5 Tips Cara Atasi Ketakutan Untuk Mulakan Bisnes Secara Online/Offline.

5-cara-atasi-takut-bisnes

Rmi org nk bniaga.. Suma sembang lebat pungpang pungpang..

Tp kbykannya mrk belum mula berniaga.. Kerana TAKUT! PENAKUT! BACUL…

Geramm…. Grrr

Apakah objek yg selalu mnjd penghalang mereka?? Apakah yg selalu bermain di fikiran mereka yg penakut ni?

Ni common, biasanya mslh mrk adlh;

  • Takut rugi
  • Takut tak jadi
  • Takut menghadap rejection pelanggan
  • Takut kena ‘bahan’ dgn member
  • Takut gagal, nnti malu
  • Takut tiada masa

Ni lah, benda-benda negetif dan tahyul yg slalu bermain di fikiran mrk… Nk berniaga tapi TAKUT…

Mrk hny berani bila berada dlm SEMINAR.. Balik dr SEMINAR, terus jd LEMAH!

That’s why…

Anda perlu pilih siapa circle anda.. Siapakh rakan strategik anda? Adakah positif ataupun negetif?

Anda sendiri tentukan!

So.. Arini sy nk kongsikan tips cmne anda nak sentiasa feeling mcm pergi SEMINAR.. Sentiasa bertenaga! Semangat! Berani..!

Nk sy kongsikan??

“Nak sifuu!”

Ok, bagus.. Ni 5 tips bgimana nk atasi ketakutan utk mulakan bisnes..

Dah bce jgn lupe SHARE mmbe lain ye..

#1: ILMU & MENTOR

1-ilmu-mentor

Yess! Carilah ilmu dan mentor.. Kenapa sy tak kata ilmu saja?

Cari ilmu saja tak ckup, kne ada mentor.

Org yg berjaya smuanya ada mentor.. Perasan tak?

“betul… perasan..”

Dgn mentor, anda boleh jimatkan lagi masa anda, tk perlu langgar tembok lagi! Trus Bljr dr kegagalan org lain..

Jgn takut melaburkan duit utk dptkan ilmu dan mentor.. Biar jd bodoh skrg drpd jd bodoh berpnjgn.. Penat tuu..

#2: MULAKAN BISNES DENGAN KOS PALING MINIMA

2-kos-minima

Ya.. Igt tu, nk mula niaga start dgn kos minima.. Plg minima.. Kata takut bisness…. So jgn mula dgn bajet besar2 terus.. Kalau slh plan, bahaya..

Kos ni boleh terbahagi juga pada kos marketing dan juga kos pemilihan bisnes.. Cth kalau nk buka restauran terus ke, nk buka butik terus ke.. Atau nk berniaga secara online dlu?

Klu plih bisnes yg memerlukn bajet yg besar agak risiko juga utk org baru..

Mula dgn kecil2 dulu..

Kmudian, baru upgrade dari masa ke semasa..

Cdgn, lebih mudah brniaga scara online, scara kecil2an.. niaga dari rumah saje.. Gunakan FB Ads! Mudah.. Pantas.. Kualiti..

Mula je dgn dropship, agen, affiliate… Tk prlu klua modal besar.. Faham?

#3: TONTON KISAH MOTIVASI DAN KEJAYAAN ORANG LAIN

3-inspirasi

Of course.. Klu anda tgk kisah2 survivor dorg mmg sgt menginspirasikan.. Dlm bisnes pasti ada jatuh naik mrk.. Bgimana mrk boleh berjaya, psti ada zmn ‘terduduk’..

Jdkn kisah mrk sbgi pngjaran dn tambah baikkan pd hidup anda..

Anda boleh baca buku2, tonton movie yg based on true story.. Bila rasa down, tonton smula utk beri inspirasi..

#4: GO SEMINAR

4-seminar

Yes.. Dlu mse memula nk start bisnes, sy ade tny soalan pd speaker omputih ni… Dia pakar online markting..

Sy tny, “mcm mana sy nk jge momentum sy? Supaya kekal positif, kekal bertenaga?”

Dia jawab, “go seminar..”

Mula2 mcm tak brp fhm.. Apa mksud dia? Stkat g seminar je?

Yes, tak kisah2 apa seminar, training ke, motivasi ke..

Smua tu akn kekalkan momentum anda.. Anda brada dlm circle yg sgt positif..!!

Seriuss…! Cubalah.. Di situlah otak anda akan di polish.. di belasah.. di brainwash.. smpi jd org yg boleh beri manfaat pada org lain.. Fhm?

#5: INGAT SEMULA BIG WHY ANDA

5-big-why

Smua org ada BIG WHY dlm hidupnya..

Kalau yg takde tu, cuba fikirkan smula..

Cth BIG WHY;

  • Nk bawa ibu bapa g umrah
  • Nk melancong 1 dunia dgn family
  • Nk bantu adik beradik

Bila rasa nk give up, cuba igt smula apa BIG WHY anda.. Peduli apa org kata.. Mrk tk tahu apa MATLAMAT kita, tapi kita tahu apa MATLAMAT kita..

So what?

Teruskan berjuang…

Apa BIG WHY anda? Ce cite..

Sy doakan ‘BIG WHY‘ anda dimakbulkan.. Tk kira cpt atau lmbt.. Tp pasti satu hari nanti.. Aamiin…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Big why, jadikan kita lebih baik daripada dulu…
    Nak Business Perlu ada Big Why yang KUAT.

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Ramai usahawan diuji teruk dlm bisnes Buat apapun tak menjadi
  • Untuk kuatkan TRUST orang pada brand anda di onlineAnda sebagai
  • Untuk WIN dlm bisnesLagi2 yg ramai pesaingContent marketing adalah penyelamat
  • Bagaimana founder nfhboutiquegallery yg baru berumur 25 thn ini generate
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Wanita ni pernah masuk lokap gara2 gagal bayar KWSP pekerjaTapi
  • Siapa cakap student tak boleh buat sales 6 angka sebulan?
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!