7 TIPS MEDIA SOSIAL YANG RAMAI NEWBIE TAK PERASAN

Nape anda kena guna social media untuk grow bisnes anda? Ni kerana audience boleh dikatakan semua ada personal media social..Sebab kalo anda masih bergantung pada offline dan 1 platform, mungkin anda akan ketinggalan…

Kebanyakkan brand2 besar dunia pun dah ‘beralih’ kepada online..Contohnya Nike, mereka dah start lebihkan marketing mereka di online sebanyak 80% dan 20% saja di offline..Jika anda yg baru2 nak start ni masih bergantung pada 1 platform..Agak2 boleh sustain tak 2018 ni? Cuba jawab dalam hati…

Jadi untuk yang baru2 lagi ni, Sifufbads ada 7 tips berguna yang ramai newbie bisnes tak tahu, tak buat, dgn tak perasan tentang ni..Kalo nak tahu pasal 7 tips tu, anda boleh SCROLL ke bawah dan tgk gambar…

1. Start dengan PLANNING

Kalo anda buat apa2 pun, biasanya anda akan buat planning dulu kan..Betul tak? Sama gak dengan media social pun..Anda kena planning..Dalam topik planning ni, Sifufbads detailkan lagi dalam post2 akan datang.. Ok?

2. Decide PLATFORM mana yang anda nak gunakan.

Bukan semua platform online anda kena tapao utk awal2 ni, anda boleh focus pada 3 platform dulu…Pilih platform yang betul2 sesuai dan relate dgn audience anda..Untuk peringkat awal ni, anda boleh focus dengan FB, Instagram & Website..Satu platform lagi yg boleh anda consider adalah Youtube..

3. Tahu siapa AUDIENCE anda..

Sebelum buat apa2 pun, anda kena tahu siapa audience anda..Anda kena tahu perkara2 tentang audience..Contohnya Umur?Jantina?Lokasi?Problem mereka? Income?Kerja apa? dan lain2..

Anda boleh collect semua ni melalui contest atau survey. Dari contest dan survey tadi, anda boleh collect database guna google form atau pun survey monkey…

4. Gunakan Image, Video dgn Grafik..

Untuk tarik perhatian audience lebih lagi, anda boleh guna visual..Tahukah anda, 67% orang2 marketing katakan bila ada visual yng menarik boleh dapatkan lebih engagement..Fakta ni dipetik dari Lewis The State of Visual Communication 2016..

Anda boleh gunakan visual yang pelbagai untuk buatkan audience tidak bosan…

5. Lebihkan KUALITI dari KUANTITI

Untuk dapatkan reach yang lebih tinggi, anda kena hasilkan content2 yang berkualiti dan bagi benefit pada audience anda..Bila anda lebihkan kuantiti, kualiti biasanya akan drop..

Lebihkan pada kualiti, untuk terus deliver value pada audience anda…Ok? Hasilkan content2 berkualiti dengan tahu apa yang audience anda mahukan..

6. Monitor dan respon pada semua conversation bisnes anda..

Untuk tingkatkan engagement dan relationship antara anda dan audience, anda boleh berinteraksi secara 2 hala dengan mereka..

Engage dengan mereka..Create soalan pada mereka dan jawab persoalan dari mereka mampu tingkatkan engagement..Seara tak langsung mampu jadikan anda sebagai orang EXPERT dimata mereka…Dan TRUST akan naik..

7. Hasilkan post2 berinspirasi dari mereka yang dah berjaya..

Biasanya, post2 yg berbentuk inspirasi boleh dapat reach yang tinggi..Anda boleh collect story2 kejayaan orang lain, agent anda, brand2 yg dah berjaya…Anda boleh hasilkan dalam bentuk story, video, interview dan sebagainya..

Sapa sini baru lagi dalam bisnes?

Ps: Kalo anda dah pro, boleh SHARE post ni pada org2 baru

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

 1. Tips yang menarik… sangat suka….

  Minyak Kelapa Dara

 2. Joe Labu says:

  memang gile power tips nih

 3. Faris says:

  Saya baru lagi dalam bisnes. InsyaAllah akan guna tips yang diberikan. Thanks sifufbads

 4. Shukri says:

  Terima kasih atas tips2 yang menarik dan banyak bermanfaat.

 5. hajjar says:

  Nice sharing. Terima kasih banyak2 sifu

Program @ Sifufbads

18/04/2019
The Foundr Chapter 2.0
Sifufbads Academy

12/04/2019
SifufBads Premium Workshop
SifufBads Academy

19/03/2019
INSTAT
SifufBads Academy

Follow Instagram @sifufbads

 • ILMU MANTAP KEWANGAN SELAMAT Haaa setuju ke setuju sangat
 • Mesti korang perasan kan  Ada satu masa
 • Ramai yg diuji dgn kejayaan demi kejayaan byk duit byk
 • BENDA YG DULUNYA BERKESAN BELUM TENTU BERKESAN SEKARANG Psst
 • Harini Sifu nak share sikit story tentang abdulbas1t yg expert
 • Ibu nak ada penyambung legasiIbu nak kumpulkan The True Warrior
 • Harini Sifu nak share sikit pasal orang hebat dalam gambar
 • NOW OPEN SEAT DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE 2019 KINI DIBUKA!
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE

1st Time, Lebih 26 Speaker Dari ‘Circle SifufBads’ Dibawakan XCLUSIF Selama 3 Hari Berturut2, Bukan Saja Untuk Bantu Anda UPkan SALES & Tingkatkan PROFIT Tapi Juga KEKAL LAMA Dalam Bisnes. Lengkapkan form di bawah untuk info lanjut..