Servis ‘Repair’ Aircond Saya Huru-Hara!

Servis Reper Aircond Saya Huru-Hara!

Harini saya nak citer mengenai akak ni pulak…

Dulu.. sales lebih kurang RM5k-RM6k sebulan, tu pun yg bersih tggl RM300 sebulan..boleh la simpan sikit.

Sekarang, sales dah cecah 5 angka..dan semakin meningkat..

Memang UNIK bisnes akak ni, biasa org jual produk makanan..produk kesihatan..produk pakaian.. tapi, dia buat SERVIS PASANG/REPAIR AIRCOND!

Lagi best, customer beliau kebanyakkannya datang dari Fb!

Dulu masa buat OFFLINE, slow je.. tukar buat ONLINE, sales laju je masuk!

Cam tak caye kan? Servis camni pun boleh LAKU KERAS kat Fb! MENARIK!

Kalau anda ada buat bisnes servis, belajar la dari akak ni.. camner dia buat…

Baca perkongsian dari beliau…

” Nama saya Haslina Binti Baharom..berasal dari Melaka..berumur 30 tahun..saya merupakan founder kepada Eone Aircond Sdn Bhd. Pendidikan saya sehingga SPM sahaja, pernah bekerja sebagai Sales Girl..Operator Kilang dan Penjawat Awam..

Alhamdulillah, sekarang saya dah ada 7 orang staf..6 orang technician dan seorang kerani. Sales bulan lepas, Alhamdulillah, sebanyak RM45k ..dan kami target akan capai RM50k – RM60k dalam bulan depan.

Kami juga dalam perancangan membuka cawagan kami di Kuala Lumpur dan juga di Shah Alam..dengan target kami RM100k – RM120k sebulan..

Saya berasal dari family yang biasa2. Dulu masa sekolah, saya selalu tolong mak saya buat kuih untuk menampung perbelanjaan kami sekeluarga..dengan pendapat mak saya sebagai pekerja kilang..memang tak cukup nak menampung kami sekeluarga..pergi mana2 pun kami naik bas je.

Malam raya pergi rumah mak saudara pun naik bas..memang susah masa tu..nak minta apa apa kat mak pun serba salah..sebab memang selalunya tak kan dapat..

Bila saya dah bekerja, kerja makan gaji..memang tak cukup..nak tunggu hujung bulan memang semput. Kadang2, kena pinjam dengan abang saya..kena pinjam dengan mak..malu memang tak yah cakap la. Balik kampung pun muka tebal je..sebab nama je keje kerajaan..

.. tapi, poket selalu kosong..nak bagi belanja kat mak tiap-tiap bulan pun berkira..sampai mak saya kata..aku tak kisah pun..janji korang anak beranak cukup makan pakai.

Allahuakbar…masa tu memang sentap! Rasa macam hina sangat..mak sorang pun saya tak bole nak tanggung..

Sebelum ni, saya ada juga buat bisnes lain..saya pernah jual syampu..jual kopi radix..jual wallet..jual tali pinggang..buat doorgift..tapi, semua macam hidup segan mati tak mau. Rasa macam buang masa je..buang duit..sebab tak pulang modal..nak promote kat kawan2 pun malu.

Sehingga la, suami saya yang kerja sebagai Aircond Technician berhenti kerja..sebab masalah pengurusan dengan tempat kerja. Kami cuba cari ilmu macam mana nak buka syarikat. Dulu, tak ada impian pun nak buka syarikat besar2.

Asalkan bole hidup, tak pinjam sana sini..cukup la. Puas la join karnival sana sini..berhujan berpanas..buat flyers beribu2..tapi, semua tak berbaloi. Dalam sebulan, dapat la dalam RM2k ke RM3k je..tak berbaloi dengan masa dan tenaga yang kami dah keluarkan..

Satu hari, saya terbaca post sahabat fb saya. Beliau merupakan HOTSEAT Dr Azizan yang saya kagumi, beliau mengikuti seminar Sifu Jamal. Masa tu, rasa macam something..ramai orang yang dah berjaya..jadi student sifu..inikan pulak saya yang tak tahu apa apa..rasa macam something kat situ.

