Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Cara Tingkatkan Branding dengan Promosikan Website Anda di Facebook

Diterbitkan pada Aug 18, 2015 oleh

Cara Tingkatkan Branding dengan Promosikan Website Anda di Facebook

Sekarang ini, mungkin anda sudah tahu bagaimana Facebook boleh membantu tingkatkan BRAND bisnes anda.. sebab, saya dah ceritakan mengenai branding ini dalam artikel yang lepas.

Tak baca lagi? Ini artikelnya…

Terdapat ramai peniaga sekarang dah mula menggunakan Facebook sebagai CHANNEL pemasaran bisnes mereka, jadi.. anda perlu lebih KREATIF untuk bersaing dengan mereka.. tapi, ramai juga peniaga yang masih guna cara yang SALAH untuk brandingkan bisnes mereka di Facebook.

Ini beberapa kesalahan UTAMA yang sering dilakukan oleh peniaga di Facebook…

#1: Terlalu fokus kepada ‘Fans’

Kebanyakkan peniaga Facebook terlalu fokuskan pada KUANTITI likes dan HARGA iklan untuk tarik fans. Mereka tak fokuskan pada KUALITI fans. Apabila nak bina fans, mereka jalankan CONTEST.. jika orang likes, mereka akan dapat HADIAH. Cara ni memang tak berkualiti!

Kenapa..?

Sebab sasaran audiens tak sesuai dengan iklan. Jika fans yang anda bina tak berminat dengan bisnes anda, rugi je la duit anda kumpul banyak likes.

#2: Terlalu fokus kepada ‘Reach’

Lepas mereka dah keluarkan banyak duit untuk bina fans sebanyak mungkin, mereka laburkan pula untuk dapatkan REACH yang tinggi. Tak salah nak buat macam tu, tapi.. masalahnya di sini, mereka tak akan dapat reach yang tinggi jika mereka tak fokus dalam membina fans yang BERKUALITI.

Mempunyai fans yang banyak bukan la FAKTOR utama untuk dapatkan reach yang tinggi.

Anda juga perlu bina ENGAGEMENT dengan fans, respon segala pertanyaan fans dengan pantas. Jawab PM dan komen mereka. Lama-kelamaan reach anda akan meningkat dengan sendirinya..

#3: Terlalu fokus kepada ‘Sales’

Cara ini juga salah..!

Anda tak boleh hanya fokus pada buat sales je. Sikit-sikit jual, hari-hari jual!

Saya rasa anda pun tahu yang audiens TAK SUKA orang yang asyik nak menjual je pada mereka. Terutamanya jika anda tarik fans yang tak berkualiti.. lagilah fans anda naik angin.. mereka unlike terus fanpage anda.

kesalahan dalam branding

Jadi Apa Yang Patut Lakukan Sekarang?

1. Bina Website Anda

Jika anda masih belum lagi ada website, buat website sekarang!

Kenapa saya kata kena buat?

Dari kajian saya, CONVERSION RATE dari website lebih tinggi dari Facebook.

Jadi, agak rugi jika anda tak kumpulkan trafik dari website anda. Semasa buat iklan, sasarkan iklan anda pada audiens tersebut. Saya akan terangkan lebih lanjut dalam point seterusnya..

Sebelum anda bina iklan, pastikan website anda sudah direka dengan KEMAS. Tonjolkan brand anda melalui website tersebut. Terangkan apa yang anda jual.. apa bisnes anda?

Di sini la tempat yang sesuai untuk masukkan segala maklumat bisnes anda. Mudahkan mereka untuk hubungi anda.

2. Bina Artikel Yang Bermanfaat

Ada 4 JENIS KANDUNGAN yang anda boleh kongsikan di fanpage anda..

  • Share link artikel

Share link artikel

  • Post text

post text

  • Post video

Post video

  • Post gambar

post gambar

…tapi, saya tak nak terangkan satu per satu..

Sebab, dalam post kali ni.. saya nak fokuskan pada SHARE LINK ARTIKEL. Maksud saya, kongsikan link artikel di fanpage anda.

Anda perlu bina artikel yang BERKUALITI. Ini dapat tingkatkan REPUTASI brand anda.

Artikel yang anda hasilkan mestilah boleh membantu audiens selesaikan masalah fans dan berkaitan dengan brand anda.

Jika anda takde idea nak tulis apa, anda perlu KENAL dulu siapa fans anda.

Tak tahu cara nak KENAL siapa fans anda?

..Baca artikel ni –> KLIK SINI

Baik, anda sudah tahu siapa sasaran audiens dalam bisnes anda.. sekarang, SENARAIKAN semua soalan mengenai produk yang mungkin mereka akan tanya kepada anda.

Dari soalan-soalan ini, anda sudah boleh bina satu artikel. Jadi, apabila fans ada tanya soalan.. anda boleh bagi je artikel yang berkaitan dengan soalan mereka. Senang kan? Suruh je mereka baca artikel anda, tak perlu anda nak layan soalan yang sama setiap hari..

3. Kongsikan Artikel Tersebut

Dah tulis, kena la kongsikan content anda tu.. kalau biar je artikel tu dalam website, lambat la trafik nak masuk.

Kongsikan artikel tersebut di fanpage walaupun fans anda sikit. Yang penting anda ada SHARE sesuatu pada fans. Sebelum kongsikan artikel tersebut, pastikan anda SEMAK artikel anda dulu. Betulkan jika ada kesilapan ejaan atau bahasa yang digunakan.

