7 TIPS MEDIA SOSIAL YANG RAMAI NEWBIE TAK PERASAN

Nape anda kena guna social media untuk grow bisnes anda? Ni kerana audience boleh dikatakan semua ada personal media social..Sebab kalo anda masih bergantung pada offline dan 1 platform, mungkin anda akan ketinggalan…

Kebanyakkan brand2 besar dunia pun dah ‘beralih’ kepada online..Contohnya Nike, mereka dah start lebihkan marketing mereka di online sebanyak 80% dan 20% saja di offline..Jika anda yg baru2 nak start ni masih bergantung pada 1 platform..Agak2 boleh sustain tak 2018 ni? Cuba jawab dalam hati…

Jadi untuk yang baru2 lagi ni, Sifufbads ada 7 tips berguna yang ramai newbie bisnes tak tahu, tak buat, dgn tak perasan tentang ni..Kalo nak tahu pasal 7 tips tu, anda boleh SCROLL ke bawah dan tgk gambar…

1. Start dengan PLANNING

Kalo anda buat apa2 pun, biasanya anda akan buat planning dulu kan..Betul tak? Sama gak dengan media social pun..Anda kena planning..Dalam topik planning ni, Sifufbads detailkan lagi dalam post2 akan datang.. Ok?

2. Decide PLATFORM mana yang anda nak gunakan.

Bukan semua platform online anda kena tapao utk awal2 ni, anda boleh focus pada 3 platform dulu…Pilih platform yang betul2 sesuai dan relate dgn audience anda..Untuk peringkat awal ni, anda boleh focus dengan FB, Instagram & Website..Satu platform lagi yg boleh anda consider adalah Youtube..

3. Tahu siapa AUDIENCE anda..

Sebelum buat apa2 pun, anda kena tahu siapa audience anda..Anda kena tahu perkara2 tentang audience..Contohnya Umur?Jantina?Lokasi?Problem mereka? Income?Kerja apa? dan lain2..

Anda boleh collect semua ni melalui contest atau survey. Dari contest dan survey tadi, anda boleh collect database guna google form atau pun survey monkey…

4. Gunakan Image, Video dgn Grafik..

Untuk tarik perhatian audience lebih lagi, anda boleh guna visual..Tahukah anda, 67% orang2 marketing katakan bila ada visual yng menarik boleh dapatkan lebih engagement..Fakta ni dipetik dari Lewis The State of Visual Communication 2016..

Anda boleh gunakan visual yang pelbagai untuk buatkan audience tidak bosan…

5. Lebihkan KUALITI dari KUANTITI

Untuk dapatkan reach yang lebih tinggi, anda kena hasilkan content2 yang berkualiti dan bagi benefit pada audience anda..Bila anda lebihkan kuantiti, kualiti biasanya akan drop..

Lebihkan pada kualiti, untuk terus deliver value pada audience anda…Ok? Hasilkan content2 berkualiti dengan tahu apa yang audience anda mahukan..

6. Monitor dan respon pada semua conversation bisnes anda..

Untuk tingkatkan engagement dan relationship antara anda dan audience, anda boleh berinteraksi secara 2 hala dengan mereka..

Engage dengan mereka..Create soalan pada mereka dan jawab persoalan dari mereka mampu tingkatkan engagement..Seara tak langsung mampu jadikan anda sebagai orang EXPERT dimata mereka…Dan TRUST akan naik..

7. Hasilkan post2 berinspirasi dari mereka yang dah berjaya..

Biasanya, post2 yg berbentuk inspirasi boleh dapat reach yang tinggi..Anda boleh collect story2 kejayaan orang lain, agent anda, brand2 yg dah berjaya…Anda boleh hasilkan dalam bentuk story, video, interview dan sebagainya..

Sapa sini baru lagi dalam bisnes?

Ps: Kalo anda dah pro, boleh SHARE post ni pada org2 baru

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Tips yang menarik… sangat suka….

    Minyak Kelapa Dara

  2. Joe Labu says:

    memang gile power tips nih

  3. Faris says:

    Saya baru lagi dalam bisnes. InsyaAllah akan guna tips yang diberikan. Thanks sifufbads

  4. Shukri says:

    Terima kasih atas tips2 yang menarik dan banyak bermanfaat.

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Dalam bisnes ada masanya untungada masanya rugiTu dah jadi adat
  • Untuk buatkan produk lebih diterima ramaiAnda jual produk melalui MANFAAT
  • Jangan jual produk yg anda minat dan perlukan TAPI jual
  • Mula2 dulu Sifufbads ingatkan founder pada syarikat Faiza ni anak
  • EHHH COMELNYA AIR KOTAK NI!  Ni Kisah hari raya
  • Bila cerita sacrifice niMungkin tajuk ni sesuai founder pada supremeberries
  • Dalam hidup ni kita sentiasa belajarHari2 kita belajarCuma tinggal kita
  • Hari ni Sifufbads jelajah bumi Kota Kinabalu dlm seminar TDM
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Rahsia² Dalam THE FOUNDR CHAPTER ini, atau anda terus biarkan bisnes anda nyawa² iklan dan terus TERKUBUR..