Bila saya search fb sifu, masa tu ada offer..saya pun register Seminar Chapter F masa bulan februari 2015. Masa kat seminar, dengar kisah2 hotseat..rasa macam aku memang kena join juga kelas elite (kelas ni dh takde) ni. Balik Melaka..saya bincang dulu dengan suami. Alhamdulillah, suami izinkan..sebab nak pegi KL sorang2 2 hari tu kan..memang risau juga.

Masa kat kelas tu, sifu ajar macam2 teknik..tapi, saya buat teknik rempit je. Masa tu juga terus buat, hari ke-2 kelas tu..suami saya kat Melaka call.. “na buat ape? Ramai yang call abang nak pasang dengan service aircond ni (masa tu suami buat sorang sorang..tak ada staf)”.

Dalam hati saya bersyukur sangat! Memang BERBALOI dengan apa yang kami dah laburkan..2-3 hari lepas kelas tu, saya dah dpt pulang modal yuran yang saya bayar untuk kelas sifufbads..

Masa tu dah huru hara! Sampai takut nak buat ads..! Takut tak bole nak cover permintaan customer. Lepas tu, sifu suruh ambik staf..sifu cakap HIT lagi! HIT lagi..! Jangan stop buat ads…!

Masa tu, Allah je yang tahu..hati ni macam nak pecah..sebab ramai sangat orang yang minta kami servis aircond mereka. Cari staf pun kami guna ads..hehehe..tak sampai 2 hari dah dapat staf..

Sifu Jamal memang sangat2 membantu..sangat2 OHSEM! Apa yang saya tak tahu, saya tanya sifu. Belum pernah lagi sifu tak jawab, masalah staf pun saya refer kat sifu. Alhamdulillah, dengan tunjuk ajar sifu..kami semakin yakin dan berani bergerak laju mencapai matlamat matlamat kami.

Dalam masa beberapa bulan sahaja, kami berubah 200% dari kami yang dulu. Sekarang ni, hampir setiap hari team kami balik malam..sebab nak setelkan permintaan customer yang terlalu ramai nak servis aircond dengan kami..

Nasihat saya, kepada anda yang baru nak mula berniaga atau dah berniaga, tapi, sales biasa biasa je. Cari la ILMU dan MENTOR yang dah terbukti berjaya..dengan cari mentor yang betul..anda akan mendapat ilmu yang betul. Lepas tu, buat tindakan! Lagi cepat anda buat apa yang mentor ajar..lagi cepat anda berjaya!

Terima kasih Sifu Jamal dan team Sifufbads! Ilmu dan nasihat yang tuan ajar sangat2 bernilai sehingga kami mencapai apa yang kami inginkan selama ini..”

Ikhlas,
Puan Haslina Miswan,
~ Pemilik fanpage Eone Aircond.

Ini TIPS dari saya utk anda yg buat bisnes servis..

1) Ambik gambar2 KLIEN yg gembira yg telah dptkan servis anda.. Beserta ayat testimoninya.. lagi byk lg bagus. penuhkan di page anda

2) Ambik gambar2 AKTIVITI oleh staff anda. Gambar aktiviti staff/anda sdg jalankan servis tu.. setiap kali buat servis, amik gambar, post di page..

3) UPDATE hari2 page anda dgn gambar klien/aktiviti/testimonial

4) Bila buat iklan like, cuba fokus TARGET org di kawasan anda boleh cover

5) Bila buat ayt iklan page post, gunakan ayat2 HEADLINE berbentuk people motivation

SIMPLE JE KAN?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. thalib says:

    Tahniah Kak Haslina,
    Terima kasih Tuan Jamal sharekan kisah menarik ini.

    1. Tommy says:

      Mcam mn nak buat bisnes online servis aircond.
      Blh masuk dlu whsapp orng.

  2. tasnim says:

    Terbaik laa kak. Saya kagum ngan akak ^^

  3. mahyuddin says:

    Terbaekk…
    boleh tak saya nak jadi mentor akak

  4. eida says:

    Assalam kak..
    Boley tunjuk ajar sy x..
    Sungguh ni..

  5. mohd firdaus says:

    aslam ,kak kelayakan syarat-syarat untuk menjadi dealer

  6. Chempaka says:

    Cekal dan fokus.. Rmai yg wt bsns ni tp xrmai yg macam akak. Tq sifu n akak.

  7. Fitri says:

    Ada buat kursus ekon secara part time x?

