5 Kesilapan Terbesar Owner Bisnes Semasa Bina Content Marketing

Utk penuhkan ‘kantung’ fesbuk page anda, ofkos ler CONTENT2 yg FRESH, BERINFOMASI dan RELEVAN diperlukan… Content2 ni sangat PENTING utk elakkan page anda menjadi ‘ZOMBIE’ dan silap2 boleh trus MENINGGAL…

Anda boleh UP mcam2 content sbb content ni ada mcam2 jenis dari..

  • TIPS…
  • LIVE..
  • TUTORIAL..
  • STORY..

Dan byk lagi sebenarnya…

So, bila dlm hasilkan content tersebut, anda kena ELAK 5 biggest mistakes yg selalu sgt owner bisnes buat…Cuba elak seelaknya…

“APA BIGGEST MISTAKE TU SIFU?”

Haa…Nk tahu? Cuba tgk gambar seterusnya…

#1 – TERLALU HARDSELL

Ramai yg buat content marketing, tapi TERLALU hardsell kpd produk dan bisnes..Dlm kata lain, direct menjual produk TANPA bg value pd prospek atau bakal kastemer…

Oleh itu..

Cuba elakkan selalu promote direct..Banyakkan content yg berbentuk educate prospek…Maksudnya bg content yg berinfomasi..Atau pn bg VALUE dulu baru la MENJUAL..Otai2 bisnes ckp SOFTSELL…

#2 – TOPIK GENERAL

Selain tu, bila menulis atau hasilkan content..Ia bersifat general atau UMUM dan tak SPECIFIC pd sesuatu topik…

So..Cara terbaik…

Anda perlu SPECIFIC-KAN topik dan audience supaya anda lebih MUDAH dan SENANG utk fokus pd topik dan audien tertentu..Dan ia lebih mudah viral berbanding content bersifat general..

#3 – AYAT MELERET

Apabila menulis atau hasilkan content, jgn buat ayat2 meleret leret sampai susah utk audien faham…Dan elakkan tulis dlm 1 perenggan yg terlalu panjang…

Dlm kes ni, cuba tulis dlm bahasa mudah difahami. Nk senang, guna bahasa audien..Bahasa percakapan harian org..Dan tulis dlm 5 lines utk 1 perenggan..

#4 – TAK CONSISTENT

Ramai owner bisnes yg tak ISTIQOMAH dlm hasilkan content di page..Kejap ada, kejap xde..Mcm biskut Chips More jer..Sebaiknya, hasilkan content tiap hari secara konsisten..
Utk elak benda2 mcm ni terjadi, da 2 solusi yg boleh anda gunakan…

  • Listkan topik2 dan jenis content yg relevan dgn produk dan bisnes supaya mudah utk buat planning..Bukan terkial kial nk buat content apa..

Itu satu..Satu lagi…

  • Susun dan jadualkan posting anda mengikut hari dan masa yg sesuai..Utk dptkan REACH & ENGAGEMENT yg tggi, cuba post pd waktu PEAK HOUR (Waktu ramai org tgh henset).

Anda faham ke?

#5 – TIADA ENGAGEMENT

Lagi satu, utk dptkan reach dan engagement pd sesuatu post, anda perlu ENGAGE dgn audien..Masukkan ayat2 yg engage mcm tanya soalan atau bg arahan..

Contohnya..

  • Korg faham ke?
  • Sila like tanda setuju?
  • Sila komen “sy suka”
  • Sila share post..

Masukkan ayat2 engagement mcm tu..Baru la reach post atau content anda NAIK..

Setakat ni, anda faham kan apa yg Sifufbads bg ni? Kalo fhm, cer komen “I fhm”

Ps: Ni baru sikit, kalo nk byk lg..Kena la hadir ke HIIM akn dtg..Byk lg yg Sifufbads nk bg..Mmg rugi kalo anda xhadir.

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Farzwa Emir says:

    Pls sign me up for the next HIIM

    1. Rusnani says:

      Terima kasih. Akan cuba improve ikut tips ni

  2. Anna Kadir says:

    Faham Sifu 🙂

    Terima KAsih

  3. Fazlina says:

    I faham. terima kasih sifu.

  4. mohd yuhasbullah says:

    faham sifu..trima ksh

  5. saninah salim says:

    Faham sifu
    Terima kasih

  6. Shikin says:

    I faham sifu

  7. norhizin says:

    faham…tq sifu

  8. Ramlan says:

    Faham Sifu

  9. hairullail says:

    Faham sifu…terima kasih

  10. Sayang mastura says:

    Faham sifu

  11. Rahimah bt m.nasir says:

    Faham sifu

  12. Mastina says:

    I faham

  13. zara ibrahim says:

    Saya faham sifu t.kasih sudi share

  14. tina says:

    SAYA faham, skunk sy ad kedai di serambi Teruntum Tanjung Lumpur Kuantan Pahang yang hidop segan mati xmau. masalah tmpt n kawasan baru n tiada promotion. products saya adalah BATIK. FOLLOW IG SAYA BATEEQVALLEY . banyak kli try buat FBADS xlepas2 mase nk wt payment

  15. Khairul says:

    Faham sifu.. terima kasih kerana ingatkan

    Baju Raya Kanak-Kanak 2018

  16. Abang Afzan says:

    Faham Sifu

  17. Che Rohana says:

    Ingatkan saya juga utk register next HIIM. Saya nak menimba ELMU lagi dan lagi dan lagi..

  18. juliana says:

    i faham 😉

  19. Siti Aidah Mohd Kassim says:

    terbaek..terima kasih

  20. Normilah bt Sari says:

    Terima kasih Sifu

  21. mohamad says:

    terima kasih sifu

  22. Elisha says:

    I faham. Thank you so much Sifu!!

  23. Siti Zubaidah Omar says:

    Faham sifu

  24. Farihah says:

    Faham sifu terima kasih

  25. Mar says:

    Saya akan cuba ubah..dan terus belajar

  26. afrizah says:

    Fhm sifu

  27. Fazilah says:

    I paham. Tq sifu
    Kalau jual popcorn content apa yg sesuai sifu?
    Saya selalu share dari blog tentang wedding, doorgift. Terlalu general

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak lama dah Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri Usahawan Malaysia
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT KASI SENGATT Dlm
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • on9branding in the making Belanja skit sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!