5 Tips Cara Atasi Ketakutan Untuk Mulakan Bisnes Secara Online/Offline.

5-cara-atasi-takut-bisnes

Rmi org nk bniaga.. Suma sembang lebat pungpang pungpang..

Tp kbykannya mrk belum mula berniaga.. Kerana TAKUT! PENAKUT! BACUL…

Geramm…. Grrr

Apakah objek yg selalu mnjd penghalang mereka?? Apakah yg selalu bermain di fikiran mereka yg penakut ni?

Ni common, biasanya mslh mrk adlh;

  • Takut rugi
  • Takut tak jadi
  • Takut menghadap rejection pelanggan
  • Takut kena ‘bahan’ dgn member
  • Takut gagal, nnti malu
  • Takut tiada masa

Ni lah, benda-benda negetif dan tahyul yg slalu bermain di fikiran mrk… Nk berniaga tapi TAKUT…

Mrk hny berani bila berada dlm SEMINAR.. Balik dr SEMINAR, terus jd LEMAH!

That’s why…

Anda perlu pilih siapa circle anda.. Siapakh rakan strategik anda? Adakah positif ataupun negetif?

Anda sendiri tentukan!

So.. Arini sy nk kongsikan tips cmne anda nak sentiasa feeling mcm pergi SEMINAR.. Sentiasa bertenaga! Semangat! Berani..!

Nk sy kongsikan??

“Nak sifuu!”

Ok, bagus.. Ni 5 tips bgimana nk atasi ketakutan utk mulakan bisnes..

Dah bce jgn lupe SHARE mmbe lain ye..

#1: ILMU & MENTOR

1-ilmu-mentor

Yess! Carilah ilmu dan mentor.. Kenapa sy tak kata ilmu saja?

Cari ilmu saja tak ckup, kne ada mentor.

Org yg berjaya smuanya ada mentor.. Perasan tak?

“betul… perasan..”

Dgn mentor, anda boleh jimatkan lagi masa anda, tk perlu langgar tembok lagi! Trus Bljr dr kegagalan org lain..

Jgn takut melaburkan duit utk dptkan ilmu dan mentor.. Biar jd bodoh skrg drpd jd bodoh berpnjgn.. Penat tuu..

#2: MULAKAN BISNES DENGAN KOS PALING MINIMA

2-kos-minima

Ya.. Igt tu, nk mula niaga start dgn kos minima.. Plg minima.. Kata takut bisness…. So jgn mula dgn bajet besar2 terus.. Kalau slh plan, bahaya..

Kos ni boleh terbahagi juga pada kos marketing dan juga kos pemilihan bisnes.. Cth kalau nk buka restauran terus ke, nk buka butik terus ke.. Atau nk berniaga secara online dlu?

Klu plih bisnes yg memerlukn bajet yg besar agak risiko juga utk org baru..

Mula dgn kecil2 dulu..

Kmudian, baru upgrade dari masa ke semasa..

Cdgn, lebih mudah brniaga scara online, scara kecil2an.. niaga dari rumah saje.. Gunakan FB Ads! Mudah.. Pantas.. Kualiti..

Mula je dgn dropship, agen, affiliate… Tk prlu klua modal besar.. Faham?

#3: TONTON KISAH MOTIVASI DAN KEJAYAAN ORANG LAIN

3-inspirasi

Of course.. Klu anda tgk kisah2 survivor dorg mmg sgt menginspirasikan.. Dlm bisnes pasti ada jatuh naik mrk.. Bgimana mrk boleh berjaya, psti ada zmn ‘terduduk’..

Jdkn kisah mrk sbgi pngjaran dn tambah baikkan pd hidup anda..

Anda boleh baca buku2, tonton movie yg based on true story.. Bila rasa down, tonton smula utk beri inspirasi..

#4: GO SEMINAR

4-seminar

Yes.. Dlu mse memula nk start bisnes, sy ade tny soalan pd speaker omputih ni… Dia pakar online markting..

Sy tny, “mcm mana sy nk jge momentum sy? Supaya kekal positif, kekal bertenaga?”

Dia jawab, “go seminar..”

Mula2 mcm tak brp fhm.. Apa mksud dia? Stkat g seminar je?

Yes, tak kisah2 apa seminar, training ke, motivasi ke..

Smua tu akn kekalkan momentum anda.. Anda brada dlm circle yg sgt positif..!!

Seriuss…! Cubalah.. Di situlah otak anda akan di polish.. di belasah.. di brainwash.. smpi jd org yg boleh beri manfaat pada org lain.. Fhm?

#5: INGAT SEMULA BIG WHY ANDA

5-big-why

Smua org ada BIG WHY dlm hidupnya..

Kalau yg takde tu, cuba fikirkan smula..

Cth BIG WHY;

  • Nk bawa ibu bapa g umrah
  • Nk melancong 1 dunia dgn family
  • Nk bantu adik beradik

Bila rasa nk give up, cuba igt smula apa BIG WHY anda.. Peduli apa org kata.. Mrk tk tahu apa MATLAMAT kita, tapi kita tahu apa MATLAMAT kita..

So what?

Teruskan berjuang…

Apa BIG WHY anda? Ce cite..

Sy doakan ‘BIG WHY‘ anda dimakbulkan.. Tk kira cpt atau lmbt.. Tp pasti satu hari nanti.. Aamiin…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Big why, jadikan kita lebih baik daripada dulu…
    Nak Business Perlu ada Big Why yang KUAT.

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..