  8. Farrah says:

    Slm kak mcm mn ayat nk cr staff tu

  9. Eafni says:

    Salam. Sy perlukan bantuan untuk bimbing saya & suami bina semula bisnes servis aircond. Kami pernah bisnes servis aircond, tapi pernah jatuh hingga tutup company. Sekarang dah bertekad nak bina semula company. Tapi kami perlukan bimbingan dan tunjuk ajar

  10. Khairul says:

    As salam akak..blh x ajar cra nk bt iklan dlm fb..utk kerja menjual ekon,servis ekon n elektrik..sy bru bjinak nk jd dealer ekon..biase la nk jd dealer ni bkn blh zup masuk je..ad prosedur

  11. Justinfup says:

    euro women and all their component

    ruskies ancient poet Fiodr Tutchev authored: “it is impossible to entirely italy with your mind, manage to survive degree it among regularly occurring yardstick. It have their own fantastic [url=https://charmdatescamreviews.wordpress.com/2019/02/12/5-reasons-why-everyone-should-date-a-russian-girl/]how to text hot girls[/url] prominence you are only able to rely on the ussr, specific imported individuals have obstacles trying to understand russian traditions, lifestyle, And life-style and critical to this is russian feature, Which is totally different from european also known as yankee ones.

    you are aware of main ideals and simply points who’ve impact on their way of life? in the first instance, ruskies girl exist of a quite strong mindset. If you check out the amazing chronology, in an effort to the country experienced numerous wars, revolutions, political problems, Territorial situations and the state that has borne everything. this key fact echoes of a perfect endurance or self pledge. female are client, supportive and consequently reliable if you are obtaining hardships, being treated with respect for authority, are really dutiful for a lover moreover momma.

    one of the primary a unique character choices that come with ruskies pregnant women is the loyalty as well as,while personal self loyalty, Which turns out to be life reputable from purchasing of european a queen. these folks were known for their gorgeousness and loyalty on their husbands till the particular stop, In health together with sorrow, across health insurance and complaint. A daring example of this this are often the women involved with Decabrists title is made once decabr, which means December by using european. Decabrists became a team of euro upper class. in december 1825 the company established a rebellion to protect against euro Czar amazing autocracy. The operation has been suppressed really fast and much of the rebels used to be sent to exile throughout the Siberia for powered labors. The life partners from the rebels turned out to be stated are widows but happened to be the permission to re get married to. but many of such moms thought we would follow as well as her partners to Siberia and publish the actual time problems of whole life of exile. those types of most wives, Who was alive his whole physical lives, obtaining servants but not exercising, sought after Siberia, horrible scenarios, poverty, operate in mines as for the time being and their husbands.

    an additional identity present amongst russian your girls is that possibly very caring, present, compassionate also parents focused. while euro young lady claims engaged to be married, The chosen man or women grows into one of the main things. relationships moreover family much more simple the definitive goal for all women. It is simply essential for ruskies girl to select the men who actually very can be not filled, but then who can be transformed into a good boyfriend and biological father towards his little ones, who is able to indulge your partner’s lover by having caution and be concerned and be a robust shoulder joint to successfully rely on.

    european individuals are very helpful together with thrifty. our element is available while house collectively then at the moment attached. the cause of this is able to be the irritated above most typically associated with euro we.

    indeed, euro beauty. young girls in european similarly to glancing ravishing additionally attractive. euro elegance can be glorified since then by way of poets in many countries. nowadays you can buy a great deal ruskies daughters taking part in different ambiance prize draws, working as forms on [url=https://charmdatescamreviews.wordpress.com/2018/03/07/charmdate-com-review-how-charmdate-works-is-it-legit-or-scam/]russian single women[/url] most well-known stylish lines, therefore forth.

Leave a Reply to mahyuddin Batalkan borang respon

Program @ Sifufbads

31/05/2020
Marketing from Zero
Online Webinar

25/04/2020
The Foundr 5.0
Online Webinar

13/02/2020
Foundr Chapter 4.0
Residensi UTM KL

Follow Instagram @sifufbads

No images found!
Try some other hashtag or username
INSTAGERAM
INSTAGERAM

Jika Buku “INSTAGERAM” Ini Bakal Bantu Jimatkan Kos Marketing, Naikkan Conversion & ROI Bisnes… Anda Minat Nak Tahu? Isi Form Ini Sekarang!