau kut2 sesuai ka apa.

Kluaq la modai RM70k.. penuh yakin berasa ilmu bisnes dah ada, duk pi menjuai. Buat banner, bunting banyak2. Gantung sana, gantung sini…

Last2… duit habis.. untung x banyak. Ish2… kesian2!

Stress bak hang!!

Apa yg tak kena ni?

Satu hari Cikgu Rohaya pi jumpa kawan dia. Kawan dia pun beritahu dia,“Hang kena pi belajaq marketing laa.. offline marketing hang buat tu pun tak betoi sgt.. Online lagi hang tatau apa.”

“Lagu tu no!”

TRAVEL CARI ILMU

Jadi Cikgu Rohaya ni angkutla laki & anak2 pi KL. Pi mengaji FB Ads. Start hari tu, duk ulang-alik dr Sg Petani – KL. 6 jam pi, 6 jam balik. Itulah rutin bulanan Cikgu Rohaya.

Alhamdulillah… Bila dah reti buat Fb Ads, kalu biasa2 RM20k ke RM30k saje. Lpas implement FB Ads dah naik ke RM70k ke RM92k bulan2 berikutnye.

Cikgu Rohaya lani kembangkan bisnes juai baju2 Muslimah.

La.. ni… tak kurang 1000 pasang sebulan no!!!

“Saya ni dari tatau apa2 ttg bisnes online, FB Ads & apa bagai… la… nii.. terer bak hang!”

LAGU MANA CIKGU ROHAYA BUAT?

Strategi Cikgu Rohaya x susah..

Letak gambar2 pilihan LEBIH DARIPADA 5 KEPING supaya senang customer nak pilih. Bila customer tengok gambar kain2 yg colouring ni,jd masa dia lepak di fan page jadi lama.

Kat sini dah bina ENGAGEMENT untuk orang singgah di fanpage sbb slps org klik iklan, biasanya ia akan like, komen dan share.

Gambar yg byk memberi peluang utk orang tengok dan pilih.

Itu ajer… ni antaranya la yg Cikgu Rohaya buat la.

TAHU TAK?

Kak Rohaya buat bisnes ni PART TIME JER… TP BUAT CAM FULL TIME…

Dia ada 3 org staf yg duk jg kedai ketika bkerja.

1. Bahagian pengurusan kedai/pengeposan
2. Bahagian website/instagram
3. Bahagian jawab inbox/whatsapp

Apa yg utama, dia nak pastikan sebarang inbox/whatsapp dijawab pantas. Respons yg pantas meningkatkn rasa excited prospek dengan servis yg ditawarkan.

“Saya sendiri yg control bahagian iklan FB Ads. Apa yg diajar sifu dlm kelas sy buat.”, beritahu Rohaya Sharif sblm akhiri perbualannya.

BUAT BIASE2, IMPAK GILER2…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Serius… banyak artikel dari Sifu…. buat saya semangat… terima kasih….

  2. syida says:

    Cikgu kat Maktab Mersing ku dulu.. Tahniah cikgu ­čÖé Semoga sukses selalu

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Ramai usahawan diuji teruk dlm bisnes Buat apapun tak menjadi
  • Untuk kuatkan TRUST orang pada brand anda di onlineAnda sebagai
  • Untuk WIN dlm bisnesLagi2 yg ramai pesaingContent marketing adalah penyelamat
  • Bagaimana founder nfhboutiquegallery yg baru berumur 25 thn ini generate
  • Wanita ni pernah masuk lokap gara2 gagal bayar KWSP pekerjaTapi
  • Siapa cakap student tak boleh buat sales 6 angka sebulan?
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!