Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Ketahui 5 Jenis USP Untuk “Roketkan” Sales Bisnes Anda Hingga ke Pluto.

Diterbitkan pada Oct 11, 2016 oleh

5-usp

Yang nak ‘meroketkan’ sales ke Pluto dgn kaedah USP…

Okay, zaman skg dah maju, tak mcm dulu.. Skang zmn IT, zmn teknologi, yg mana semuanya dihujung jari je..

“So, apa kaitannya dgn USP ni sifuu..??”

Kaitannya ialah..

Kalau skang ni xde USP pada produk atau bisnes anda mmg payah.. Payah ssgt.. Nk tau sbb apa??

“Nak nak sifu..”

Sbb lambakan produk di fesbuk ni mmbuatkn saingan smakin sengit, smakin tepu.. Semua org nk berniaga, yelah.. Utk menambah ekonmi hidup..

So, apa yg brlaku skng…

Kita jual tudung, dia nk jual jugak.. Kita jual mekap, dia nk jual jugak.. Yg lg bestnya siap buang harga lagi, sbb nk clear kan stok cpt.. Bahaya.. Mmg bahaya..

That’s why-lah….

Kena ada Unique Selling Proposition, USP… Yg lg bestnya, tak kiralah anda produk baru ke produk lama ke, dont worry.. Anda still boleh CIPTA USP produk tersebut..

Yg lg bestnya, bila ada USP ni, InshaAllah… Bisnes anda boleh grow lebih cepat dan sales anda meningkat lebih dari biasa-biasa.. Ia juga membezakan bisnes anda dgn bisnes org lain wlaupun anda berniaga benda yg sama..

Anda ada kekuatan tersendiri! Marvelousss..

So, arini sy nk kongsikan beberapa cara cmne anda boleh cipta USP pd produk anda tu..

Ada 5 USP yg sy nk kongsikan pd anda.. ikutkn ade byk lg.. tp cukup anda hadam yang lima ni dlu…

#1: NAMA OFFER

1-offer

Yes..! Hny dgn nama offer saje anda bole create USP..

Of course.. Nama OFFER

Apa mksd semua ni..?

Sbgi cth USP pd nama Offer, katalah anda ada nk buat offer sempena raya haji ke sempena birthday anda ke.. So, apa yg org biasa buat ialah… Sales raya haji..! Sales sempena birthday ownerClearane stock…!

tu biasa… Yg luar biasanya camni..

  • Sales ‘RAYA PECAH POKET KAW-KAW’
  • Sales ‘SUAMIKU PAYUNG SHOPPINGKU 2.0″
  • Sales ‘ISTERIKU PENGLICIN STOK”..
  • Sales ‘BUANG HARGA BOSS BALIK KG”..

Tu contoh… Tp tulah keunikan yg ada pada OFFER anda tp tiada pada org lain..

Dgr nama offer saja dh bole jadi tertarik, dn nak pergi dptkan offer tersebut.. Berbeza dgn org yg biasa2 buat offer 50% diskaun..! Sale harga runtuh..! Tu biasaa… Dah lapuk..

Kne buat sesuatu yg baru.. Fahamm??

#2: PHYSICAL APPEARANCES

2-fizikal

Apa maksudnya tuh? Cam pelik je bunyinya..

Camni, anda juga boleh cipta USP produk anda daripada bntuk fizikalnya, Yes!

  • Saiz
  • Packaging
  • Warna
  • Material
  • Bahan

So cne nk create USP dia?

Katalah dr segi saiz, anda thu produk anda adalah plg kecik, plg mini.. So, boleh mention yg andalah satu-satunya produk yg plg kecil, plg comel di Malaysia.. di KL.. di Kajang.. Contoh..

Sme jgk sperti yg lain tu..

Katalah anda pny produk mgndungi bahan yg diimport khas dari Zimbawe, so boleh mention.. 1st in Malaysia! Bhn diimport khas dr negara Zimbawe… Contoh..

Sng cite, kalau gmbr anda cun.. Biarlah gambar yg menjual dan berbicara…

Dapat sesuatu? Boleh fhm..?

