Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Kesilapan Terbesar Owner Bisnes Semasa Bina Content Marketing

Diterbitkan pada Dec 12, 2017 oleh

Utk penuhkan ‘kantung’ fesbuk page anda, ofkos ler CONTENT2 yg FRESH, BERINFOMASI dan RELEVAN diperlukan… Content2 ni sangat PENTING utk elakkan page anda menjadi ‘ZOMBIE’ dan silap2 boleh trus MENINGGAL…

Anda boleh UP mcam2 content sbb content ni ada mcam2 jenis dari..

  • TIPS…
  • LIVE..
  • TUTORIAL..
  • STORY..

Dan byk lagi sebenarnya…

So, bila dlm hasilkan content tersebut, anda kena ELAK 5 biggest mistakes yg selalu sgt owner bisnes buat…Cuba elak seelaknya…

“APA BIGGEST MISTAKE TU SIFU?”

Haa…Nk tahu? Cuba tgk gambar seterusnya…

#1 – TERLALU HARDSELL

Ramai yg buat content marketing, tapi TERLALU hardsell kpd produk dan bisnes..Dlm kata lain, direct menjual produk TANPA bg value pd prospek atau bakal kastemer…

Oleh itu..

Cuba elakkan selalu promote direct..Banyakkan content yg berbentuk educate prospek…Maksudnya bg content yg berinfomasi..Atau pn bg VALUE dulu baru la MENJUAL..Otai2 bisnes ckp SOFTSELL…

#2 – TOPIK GENERAL

Selain tu, bila menulis atau hasilkan content..Ia bersifat general atau UMUM dan tak SPECIFIC pd sesuatu topik…

So..Cara terbaik…

Anda perlu SPECIFIC-KAN topik dan audience supaya anda lebih MUDAH dan SENANG utk fokus pd topik dan audien tertentu..Dan ia lebih mudah viral berbanding content bersifat general..

#3 – AYAT MELERET

Apabila menulis atau hasilkan content, jgn buat ayat2 meleret leret sampai susah utk audien faham…Dan elakkan tulis dlm 1 perenggan yg terlalu panjang…

Dlm kes ni, cuba tulis dlm bahasa mudah difahami. Nk senang, guna bahasa audien..Bahasa percakapan harian org..Dan tulis dlm 5 lines utk 1 perenggan..

#4 – TAK CONSISTENT

Ramai owner bisnes yg tak ISTIQOMAH dlm hasilkan content di page..Kejap ada, kejap xde..Mcm biskut Chips More jer..Sebaiknya, hasilkan content tiap hari secara konsisten..
Utk elak benda2 mcm ni terjadi, da 2 solusi yg boleh anda gunakan…

  • Listkan topik2 dan jenis content yg relevan dgn produk dan bisnes supaya mudah utk buat planning..Bukan terkial kial nk buat content apa..

Itu satu..Satu lagi…

  • Susun dan jadualkan posting anda mengikut hari dan masa yg sesuai..Utk dptkan REACH & ENGAGEMENT yg tggi, cuba post pd waktu PEAK HOUR (Waktu ramai org tgh henset).

Anda faham ke?

#5 – TIADA ENGAGEMENT

Lagi satu, utk dptkan reach dan engagement pd sesuatu post, anda perlu ENGAGE dgn audien..Masukkan ayat2 yg engage mcm tanya soalan atau bg arahan..

Contohnya..

  • Korg faham ke?
  • Sila like tanda setuju?
  • Sila komen “sy suka”
  • Sila share post..

Masukkan ayat2 engagement mcm tu..Baru la reach post atau content anda NAIK..

Setakat ni, anda faham kan apa yg Sifufbads bg ni? Kalo fhm, cer komen “I fhm”

Ps: Ni baru sikit, kalo nk byk lg..Kena la hadir ke HIIM akn dtg..Byk lg yg Sifufbads nk bg..Mmg rugi kalo anda xhadir.

Komentar (32)

  1. SAYA faham, skunk sy ad kedai di serambi Teruntum Tanjung Lumpur Kuantan Pahang yang hidop segan mati xmau. masalah tmpt n kawasan baru n tiada promotion. products saya adalah BATIK. FOLLOW IG SAYA BATEEQVALLEY . banyak kli try buat FBADS xlepas2 mase nk wt payment

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!