9 IDEA BISNES YANG ANDA BOLEH MULAKAN DARI RUMAH DENGAN KOS RENDAH & KURANG RISIKO

Zaman sekarang ni, kalau dok kt bandar2 besar..Memang kena buat 2 3 keja dalam 1 masa untuk kelangsungan hidup..Jadi, banyak la mula cari lubang2 bisnes yg tambah Ramai yg datang ke Sifufbads dan cakap…

“Sy ni baru nak start buat bisnes dan sy tak tahu bisnes apa yg sy nak buat..”

Ni lah ayat yg selalu Sifufbads dengar..Sebab dah banyak kali Sifufbads dapat ‘aduan’ yyg sama..Meh kali ni, Sifufbads kongsikan 9 idea bisnes yg boleh anda buat..

Nak tahu? Lihat gambar kt bwh ni satu per satu..

#1 DROPSHIP

Ni antara bisnes yg biasa untuk orang2 baru nk berjinak dgn bisnes..Dropship antara best step untuk anda belajar selok belok bisnes..Anda boleh start jadi dropship untuk produk yang anda suka dan dah penah guna produk tersebut..

Anda dah baca post ni, penah jadi dropship x?

#2 CONTENT WRITER

Kalau anda yg jenis suka menulis dan suka buat ‘mengayat’..Apa kata guna skill anda tu untuk buat income..Boleh kata bisnes ni hampir xde kos..Guna skill je..Tapi kena gak belajar cara2 buat ayat sales macam ne kan..Betul?

#3 SOCIAL MEDIA MANAGER

Anda boleh jadi Social Media Manager dan handle page atau IG klien anda..Mungkin permulaan ni, anda boleh offer pada kawan2 anda dulu untuk bina & kukuh profile bisnes..

Keja anda lebih manage platform mereka dari segi update post, buat ads dan mungkin involve dalam marketing campaign..

Bisnes ni perlukan experience dan skill..Serta kos starting utk bisnes boleh dikatakan xde kos langsung..

#4 SKILL SERVICE

Kalau anda ada skills macam potong rumput, buat design, cat rumah, cod barang dan lain2..Anda boleh buat iklan dan offer servis anda kt area rumah anda..

#5 RESELLER

Reseller ni merujuk pada anda beli barang di mana2 kedai atau platform..Kemudian anda jual balik..

Bisnes macam ni ramai surirumah yg dh buat..Contoh..Anda beli barang di kedai2 RM2 dan jual dgn harga lbih tinggi sikit di platform2 online macam FB ke, IG ke, Lazada ke..

#6 CONSULTATION/COACH

Kalau anda expert dalam satu2 bidang..Anda boleh offer consultant pada org yg memerlukan..Contohnya, anda expert dalam bab finance dan tax..Anda boleh offer pada founder bisnes yg xbape faham dan memerlukannya..

#7 SUB-CONT

Bisnes ni merujuk pada bisnes “makan atas angin” atau “makan komisen”..Keja anda hanya promote dan deal..Kiranya macam orang tengah la..

Contoh..Anda minat bab2 renovation rumah tapi tiada kepakaran..Anda boleh deal dgn org2 yg sediakan servis renovation..Dari situ, anda just ambik komisen dari situ tanpa perlu buat keje sangat..Mudahkan? Keja anda hanya promote dan deal sampai jadi..

#8 HANDMADE GOOD

Kalau anda jenis ada kreativiti yg tinggi macam boleh buat anyaman ke, menjahit ke, buat tikar mengkuang ke..Anda boleh promote produk anda dan jual secara komersial..Ramai yg buat macam ni..

Atau anda ada ‘kaki’ yg pandai buat barang2 homemade ni, anda boleh ambik barang dia dan promote dan makan komisen..

#9 WEBSITE DEVELOPER

Website developer antara bisnes yg boleh jana income yg lumayan gak tiap bulan..Tapi ia perlukan skill IT yg tinggi..Anda boleh belajar dlu..atau anda ambik job ni dan sub kepada mereka yg power..Dan dari situ, makan komisen je..

Amacam? Anda dapat idea dah skrg?

Ps: Jgn ‘pandai’ sorang taw lepas baca post ni. SHARE dan KOMEN

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. SIti Tan says:

    saya berminat mendengar pendapat anda

  2. SIti Tan says:

    saya berminat masuk class anda

  3. Shukri says:

    Terima kasih diatas idea bernas Tuan.Sekarang Saya sedang buat bisnes no 2 secara kecil kecilan.seperti yang sebutkan kat atas.

  4. Tips no 9 tu tak perlu belajar susah2 sub job kat saya, kita kira murah2 harga abang adik…

    1. Nas bahar says:

      haii saya minat nak create website sendirj

  5. Telekung says:

    WOw.. berminat juga….

    Telekung

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

No images found!
Try some other hashtag or username
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..