Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

3 Teknik Gambar Yang Boleh Bantu Tingkatkan Jualan Bisnes Anda

Diterbitkan pada Aug 11, 2015 oleh

3 Jenis Gambar Yang Boleh Bantu Tingkatkan Jualan Bisnes Anda

Antara cara tarik perhatian audiens untuk baca post kita di fanpage adalah dengan gabungkan sekali gambar bersama ayat copywriting. Gambar yang digunakan perlulah RELEVAN dengan servis atau produk yang kita niagakan.

Jadi, dalam artikel kali ini.. saya akan terangkan 3 TIPS yang boleh membantu anda memilih gambar yang boleh tarik fans untuk baca post iklan anda. Lagi best, mereka bukan je akan baca post iklan anda, tapi akan jadi pelanggan anda juga. Itulah yang kita mahukan! Betul..?

1. Gambar Produk Dengan Pengguna

gambar pengguna produk

Gambar begini biasanya akan dapat timbulkan persoalan di fikiran audiens untuk tahu lebih lanjut mengenai produk anda. Jika anda penjual tudung, lebih CANTIK jika anda bergambar dengan menggayakan produk anda.. jadi MODEL untuk produk anda seperti pegang produk di tangan, siap buat muka CUTE lagi!

Contoh lain, jika anda buat bisnes SERVIS, seperti motivasi bisnes.. tunjukkan gambar anda sedang memberi ‘talk‘ di hadapan orang ramai. Jika dalam anda ada offer sesi ‘personal coaching‘, ambil gambar bersama pelangan yang anda bantu.

Pelbagaikan SUDUT dan KREATIVITI gambar anda seperti ambil gambar CLOSE UP dari pandangan atas atau bawah. Untuk buatkan gambar anda nampak lebih MENARIK dan BEREMOSI, tambah ayat headline pada gambar.

Cara nak tulis headline dalam gambar, anda boleh baca artikel ini..

2. Gambar ‘Before & After’ + Produk

gambar sebelum,selepas

Semua orang mahukan lihat BUKTI keberkesanan sesuatu produk dan servis. Jadi, gambar berbentuk SEBELUM dan SELEPAS ini boleh memberi keyakinan kepada audiens untuk baca post anda.

Gambar tu pula biarlah KEMAS dan TERSUSUN. Jangan berterabur! Nanti sakit mata pula orang nak tengok. Lebih baik jika anda buat satu ALBUM khas untuk upload banyak gambar ‘end-result‘, berbanding upload hanya 1 gambar. Semasa anda buat post iklan, letakkan LINK ke album testimoni.. lebih banyak, lebih baik. Audiens akan lebih YAKIN jika banyak testimoni untuk produk anda.

Contohnya, jika anda menjual produk kecantikan untuk jerawat, tunjukkan TESTIMONI pelanggan terhadap produk tersebut.. gambar muka pelanggan SEBELUM dan SELEPAS menggunakan produk anda. PENTING! Jangan sesekali ambil gambar CIPLAK, atau gambar yang telah digunakan oleh produk kecantikan lain untuk kegunaan anda. Gunakan gambar yang anda sendiri shoot.

Bagi anda yang sediakan servis, tunjukkan PORTFOLIO hasil dari servis anda kepada pelanggan. Jika anda memberi khidmat nasihat bisnes pemasaran, tunjukkan RESULT dan TESTIMONI dari pelanggan anda. Lagi banyak gambar yang anda boleh beri, mereka akan lebih PERCAYA.

3. Gambar Offer Produk

pelikat warriors

Perkataan seperti “SALE!”, “BONUS!”, “OFFER!”, ini dapat buatkan audiens rasa nak tahu mengenai apa TAWARAN  yang anda beri. Biasanya, jika anda meletakkan POTONGAN HARGA dalam gambar.. iklan anda akan engagement yang lebih tinggi. Tak kira la anda jual produk atau servis apapun, yang penting anda dah ada followers sendiri.

Pastikan font pada gambar JELAS dan TERANG supaya apabila audiens ‘scroll’ Facebook, post anda akan lebih MENONJOL dari post-post lain. Gunakan WARNA dan SAIZ font yang sesuai. Biasanya ramai peniaga menggunakan warna MERAH dan KUNING, kemudian ADJUST saiznya. Anda boleh gunakan software percuma seperti PAINT dan DESIGN mengikut KREATIVITI sendiri.

Jadi, kesimpulannya, gambar memainkan peranan untuk menarik minat audiens ambil tahu mengenai bisnes anda.

Bagaimana cara untuk buatkan mereka KENAL mengenai bisnes anda?

Ya! Anda perlu BANTU dan EDUCATE mereka! 

Mudahkan mereka untuk dapatkan INFO mengenai bisnes kita. Jika kita dapat MUDAHKAN kerja mereka, mereka akan lebih mudah berikan duit pada kita. Ok?

Semoga bermanfaat.

Komentar (20)

  1. edi

    SIfu, fungsi ‘pin to to[‘ bagi photo album saya tak berfungsi, jadi mcam mana ya caranya sifu ? Adakah mmg begitu, dan apa solusinya selain daripada shared album ke page sendiri sebab ada banyak like, komen share tu. Cuma tak boleh pin to top. Mohon tolong sifu

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!