6 Kesilapan “Owner Bisnes” Sering Lakukan Semasa Promosikan Produk di FB

kesilapan

Iyer.. dah banyak page student SifuFBads sebelum ni yang kami terjah, kebanyakkan mereka memang KONFEM pernah buat kesilapan2 ni.

“Saya buat silap apa Sifu?”

Haa.. kejap lagi nak citer la ni. Sekarang ni rasa nak bebel jap…

Saya faham, kita manusia memang sentiasa buat silap. Selalu sangat! Sape sini tak pernah buat silap? Meh sini nak ketuk kepala! Hehe..

Tapi, jangan selalu sangat buat silap. Nanti orang lain lak sakit hati (saya la tu). Yang penting, kita belajar dari kesilapan tu, dan baiki apa yang perlu. Betul?

Bendanya nampak simple jer.. tu ramai yang ambil mudah. 

Sekali tengok macam tak buat silap pape pun. Tapi, sebenarnya silap. Kalau tak baiki, ianya boleh jadi ‘barah’ dalam pemasaran fb anda. Bahaya sesangat kalau tak rawat dengan segera. Serius bahaya!

..

Ok2. Tak mau bebel panjang lagi. Jom cek, ada tak anda buat kesilapan2 ni:

KESILAPAN #1 – TERLALU HARDSELL

Hardsell ni bahasa mudahnya kita promot sesuatu produk/servis tu secara DIRECT, terang-terangan. Tak salah nak buat hardsell ni, tapi bila dibuat secara kerap dan berterusan, fan kita sendiri akan rasa bosan dan menyampah.

Sikit2 nak jual, sikit2 nak suruh beli. Memang orang lari la. Kalau anda jumpe dengan penjual camni pun, mesti nak lari gak, kan? Jadi, jangan buat camtu ye..

“Habis tu, camner nak buat harsell? Saya tak tahu la..”

SifuFBads pun ada buat hardsell gak. Tengok ni..

Picture1

Sebaiknya, gunakan pendekatan SOFTSELL. Update post2 yang berkaitan dengan bisnes anda. Contohnya, update aktiviti anda, stok baru sampai, tengah packing barang, tutorial cara guna dll..

KESILAPAN #2 – TAK KONSISTEN UPDATE

Satu kesalahan besar jika anda tak update post di page secara konsisten. Arini post, pastu next post 3 hari kendian, next lagi seminggu lepas tu. Silap besar tu..!

Apa kesannya kalau jarang update fanpage?

Reach post di fanpage akan turun. Engagement pun akan kurang.

Sebab apa?

Bila reach turun, ramai fans tak akan nampak post anda secara organik. Dan kesannya engagement akan kurang. Kalau tak cayer, cer check fanpage anda..

Cer tengok fanpage SifuFBads lak, sekali post, banyak engagement. Sebabnya selalu update post di fanpage.

tipsq

Kalau anda benar2 serius nak bina empayar bisnes anda di fb, wajib update post di page anda dengan KERAP dan KONSISTEN. Sekurang-kurangnya 1 hari 1 post. Barulah engagement akan tinggi. Bila engagement tinggi, fanpage tu akan nampak AKTIF. Jadi, orang akan lebih mudah PERCAYA pada bisnes anda.

Bila orang dah percaya, mereka akan lebih mudah nak membeli.

KESILAPAN #3 – UPDATE POST TAK RELEVAN

Dah la kurang update. Update pulak post yang tak relevan dengan bisnes anda. Kalau motivasi, motivasi sahaja memanjang, sedangkan anda mnjual produk pakaian.

Bukan kata post sebegitu tak bagus, tapi ia boleh mengalihkan perhatian fans anda. Walaupun post2 sebegitu bleh dapatkan like, komen dan share yang tinggi, tapi bukan itu yang kita nak.

Anda seharusnya fokus untuk ketengahkan info mengenai produk/servis anda.

  • Kalau jual produk tudung, citer la tips mengenai cara pakai pakai tudung, cara jual tudung dan yang berkaitan.
  • Kalau jual produk bina badan, bagi la info cara nak exercise, video cara bersenam yang betul dll.

Ada dapat idea? Info dan tips yang nak share tu kene la berkaitan.

Tak susah pun, cuma kena rajin jer.

KESILAPAN #4 – TAK TONJOLKAN USP

Sekarang ni zaman orang semua berebut2 nak berniaga. Persaingan tinggi. Customer ada banyak pilihan bila nak membeli sesuatu produk tu. Kedai ni tak best, pergi kedai lain lak.. tak best gak? Cari lagi kat kedai lain..

Kalau kita jadi customer pun, kita buat camtu kan?

So, apa solution nya? Bina USP! tapi sayangnya.. banyak kes, USP ni tak ditonjolkan. Customer tak nak nampak apa yang menariknya mengenai bisnes anda. Jadi, cuba cari USP anda, rajin2 la buat research.. buat SWOT Analysis.