#3: ADVANTAGES

3-advantages

Setiap produk tu pasti ada CORE dia, pasti ada kekuatan utama dia… Dh tntu produk anda ada mcm2 kelebihan.. Tp cuba tekankan pada yg utama..

Kebiasannya kita boleh pecahkan pada bbrapa jnis kategori berikut;

  • Kelebihan Utama
  • Teknologi
  • Cepat
  • Mudah
  • Selamat
  • Status (ranking)

Cthnya;

Akak ni owner produk kesihatan, produk tsbut boleh rawat mcm2 pnyakit..

Tp dia bijakk, dia fokus dn create USP dgn mnunjkkn produknya adlh satu2nya prodk yg paling layak dan sesuai utk merawat masalah kencing manis..

Slain tu, anda jg bole kaitkan dgn apkh status produk anda, cthnya; No 1 dia kuala lumpur.. No 13 di Sluruh Malaysia… Pertama di Malaysia… Satu-satunya produk rawat kencing manis plg pantas… plg cepat.. Contoh..

Fahamm..?

#4: AUDIENCE MATCHING

4-audience

“Aiyo.. Apa bnda matching tu?”

Nk tahu…? Sure nk tahu ni..?

“Nakk sifu..!”

Okay, maksudnya, kita spesifikkan iklan kita pada audiens tersebut.. Plih siap2 siapakah sasaran audiens kita..

Kmudian, matchingkan, gambar + copywriting = target pada audiens tersebut.. Bile matching, mmg BOOMMM! Tersentak emosi diorang..

Nk cth??

Gel Amani, produk kesihatan, yg fokus pada umur 50tahun ke atas, dn bantu mereka bgimana nk kembali solat berdiri atau kembali sihat dn bertenaga.. Jd audiens dia adalah mereka yg umur 50 thun ke atas.. Kita dh tahu.. So, whats next? Gunakan gambar nenek2, atau atuk2… Kmudian gunakan copywriting yg berkaitan.. So, ia akan lebih trigger emosi..!

Nk cth lagi…?

Katelah anda jual kerepek ke, biskut ke, puding ke, bnda2 yg buatkan org ketagih.. So, katelah audiens sasaran anda adlh guru2..

Apa nk buat?

Guna gmbr guru.. Mkn cekedis anda tu.. Shoot cantek2, atas meja bljr ke, kt opis ke.. Kt dlm kelas ke.. Kemudian copywriting dia mention siap2 guru-guru…

Boleh fhm ke ni?

“fhm sgt…!”

good…

#5: PEMILIHAN NAMA

5-nama

Of course, hny dgn nama saja boleh jd USP..

Apa cth pemilihan nma yg boleh dibuat??

  • Nama Produk
  • Nama Fanpage
  • Nama Brand
  • Nama Package

Sy bg cth;

Klu biasa-biasa org bg nma produknya, ‘Seminar Tingkatkan Jualan’… ‘Seminar Online Marketing’.. Tp klu nak unik skit, ‘Seminar Chapter S’… ‘Seminar Gergasi Oren’… Tu USP..

Lg cth; klu org biasa dia buat nama page ke nama brand ke cmni.. 5 hari kulit cerah.. Atau Original Perfume… Tu biasa.. Kalau unik skit buat brand sendiri dgn nama pelik2.. Atau catchy.. Cam De’Xandra… Dewi Malam… Tu name USP..

Yg ni lg best.. Mgkin anda prnh dgr kisah dia.. Cmne dia boleh boostkan bisnes dia dlm masa yg singkat.. Hny dgn nama saja..

Nak tau apa?

Plonxbox… Nasi WowKawKaw.. Dgr nama je dah unik. timbul curiousity kat situ.. Org jd nak cuba.. Nk rasa.. Tu USP pada nama..

Selain tu, anda juga boleh namakan Produk, jenis Pakej atau menu makanan dgn nama-nama yg unik.. lain dari yg lain..

Cth, org biasa namakan menunya Nasi Goreng Kampung.. Tp cuba unik skit, cthnya.. ‘Nasi Goreng Kg. Sado’ ke atau tukar bahasa pendek ke, atau guna bahasa luar negara ke..

Perah otakkk! Cari ideaaa.. Branstorming… Faham?

Komentar (8)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!