3 Teknik Gambar Yang Boleh Bantu Tingkatkan Jualan Bisnes Anda

3 Jenis Gambar Yang Boleh Bantu Tingkatkan Jualan Bisnes Anda

Antara cara tarik perhatian audiens untuk baca post kita di fanpage adalah dengan gabungkan sekali gambar bersama ayat copywriting. Gambar yang digunakan perlulah RELEVAN dengan servis atau produk yang kita niagakan.

Jadi, dalam artikel kali ini.. saya akan terangkan 3 TIPS yang boleh membantu anda memilih gambar yang boleh tarik fans untuk baca post iklan anda. Lagi best, mereka bukan je akan baca post iklan anda, tapi akan jadi pelanggan anda juga. Itulah yang kita mahukan! Betul..?

1. Gambar Produk Dengan Pengguna

gambar pengguna produk

Gambar begini biasanya akan dapat timbulkan persoalan di fikiran audiens untuk tahu lebih lanjut mengenai produk anda. Jika anda penjual tudung, lebih CANTIK jika anda bergambar dengan menggayakan produk anda.. jadi MODEL untuk produk anda seperti pegang produk di tangan, siap buat muka CUTE lagi!

Contoh lain, jika anda buat bisnes SERVIS, seperti motivasi bisnes.. tunjukkan gambar anda sedang memberi ‘talk‘ di hadapan orang ramai. Jika dalam anda ada offer sesi ‘personal coaching‘, ambil gambar bersama pelangan yang anda bantu.

Pelbagaikan SUDUT dan KREATIVITI gambar anda seperti ambil gambar CLOSE UP dari pandangan atas atau bawah. Untuk buatkan gambar anda nampak lebih MENARIK dan BEREMOSI, tambah ayat headline pada gambar.

Cara nak tulis headline dalam gambar, anda boleh baca artikel ini..

2. Gambar ‘Before & After’ + Produk

gambar sebelum,selepas

Semua orang mahukan lihat BUKTI keberkesanan sesuatu produk dan servis. Jadi, gambar berbentuk SEBELUM dan SELEPAS ini boleh memberi keyakinan kepada audiens untuk baca post anda.

Gambar tu pula biarlah KEMAS dan TERSUSUN. Jangan berterabur! Nanti sakit mata pula orang nak tengok. Lebih baik jika anda buat satu ALBUM khas untuk upload banyak gambar ‘end-result‘, berbanding upload hanya 1 gambar. Semasa anda buat post iklan, letakkan LINK ke album testimoni.. lebih banyak, lebih baik. Audiens akan lebih YAKIN jika banyak testimoni untuk produk anda.

Contohnya, jika anda menjual produk kecantikan untuk jerawat, tunjukkan TESTIMONI pelanggan terhadap produk tersebut.. gambar muka pelanggan SEBELUM dan SELEPAS menggunakan produk anda. PENTING! Jangan sesekali ambil gambar CIPLAK, atau gambar yang telah digunakan oleh produk kecantikan lain untuk kegunaan anda. Gunakan gambar yang anda sendiri shoot.

Bagi anda yang sediakan servis, tunjukkan PORTFOLIO hasil dari servis anda kepada pelanggan. Jika anda memberi khidmat nasihat bisnes pemasaran, tunjukkan RESULT dan TESTIMONI dari pelanggan anda. Lagi banyak gambar yang anda boleh beri, mereka akan lebih PERCAYA.

3. Gambar Offer Produk

pelikat warriors

Perkataan seperti “SALE!”, “BONUS!”, “OFFER!”, ini dapat buatkan audiens rasa nak tahu mengenai apa TAWARAN  yang anda beri. Biasanya, jika anda meletakkan POTONGAN HARGA dalam gambar.. iklan anda akan engagement yang lebih tinggi. Tak kira la anda jual produk atau servis apapun, yang penting anda dah ada followers sendiri.

Pastikan font pada gambar JELAS dan TERANG supaya apabila audiens ‘scroll’ Facebook, post anda akan lebih MENONJOL dari post-post lain. Gunakan WARNA dan SAIZ font yang sesuai. Biasanya ramai peniaga menggunakan warna MERAH dan KUNING, kemudian ADJUST saiznya. Anda boleh gunakan software percuma seperti PAINT dan DESIGN mengikut KREATIVITI sendiri.

Jadi, kesimpulannya, gambar memainkan peranan untuk menarik minat audiens ambil tahu mengenai bisnes anda.

Bagaimana cara untuk buatkan mereka KENAL mengenai bisnes anda?

Ya! Anda perlu BANTU dan EDUCATE mereka! 

Mudahkan mereka untuk dapatkan INFO mengenai bisnes kita. Jika kita dapat MUDAHKAN kerja mereka, mereka akan lebih mudah berikan duit pada kita. Ok?

Semoga bermanfaat.

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. mohd sukri hashim says:

    Tq sifu..maklumat terbaik

  2. Hazwan Hazman says:

    Sifu, nk tnya, gambar before after boleh lepas ke bt ads? sy try fb x approve…mcmne ye ? 🙂

    1. gambar sebelum/selepas tak lepas buat iklan, kena buat satu album khas untuk testimoni. Lepas tu, letak link album dlm post iklan.

      1. Muhamad saiful says:

        Tq sifu bads

      2. Hadi says:

        Sifu..mcm mna klaw utk signboard kedai plak..nk kasi org dtg mcm mna?
        Tq

  3. Hasmizal says:

    Terima kasih sifu

  4. ijam says:

    Terima kasih sifu atas infomation

    1. Rozita md not says:

      Alhamdulillah banyak info sy dapat…tp sy sedih sbb kesibukkn sy x dpt nak apply semua ni..apa2 pun i do the best..tq sifufbads…

  5. AzeraZezan says:

    Tq sifujamal..see u 23jan 2016..!!!

    Thanks share ilmu.

  6. tasnim says:

    Wow sngat bergunaaa. Sya mmg pikir nk jd model utk produk sya. Terima Kasih tambah kn keyakinan sya.

  7. edi says:

    SIfu, fungsi ‘pin to to[‘ bagi photo album saya tak berfungsi, jadi mcam mana ya caranya sifu ? Adakah mmg begitu, dan apa solusinya selain daripada shared album ke page sendiri sebab ada banyak like, komen share tu. Cuma tak boleh pin to top. Mohon tolong sifu

  8. norziha says:

    Terima kasih sifu bad…sy sentiasa ikuti segala tip yg sifu beri…

  9. Lokman Hakim says:

    Assalam tuan Sifu Jamal… Kalau nak buat Like Marketing untuk Printing Services.. Gambar apa ye yang sesuai… Blur juga sebab produk printing ni pelbagai… 🙂

  10. Artiesa says:

    As salam sifu. Kalau gambar utk mencari agent apa yg sesuai ye

  11. Athirah says:

    Terima kasih 🙂

  12. nursuhaime says:

    tks…sifu

  13. Linda says:

    Tq sifu..u are the best

  14. Mazliza bt Abu Bakar says:

    Tq sifu

  15. Erra Razak says:

    Salam Sifu Jamal. Terima kasih share tips ni ?

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • throwbackKali ni Sifufbads nak story balik kisah sorang founder pada
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!