Masukkan GAMBAR dan LINK yang berkaitan supaya artikel anda jadi lebih menarik.

Penting! Semasa buat LIKE MARKETING,pastikan anda bina fans yang betul-betul BERKUALITI. Baru la post anda akan dapat engagement yang baik.. fans akan share, komen atau likes post anda jika mereka suka artikel yang anda kongsikan.

4. Promosikan Artikel Tersebut

Tak cukup kalau hanya kongsikan artikel tu di fanpage. Lagi-lagi kalau fans anda masih lagi sikit.. pastinya TRAFIK yang masuk pun sikit.

Sekarang, apa yang anda kena lakukan adalah, pastikan artikel tersebut sampai kepada lebih banyak audiens.

Anda perlu buat iklan Fb Ads untuk tarik lebih banyak trafik ke artikel anda. Laburkan sedikit duit untuk iklankan pada Lookalike Audiences dan interest yang berkaitan. Cara ini sesuai jika likes di fanpage anda masih lagi sikit.

Anda boleh cuba sasarkan iklan anda pada fans selepas LIKES fanpage anda meningkat ke 10k likes ke atas. Promosikan artikel anda pada placement Desktop dan Sidebar.

5. Target Audiens Yang Kita Mahukan (WCA)

Apabila anda sudah mempunyai jumlah trafik yang banyak, anda sudah boleh bina Website Custom Audience (WCA). WCA ini juga boleh dibuat masa mula-mula anda bina website, tetapi ia tak akan berfungsi selagi website anda tiada trafik.

Cara nak bina Website Custome Audience (WCA), anda boleh baca artikel ni..

Jika anda promosikan artikel pada interest, kebanyakkan audiens ini akan abaikannya. Untuk audiens yang KLIK dan masuk ke website anda, mereka berminat nak tahu mengenai anda. Jadi, agak rugi jika anda tak SIMPAN mereka. Sebab anda boleh sasarkan semula iklan anda pada mereka. Anda boleh promosikan artikel anda yang seterusnya.

Teknik ini dinamakan RETARGETTING..

Pastikan anda bina WCA dari trafik website dalam tempoh 180 hari. Dengan cara begini, jumlah audiens yang anda target tu akan jadi lebih besar dan relevan dengan kandungan artikel anda.

Dengan menggunakan WCA, anda dah boleh kurang gunakan Interest dan Lookalike Audiences untuk iklan anda. Audiens jenis ini kurang berkesan sebab mereka masih belum mengenali anda.

6. Kumpul Database Audiens

Ok…

sekarang trafik website anda dah naik. Jika ada lebih kurang 200 hingga 300 trafik yang masuk, tu pun dah kira cantik. Artikel blog dah ada lebih 20.. tu pun dah kira ok. WCA pun dah cukup 1000..  dah boleh start buat iklan. Ok, apa yang perlu anda lakukan sekarang adalah mula kumpul database..!

Semasa buat iklan, sasarkan pada fans dan WCA anda. Jika anda sasarkan pada Interest atau Lookalike Audience, KOS iklan anda akan jadi mahal. Audiens jenis ini juga mungkin akan ABAIKAN iklan anda..

Baik, sebelum ni anda sudah menghasilkan pelbagai artikel yang bagus kan?

Jadi, anda boleh GABUNGKAN artikel-artikel tersebut menjadi sebuah ebook. SUSUN dan ADJUST sikit content ebook tersebut untuk nampak lebih menarik.

Buat ECOVER yang cantik untuk tarik minat audiens download.. kemudian, bina satu squeeze page untuk kumpul database. Promosikan squeeze page tersebut menggunakan FB Ads. Jika anda ada Blog dan Instagram, boleh juga promosikan  juga di situ.

7. Jual Produk Anda

Anda dah kumpul database? Ada lebih kurang 500 database? Bagus!

Sekarang, anda sudah boleh emelkan artikel ke database anda. Bina engagement dengan mereka..

.. tapi, jangan hantar setiap hari. Hantarkan emel sekurang-kurangnya seminggu sekali. Paling penting, jangan SPAM! Anda dilarang sama sekali buat macam tu..! Sebab database anda akan jadi TAK SUKA pada anda,

Anggap la mereka macam KAWAN anda, buatkan mereka SELESA dengan anda.. baru mereka dengan rela hati untuk serahkan duit pada anda.

8. Ulang Langkah 2

Untuk brandingkan sesuatu bisnes, ia ambil tempoh masa yang lama. Bukan hanya sehari, sebulan, seminggu atau setahun.. tapi, setiap hari. Anda perlu KONSISTEN untuk promosikan brand anda.

Ini adalah STRATEGI untuk jangka masa panjang…

Sebab itu, anda perlu ULANG kembali bermula dari langkah 2.

Dengan branding, kredibiliti bisnes anda akan meningkat.. kepercayaan fans pada bisnes anda juga akan meningkat.

Jadi, anda perlu KONSISTEN untuk hasilkan artikel berkualiti dengan lebih banyak, kemudian promosikan artikel tersebut.. tarik lebih banyak ke website anda. Jangan lupa untuk kumpul database, kemudian jual produk..

Kembangkan lagi bisnes anda untuk dapatkan lebih banyak lagi sumber pendapatan bisnes anda.

Faham tak?

Ini adalah serba sedikit penerangan bagaimana cara untuk brandingkan bisnes anda menggunakan website.

Harap bermanfaat.

Komentar (5)

  1. Pingback: Perkara Asas Branding Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mulakan Bisnes | Sifu FB Ads

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!