5 Pantang Larang Usahawan ‘Berkurung’

Harini sifuBad nak share sikit 5 Pantang Larang Usahawan ‘Berkurung’. Disebabkan musim virus yang melanda hampir seluruh negara sekarang, saya faham ramai usahawan2 yang down, yang risaukan bisnes nya! Yang takut kalau nanti bisnesnya akan bungkus macam tu saja! Betul?

Ramai yang berangapan musim virus ni adalah cabaran bagi mereka. Disebabkan tu jugak saya tertarik nak share 5 patang larang ni yang mana, usahawan perlu alert dan ambil ni sebagai langkah berjaga- jaga! Ingat ni,  apa pun masalah yang datang pasti ada jalan penyelesaian nya. Bangkit! Wahai usahawan2! Jom checkout 5 pantang larang kat bawah ni sekarang!

Elakkan mindset negatif! Mindset yang negatif akan buat anda jadi lebih down! Lebih takut! Contoh berfikiran macam ni;

“habisla bisnes aku,”

“Siapa nak beli produk aku nanti?”

“Aku rasa bisnes aku ni tak boleh pergi jauh dah!”

NO! NO! NO! hentikan semua mindset negatif tu sekarang! Dah banyak kali saya pesan. Bila mindset down kata tak mampu, ingat balik kenapa anda mula bisnes? Jadi kena fikirkan perkara yang baik2. Supaya anda boleh laluinya dngan tenang. Dan lebih penting bersemangat untuk perjuangankan bisnes dengan idea2 baru.

Kita semua tak tahu dan takkan dapat jangka bila musim virus ni akan berakhir! Tenang tanpa tindakkan bukan jalan terbaik untuk usahawan2 berkurung! Elakkan rasa selesa (relax) atau berfikiran mcm ini “ Nanti tunggu musim virus ni habislah baru aku nak start new plan” Hellooooo… Takkan nak tunggu musim virus ni berakhir baru nak start? Kalau musim ni masih terus berpanjangan mcm mana? Nak tunggu bisnes terkubur dulu ke? Jangan itu macam aaa…Nak atau tak nak, anda kena cari solusi dan bakckup plan! Bertindak sekarang! Anda faham?

Yang ni sangat bahaya bagi usahawan2 berkurung! Takde plannning, takde strategi, takde idea! Orang kata berbisnes tanpa matlamat! Bahaya2! Elakkan buat sesuatu tanpa planning ya.Planning yang baik, akan buat bisnes berjalan dengan lebih lancar! Kalau takde planning? Main langgar je, apa akan jadi? Jawabnya bila2 masa je bisnes anda boleh terkubur! Saya cuma boleh cakap anda dalam bahaya! Jadi planning betul2 untuk mantapkan bisnes anda di musim sekarang ni!. Mungkin anda perlu guide atau mentor? Fikir-fikirkan.

Musim skrg ni, semua nak kena berjimat! Orang kata musim ni agak kritikal! Cut mana yang tak penting dan elakkan berbelanja berlebihan. Saya bagi contoh, sesetengah usahawan yang saya perhatikan bila mereka spend terlalu banyak pada marketing dengan harapan  yang diorang akan dapat pulangan yang lebih baik, Padahal diorang langsung tak kira berapa banyak kos yang diorang dah keluar dengan pulangan yang diorang dapat! Sebab apa jadi macam ni? Sebab tiada planning yg betul dalam costing.. Tak salah nak invest pada marketing, yang salah bila tak pandai nak manage betul2 sehingga menyebabkan kerugian sampai tiada keuntunggan.  Elakkan ya perkara tu! Kalau boleh planning betul2 costing yang digunakan. Lagi2 musim skarang ni!

Saya faham dengan musim sekarang ni, anda semua nak orang beli produk dengan cepat! Nak laku nak habis terjual betul? Sabar jangan terlalu panik! Perlu ingat, bila promote jangan terlalu hardsell tanpa anda educate audiens tu.  Ini akan jadi bahaya pada bisnes anda bila anda tak highlight kan dulu value yang anda boleh bagi pada audiens tu. Jadi, apa pun cara kena pandai main emosi audiens di saat pandemic ni! Faham?

So far anda faham tak 5 point yang saya ni share ni? Pesanan saya, walaupun kita skrg berada dalam fasa PKP 2.0, bukan la perkara tu perlu dijadikan alasan untuk anda semua down! Anggap la semua ni ujian untuk anda bangkit.! Okay?

Oh ya, sebelum saya terlupa, siapa lagi yang nak laju dan majukan bisnesnya 2021 ni? Klik link di bawah ni.

Klik sini : http://naklajubisnes.com/

 

 

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Wennary says:

    Terbaik! Terima kasih sangat menyedarkan saya.

Program @ Sifubad

28/11/2020
Marketing From Zero 2.0
Virtual Online

31/05/2020
Marketing from Zero
Online Webinar

25/04/2020
The Foundr 5.0
Online Webinar

Follow Instagram @sifubad

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
NAK LAJU BISNES 2021
NAK LAJU BISNES 2021
Adakah anda usahawan yang nak laju, maju & nak buat comeback 2021 ini? Dapatkan new formula untuk bisnes anda disini!

SAYA NAK, SIFU!