Dah jumpe USP? Tonjolkan USP anda tu dalam bentuk gambar dan juga copywriting iklan FB ads anda.

Saya dah citer panjang lebar bab USP dalam artikel ni..

Baca la kalau tak tahu apa lagi USP tu..

KESILAPAN #5 – TESTIMONI KURANG

TRUST.. ye percaya!

Antara faktor utama yang mampu pengaruhi prospek untuk menjadi customer anda. Salah satu cara untuk tingkatkan TRUST mereka adalah dengan berikan TESTIMONI. Lebih banyak testimoni, lebih tinggi keyakinan mereka terhadap produk anda.

Contohnya SifuFBads sendiri, kenapa seminar kami selalu sold out?

Sebab kami banyak testimoni. Banyak sangat! Bukan testimoni yang biasa2 jer. Testimoni yang kuat..!

..Ada testimoni dari Fizo Omar

..Ada testimoni dari Neelofa

..Ada testimoni dari Calaqisya

dan banyak lagi! Bersepah..! Tak dapat nak tunjukkan semuanya kat sini.

testimoni

Jadi, jangan kedekut invest sikit untuk kumpul testimoni. Berikan SAMPLE PERCUMA pada audiens yang betol2 memerlukan produk anda, dan dapatkan testimoni mereka.

KESILAPAN #6 – LIKE MARKETING TAK KONSISTEN

Ramai yang sangkut bab ni. Buat ads tarik like (like marketing), mahal sikit terus stop. Rasa cam konon2 dah ada mood baru try wat balik. Mahal, stop lagi. Biar lama2 tak tarik fans.

Kalau tak tahu nak buat like marketing, baca artikel ni. Senang jer..

Ni sifu nak ingatkan…

Pembinaan fans tersangat2 penting! Bukan setakat untuk tingkatkan kredibiliti, tapi untuk bina follower kita sendiri.

Mereka yang benar2 kenal dan percaya pada produk, servis dan bisnes anda. Penting untuk jangka masa panjang bisnes anda. So pesanan sifu, teruskan wat Like Marketing.

Jangan cepat putus asa bila kos mahal. Buat banyak SPLIT TEST. Cuba dan cuba lagi. Buat sampai jadi!

..

Orait..tu sahaja untuk sharing kali ni. Tapi ingat ye! Jangan baca je tau. Pastikan anda perbaiki mana yang silap tu.

Jangan cakap sifu tak payung ok!

Berdasarkan pemerhatian, ramai je lagi rakan2 kita yang masih wat kesilapan2 ni, tapi mereka tak perasan. So, apa kata anda pun tolong saya, dengan share artikel ni. Tak ramai sikit pun jadilah. Janji kita share dengan kawan2 ye..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. ENA says:

    SERIUS SEMUA POINT BEST2 SANGAT

  2. Amir Azros says:

    Terima kasih Sifu Jamal.

    Kesilapan yang sering saya buat.

    Tampak kecil tetapi kesannya besar.

  3. khuzaiman says:

    Sangat-SANGAT mengINSPIRASIkan!!!

  4. TQ Sifu. banyak benda saya belajar daripada ini… anda kaya dan berjaya

  5. AisySuhaila says:

    assalamualaikum sifu jamal..
    saya membuat marketing kuih tart dan juga mini popia..
    ok. tentang kesilapan post yg ketiga tu, apa yg post releven untuk sy buat supaya meningkatkan fan pages saya?

  6. siti nur sarah says:

    terima kasih, saya pelajar yang masih baru nak berjinak-jinak dalam dunia perniagaan, info ini sangat berbaloi. terima kasih atas share ini.

    1. akma says:

      inshaaallah lepas ni dh boleh berlari.huhui

  7. felisapalis says:

    hi sifu,

    saya nak buat fb ads to sell my trial kit. but its a new brand in the market. what should i do in the first place yeah?

  8. izan says:

    Assalamualaikum…sya dh lma bmnat.tp tk jmpa jln.akhirnya jmpa dr azizan.bru dtg smngat.lps tu dpt info plk ttg sifu jamal..best sgt2 bnyi nya…tp sya bkn nya muda lgi mcm mereka yg dh join ni..sealiran dtk vida la kta kn.dh lma berhasrat nk bhnti keje tp kesian ank2..utk mmudhkn sya bhnti kerja saya hrus abk tndakan sgera iaitu join the bisnes…permulaan tu yg tk tau ni..atau jumpa sifu jamal scara bsemuka?

  9. alfatih says:

    Assalamu’laikum Sifu ..Terima kasih buat sharing ilmunya..Luarr biasa mantapnya..Salam dari Indonesia..

  10. akma says:

    alhamdulillah masih selalu update inshaallah akan terus kosisten.doakan saya kaya dan berjaya

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..